..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En bilge insanlar bile arasýra bir iki zýrvadan hoþlanýrlar. -Roald Dahl
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Pop Kültür > Mehmet Sinan Gür




24 Aralýk 2006
Kitap - Martý Jonathan Livingston  
Mehmet Sinan Gür
Bir martýya istediði gibi uçmakta özgür olduðunu anlatmak ne kadar zor…


:FDBD:
Martý isimli bir kitap bir zamanlar elden düþmüyordu. Þimdi bile o kitabý okuyup tutkunu olmuþ insanlar var. Bazý okullarda hâlâ öðretmenler öðrencilere ödev olarak veriyor. Nedir bu kitabýn, ‘Martý’nýn sýrrý?

Bir martý, ama sýradan bir martý deðil kiþilikli, adý bile var: Jonathan Livingston. Baþkalarý farklý þekilde yorumlayabilir ama benim için bu sýr en temel fiilde yatýyor: Olmak.

Olmak. Martý Jonathan Livingston’un gözleri var. Çevresini görüyor. Bulutlarý, güneþi, üzerinde uçtuðu köpük köpük dalgalarý, denizi kayalarý görüyor. Bu kadar da deðil; martý Jonathan Livingston’un bilinci var. Kendisine sunulan olanaklarla yetinmiyor. Bir martý ne yapabilir ki, düz uçuþtan ve yiyecek bulmaya çalýþmaktan baþka? “Hayýr! Uçmak her martýnýn yapabileceði bir þeydir. Eðer ben varsam, bundan daha iyi, daha büyük þeyler baþarabilmeliyim. Yalnýz karýn doyurarak yaþanmaz!” Bir martý en çok ne kadar hýzla uçabilir? Bir sayý söyleyebilir misiniz? Saatte þu kadar km hýz yapabilir diyebilir misiniz? Martý Jonathan Livingston da en çok ne kadar hýzla uçabileceðini merak ediyor ve kendini eðitmeðe baþlýyor. Kanatlarýný kýsýp yükseklerden yere doðru pike yapýnca hýzýnýn arttýðýný fark ediyor... “Fark ediyor!”

Kaçýmýz önümüze konan yemeði yemeði reddediyoruz? Dünyayý algýlamak, nefes almak, havayý koklamak, yaþamdan tat almak, sevmek, aðlamak, gülmek, yalnýzca bakmak deðil, baktýðýmýz yeri görmek… Bunlar yaþamýmýzýn, daha çok bilincimizin bize kazandýrdýðý þeyler. Bir gün bunlardan vazgeçmek zorunda kalmak ne acý.

‘Olmak’ýn karþýtý ‘olmamak’týr. Ama olan bir canlýnýn daha sonra olmamasý onun ölmesi anlamýna gelir. Günün birinde hepimiz öleceðiz ve bilincimizi kaybedeceðiz. Olmamýzdan ya da bilincimizi kazanmamýzdan daha önce durum ne ise yine öyle olacak.

Martý Jonathan Livingston yere doðu pike yaparak hýz rekorlarý kýrýyor. Öyle hýzlý, öyle hýzlý oluyor ki günün birinde… kayalara doðru pike yaparken birden her þey deðiþiveriyor. Ýçinde baþka bir güç çoðalýyor. Gördüðü, algýladýðý þeyler ayný olsa da bambaþka bir dünyada buluyor kendini.

Bir martýya istediði gibi uçmakta özgür olduðunu anlatmak ne kadar zor…

Sonra arkadaþý Martý Fletcher ile genç martýlara bildiklerini düþündüklerini anlatmak istiyor. Ama martý topluluðu onlarý dinlemiyor ve saldýrýyorlar. Elde ettikleri yeni becerileriyle kolaylýkla saldýrýdan kurtuluyorlar. “Bir martýya istediði gibi uçmakta özgür olduðunu anlatmak ne kadar zor” diyor martý.

Martýlarýn olduðu bir kentte yaþadýðým için mutluyum. Çalýþtýðým yerde pencereden baktýðým zaman mutlaka birkaç tanesini görüyorum.

Bu kitabýn filmi de yapýlmýþ. Amerikalý þarkýcý Neil Diamond müziklerini yapmýþ. Aþaðýya hoþlanacaðýnýzý umarak linkleri koyuyorum.

http://www.youtube.com/watch?v=MgwlvjQ5lHI&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=cpNw4m5rsYc&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=5TGrsvWoxEs&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=gnJVgXL9Qcc&mode=related&search=

24.Aralýk.2006 Pazar



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn pop kültür kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Neanderthal Ýnsaný
Orhan Gencebay Trt1'de
Film - 2001: Bir Uzay Efsanesi

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gizemli Mýsýr - Tek Tanrýlý Firavun Akhenaton
Müzik - Eþkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz
Yeni Bir Vatandaþ Tanýmý 2
Ýnsan Neden Sanat Yapar?
Kitap - Suyu Arayan Adam - 1
Google Earth - Moskova'da Bir Araþtýrma Öyküsü
Antakya’da Bir Çiftlik ve Ýzlenimler
Milliyetçilik Üzerine
Nuh Tufaný
Zaman Çizgisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.