..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Pek çok doktorun yardýmý ile ölüyorum. -Büyük Ýskender
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Dinbilim > ömer kýrat




9 Aralýk 2007
Koçlarýn Arabalarý & Tanrýlarýn Sessizliði  
Hýzla Yaklaþan Kurban Bayramýna Son Uyarý

ömer kýrat


“ Koçlarýn Arabalarý” derken Fiat-Türk marka otomobillerden bahsedeceðimizi sanýyorsanýz yanýlýyorsunuz. “Tanrýlarýn Sessizliði” derken de yine Fiat marka otomobillerden bahsetmeyeceðiz. Yani Fiat farký yok...


:CFEF:
Konumuz Hz. Ýbrahim... Hani oðlunu kurban etmemesi için gökten zembille koç indirilen kutsal adam...Hani yine ayný dönemde ve yerde yaþayýp, saðda solda oðlunu kurban edeceðini söyleyen ve onu engellemek için olay yerindeki bir kayanýn arkasýna saklanýp, tanrý taklidi yaparak: “Ey Ýbrahim! Ben tanrýyým!Onu kesme bunu kes!” diyen arkadaþlarý tarafýndan kýçýna tekme vurularak kayanýn ardýndan salýverilen bir koç aracýlýðýyla durdurulan ama tamamen baþka bir Ýbrahim’in adaþý olan peygamber...

NOT: Babalarýn oðullarýna “Koçum” demesi ne ilginç... veya “koç gibi oðlu var” denmesi... Ama konuyu bu açýdan ele almayacaðýz. Arkasýndan dolaþýp kündeye getireceðiz.

Bildiðiniz gibi bazý hayvanlar doðada bulunmaz. Gece avlananlardan veya sayýlarý çok azalanlardan bahsetmiyorum. Bizim, genleriyle oynayýp yarattýðýmýz hayvanlarý diyorum HUOPS! Etinden, sütünden, deri ve kürkünden hatta sevgisinden yararlandýklarýmýz...

Þöyle bir deneme yapalým. Herkes þuradaki 6.5 milyar kürekten birini alsýn. Hadi, çabuk... Tamam mýyýz?

Þimdi kazýn!

Bulduðunuz þeylerden sadece FOSÝL sýnýfýna girenleri ayýrýp geri kalan; deðerli maden, tarihi eser vs. þeyleri yerine koyun ki lazým olursa bulabilelim. Þimdi ne tür kemikler olduðundan ziyade ne tür kemiklerin olmadýðýna bakalým. Ya da durun söylemeyin. Ben söyliyim: Ýnek, koyun, koç...vs.
Ýçinizde “Ama ben kemik buldum!” diyenler olacaktýr. Ama onlar fosil deðil. Bulduklarýnýzýn fosil olmasý için en azýndan insan denen türden önce varolmasý gerekiyor di mi caným benim?
Yazarýn Ýç sesi: (Gerzek!)

Neden? Çünkü demin de dediðim (ama inanmadýðýnýz için tüm insanlýðý küresel bir kazýya giriþmek zorunda býraktýðýnýz) gibi bu hayvanlarý “BÝZ” yarattýk. Öyle hayvanlar yoktu ama artýk var. Biz buna yaratma diyoruz.

Yasal Uyarý: “Yaratmak, yoktan var etmektir” diyenler termodinamik yasasýna mualefetten gözaltýna alýnacaklardýr!


Tanrý’nýn kurban edilmek üzere gönderdiði hayvanýn bizim tarafýmýzdan yaratýlmýþ olmasý ne ironik deðil mi? Ya da ailesini kesen ruh hastalarýnýn “tanrý bana kes dedi!” demesi...Gerçi hepsini toplum olarak “biz” yaratmadýk mý? Koyunlarý, suçlularý, peygamberleri, tanrýyý?


Konunun bir de dýþ uzay boyutu var elbette... Hiç olmaz mý? Bazen duyarýz “Boþ arazide parçalanmýþ inek, koyun bulundu” haberlerini.... Böyle þeyler geneldeAmerika’nýn Ýlinoisse Eyaletinde veya Texas’da olur. Ayrýca yine psikopat seri katiller de buralardan çýkar ne hikmetse? Her neyse. Uzaylýlarýn bir tür bilimsel araþtýrma için bu hayvanlarý kaçýrdýðý söylenir.

Peygamberlerin aslýnda uzaylý olduðu ve medeniyetimizin böylesine geliþmesini, kendilerine “zeki ev hayvaný” arayan uzaylýlara borçlu olduðumuz þeklindeki teoriyi hatýrlattý tüm bunlar bana... Eðer öyleyse bizim Allah dediðimiz þey aslýnda uzaylý bir ýrktýr. Nasýl ki biz “Ýnsanlýk” isek onlar da “Allahlýk” týr. Bu noktada “Adanalýlar” da Allahýn adamlarý olarak bir tür Siyah-Giyen ve Altýna-Beyaz-Çorap Adamlar oluyorlar.

