..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitabýnýn bir kopyasýný gönderdiðin için saðol. Onu okumakla hiç zaman yitirmeyeceðim. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > TURGUT ÇAKAR




20 Ekim 2003
Kent ve Yaþam Üzerine Yazýlar  
TURGUT ÇAKAR
Oysa bir kentin gelinlik kýzlar gibi alýmlý,çekici ve kýþkýrtýcý olmasý gerekmez mi?


:CBIF:
KENT VE YAÞAM

 

Bir akþam iþinizden çýktýnýz ve günün olanca yorgunluðu ile evinize doðru yol almaktasýnýz.Beyniniz bir an önce ayaklarýnýzý uzatýp,þekerleme yapmanýzý emrediyor sürekli.Tam sokaðýnýza giriyorsunuz ki,o da ne?

Bir grup çocuk çýðlýk çýðlýða, öldüresiye bir kavgaya tutuþmuþ.Adýmlarýnýz hýzlanýyor aniden.Yanlarýna gelip, yüksek sesle -durun ! diye baðýrdýðýnýz anda muhtemelen olayý bitireceðinizi düþünüyorsunuz.Ama yaklaþýp "kavganýn orta yerini" gördüðünüz an kanýnýz donuyor.Çünkü ortada altý-yedi yaþlarýnda bir kýz çocuðu var.Az önce uzaktan seçemediðiniz tüm o yumruklar,tekmeler meðer onaymýþ.

Ne yapardýnýz böyle bir durumla karþýlaþsaydýnýz?

Baþýnýzý çevirip "çocuk onlar,bugün kavga eder yarýn barýþýrlar" mý derdiniz, yoksa bir an bile düþünmeden harekete mi geçerdiniz?

Çok büyük bir ihtimalle müdahale ederdiniz.Önce avazýnýz çýktýðý kadar haykýrýr, sonra da bitirirdiniz bu haksýz saldýrýyý.Seyretmeyi, tepkisiz kalmayý ne aklýnýza,ne vicdanýnýza, ne de yüreðinize anlatamazdýnýz çünkü...

Ne zaman aklýma "bir kent ve içinde yaþayanlarýn iliþki biçimi" takýlsa hep böylesi bir kavga canlanýr benliðimde.

Kavganýn tam göbeðinde kalmýþ ve öldüresiye darbelere maruz kaldýðý halde sesi çýkmayan o kýz çocuðu gibidir kentler.Hepimiz ayný anda ve hiç düþünmeksizin hýrpalar,eskitir,horlarýz onlarý.Bireysel bencilliðin en üst limitlerinde bir ruh hali içinde; ihtiraslarýmýzý aklýn yedeðine alýp,intikam yemini etmiþ savaþçýlar gibi "düþünmeden" saldýrýrýz.

Oysa bir kentin gelinlik kýzlar gibi alýmlý,çekici ve kýþkýrtýcý olmasý gerekmez mi?

Sabah evden ilk çýktýðýmýz an yüzümüzde tebessümler yaratacak kadar güzel tasarlanmýþ kaç kent var ülkemizde?

Býrakýn mevcutlardaki tasarýma dair estetik kaygýlarý,yüzyýllar önce yapýlmýþ ve her noktasýnda ayrý bir ahenk saklý kaç mekan kaldý yaþantýmýzda?

Modern olmak,kentli olmak kavramlarýnýn içi sadece teknolojik parametrelerdeki görece ilerlemelerle dolmuyor.Son model arabalar içinde seyehat edip,hipermarketlerden alýþveriþ yapýyor olmak,her an her yerde "cepten konuþabilmek" deðil çaðdaþ olmak.Yaþamý bir bütün olarak algýlayýp,her alanýnda belirli kalite düzeylerini yakalayamadýðýmýz sürece kendimize atfettiðimiz herþeyin havada kaldýðý gerçeðini görmemiz gerekiyor artýk.Sanat ve estetikten yoksun bir yaþama biçiminin en hafif deyimle "eksik" olduðunu itiraf edebilmeliyiz kendimize.

En önemlisi yaþama bakýþ açýlarýmýzý,fiziksel mekaný kullanma biçimlerimizi gözden geçirmeliyiz ciddi olarak.Mevcut tavrýmýzýn sürdürülmesindeki inat yada aymazlýðýmýzýn her fýrsata dilimize pelesenk ettiðimiz "yaþanasý yarýnlarýn bugünden kurulmasý" olgusunu içi boþ bir palavra haline getirdiðini görmeliyiz artýk.

"Ýþte insanca yaþanacak bir yer" diyebilmek sadece yabancý ülkelerdeki fotoðraf kareleri yada görüntülerinden mi ibaret kalacak yaþantýmýzda?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Siyah Beyaz Bir Aþk Hikayesi
Kaybettiklerimizin Yerine de Sevinebilmek
Daha Ne Kadar Sürecek Bu Oyun?
Hangisi Olacaðýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalan! [Þiir]
Ne Geceydi Be! [Þiir]
Ölüm Öldürmeyecek Bendeki Seni [Þiir]
Canýmýn Saklýsý [Þiir]
Yaðmurun Gözleri [Þiir]
Seni Sevmek [Þiir]
Gittiðin Güne Dair [Þiir]
Uslanmayana [Þiir]
Ben Yaktým Tüm Denizleri [Þiir]
Tarifsiz Karanlýðýn Þiiri [Þiir]


TURGUT ÇAKAR kimdir?

Ýki satýrda ne anlatmak,ne de anlamak olanaðý olmadýðýndan insaný,özgeçmiþere ait çabalar hep "sýð" gelmiþtir bana. Tanýmanýn,sevmenin anlamakla baþlayan dinamik bir süreç olduðuna inanýyorum. Bu nedenle paylaþtýklarýmda neyi ne düzeyde anlatabilmiþ ve siz nasýl algýlamýþsanýz ben O'yum. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Her kim ki söylediklerini yürek imbiðinden geçirir,USTAM odur benim.Ýyi ki varolmuþ böylesi sýcacýk derinlikler.Ýsimlerini saymaya kalksam anýmsayamadýklarýma haksýzlýk olur.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © TURGUT ÇAKAR, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.