..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitaplarla dolu bir oda, ruhlu bir beden gibidir. -Cicero
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > M.NÝHAT MALKOÇ




9 Aðustos 2005
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser  
M.NÝHAT MALKOÇ
Son yýllarda kitap okuma alýþkanlýðýmýzda gözle görülür bir azalma olduðu inkâr edilemez.Gerçi ülkemizde böyle bir alýþkanlýk olup olmadýðý da tartýþma konusudur.


:EHEH:
ÝLKÖÐRETÝM OKULLARI VE 100 TEMEL ESER
M.NÝHAT MALKOÇ

     Son yýllarda kitap okuma alýþkanlýðýmýzda gözle görülür bir azalma olduðu inkâr edilemez.Gerçi ülkemizde böyle bir alýþkanlýk olup olmadýðý da tartýþma konusudur.Buna daha gerçekçi bir ifadeyle kitap okumama alýþkanlýðý da diyebiliriz.Kitle iletiþim araçlarýndaki hýzlý deðiþim ve artýþ kitabýn pabucunu dama atmak üzeredir.Televizyon ve internet,kitabýn en büyük alternatifleri veya daha deðiþik bir tabirle düþmanlarý olarak ilk sýralarý alýyor.
     Ýnternet,hayatýmýzýn bir parçasý oldu çýktý.Hani internette faydalý iþlerle meþgul olsak diyeceðim yok.Teknolojinin son büyük nimeti olarak yaþamýmýzýn ayrýlmaz bir parçasý olan internette oyun oynayarak vakit geçiriyoruz.Kültür,sanat ve edebiyatla ilgilenenler devede kulak kabilinden…
     Böyle bir ortamda yeni neslimize sahip çýkmanýn,onlarýn elinden tutup doðrulara yönlendirmenin önemi daha da belirgin bir ihtiyaç olarak karþýmýza çýkýyor.Geleceðimizin teminatý olan çocuklarýmýzý kitapla barýþtýrmalýyýz.Hiçbir iletiþim vasýtasý kitabýn alternatifi olamaz.Kitabýn sýcaklýðýný ve samimi havasýný hiçbir bilgi kaynaðýnda bulamayýz.
     Bunlarý göz önünde bulunduran Millî Eðitim Bakanlýðý ilköðretim çocuklarýna yönelik “100 Temel Eser” listesi hazýrlayarak eðitim camiasýna ve ebeveynlere sundu.Daha evvel orta öðretim öðrencileri için buna benzer bir okuma listesi hazýrlanmýþtý.Ýlköðretim öðrencilerine yönelik listede, Mevlâna’dan Yunus Emre’ye kadar çok sayýda yazarýn eserine yer veriliyor.
Fakat ilköðretim öðrencilerine yönelik listede yer alan eserlerin yazarlarýnýn hiçbiri yaþamýyor.Bakanlýk polemiklere mahal vermemek için böyle bir uygulamayý daha doðru bulmuþ.Bu konu basýnda tartýþýlýyor. “Yazar kabul edilmek ve de bu gibi listelere girmek için ille de ölmüþ olmak mý gerekiyor” diyorlar.
Milli Eðitim Bakanlýðý bu eleþtirileri olaðan karþýlýyor.Yazarlar açýsýndan haklý da buluyor. Bunun ticarî boyutu olacaðýndan, rant temin edildiði eleþtirisine muhatap olmak istemediklerini belirtiyorlar.Ancak hayattaki yazarlarýn eserlerinin zaten piyasada olduðunu ve ilgi gördüðünü kaydederek,amaçlarýnýn 13. yüzyýldan itibaren ülkenin kültürel birikimini aktarmak olduðunu söylüyorlar.
Nasreddin Hoca misali bence bakanlýk da haklý…Dedikodunun ayyuka çýktýðý,herkesin herkesi eleþtirme yarýþý içerisinde olduðu bir ülkede iþ yapmak eleþtiri oklarýný üzerine çekmekten farksýzdýr.Bu listede yer alan kitaplarýn satýþý doðal olarak artacak hatta fýrlayacaktýr.Hangi yayýnevi istemez kendi yazarýnýn eserlerinin çok satmasýný?Yaþayanlardan birini listeye dahil etseniz,listeye giremeyenler feryat ü figan koparacaktýr.Bu sefer de benim yazarým iyi,seninki kötü kýsýr tartýþmasý alevlenecektir.