Not: Bilmeyenler için hatýrlatma; “Adanalýyýk Allah’ýn adamýyýk!” þeklinde bir sözleri vardýr Adanian ýrkýnýn...

Tanrýlarýn Sessizliði kýsmýna gelince... Þey aslýnda söylenecek pek birþey yok. Zira kendileri konuþamadýðý ve konuþmak için kullandýklarý son peygamber de çoktaaan öldüðü için böyle olmasý normal....
     Dead End


Ek Bilgi: Açýklama yapma zorunluluðu hissettiðim bir konu var, bu yazý içersinde geçen... “Yaratma” olgusuyla ilgili olarak.

Termodinamiðin birinci yasasý der ki: “Hiçbir þey yoktan varolmaz ve varolan þey yok olmaz. Þöhret hariç! Belki bir de “tanrý” ve diðer insan yaratýsý kavramlar... Her neyse...”

Bu noktada inançlý kesim “Peki herþey nasýl baþladý. Büyük patlama (Big-bang) ile evreni oluþturan madde nereden geldi?” diye soracaktýr.

Ýþte bunu sormalarý (onlar ve yarattýklarý hayali arkadaþlarý için) büyük bir hata! Ýnancýn, tanrý kavramýnýn nereden geldiðini, bunlarý neden yarattýðýmýzý ortaya çýkartan bir hata...

Böyle düþünen insanlarýn uzak akrabalarý, (yani bunlarý “düþünebilen” ilk insanlar) içinde yaþadýklarý ortam hakkýnda hemen hemen hiçbir bilgiye sahip deðillerdi. Dolayýsýyla açýklayamadýklarý ama hayatlarýný etkileyen þeylerle çevrilmiþlerdi.

Yanýbaþlarýnda duran ve onlarý her an tehdit eden VOLKANa taptýlar. Veya onlarý tek ýsýrýkta öldürebilen yýlana, kaplana... Taptýlar çünkü bunlarýn ne olduklarýný, nasýl durduracaklarýný bilmiyorlardý ve hayatlarý üstündeki güçlerinden korkup onlara saygý duyuyorlardý.

Bir baþka deðiþle “inanç” ve buna baðlý “kutsallýk” ve “tapýnma”; BÝLMEMEKTEN ve KORKUDAN beslenmiþti.

Sonra ne mi deðiþti? Ýnançlýlar için hiçbir þey... Bugün de hala korku ve cehalet onlarýn zihinlerini esir almýþ durumda.... Belki tek farký bilmedikleri þeyin VOLKAN deðil de EVRENÝ OLUÞTURAN MADDENÝN NEREDEN GELDÝÐÝ oluþu...


Tanrý(lar) her zaman bilinmezliðin arkasýna saklanmýþtýr. Korkaktýr. Bilim ve aklýn ýþýðý onu (tanrýyý) saklandýðý volkandan ve yýlandan, adeta þeytan çýkarma ayininde olduðu gibi söküp almýþtýr. Neden sanýyorsunuz ki “mucizeler” çaðý, bilim çaðýndan sonra kapandý? Hadi Kýzýl Deniz’i ikiye ayýrsýn birisi! Bu ve buna benzer hikayeler hakkettikleri konuma (yani hikaye konumuna) aklýn ve bilimin tarafsýz bakýþýyla dönmüþlerdir.

Bugün tanrýnýn “hem her yerde, hem hiçbir yerde” denilerek hala hayatta tutulmaya çalýþýlan bir “Öcü” den farký kalmamýþtýr. Arkasýna saklanabileceði tek bilinmezlik çözülür mü yoksa biz bu soruyu çözemeden bir göktaþý çarpýp da aynen dinazorlarý (hani Kutsal kitaplarda adý geçmeyen þu canlýlar) yokettiði gibi bizi de yok eder mi bilemem?

Ama bildiðim tek bir þey varsa o da: “Gerçek, seni özgür kýlar” sözü...


Ek bilgiye ek: Ýnanç olgusunun bunca “ek yeri” varken, ek bilginin de bu kadar çok olmasý kaçýnýlmaz. Olaya baþka bir açýdan da bakmaya karar verdim. Bu bir bakýma karþý taraftan bakmak gibi olacak...

Aslýnda ben kötü biriyim. Zira kendi yarattýðý kurgularýn (para, din vs.) esiri olmuþ, sözde “zeki” insanlara yapabileceðiniz en kötü þey bu gerçeði (yani kendi yarattýklarý þeylerin esiri olduklarý gerçeðini) onlarýn yüzüne vurmaktýr.

Ama bu gerçeði anlamýþ ve daha usturuplu þekilde ifade etmiþ, üstelik karþý takýmýn oyuncusu sayýlabilinecek insanlar da yok deðil... Tasavvufdan bahsediyorum: Herþeyin, dolayýsýyla yaratanla yaratýcýnýn da tek bir “varlýk” olduðunu söyleyen, yarý felsefi yarý dini düþünceden...

