..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey insan kadar yükselemez ve alçalamaz. -Hölderlin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > asivemavi36




27 Aralýk 2007
Ýbriðim Olmadan Asla!  
Medeniyet dediðin....

asivemavi36


Evimizden bir misafir daha eksildi. Ýbrik eksildi evlerden Ýbrikçiler eksildi zanaatkarlarýn içinden.... Sonra tenekeciler çarþýsýnda birkaç dükkan daha kapandý açýlmamak üzere.


:BGGI:
Kalýnca kaþlarý vardý, altýnda çipil iki göz. Elmacýk kemikleri et toplamýþ, kýzarmýþtý, arada bir kümeler halinde kýllar bile örtemiyordu kýzartýsýný. Burnunu hep patatese benzetirdim,sanki iki kocaman delikli bir patates yapýþtýrmýþlardý yüzünün orta yerine. Burnuyla üst dudaðýnýn arasýnda iki badana fýrçasý taþýyor gibiydi. Sakallarý ne renkti asla çýkartamadým. Kahverengi, siyah,kýzýl ve çokça kýrlaþmýþ, pis bir sakaldý. Ne zaman sakal býrakmaya heves salsam onun sakallarý aklýma gelmiþ ve vazgeçmiþim.
Abim, onun boynunu hep kilise direðine benzetirdi /Ben, kilise direði nasýl olur bilmediðim için nötrdüm her zaman/
Kocaman baþýnýn üzerinde yeþil bir takke taþýrdý, þapkasýnýn altýndan bile görülürdü bu takke. Sevapmýþ diye yeþilmiþ.
Tombul, etli ellerini göbeðinin üzerinde gezindirip çok þükür çekerdi, aklým almazdý neye þükür ederdi, kilosuna olmalýydý. Bir dirhem etin bin ayýp örttüðü sanýrým onun için söylenmiþ. Kilosuna bakmaktan ne kadar çirkin bir adam olduðunun farkýna varýlmazdý.
Þiþko, çirkin bir adamdý vesselam!
Babamýn amcasý, veya amcasýnýn oðluydu, net hatýrlamýyorum. Yemek yerken fosurdardý. Yazlarý biz köye giderken onun evinde kalýrdýk bazen. Kýþlarý yollar kapalý olurdu ve bizim daimi, zorunlu misafirimizdiler cümbür cemaat. Oðullarý onun pintiliðinden çok çektiler, o kadar varlýðýn içinden kaçýp Ýstanbul’da inþaatlarda çalýþtýlar ve bir çoðu halen orada ve hatýrý sayýlýr birer müteahhit oldular onun sayesinde.
***
O yaz dýþarýda olan tuvaleti içeri alýp, alaturkadan alafrangaya geçmiþtik, çok rahattý. Bir lüksten daha çok babaanne ve anneanne için düþünülmüþtü, bir zaruretti de denilebilirdi. Hem kýþlarý dýþarýdaki tuvaletler pekte rahat olmuyordu.
Derken o geldi. Babamlar için hoþ gelendi ama bizim için pekte öyle deðildi doðrusu. Oðullarý baþ göz üsteydi gerçi, kardeþlerimizdiler. Ama o deðiþikti, babamlarýn karþý çýkmalarýna raðmen bizi namaza götürmeye zorlardý. Kalabalýk gezmeliydik, düþman bizden korkmalýydý, dostlar maþallah çekmeliydi. Feodal, gerici ufacýk bir beyin vardý o kocaman kafanýn içinde.
Abdest almak için kalkýp tuvaleti dýþarýda görmeyince þaþýrmýþ. Babamlar anlattýlar tuvaleti banyoya ek yaptýðýmýz bölüme aldýðýmýzý. Ýçeri girmesiyle çýkmasý bir oldu. Çipil gözleri yuvasýndan çýkacakmýþ gibiydi. Beyaz iki topun içinde iki mavi bilye dolanýp duruyordu. Antrede köpek vardý sanki, korkmuþ gibiydi....
“Bu ne?” Diye sordu babama. Alafranga tuvalet olduðunu anlattý babam, tarif etti. Ýkna olmamýþtý, baþýný sallayarak girdi içeri. Tekrar dýþarý çýktý “eeee” dedi, gerisini getirmedi. Bir þey soracaktý soramadý. Geldi oturdu yerine. Þaþýrmýþ, bir garip olmuþtu.
Babamýn sigarasýna uzandý, yakarken sordu “Tahareti nasýl alýyorsunuz bunda?” “Taharet musluðu var emmi” Dedi babam. Kalkýp bir daha içeri girdi, dýþarý çýkýp babama seslendi, babamda girdi, az sonra babam çýktý, o kaldý. Dýþarý çýktýðýnda bayaðý bir rahatlamýþtý ama ruhen hiçte rahat deðildi, tedirgindi... Sanki altý tam temizlenmemiþti. Arada bir durup birkaç kez burnunu çekiyor, havayý kokluyordu. Sýrayla yüzümüze bakýp biraz daha kýzarýyordu. Bizde çok haindik, babamýzýn kaþ, göz iþaretlerine raðmen yine gülüþüyorduk.,
“Sizin abdestiniz de, namazýnýz da kabul deðil” dedi. Baþýný öne eðmiþ tespihini çekiyordu. Emmi vesveseye kapýlýp namazdan olmuþtu. Baþladý tuvaletten söz açýp konuþmaya.... Pis bir muhabbet. Yine arada burnuyla seri halde nefesler alýp, yoklama çekiyordu. Baþýný kaldýrdýðýnda aðlamaklý bakýyordu bi çare....
Sonra babama kýzdý “Nerden icap etti bu ayaklý tuvalet?” gerekçe açýklanýnca hak verdi, ama dýþarýdaki tuvaleti yýkmakla da haksýzlýk etmiþiz. Müslüman iþi deðilmiþ. Gavur icadýymýþ. Ama iþ iþten geçmiþti, hem kýþýn inþaatta yapýlmazdý.... Oh olmuþtu emmiye.
Ýbriði ne yaptýðýmýzý sordu. Aðaçlarýn altýný göz altý etmiþti galiba. Atýlmýþtý ibrik....
***
Emmi gelmedi daha sonra. Gerekçesi ; “ÝBRÝÐÝM OLMADAN ASLA” idi... Ýbriksiz taharet alýnmazmýþ. Gavur gelenekleri iyice girmiþmiþ içimize. Allah iflah etsinmiþ....
***
Evimizden bir misafir daha eksildi.
Ýbrik eksildi evlerden
Ýbrikçiler eksildi zanaatkarlarýn içinden....
Sonra tenekeciler çarþýsýnda birkaç dükkan daha kapandý açýlmamak üzere.
Örsler, çekiçler küs oldu bir birlerine....
Çaycý çocuk, alýþkanlýktan olsa gerek her geliþte yine çentik attý tebeþirle dükkanýn duvarýna....
Sonra oda gitti, kayboldu arastalarýn tenhalýðýnda.
Gittiler tutup emmilerin elinden, atýlan bir ibriðin peþi sýra.....
                                        