Listede öðrencilere masal, türkü, mani, bilmece ve þiiri sevdirecek eserler de yer alýyor.Listedeki bazý kitaplarýn piyasada olmadýðý belirtiliyor.Fakat bu aþýlabilecek,ayrýntý kabilinden bir meseledir.Onun dýþýnda listede yer alan Rakým Çalapala’nýn “87 Oðuz” adlý kitabýnýn hiçbir kitaplýkta, Milli Kütüphane dahil hiçbir devlet kütüphanesinde olmadýðý iddia ediliyor.Hatta 1960'lý yýllarda eserin yazarý Rakým Çalapala bu kitabýný torununun okumasý için yeniden yayýnlamak istemiþ fakat hiçbir devlet kütüphanesinde bulamamýþtýr.Bu listeyi hazýrlayanlar herhalde uzaydan gelmedi ya...Bir bildikleri var.
Listede her görüþten yazara ait eser bulunuyor.Peyami Safa’dan Nazým Hikmet’e kadar geniþ bir yelpaze esas alýnmýþ.Mehmet Akif ve Necip Fazýl Kýsakürek’in listeye alýnmayýþýna kýzanlar var.Ben bunlarý haklý bulmuyorum.Çünkü ne Mehmet Akif’in,ne de Necip Fazýl’ýn çocuklara yönelik bir eseri vardýr.Bu liste dörtten sekizinci sýnýflara kadar olan öðrenci kesimine hitap ediyor.Bu yaþtaki çocuklar “Çile” veya “Bülbül” þiirlerinden ne anlayabilir?Hadiseye ideolojik bakmak doðru deðil.Pedagojik açýdan yaklaþmak daha saðlýklý olsa gerek.
Okuma listesinde otuz tane Batý klasiði var.Bunu doðru bulmuyorum.Yüz kitabýn otuzu bize ait deðil.Bu sömürge mantýðýdýr..Hem o klasik diye nitelendirilen kitaplar kültürümüz için tehlikeler saçýyor.Neslimizi dejenere ediyor.Korsanlýk,mafya,savaþlar,Hýristiyanlýk propagandasý ne ararsan bu eserlerde…Hem Türkçe’nin ruhundan uzak tercümeler bunlar…Dil zevkini körelten bu tarz tercüme eserlerin çocuklarýmýza müspet þeyler kazandýracaðýna inanmýyorum.Buram buram Anadolu ve memleket kokan millî ve yerli eserler dururken listeyi ecnebilere ait bu tarz kitaplarla þiþirmek saðlýklý bir yaklaþým deðil.
Fransýz yazarý Antonie de Saint Exupery'nin Türkçe’mize ondan fazla çevirisi yapýlan Küçük Prens adlý eserinde baþ kahraman olan Küçük Prens’in zikrettiði Türk diktatörden bahsediliyor.Kimdir bu diktatör?Bu eserin tercümesinde örtbas ediliyor.Ancak orijinalini okuyanlar bu sýrra vakýf olabilir.
Bu ifadelerimden baþka mânâlar çýkarmaya gerek yok.Batý’ya sýrt çevirelim demiyorum.Fakat ölçüyü de kaçýrmayalým.Dünya ülkelerinden hangisi böyle bir liste hazýrlasa içine bizim klasiklerimizden birini koyar?Baþýmýza ne geldiyse Batý hayranlýðýndan geldi.Fakat hâlâ ayný kafadayýz.Deðiþen sadece zaman…
Bu tarz listeler kimseyi tatmin etmez.Çünkü yetmiþ milyonluk bir ülkede herkesin farklý düþünmesi doðaldýr.Fakat asgari müþtereklerde birleþmek de esas olmalýdýr.Bu gibi okuma listeleri biraz da semboliktir.Yani ille de bu yüz kitabý okuyacaksýn diye bir þart yok.Bunlar okumayý teþvik için bir vasýtadýr.Onun için konuyu uzatýp sulandýrmak faydadan çok zarar getirir.Listenin okumama hastalýðýmýza bir nebze de olsa derman olmasýný diliyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn eðitim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Öðretmenler Günü
Hocam Bener Cordan
Öðretmenlik Andý'na Sadakat
Hayri Gür"ün Ardýndan…
Þâirlerin Gözüyle Öðretmen
Geleceðe Yatýrým

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Sabrýn Sonu Selâmet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.