“Kudret” bilimsel jargonda “Güç” kelimesine denk gelir. Yani tanrý sonsuz(!) gücünü kullanarak bizi yarattý. Bir baþka deðiþle enerjiyi maddeye dönüþtürdü. Görüldüðü üzere burada da “yoktan var etme” þeklinde “yaratma” yok. Birþeyi bir þeye dönüþtürme var. Kýsacasý tanrý yoktan var eden deðil, kendi varlýðýný (kudretini veya enerjisini) maddeye dönüþtürendir. Yani tanrý yaradan deðil, þekil verendir. Yaa gördünüz mü o da termodinamiðe saygýlý...

Elbette bu benim görüþüm deðil, tasavvuf erbabýnýn, farkettikleri yarý bilimsel gerçeði, kendi jargonlarýna uydurma çabasýnýn sonucunda ulaþtýklarý bir felsefi bakýþtýr. Yani mutasavvýflar doðanýn iþleyisini, canlý cansýz her þeyin birbirine dönüþtüðünü ve ortak maddelerden meydana geldiðini anlamýþ ve bunu “yaradýlýþ” kalýbýna (kalýbý kýrmak pahasýna) uydurmuþlardýr.

Ama her halukarda bilimin ortaya koyduðu gerçeklere bir atýfta bulunmanýn ötesine geçememiþlerdir. Bugün biliyoruz ki kemiklerimizi oluþturan kalsiyum elementi ancak Güneþ’in saðlayabileceði ýsý ve basýnçta oluþabilir. Ve bu da bizim “yýldýz tozu” olduðumuzun, gökten zembille falan inmediðimizin veya cennetten kýçýmýza tekme yemediðimizin kanýtýdýr. Ýnorganik maddenin ilk kez organikleþtiði yani yaþamýn en basit þekliyle (hatta yaþam demenin bile mümkün olmadýðý ilk þekliyle) ilkkez ortaya çýktýðý andan bugüne deðin aslýnda hepimiz ayný tek ve büyük þeyin parçasýyýz. O da “büyülü ve sonsuz gücü olan, bilinç sahibi, Afrika’daki küçük çocuklarýn inancýný, onlarý açlýktan öldürerek sýnayan Tanrý” deðil, bildiðimiz anlamýyla EVREN dir. Evrensel varoluþ gerçeðini anlamak ve bu gerçeði kabullenmek, Ýnsanlýk olarak ulaþacaðýmýz en yüksek zirvedir. Tüm “ermiþlere” tepeden bakabileceðimiz, hatta kafalarýna tükürdükten sonra kaçmamýza gerek kalmayacak bir yükseklik olcaktýr bu... Tabii onlar da zilimize basýp kaçabilirler. Dolayýsýyla kaþýnmayalým arkadaþlar!

HELLo and GODbye!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: teþekkürler
Gönderen: deathalone / , Türkiye
29 Kasým 2008
çok hoþ bir yazý teþekkürler... duymak istediklerimi okumak gibisi yok:)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Numeroloji
Diyet
Repeat After Me: Evren, Evrem, Evre!
Ödeme Güçlüðü Çekenler
Bir Ýhtimal Daha Vardý...
Menapozlunun Sesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kuran'a Ayak Basan Ýlk Türk [Öykü]
Noel Baba'nýn Gerçek Hikâyesi [Öykü]
Buzdolabý Adam Elma [Öykü]
Dinlenme Tesisi (Hac - Mahal) [Öykü]
Frank Einstein [Öykü]
A Playlist Story [Öykü]
Yalnýzlýk Üzerine Bir Yanýlma/yanýlsama [Öykü]
Ordu Olmayan Adam [Öykü]
Bill Clift'in Karýsýnýn Anlatacaklarý Var! [Öykü]
Mutlu Olmaktan Mutsuz Olan Adam [Öykü]


ömer kýrat kimdir?

Merhaba edebiyat aþýklarý! Edebiyata duyduðunuz aþkýn karþýlýksýz olmasýna neden olan kiþi, yani edebiyatýn gönlünü kaptýrdýðý, dolayýsýyla sizin aþkýnýza karþýlýk vermemesine neden olan kiþi olarak, büyük bir sorumluluðum olduðunun bilincindeyim. Bu bilinçle, amatör edebiyata büyük bir katký saðlayacaðýna, yeni bir soluk ve beniz getireceðine inandýðým bu sitenin üyesi olarak, üyesi olduðum ve edebiyata yeni bir beniz ve soluk getirip, katký saðlayacaðýna inandýðýmý az önce belirttiðim bu sitedeki yazýn serüvenime sizleri de davet etmekten kývanç duyuyorum ve kývancýn kelime anlamýný tam olarak bilemediðim için þaþkýnlýk yaþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Douglas Adams, Emil Zola, Garcia Marquez, Oscar Wilde, Woody Allen


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer kýrat, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.