..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Anka kuþu gibi yalnýzlýðý adet edin! Öyle hareket et ki, adýn daima dillerde dolaþsýn ama seni görmek olanaksýz olsun." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > M.NÝHAT MALKOÇ




27 Ocak 2005
Bugün 23 Nisan Neþe Doluyor Ýnsan  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ýnsanoðlu,fýtratý icabý özgürlüðe düþkündür.Onu aç ve susuz býrakabilirsiniz ama esaret altýnda yaþamaya razý edemezsiniz.Sözü edilen insan,bir de Türk milliyetine mensupsa özgürlüðe olan meyli çok daha fazladýr.


:BEIB:
     Ýnsanoðlu,fýtratý icabý özgürlüðe düþkündür.Onu aç ve susuz býrakabilirsiniz ama esaret altýnda yaþamaya razý edemezsiniz.Sözü edilen insan,bir de Türk milliyetine mensupsa özgürlüðe olan meyli çok daha fazladýr.Zaten baðýmsýzlýktan mahrum olan insan topluluklarýný millet olarak kabul etmek de mümkün deðildir.Ona ancak sömürge veya uþak diyebiliriz.Türk milleti,istiklâlini temin etmek için hiç çekinmeden kanýný su gibi akýtmýþtýr.Akan o kanlar ,bugünkü Türk bayraðýnýn rengini tayin etmiþtir.Milletimizin baðýmsýzlýðý,onun azim ve kararlýlýðý sayesinde saðlanmýþtýr.
     Türk Milleti çok çetin mücadeleler vermiþtir.Neticede pek çok toprak parçasý kaybedilmiþse de,insan hürriyeti saðlanmýþtýr.Atatürk’ün önderliðinde cereyan eden Kurtuluþ Savaþý,kelimenin tam anlamýyla bir ölüm kalým mücadelesidir.Bu mücadele,bütün kayýplara raðmen zaferle neticelenmiþtir.Zaferden sonra ilk iþ olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) mübarek bir Cuma günü tekbirlerle ve kurbanlarla açýlmýþtýr.23 Nisan 1920 olarak ölümsüzleþen bu tarih,egemenliðin kayýtsýz þartsýz milletin olduðu ilkesini hayatýmýzýn bir parçasý hâline getirmiþtir.Atatürk,bu mutlu günü Türk çocuklarýna bayram olarak armaðan etmiþtir.Son yýllarda bu bayram,evrensel bir çizgiye oturtulmuþtur.Türk çocuklarý bu güzel günü,tüm dünya çocuklarýyla paylaþmaktadýr.23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramý,günümüz dünyasýnda kutlanan ilk çocuk bayramý özelliði taþýmaktadýr.
     Türkiye Büyük Millet Meclisi çok zor günlerin arafesinde açýldý.Meclisin Ankara’da açýlacaðý 19 Mart 1920’de valiliklere ve kolordu komutanlýklarýna duyurulmuþtu.Ýstanbul’daki Meclis-i Mebusan üyeleri de Ankara’ya çaðrýldý..Sözkonusu meclis üyelerinden 86’sý Ankara’ya teþrif etti.Meclisin toplanmasý için Ankara’daki taþ bir bina seçilmiþti.Fakat içerisinde gerekli donaným yoktu.Hemen salona alelacele bir kürsü yapýldý.Vekillerin oturabilmesi için Öðretmen Okulu’ndaki sýralardan buraya getirildi.Meclis salonuna bir odun sobasý yerleþtirildi.Elektrik olmadýðý için tavana gaz lambasý asýldý.
     Meclisin açýlýþý için 23 Nisan Cuma günü, özellikle seçilmiþti.Cumanýn feyiz ve bereketinden yararlanma amaçlanmýþtý.Öyle de oldu.Önce Hacý Bayram Camiî’ne gidilerek Cuma namazlarý kýlýndý.Cuma çýkýþýnda doðruca meclis binasýna geçildi.Dualar,tekbirler ve kurbanlarla Kurucu Meclis açýlmýþ oldu.Sinop Mebusu Þerif Bey geçici baþkanlýða getirildi.Vekiller yemin edip vazifeye baþladý.Daha sonra yapýlan seçimle TBMM Baþkanlýðýna Mustafa Kemal Atatürk seçildi.Ýlk kabine de Fevzi Çakmak tarafýndan kuruldu.O günden bugüne tam 84 yýl geçti.
     Bu ilk meclis çok büyük yararlýlýklarda bulundu.Öncelikle yasama,yürütme ve yargý yetkilerini kendisinde topladý.Daha sonra yürütme Bakanlar Kurulu’na,yargý baðýmsýz mahkemelere býrakýldý.Fakat o zaman bu güçleri birbirinden ayýrma imkâný yoktu.Þartlar bunu gerektiriyordu.Bu meclis olaðanüstü yetkilerle,yetkili tek güç hâline getirilmiþti.Meclisin açýlmasý,geleceðimizin teminatý olan çocuklara aydýnlýk bir gelecek temin etmiþti.Onun için Atatürk,bu günü onlar için coþku ve bayram günü olarak ilân etmiþti.Sözlerimi Þ.Enis Regü’nün dizeleriyle noktalýyorum:
     “Hoþ geldin 23 Nisan! Sana gözlerimizden sevinç,
      Bahçelerimizden bahar getirdik;bari bitmese bu yolculuk.
Seni kucaklamaya geliyor bugün;köyler,þehirler dolusu çocuk.”
e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Tek Millet Tek Yürek
Yurdumun Bayramý Nevrûz
Okumama Hastalýðýmýzýn Þifasý: Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi
Ýrfan Ordusu Yahut Öðretmenler
Her Eve Bir Kitaplýk
Kusur Aramak
Özgür Yaþamak... Ama Nereye Kadar?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.