..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilge kiþi her þeye þaþan kiþidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Fizik > kemal pismisoglu




9 Temmuz 2007
M Teorisi  
kaderin teorisi

kemal pismisoglu


herþeyin bilimi olarak bahsediliyor. Ya da teklik teorisi. Dejavu'yu açýklýyor. neler neler yapýyor


:CDED:
Her þeyin teorisi olarak nitelendirilen ve henüz tamamlanmamýþ olan bir fizik (matematikte diyebiliriz) bahsedeceðim. Bu teori ile ilgili bilimsel (karmaþýk) açýklamalarý nette merak edenler bulabilir. Ben daha genel þablonu ile iþin daha çok felsefesi ile ilgili konuþacaðým. Aslýna bakarsanýz þöyle konuþacaðým böyle konuþacaðým diye geleceðimi ipotek altýna almakta doðru deðil. En iyisi kafama göre takýlacaðým.

1.     Bu M teorisi ile niye uðraþalým?Bize ne diyor?

Bu m teorisi 11 boyutlu bir evren modelinden bahsediyor. (bahseden kim? Mahallenin delisi “ Hawking”) bizim ise iki boyutlu evren içinde yaþadýðýmýzý ve üç boyutlu evrenin gölgesi olduðumuzu

2.     Yani bu adam bize siz adam deðilsiniz sadece gölgesiniz mi diyor?

Bu sorunun cevabý hem evet, hem hayýr. (kuantum fiziði ile ilgili hangi sorunun net bir cevabý var ki zaten.) Kendinizden anladýðýnýz þey sadece bu boyuttaki kendinizse, evet gölgesiniz. Ama kendiden anladýðýnýz þey, eþizlerinizle birlikte bir bütünlükse, hayýr.

3.     Abi kafa karýþtýrmadan açýk seçik anlatacaðým diyordun, iyice kafamýzý karýþtýrdýn. Sen en iyisi bize önce iþin aslýný bir söyle?

Ýþin özü þu; Malumunuz, büyük patlama (big bang) den önce bilime göre her þeye tek bir noktaydý. Bu tek nokta büyük bir enerji ile patladýktan sonra açýlmaya baþladý. Bu açýlmada dört bran (membran’ýn kýsaltýlmasý. Ben kýsaltmadým. El alem böyle kullanýyor) açýldý. “ zaman + en, boy yükseklik” kalan yedi bran ise açýlmadý. Evrenin tüm parçacýklarýnda birbirine sarýlmýþ sicim olarak kaldý.

4.     Bu bran (membran desen dilin þiþer dimi? Kýsaltma yapmýþ birde) dediðin þey nedir? Ýn midir cin midir?

Bu bran dediðimiz þey, boyuttur. Hem çok küçük hem çok büyük bir þey. (kuantumun bu belirsizliði beni öldürecek bir gün) Küçük çünkü, bir bran’ýn büyüklüðünü bir atom’un büyüklüðü ile karþýlaþtýrmak, bir atom’un büyüklüðünü evrenin büyüklüðü ile karþýlaþtýrmaya benzer.

“uf be çook küçük bir naneymiþ”

ama bu küçük þey, uyun enerjiyi bulduðunda bir evren olabilecek potansiyelde. Daha doðrusu evrenin boyutu.

5.     iyice karýþtý her þey. Konuya olan ilgimi de kaybetmeye baþladým. Ýlginç bir þeyler söyle de okumaya devam edeyim. Ben hala bir halt anlamadým?

Hepinizin baþýna gelmiþtir. Yaþarken bir aný daha önce yaþadýðýnýz hissi (dejavu) yahut birini ilk kez gördüðünüz halde daha önce tanýyor olduðunuzu zannetmeniz. Bir telefon çaldýðýnda kim olduðu tahmin etmeniz. Baþýnýza yada sevdiklerinizin baþýna kötü bir þey gelmeden önce içinizin sýkýldýðýný hissetmeniz. Bunlarý hepimiz yaþamýþýzdýr. Peki bunlarýn nasýl olduðunu, açýklayan (parapsikolojik olmayan) bir teori ile karþýlaþtýnýz mý?

“hayýr”
Þuan iþte bununla karþý karþýyasýnýz.

6.     Hah þimdi oldu. O zaman konuþ bakalým nasýl oluyormuþ?

Þöyle; bu teoriye göre evrenin hologramik bir yapýsý var. Yani her parça bütüne ait bilgi taþýyor. Bu yüzden bizler kimi anlarda diðer boyutlara atlama yapabildiðimiz için, bütüne ait bilgilerden hissi olarak yararlanabiliyoruz. Yani aslýna bakarsanýz tanýdýðýmýz herkesi tanýmadan önce zaten tanýyoruz. Baþýmýza bir þey gelmeden önce bunu zaten biliyoruz. Ama bildiðimizi bilmiyoruz. Bu teori (matematiksel olarak ispatlanmýþ diyorlar ben görmedim. Görsem de anlayamam o karmaþýk matematiði) bize her þeyi bildiðimiz bildiriyor. Fakat neler bildiðimizi bildirmiyor. Tek yaptýðý her þeyi bildiðimizi ispatlýyor.

“hmm, enteresan bir þeymiþ!”

Çook, dahasý da var. Fakat þimdilik bu kadar. Ben anlatmaya devam edeceðim.

“Bekliyoruz abi, biraz bilim kurgu gibi duruyor ama yinede merak uyandýran konular bunlar.”









Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Rüyadan Kabusa [Þiir]
Günaydýn Çorap Kardeþ Ýkizin Nerede [Þiir]
Avaným [Þiir]
Hayata Dürbünle Bakmak [Þiir]
Cibraný ile Karþýlaþmak [Þiir]
Tecavüz [Þiir]
Seni Sevmek [Þiir]
Yeniden Baþlamanýn Þiiri [Þiir]
Tablet Þiirler "Ölüm" [Þiir]
Yalnýzlýkla Seviþmek (Bir Gün) [Þiir]


kemal pismisoglu kimdir?

erciyes üniversitesi týp fakültesi 3. sýnýf öðrencisiyim

Etkilendiði Yazarlar:
goethe,nietsche,ve tabi ki mevlana


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal pismisoglu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.