..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþünce dilden, dil düþünceden doðar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > ERDEN ERKÝN




5 Mart 2005
Ünlü Olmanýn Yolu  
ERDEN ERKÝN
Arada rakýsýný yudumlarken iki damla yaþ süzülüyordu yanaklarýndan ama ne yapsýndý, bu iþler böyle dönüyordu... ERDEN ERKÝN


:DEFDF:
ÜNLÜ OLMANIN YOLU



Emekli ilkokul öðretmeniydi. Bir ay kadar önce "Azmi film"e bir senaryo götürüp býrakmýþtý. Azmi filmin sahibi o suratsýz adam da raflarý göstererek, "Bak," demiþti, "her yer senaryo dolu. Okumaya bile zamaným yok. Ama yine de senaryonu býrak, þu kaðýda da adresini, telefonunu yaz, senaryona iliþtir. Ben seni ararým."

Bir hafta sonra nedense aramýþtý: "Hemen gel, görüþelim," demiþti. Bunun üzerine gitmiþti emekli öðretmen. Azmi filmin sahibi bu defa kendisini oturtmuþ, çay söylemiþ ve "senaryonun dýþýnda birþey yazýp yazmadýðýný" sormuþtu. O da bir aþk romanýnýn bulunduðunu, ancak hiçbir yayýnevinin bunu basmaya yanaþmadýðýný anlatmýþtý. Azmi filmin sahibi de, "hemen romanýný al, gel," demiþti, "bir bakayým."

Evi Taksim'deydi. Bir koþu gitmiþti evine emekli öðretmen. Hemen alýp gelmiþti romanýný, heyecan içindeydi, ancak ne olduðunu kestiremiyordu. Romaný uzattýðýnda Azmi filmin sahibi, " Sen þimdi git, ben seni ararým," demiþti.

Þimdi de Azmi bey telefon etmiþ ve derhal gelmesini, görüþmeleri gerektiðini söylemiþti. Emekli öðretmen, Beyoðlu Ýstiklal Caddesine geldi. Yeþilçam Sokaðýna girdi. Eskiden Fatma Girik'e ait olan Girik Hanýn ikinci katýna çýktý. Azmi filmin kapýsýný týklattý. Kapýyý getir götür iþlerine bakan genç açtý. Ýçeri buyur etti.

Azmi bey kendisine oturmasý için yer gösterdi ve "Bak hocam," dedi. "Ben senaryoyu çekmeyeceðim. Kitabýný da basmayacaðým. Þu anda elimde baþka filmler var. Onlarý çekiyorum. Kitabýna gelince, ben zaten yayýncý deðilim. Sadece ikisi de çok hoþuma gitti. Ýleride belki bunlarý film yapabilirim. Ancak, piyasa çok durgun, zaten iþler berbat! Sen de emeklisin, üçbeþ kazanmak istersen bana býrak, yoksa al git!" demiþti camdan dýþarý bakarak.


Emekli öðretmen zaten kitabý bastýramýyordu. Senaryo için yüzüne bakan yoktu. "Kaç para verirsin," demek geldi içinden. Utandý, gururuna yediremedi. Azmi filmin sahibi kendisine önceden hazýrlanmýþ matbu bir belge uzattý. Burada kitabý ve senaryoyu baþkasýnýn yazdýðý, kendisinin de sadece tashih iþinde çalýþarak yardým ettiði ve mukabilinde boþ býrakýlmýþ miktar parayý karþýlýk olarak aldýðý yazýlýydý. Ayrýca kitap ile senaryoyu yazanýn adý bölümü de boþ býrakýlmýþtý. Azmi bey o zamanýn parasý beþ milyarý kendisine uzatmýþtý. Doðrusu para fena deðildi. Almayýp da ne yapacaktý, varsýn ad baþkasýnýn olsun, bu çok mu önemliydi? Bir baþka kaðýtta da, tashih iþlerinde çalýþtýðý film þirketinin aleyhine bir basýn açýklamasý yaptýðý takdirde aldýðý paranýn on katý cezai müeyyide uygulanacaðý belirtiliyordu. Bu kaðýdý da imzaladý. Ayrýca þirketin böyle bir açýklama vukuunda limitsiz tazminat hakkýný da peþinen kabul ediyordu. Geçim sýkýntýsý çekiyordu, bütün þartlarý kabul etti.


Kalkarken Azmi bey sýk sýk uðramasýný ve ileride kadrolu senarist olarak onunla çok iyi iþler yapacaklarýný belirtti ve el sýkýþarak ayrýldý bürodan.


Emekli öðretmen dýþarý çýkýnca Azmi bey ünlü bir iþadamýný aradý. "Saygýlar beyefendi," dedi. " Aþk romaný tamam. Senaryo da tamam...Filmin çekimine hemen baþlamak üzere emirlerinizi bekliyorum!"

Telefonun öteki ucundaki ünlü iþadamý da, " Kitabý hemen bana gönder. Film hazýrlýklarýna baþla. Baþlangýç için yüz milyar gönderiyorum. Teferruatý müdürümle konuþursun," dedi.
Azmi bey, " Emredersiniz beyefendi!" dedi. Bu film iþini tv'de dizi yapacak ve trilyonlar vuracak, devamýný emekli öðretmene yazdýracaktý.