asi ve mavi 36

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Orjinal Bir Dil ve Güzel Bir Mesaj
Gönderen: özgür yenigün / Kýrýkkale/Türkiye
25 Ocak 2008
Merhaba, Öykünüzü okudum. Eskiyi hatýrlatan, güzel bir öyküydü. Öykünün baþýnda o akrabanýn tasvirinde kullandýðýnýz tasvirler çok hoþtu. Patatese benzetilen bir burun orjinal bir dilin göstergesi. Fýrçaya benzetilen býyýksa zaten kullanýlan bir benzetmenin biraz süslenip deðiþtirilmesiyle yeni bir hal almýþ. Öykünün mesajý da þu galiba: Ýnançlarý körükörüne baðlanarak yaþamak yerine çaðýmýza göre aklýmýzla yorumlayarak yaþamak gerekir. Belki eskiye duyulan özlemi de katabiliriz tai bu mesajýn içine. Ne de olsa herþeyin plastikleþtiði bir dünyada yaþýyoruz ve ibriðin yerini plastik taslar aldý. Kaleminize saðlýk.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deli Kýzýn Dönüþü
Kýrlangýç Hatýralarý - III

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Þahmaran Hikayesi (Kýrlangýç Hatýralarý - V - )
Berfino
Eski Zaman Aþýklarý (Kýrlangýç Hatýralarý - IV)
Sevginin Adý Sevgi - II -
Anne Taþ Getir Gelirken Bana, Çizgilere Düþmesin.
Bir Keriman Aðýdý / 12 Eylül'ün Götürdüðü /
Kürdoðlu Kayada Kaldý
Kýrlangýç Hatýralarý - VIII
Sevginin Adý Sevgi - I -
Baba - Oðul ve Kirli Savaþ

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Susuyorum [Þiir]
Devrim Yürekli Çocuk [Þiir]
Zap Suyu - I [Þiir]
yada Dön Gel [Þiir]
Caw Bella [Þiir]
Dar Aðacýnda Üç Fidan [Þiir]
Sen Sustuðunda [Þiir]
Yusuf ile Züleyha [Þiir]
Kavgam Sürüyor [Þiir]
Kavgaya ve Aþka Dair [Þiir]


asivemavi36 kimdir?

paylaþmak. . . hayat adýna ne varsa. . . ama demiþ ya nazým. . . "yar dudaðýndan gayrý". . .

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © asivemavi36, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.