..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Düşgücü güzelliği, adaleti, mutluluğu yaratır. -Pascal
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Günlük Olaylar > M.NİHAT MALKOÇ




23 Ekim 2007
Ziya Doğan'la Neler Konuştuk?  
M.NİHAT MALKOÇ
Geçen hafta sonu( 20 Ekim 2007 Cumartesi) Trabzon’un tek beş yıldızlı oteli olan Zorlu Grand Hotel’de uydudan Türkiye’nin dört bir tarafına ve dünyaya yayın yapan Giresun merkezli Tempo Tv’nin canlı yayın konuğuydum. Trabzon’un başarılı programcılarından Gazeteci-Yazar Kenan Aydoğdu’nun hazırlayıp sunduğu Türkiye genelinde seyirci nezdinde ilk beşe girme başarısı gösteren “Ne Var Ne Yok?” adlı programın birbirinden seçkin tam 12 konuğu vardı.


:BDJA:
ZİYA DOĞAN’LA NELER KONUŞTUK?

                              M.NİHAT MALKOÇ


     Geçen hafta sonu( 20 Ekim 2007 Cumartesi) Trabzon’un tek beş yıldızlı oteli olan Zorlu Grand Hotel’de uydudan Türkiye’nin dört bir tarafına ve dünyaya yayın yapan Giresun merkezli Tempo Tv’nin canlı yayın konuğuydum. Trabzon’un başarılı programcılarından Gazeteci-Yazar Kenan Aydoğdu’nun hazırlayıp sunduğu Türkiye genelinde seyirci nezdinde ilk beşe girme başarısı gösteren “Ne Var Ne Yok?” adlı programın birbirinden seçkin tam 12 konuğu vardı. İşadamı Galip Pekşen, Kamu-sen Trabzon Temsilcisi Coşkun Dilber, Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Ayhan Sürmen, Baro Başkanı Veysel Malkoç, KTÜ Rektör Başdanışmanı Muzaffer Tunç, Kesk Dönem Sözcüsü, Taka Gazetesi Yazarı Yusuf Turgut; Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Halil İbrahim Kalfaoğlu, Trabzon Mimarlar Odası Başkanı, AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl gibi önemli isimler Trabzon’un birikmiş sorunlarını canlı yayında enine boyuna tartıştı. Tespitler yapıldı, çözüm önerileri getirildi.

     Beş saat boyunca devam eden canlı yayının bana ayrılan zaman diliminde ‘Trabzon’un kültür, sanat ve edebiyat meseleleri’ konusunu dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Yaklaşık yirmi dakikalık konuşmamda Trabzon’un eski bir kültür, sanat ve edebiyat merkezi olduğundan söz ettim. Bu şehrin öncelikle kapsamlı bir kültür merkezine, konferans salonlarına ihtiyacı olduğunu belirttim. Kızlar Manastırı’nın bir an evvel aslına uygun olarak restore dilip sanatın hizmetine sunulmasının önemine işaret ettim. Şehirdeki kültür, sanat ve edebiyat oluşumlarının birbirinden kopuk, gevşek ve pasif olduğunu dile getirdim. Bu şehirde Türkiye genelinde adından söz ettiren edebiyat dergilerinin yeterli olmadığından, mevcutların da belli kesimlere seslendiğinden, genel okuyucuya hitap etmediğinden yakındım.

Ramazanlarda iyi organize edilmiş fuarların açılması gerektiğini, şehirde yerel yönetimlerin de desteklediği özellikle büyüklere yönelik şiir ve kompozisyon yarışmalarının eskiden olduğu gibi düzenlenmesinin önemine değindim. Daha evvelki yıllarda yapılan şairler şölenlerinin Trabzon kültürüne, edebiyatına canlılık ve dinamizm getirdiğine inandığımı ifade ettim. Belediyelerin yayınlayacağı ve halka ücretsiz dağıtacağı kitaplarla bölge insanlarını okumaya teşvik etmesinin ehemmiyetine değindim. Trabzon halkının okumadığını, valilik kararıyla öğrencilerimizin okullarında her gün yirmişer dakikalık okuma faaliyetinin okuma sevgisini artıracağını ifade ettim. Eski vali konağının sanatseverlerin hizmetine verilmesini, buranın Trabzon Sanatevi adı altında düzenlenmesini takdirle karşıladığımı kamuoyuyla paylaştım. Yaptığım bu konuşmanın kapsamlı ve faydalı olduğuna, Trabzon’da kültür, sanat ve edebiyat alanında büyüyen meselelere ışık tuttuğuna inanıyorum.

Diğer konuşmacılar da alanlarında Trabzon’un geçmişten bugüne gelen sorunlarını teşhis ederek çözüm önerileri sundular. Zaman sınırlamasının olmadığı, konuşmacıların rahatça konuşma imkânı bulduğu programa seyirciler de sanal yollarla katılıp düşüncelerini dile getirdiler. Stüdyo konuklarına sorular yönelttiler. O gün Trabzonspor’un Beşiktaş’la maçı vardı. Maç Trabzon’un 2–0 üstünlüğüyle devam ederken bir anda her şey tersine dönmüş, Beşiktaş maçı 3–2 kazanmıştı. Durum böyle olunca ve Trabzon’un ortak beyinleri bir araya gelince elbette Trabzonspor da konuşuldu. Takımın durumu, başarısızlıkların sebepleri, yönetimin ve Ziya Doğan’ın başarısızlığı masaya yatırıldı. Bunlar konuşulurken Ziya Doğan’ın programa katılmak istediği haberi iletildi. Zaten kendisi programın yapıldığı otelde kalıyordu. Trabzon’un farka gideceğinin umulduğu bir maçı basiretsiz kararlarla yenilgiyle neticelendiren Ziya Doğan, programa bizzat katılarak görüşlerini ilk ağızdan dile getirdi. Gergin olduğu her hâlinden belli olan Doğan, kendisiyle ilgili suçlamalara cevaplar verdi.

Ziya Doğan’ın stüdyoya gelmesinden sonra Trabzon’un diğer sorunları bir kenara bırakılarak tam üç saat boyunca Trabzonspor konuşuldu. Bizler Doğan’a sorular sorduk. Bu sorular karşısında Hoca kendi görüşlerini kamuoyuyla paylaştı. Asıl suçlunun kendisi olmadığını, istifasının da çözüm olmayacağını belitti. Bu faydalı program tam beş saat sürdü.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın günlük olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Trabzon"un İkinci Özel Hastanesi: İmperial
Seçimin Ardından
Küreselleşmenin Girdabında Muasır Terennümler

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
şair Haydar Çoruhlu'yla Şiirin Kalbine Yolculuk...
Yılmaz İmanlık'tan Yağmur Kokusu'nda Sımsıcak Hikâyeler
Bahaettin Kabahasanoğlu'ndan "Kalbim Seninle, 61 Kere"
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocaların Hocası: Ahmet Hilmi İmamoğlu
Cemil Meriç"in Akıl Defteri
Köprübaşı - Beşköy Dostluğu ve Kardeşliği
Mersin Yenice 4. Barış ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkânı
M. Nihat Malkoç Kerbela Şiir Yarışmasında Türkiye Birincisi Oldu

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Derbeder [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]
Berceste Mısralar - 310 [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Sizin Kafanız İyi Mi? [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.