..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýstanbul > Ali Erasoðlu




31 Mart 2007
Akm ve Taksim Meydaný  
Ali Erasoðlu
Cumhuriyet dönemi mimarisinin iyi bir örneði olarak gördüðüm Taksim Atatürk Kültür Merkezi binasýnýn rant hýrsýna kurban edilmek amacýyla yýkýlmak istenmesi konusundaki duygu ve düþünceler


:BBIH:



Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezinin yýkýlmak istenmesi insana çok þeyler düþündürüyor. Her þeyden önce, yapamayanlarýn genellikle yýktýklarý geliyor akla. Benzer bir binayý kültürümüze kazandýramayanlar þimdi var olaný yýkmaya kalkýyorlar. Taksime cami yapma konusunda hüsrana uðrayanlar, operayý yýkarak ruhlarýný tatmin etmeye yöneliyorlar besbelli.
Bazý yazarlarýn, emperyalist kapitalizmin son yýllardaki bütün ataklarý gibi, bu giriþimi de canla baþla desteklediklerini görüyoruz. Ýddialarýný binanýn çirkinliði üzerine oturtan bu kiþilere þunu belirtelim ki, bu yaklaþým buram buram gayretkeþlik kokan, yýkýma zemin oluþturma çabasýdýr. Uluslar arasý rant heveslilerinin ülkedeki ajanlarý, bu ve benzer projeler için siyasal iktidara destek görevlerini yerine getirmiþ olmaktadýrlar böylece. Her þeyden önce bina, Cumhuriyet döneminde Mimar Sinan ve 19 yüzyýl Avrupa mimarisi etkileriyle, bunlarýn kötü kopyalarýna giriþmekten kendini kurtarmýþ özgün tasarýmýn ilk örneklerindendir. Bu özelliðiyle bile baþlý baþýna bir deðer ve övünç kaynaðýdýr. Bu özellik ve güzelliði nedeniyledir ki, hizmete giriþinden kýsa süre sonra, hain eller tarafýndan ateþe verildiðinde bina orijinal haliyle yeniden yapýlmýþ, en küçük bir deðiþiklik kimsenin aklýna gelmemiþtir.
Gerek yükseklik, gerekse cephe estetiði bakýmlarýndan ne kadar çevreye saygýlý olduðu, hemen ayný meydandaki lanet olasý otelle yapýlan karþýlaþtýrma ile ortaya çýkmaktadýr. Aleyhindeki yazarlarýn karþýtlýk nedenlerinin birini de herhalde yapýnýn, kanser urlarý gibi kenti kuþatan gökdelenlerden olmamasý oluþturmaktadýr. Kontrolden çýkarak azgýnlaþan emperyalist kapitalizm, kendi yükseliþiyle binalarýn boyu arasýnda paralellik kurmak istemektedir.
Bir yazar makalesinde, “Kültür Bakaný Atilla Koç, yerine yine kültür merkezi yapýlacaðý sözünü verdiðine göre mesele yok” demektedir. Kültürü, Bakan Atilla Koç’a teslim edenlerin Taksim’i kimlere teslim edeceðini anlamak hiç de zor olmasa gerektir. Yarýn AKM nin yerine yalý kazýðý gibi bir iþ merkezi diktiðinde Bakanýn, “Ben o sözü her halde uykuluyken vermiþ olmalýyým” demesi de çok olasýdýr.
Taksim Meydaný’nýn genel durumuna gelince; bugün meydanýn baþlýca iki kusuru bulunmaktadýr. Bunlarýn birincisi yukarýda bahsettiðim otelin varlýðý, diðeri ise kasýtlý olduðuna inandýðým bakýmsýzlýk… Taksim gezisi olarak adlandýrýlan alan da Taksim’in güzelliklerinden olup, yeþil haliyle baha biçilmez bir nefes alma ortamýdýr. Ancak ortamý rant açýsýndan istediði gibi deðerlendirmekte acze düþmenin öfkesinden olacak, inanýlmaz bir bakýmsýzlýk ve pislik hakim kýlýnmýþtýr alana. Belediye yýllardan beri periþan olmuþ fiziki yapýyý görmezlikten gelmekte, adeta toplumsal bir býkkýnlýk yaratarak burasýný da rant hýrsýna açmak için zemin hazýrlamaktadýr.
Bütün bu konularda asýl endiþe verici olan toplumsal tepkilerdeki yetersizliktir. Geçmiþte, yemekte baklava yerine vezirparmaðý çýktý diye fabrika iþgal eden sendikalar, profesörler altmýþ beþ yaþýnda emekli olsun diye boykota giden üniversiteliler, vahþi kapitalizmin kýyýmý karþýsýnda ortalýkta görünmemektedirler ne yazýk ki. Herhalde Marksizm ölünce, -yorgan gitti kavga bitti- diye düþünüyorlar olsa gerektir. Bu durumda savaþýmýn bütün yükü Mimarlar Odasý gibi bazý sivil toplum örgütleriyle, hâkimlere yüklenmektedir.
Yýllardýr emperyalist kapitalistler kilise duvarýna, içteki yardakçýlarý da cami duvarýna pervasýzca siymektedirler. Ancak burasý Türkiye, ne demiþler –keser döner sap döner, gün gelir hesap döner- Umarým hesap, ülke baþka kayýplar vermeden bir an evvel dönsün.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk Türkiye'si - Erdoðan Türkiye'si
Aþiret Düzeninin Katilleri
Ekonomik Kriz ve Düþündürdükleri
Leyla Gencer'in Cenazesi
Düðün Katliamý
Yeni Osmanlý Çýlgýnlýðý
Doðan - Erdoðan Kapýþmasý
Dýþiþleri Bakaný
1 Mayýs'ýn Yararlarý
Emperyalizm ve Ýki Sömürge Tipi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Boðaziçi vapurlarý [Þiir]
Ýnat [Þiir]
Moda [Þiir]
Düþen Yapraklar Zamaný [Öykü]
Duruþma [Öykü]
Dialog [Öykü]
Ýstasyonlarý Çalýnan Þehir [Deneme]
Duygular ve Gerçekler [Deneme]
Duygu Çöplüðü [Deneme]
Asayiþ [Deneme]


Ali Erasoðlu kimdir?

10 yýldýr yazýyorum. Bizim Gazete'de Yayýnlanmýþ makalelerim var.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ali Erasoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.