Ünlü iþadamý telefonu kapadýktan sonra metresini aradý: "Caným, isteðin oldu, romanýn hazýr, yayýnlayacak gazete hazýr, bir reklam yaptýracaðým ki sen bile þaþacaksýn. Bu bomba patlarken tv için dizi filme baþlayacaksýn ve bir numara olacaksýn. Hadi akþama..."


Bu piyasa böyleydi. Kadýn cüzdandan, sevgili metresten, gazete bol sýfýrlý reklam ücretinden, tv ücretsiz bir dizi kazanmaktan yararlanacak ve herkes mutlu olacaktý. Alan razý, satan razý...Böyle dönerdi iþler...Ve bütün giderler de holdingin eðitim hizmetlerine katký fonundan gösterilmek suretiyle vergiden düþecekti, gerçekte kayýp hazinenin olurdu, kimin umurunda, iþler týkýrýnda tekerlemesi döner dururdu...Diþlinin çarklarý sýmsýký kenetlenmiþti ve çark böyle dönüyordu, uyum saðlayamayan giderdi, bu kadar basit...


Bir süre sonra ünlü bir gazetede ünlü bir aktristin romaný yayýnlandý. Ardýndan bu romana ayný emekli öðretmen bir þiir yazdý ve þiir de ayný ünlü aktrist hanýmýn þiiri diye lanse edildi ve birisine sipariþle beste verildi ve beste ünlü bir þarkýcý tarafýndan kasete okundu, ayný müzik filme uyarlandý. Böylece þöhreti tükenmek üzere olan biri yeniden dirildi ve þuh kadýn, þýk kadýn, romancý kadýn, þair kadýn, senarist kadýn ünvanlarýna da sahip oldu. Bu ünlü kadýn kim mi? Biraz düþünün belki hafýzanýzýn bir yerlerinde küçücük bir iz kalmýþtýr.


Emekli öðretmen mi ne oldu? Azmi beyin kadrolu senaristi oldu. Emekli maaþýnýn en az beþ katýný, bazan onbeþ katýný ayda kazandý. Ama hep kendi eserlerinin arkasýndan bakakaldý. Hep o yazdý, ad baþkalarýnýn oldu...

Arada rakýsýný yudumlarken iki damla yaþ süzülüyordu yanaklarýndan ama ne yapsýndý, bu iþler böyle dönüyordu...



ERDEN ERKÝN...
ÜNLÜ OLMANIN YOLU... ( Gerçek yaþam öyküleri...)

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: aaaaaahhhhh!
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
21 Ocak 2006
Sevgili Erden Erkin; Bam telime bastýnýz.Bir gün Ankara'dan dönerken, otobüste okuduðum gazetede kendi yazýmla gözgöze geldim.Tabi bir köþe yazarýnýn adý altýnda.Nutkum tutuldu.Ayný yazýnýn, onbeþ gün kadar önce, baþka bir gazetede de yayýmlandýðýný öðrendim......Kime anlatayým derdimi?Ben ünlü olmadýðým için, o (epeyce) ünlü yazara inanýrdý herkes.Oysa o yazýmýn, izedebiyat'a giriþ tarihi; gazetenin tarihinden bir ay önce........Çaldýklarý eserlerle ünlü olanlar çoooook.Özellikle müzikte.......Sevgiyle kalýn...Kâmuran Esen

:: Merhaba Erden Erkin
Gönderen: Nur Ersen / ankara/
19 Mart 2005
ÜNLÜ OLMANIN YOLU isimli yazýnýz beni gerçekten de çok etkilei. Bu konuda daha önce de benzer hatta daha üzücü yazýlar okudum. Baþkalarýnýn þiirini çalýp yýlarca ünlü bestelere imza atanlarý ve þiirin sahibinin hiç bir hak iddia edemediðini... Ýnsanlarýn duygularýnýn çalýnmasý ne kadar da kötü deðil mi… Kaleminize saðlýk...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bireysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mankenler Dünyasý
Barmen Öyküleri

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mazi Ýçimde Yaradýr
Gidenin Ardýndan...
Bir Gidiþ Gittin Ki…
Bayramýn Ýlk Günü...
Samanyolu
Gonca Gül
Bu Gece Yýlbaþý
Bir Aný
Tuhaf Bir Raslantý
Aþkýn Hüzünlü Yüzü...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Seninle Aþkýmýz [Þiir]
Karanlýðýn Gözleri [Þiir]
Son Bölüm [Þiir]
Ýçimdeki Fýrtýna [Þiir]
Yalnýzlýk [Þiir]
Sen de Gittin Oldun El [Þiir]
Mutluluk Masallarý... [Þiir]
Armaðan [Þiir]
Sabah Saat Beþti [Þiir]
Doðanýn Deðiþen Dokusu [Þiir]


ERDEN ERKÝN kimdir?

Bilmiyorum þimdi kiminlesin, nerde? Eðer düþmeseydim ayrýlýklarla derde, seninle çok mutlu olurdum, olur olmaz her yerde. . . Ne olur gitme, kal! Bitmesin bu masal. . . ERDEN ERKÝN Uluslararasý Turizmci

Etkilendiði Yazarlar:
Aþk, martý kanadýnýn denize deðdiði andýr; yitirilen, kumsalda beklemekle geçirilen zamandýr. ERDEN ERKÝN


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ERDEN ERKÝN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.