..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tanrý insaný yarattý, insan da sanat yapýtýný. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ortamsal > ömer akþahan




31 Temmuz 2003
Salvador Þimdi Nerede?  
ömer akþahan
Bir þeyler içinizi kurt gibi kemiriyorsa, düþündüðünüz son yavaþ yavaþ gerçekleþiyor demektir. Bazý unutulmaz film kareleri kimi zaman karþýnýza ansýzýn bir yerlerde çýkar ya, Salvador’u tanýdýðým gün de benim için öyle oldu.


:BFEE:



Ömer Akþahan

Bir þeyler içinizi kurt gibi kemiriyorsa, düþündüðünüz son yavaþ yavaþ gerçekleþiyor demektir. Bazý unutulmaz film kareleri kimi zaman karþýnýza ansýzýn bir yerlerde çýkar ya, Salvador’u tanýdýðým gün de benim için öyle oldu. Onunla geçirdiðim zaman dilimi kare kare gözümün önünde, bir türlü silinmiyor.

Dostunuzu aramak istersiniz, beklediðiniz yanýtlarý alamazsýnýz, ama sormaya da cesaretiniz yoktur, yaþadýðýna dair..Dalýndan her an düþecek meyve gibi nasýlsa o da bekler gün be gün... Bir gün cüzdanýnýzda henüz çöpe atmadýðýnýz küçük bir not iliþir gözünüze; bir isim, bir adres, küçük bir umut gibi taþýrsýnýz ya onu cüzdanýnýzda, iþte ben de, Salvador’un bana umutla yazdýrdýðý adresin olduðu küçük bir kaðýt parçasýný taþýdým aylarca...

Bir Beyoðlu klasiði; akþamýn geliþi, Ýstiklâl Caddesinin gün boyu süren canhýraþ telaþý içinde Sait Faik’in bir öyküsünde anlattýðý gibi her saat baþý insan manzaralarý güneþin göle düþen izdüþümü gibi deðiþiyordu. Tramvaysa bu caddenin yýllardýr deðiþmeyen baþ rol oyuncusu ! Trafikteki önceliði sayesinde keyifli deðiþmez çanýyla, çocukluðumuzun Deli Bayram’ý gibi bir aþaðý, bir yukarý akýp gidiyor.

Deli Bayram, yaz kýþ demez, üstte düðmesiz siyah bir gömlek, altýnda da diz kapaðýna inen uzun siyah þortla sürekli tren istasyonunu bir aþaðý bir yukarý dolaþýrdý. Geceleri nerde kaldýðýný bilmezdik. Her tren geliþiyle gözlerinde farklý bir sevinç kývýlcýmý çakardý. Trenin istasyona giriþinden çýkýþýna dek her vagona -insan olsun olmasýn- gülermiþ gibi bakar, sürekli açýk aðzýndan salyalar akardý. Onun kimseye zarar vermediðini bilmemize karþýn, gizemi nedeniyle içimizde ona karþý hep bir korku vardý. Þimdi ne zaman tren görsem Deli Bayram gözümün önünde canlanýverir. Bir düþünsenize, acaba bu Beyoðlu tramvayý kim bilir kaç öyküye, kaç romana konu olmuþtur? Türk edebiyatý için herhalde bulunmaz bir nesne...

Beyoðlu’na “Ýstanbul’un kalbidir” diyen, boþuna dememiþ, dedi. Çünkü, o, dünyayý Beyoðlu ile tanýmýþ; burada sevmiþ, sevilmiþ, ihanete uðramýþ, gerçek bir Beyoðlu efendisiydi. Okul yýllarý su gibi akýp gitmiþ ve günün birinde parlak bir hukuk mezunu olarak avukatlýðý benimsemiþ iþ hayatýna atýlmýþtý. Yoðun iþ temposu ve baþarma hýrsý ile neyi kaybettiðini anladýðýnda iþ iþten geçmiþ olduðunu gördü. O, yaþadýklarý nedeniyle kendine ciddi anlamda bir hayat arkadaþý seçme yerine günlük iliþkilerle yetiniyordu. Karþýsýna ciddi düþüncelerle yaklaþanlar çýktýysa da, dudak büküyor, gülüp geçiyordu. Yeþilçam Sokaðý senaristlerinin klasik senaryolarý onun hayatýna kolayca uyarlanabilirdi. O, bu yaþamýn içinde avukat rolü üstlenmiþ biriydi. Evliliði büyük bir cendere gibi görüyordu.. Renkli Beyoðlu yaþamý onu da kýskacýna almýþtý.

