..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bir önyargıyı yok etmek, atomu parçalamaktan daha zordur. -Einstein
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Toplum ve Birey > ESRA BAYKAL




27 Aralık 2001
Sanatçılar ve Ölümlüler  
ESRA BAYKAL
Zeus' a şükürler olsun ki , Onlar biz ölümlüleri hoşgörmeyi çoktan öğrendiler....


:BDCE:
Ahmet Altan son deneme kitabında yer verdiği " Ben bayağı birisiyim ama yazdıklarım öyle değil" , ve daha önce Geceyarısı şarkıları isimli deneme kitabında yer alan "Bir insan yaratmak " adlı yazılarında aslında ortak bir noktaya değiniyor : Bizlerin insanları oldukları gibi kabul etmediğimize...

Hayat içerisinde insanları kendi kriterlerimize göre şekillendirmeye çalışıyoruz bizler...Sadece o çeperin içinde olduklarında onları sevebileceğimizi düşünüyoruz. Düzen insanı olmaya çabalıyor ve hayatımızdaki insanların da öyle olmalarını bekliyoruz.

Biz ölümlüler , sanatçılardan , kalıcı olanı yaratanlardan daha farklıyız. Ölümlüleri düzen içerisinde yaşamaya zorladığınızda bir yerden sonra başarılı olabilirsiniz. Karşılıklı çıkarlar sizlere yardım eder. Fakat iş bir sanatçı ile uğraşmaya geldiğinde , yapabilirliklerimiz azalır. Çünkü sanatçının amacı sizde veya toplumda bir pay elde etmek değildir. O yaptığı sanattan medet umar. Kendini ifade ettiği tarzı her ne ise , ondan bir beklentisi vardır. Bizler bu oyunda sadece birer piyonuzdur. Hatta birer malzemeyizdir. Elle tutulur , gözle görülür olmanız , hisleriniz , kırılganlıklarınız , varınıza dair herşey , Onlar için sanal bir dünyanın küçük zerreleridir. Siz nasıl isterseniz öyle yaşamalı , Onlar da bu yaşam tarzını gözlemlemeli ve kendi tarzları içinde bunu sanatlarına yansıtmalı ve hayatlarını değiştirmeden yaşamaya devam etmelidirler. Türkçesi ucundan tadına bakarlar hayatlarımızın , hayatlarınızın...

Ahmet Altan gerçekten çok güzel bir noktaya değinmiş ; bizler sanatçıları kendi düzenimizin kuralları içinde olmaya zorluyoruz. Bu yaratıcı bir ruhu , ortaya çıkmaması için mahkum etmek gibi birşeydir...

Sanatçıların yaşadıkları herşey biz ölümlülerden farklı bir boyuttadır aslında. Bizler küçük beyinlerimizle , onlara kahramanlıklar verip , hata yaptıklarında Onları suçluyoruz.. Onların bizler kadar sentetik kaygıları yok anlayamıyoruz. Bir dönem aynı hataya düşmüş bir ölümlü olarak , bu yazıları okuyuncaya kadar yaptığım yanlışlığın büyüklüğünün farkında değildim. Bizler düzen içinde yer almak için zaaflarımızı yok etmeye çabalarken , Onlar aslında o büyük , derin zaafları , karanlıkları hataları olmadan bugün geldikleri yerlere gelemezlerdi bizler bunların farkında değiliz.

Bir sanatçıya uzaktan hayran olmak , ve O'nun günlük yaşantısına girdikten sonra hayal kırıklığına uğramak. Bu Onların bizler gibi yaşadıklarını düşündüğümüz için yaşadığımız bir buhran. Bizler ayakta kalmak için hayatla savaşmamız ve hep kazanan olmamız gerektiğine inanırken ; belki de Onlar zayıf ve hayatla savaşmaktan korktukları için sanatlarında başarılılar.

Geçen zamanın birinde sanatına çok saygı duyduğum eski bir dosta :

--" Sen benim kahramanımsın ! " demiştim.

Böbürlenip bana nasl kahraman olduğunu , bu aşamaya nasıl geldiğini anlatmasını beklerken bir dizi cümle ile karşılaştım :

--" Kahramanlar da ağlar , ama ben hiçbir zaman kahraman olacak kadar hayatla savaşma gücüne sahip olmadım . Benim harcım değil. Ben hep sonu kötü biten filmleri sevdim."

Bu sözleri ilk duyduğumda hayalkırıklığına uğramıştım ; hatta haddimi aşarak sinirlenmiştim. Bu gün bu hatamı daha iyi anlıyorum. O kahraman olsaydı , bugün ortaya çıkardığı eserlere ulaşamayabilirdik. O , kaybedilmiş duyguları , yitirilmiş aşkları , sonu kötü biten filmleri sevip öyle yaşamasaydı , benim O' nu sevmek için nedenim olmayacaktı. Çünkü onu sevme nedenim yarattıklarıydı.

Bizler kendi dünyalarımızda , kendi kurallarımızla asla ortaya çıkaramayacağımız eserlerin yaratıcılarını sorgularken , Zeus' a şükürler olsun ki , Onlar biz ölümlüleri hoşgörmeyi çoktan öğrendiler....



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum ve birey kümesinde bulunan diğer yazıları...
İlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranıyor

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kurtlar Vadisi
Sevmedende Olur Diyorlar!
Benim Kocam Ab"ye Karşı
Reklamcılar ve Topluma Ettikleri
Türban Gerçekten Bir Sorun Mu?
Daha Ne Kadar Şehit Vermemiz Gerekiyor?
İdealleri Olmayan Bir Ülkede, Hayatta Kalma Savaşı Nasıl Ver
Sarmısak
Yalvarırım Gelinim Ol
Adam , Ayna ve Yalnızlık

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Gelme Bu Gece [Şiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Şiir]
Aşkı Küstürdük! [Şiir]
Bir Islık [Şiir]
Aşktan Korkan Adam [Roman]
Size Aşık Olabilir Miyim? [Deneme]
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim [Deneme]
Nefesimi keseceksin biliyorum! [Deneme]
Korkak Erkeklerden Sıkıldım [Deneme]
Aşk, askerlik, erkekler... [Deneme]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arıza hallerin dışa vurumu

Etkilendiği Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.