..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Siyah - Beyaz (En Uçlar) > Merve Yýldýrým




30 Aðustos 2003
Espriyi yakalamak  
Merve Yýldýrým
Reklamcý deðilim, ama reklamcýlýðýn ince iþ olduðunu bilmek için reklamcý olmaya gerek yok sanýrým.


:CGCH:
Reklam dünyasý koca bir umman. Çikletten þampuana, mobilyadan otomobile, meþrubattan bankaya kadar herþeyin reklamý yapýlýyor, herþey reklamla satýlýyor.

Reklamcý deðilim, ama reklamcýlýðýn ince iþ olduðunu bilmek için reklamcý olmaya gerek yok sanýrým. Ürünü tüketiciye yakýn, hoþ, kullanýlabilir ve yararlý göstermekte bütün marifet. Öyle bir reklam yapmalýsýnýz ki hedef kitleyi yüreðinden vurmalý ve ürünün adýný akýllara kazýmalý. Nice reklamlar var, epey uzun süreli, büyük bütçe ayrýldýðý ve çok uðraþýldýðý belli ama "espriyi yakalayamamýþ" ya da bir yönüyle sempatiden çok gýcýklýk hissi uyandýrýyor ve tek seferden fazla izlenemiyor. Öte yandan bazý reklamlar var ki, sadece birkaç saniye, bir iki cümle veee bingoo! Ýzleyen bayýlýyor.

Bir zamanlarýn þu inekli Sütaþ ayran reklamý örneðin. Ýki erkeðin abartýlý kalýn bir ses tonuyla seslendirdiði iki inek kýrda muhabbet ediyor.

- Ýnsanlar bu sýcakta naapýyor?
- Ayran içiyor.
- Biz niye içmiyoruz?
- E biz ineðiz!!

Bu reklamý her izleyiþimde gülerdim. Ýzlemeyi býrak, arasýra eþimle bu iki ineðin rolünü üstlenir, karþýlýklý yukarýdaki cümleleri söyler ve gülerdik.

Sonra, yine bir inek esprisi, birkaç ay öncesinin Sana Creme Bonjour reklamý.

- 'Bonjour' günaydýn demekmiþ..
- E günaydýn!

ve

- Tren geçiyor
- Býrak geçsin!! (Sanki istese trene müdahale edebilecek de..)

Ýneklerin muhabbetleri, seslendirenlerin vurgulamalarý beni her seferinde gülümsetir ve firmanýn çok iyi iþ çýkardýðýný düþündürürdü.

Bir de þu Dankek reklamlarý. Tipitip iki delikanlýnýn her bölümünde Dan ve Kek hecelerini farklý biçimlerde söylediði reklam dizisi. Biri kuyruðuna basýlmýþ kediler gibi çýlgýnca "Daaaaaaan" diye baðýrdýktan sonra diðerinin korkudan damaðýný çekerek duyulur duyulmaz bir sesle "kek" diye tamamlamasý.

Son olarak da, Ödemiþli teyzemin önce ürünün nasýl yapýldýðýný iki üç cümleyle anlattýðý, sonra da "Çoluk çocuk yiyin gari" diyerek haþýrt diye pakete saldýrdýðý cips reklamýna hastaydým. Köylü kadýn deyip geçmemek lazým, doðallýðýyla nice sanatçýlara taþ çýkarttý bence.

Öte yandan yakýn zamanlarýn bir Tofita reklamý vardý. Ayça isminde bir hatunun "performansýyla" büyük ilgi uyandýrdýðý reklam. Ben o reklama kelimenin tam anlamýyla sinir oluyor ve "i" harfini noktasý yokmuþ gibi telafuz ederek, sanki izleyici salakmýþ da tek seferde anlamýyormuþ gibi bütün meyve isimlerini iki kez söyleyerek ve þekerleri 'degajesine' davet ederek reklamý sinir bozucu yapmak için elinden gelen gayreti gösteren, boya küpüne girmiþ o kýzý gördüðüm anda kanal deðiþtiriyordum. O reklam pek çok kiþi tarafýndan çok beðenildi aslýnda ve belki þu an sizler bile haksýzlýk ettiðimi düþünüyorsunuzdur. Olabilir, ama ben gýcýk oldum iþte.

Ya uzun solukluluðuyla neredeyse Yalan Rüzgarýný bile solda sýfýr býrakan hazýr kartýn Özgür Kýzlý reklamýna ne demeli? Sizleri bilmem ama beni sýktý artýk, amaçlandýðý gibi merak filan da uyandýrmýyor bende, acemice yapýlmýþ bir polisiye film havasý var, dolayýsýyla da görünce zaplama gereði duyduðum reklamlardan biri.

Dediðim gibi, bence iþin sýrrý ürünle ilgili ince bir espri bulmakta. Ýzleyicinin dikkatini çeken, onu güldüren ve markanýn akýlda kalýcý olmasýný bu yolla saðlayan reklam iki cümleyle hatta üç beþ kelimeyle bile gönüllere taht kurabilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayvanlar insanlardan deðerli midir ki!
Ölümü satýn almak
Gelin modaya bir de bu taraftan bakýn
Çekin Ellerinizi Bacýmýn Örtüsünden!
Bir Eþ Ýstiyorum... Ýyisinden Olsun!
Fitil Oluyorum...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Garip Þiir [Þiir]
Hoþgeldin Bebek! [Þiir]
Öldürdüler Güvercini [Þiir]
Anti - Alkolik Þiir [Þiir]
Hayat dediðin nedir ki... [Þiir]
Hasret þiiri [Þiir]
Dosta çaðrý [Þiir]
Yoksa aþýk mý oluyorum.. [Þiir]
Devir Deðiþti Dostum [Þiir]
Hadi caným sen de [Þiir]


Merve Yýldýrým kimdir?

Kendini bile bileli aklýna gelen her konuda irili ifaklý kaðýt parçalarýna, defterlere ve bilgisayar ekranýna yazýp durmuþ bir amatör.

Etkilendiði Yazarlar:
Hayat...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Merve Yýldýrým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.