Kazancýný geleceðe aktarma kaygýsý o yýllarda pek düþünmediði bir konuydu. Ruhu özgürlüðe tutkundu. Uzun boylu, yakýþýklýydý, aþk filmlerinin tipik jön tavýrlarýyla Beyoðlu kaldýrýmlarýný eskitmiþti.

Yýllar yýllarý kovalamýþtý. O parlak, þaþaalý günler geride kalmýþtý. Çevresinden insanlarýn birer birer çekildiðini anlamaya baþladýðýnda artýk her þey için geçti. Aile bireyleri de Ýstanbul’da dönem dönem yaþanan siyasal akýmlarýn yarattýðý olaylar sonrasý Ýsrail’e ya da Amerika’ya göç etmiþlerdi. Þu an adresini bildiði bir kardeþi halen Amerika’daydý. Onun ne durumda olduðunu bilemediði gibi kendi durumunu ona aksettirecek bir iki satýr mektup yazmaya takati de kalmamýþtý.

Yýllarýn derin izini taþýyan deri iþ çantasýný taþýmak da son günlerde aðýr gelmeye baþlamýþtý. Þifresini çevirirken dahi zorlanýyordu. Elleri titriyordu. Büronun kapýsýný kapattýktan sonra ýþýðý açýk býraktýðýný dönüp dikkatlice baktýðýnda anlamýþtý. Bu alýþkanlýðýný hâlâ sürdürebiliyordu. Eskiden unutmazdýn hiçbir þeyi Salvador, diye kendi kendine mýrýldandý. Iþýðý kapatýp, çýktý. Han bekçisine iyi akþamlar dileyip, handan ayrýldý. Cadde her gün alýþkýn olduðu kalabalýðý taþýyordu.

Balýklý Rum Hastanesine ne þekilde geldiðini anýmsamýyordu. Bilinci yerine geldiðinde artýk yaþamýndan geride hiçbir þeyin kalmadýðýný anlamýþtý. Bu karyolaya mahkumdu. Her gün önüne ne getirirlerse onu yemek zorundaydý. Ellerine ve kollarýna egemen deðildi. Ne zor þey, dedi, birilerine baðýmlý olarak yaþamak. Oysa o, yýllarca bu nedenle evlenmekten kaçmamýþ mýydý? Þimdiyse mavi gömleklilere muhtaç duruma düþmüþtü.

Bir öðle yemeði aný...Tekerlekli yemek masasýný getiren görevli alýþýk bir tavýrla yataðýn kenarýna býrakýp gitti. Salvador yastýðýndan binbir zorlukla uzattýðý baþýný yemek tepsisinin hizasýna getirdi. Eliyle büyük bir balyoz kaldýrýrcasýna uzandý. Yemek kaþýðýna koyduðu patates püresinin yarýsý dudaklarýnýn kenarýndan tabaða dökülüyordu. Göz ucuyla bana baktýðýný hissettim. Yavaþca yanýna yaklaþtým. “Size yardým edebilir miyim?” dedim. Gözleri umulmadýk bir þekilde ýþýldadý. Gözleriyle evet, dedi. Tüm dikkatimle yemek yedirmeye çalýþtým. Bir ara gözlerimin içine bakarak:”Siz cennetten mi geliyorsunuz?” demez mi?

O an film koptu. Makinistin filmi yeniden baþlatmasý için seyircilerden kopan ýslýklarýn kulaklarýmda yarattýðý uðultunun dinmesini bekliyorum. Sahi, Salvador þimdi nerede?



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ?
Gönderen: M.Nurullah SÝN / Diyarbakýr/Türkiye
9 Aðustos 2003
öyküyü yorumlamak ne haddime sadece biþey soracam sahi Salvador Þimdi Nerede? :)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn ortamsal kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sýpa

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Kalkýnma Öyküsü
Sözünü Tutmayan Öðretmen
Bir Baðýþýn Öyküsü
Ödemiþ Hamamköy Atatürk Çocuklarý Kütüphanesi
Benimle Evlenir misin?
Arkadaþsýz Kemal
Emanetçi Dede
Noel Aðacý
Bir Yudum Su
Tokat ve Cüzdan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.