..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Entelektüel > M.NÝHAT MALKOÇ




12 Ocak 2008
Divan Edebiyatýný Sevdiren Adam: Ýskender Pala  
M.NÝHAT MALKOÇ
Çok köklü bir geleneðin kültür hayatýmýza yansýmasýdýr Divan edebiyatý… Asýrlarý aþýp günümüze ulaþan bu gür ses, hâlâ yankýlanmaya devam ediyor. Müzeye kaldýrýlan edebiyat, müzenin kapýlarýný zorlayarak hayata akmak için zaman ve zemin kolluyor. Bu hususta ona kýlavuzluk edecek gönül insanlarýnýn himayesini umuyor ve bekliyor.


:DJIG:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Çok köklü bir geleneðin kültür hayatýmýza yansýmasýdýr Divan edebiyatý… Asýrlarý aþýp günümüze ulaþan bu gür ses, hâlâ yankýlanmaya devam ediyor. Müzeye kaldýrýlan edebiyat, müzenin kapýlarýný zorlayarak hayata akmak için zaman ve zemin kolluyor. Bu hususta ona kýlavuzluk edecek gönül insanlarýnýn himayesini umuyor ve bekliyor.

     Altý yüz yýllýk bir süreci kapsayan ve edebiyat âleminde kendine köklü bir yer edinen Divan edebiyatýna, Türk edebiyatýnýn en þöhretli araþtýrmacýlarýndan biri olan Fuat Köprülü ‘Klasik edebiyat’ demiþtir. Çünkü klasik “üzerinden çok zaman geçtiði hâlde deðerini yitirmeyen, türünde örnek olarak görülen” anlamlarýna gelen bir kelimedir. Köprülü’nün klasik dediði edebiyat da bu hususiyetleri taþýmaktadýr. Gerçekten de her açýdan klasikleþmiþ bir edebiyattýr. Bu edebiyat bütün olumsuzluklara ve hayatýn dýþýna itilme gayretlerine raðmen hâlâ dimdik ayaktadýr. Bundan sonra da geleneðin izinde ayakta ve hayatta kalmaya devam edecektir. Zira bu zengin edebiyat bir kalemde çizilecek kadar basit ve sýradan deðildir.

     Son dönemlerde Divan edebiyatýný yaþatmak için ciddi gayretler sarf edilmektedir. Bu gayreti gösterenlerin baþýnda Prof. Dr. Ýskender Pala gelmektedir. Yakýn zamanlarda isminden sýkça söz ettiren edebiyat araþtýrmacýlarýndan biri olan Ýskender Pala, mazinin tozlu sayfalarýnda gömülü kalan Divan edebiyatýný gün yüzüne çýkararak bizlere tanýtmýþ ve sevdirmiþtir. Onun kaleminden dökülen ifadeler, geçmiþe hapsedilen bu köklü edebiyatý tekrar eski güzel günlerine döndürmüþ, adeta kanatlandýrmýþtýr. Bu kýymetli akademisyen, Divan edebiyatý üzerine yazdýðý birbirinden güzel kitaplarla tanýnmýþtýr. Bu kitaplar o muhteþem edebiyatý hayatýn gündemine taþýmýþtýr. Bir zamanlar lise edebiyat kitaplarýnda; anlaþýlmadýðý için itici, ürkütücü ve sevimsiz duran gazeller, kasideler ve rubailer onun sevimli üslubuyla ve sevdirici yaklaþýmýyla insanlarýn dilinde terennüm edilmeye baþlanmýþtýr. Bu yeni bakýþ açýsý köklü bir deðiþimin ve dönüþümün ilk iþaretleri olarak algýlanmalýdýr.

     Bilindiði gibi 1 Kasým 1928’deki harf inkýlâbýyla birlikte Arap alfabesine dayalý eski yazý rafa kaldýrýlmýþtýr. Böyle olunca bu alfabeyle oluþturulan milyonlarca cilt kitap da kütüphanelerin tozlu raflarýna terkedilmiþtir. Yeni yazý, hayatýn yepyeni bir parçasý olurken eski yazý topyekûn terkedilmiþ ve hayatýn dýþýna itilmiþtir. Çok zengin bir kültürün bir günde terk edilmesi, terk edilirken de hiçbir önlemin alýnmamasý, geçmiþin kültürel zenginliklerinin zayi olmasý neticesini doðurmuþtur. Eski kültürü ve edebiyatý reddetme anlamýna gelen bu uygulama milletimize pahalýya mal olmuþtur. Türk milleti tarihî ve kültürel deðerlerinden uzak kalmýþ, Batý’nýn deðerlerini yaþamaya ve yaþatmaya zorlanmýþtýr. Bu da çok kültürlülüðün getirdiði yozlaþmayý doðurmuþ, fertlerin maziyle olan kültürel baðý kopmuþtur.

Divan edebiyatý aslýnda bu milletin iftihar etmesi gereken kültürel bir zenginliði ve engin birikimidir. Þayet makul ve mantýklý hareket etseydik bu edebiyatý geleceðe taþýyabilirdik. Fakat bizler millet olarak ya çok severiz ya da topyekûn reddederiz. Bu toptancý mantýk bu konuda da bizim ölçümüz olduðu için ölçüsüzlüðü beraberinde getirmiþtir.

Son yýllarda Divan edebiyatýnýn zenginliðini fark eden ve ettiren, zorbaca gasp edilen itibarýný geri veren bir büyük edebiyat araþtýrmacýsý Divan edebiyatý üzerine adeta bir güneþ gibi doðmuþ, onu ihya etmiþtir. Bu büyük edebiyat araþtýrmacýsý Ýskender Pala’dan baþkasý deðildir. O, Türk halkýna Divan edebiyatýný sevdiren ve tanýtan adamdýr. Divan edebiyatý sahasýnda kaleme aldýðý onlarca eser, gölgelenen bir edebiyatý ayaða kaldýrmýþtýr. O, þimdilerde Ýstanbul Kültür Üniversitesi’nde öðretim üyesi olarak görev yapmaktadýr. Buradaki gençlere Divan edebiyatýný anlatmakta ve sevdirmektedir. ‘Onun kitaplarýný okuyup da Divan edebiyatýna gönlü akmayan insan yoktur’ dersek sanýrým abartmýþ olmayýz.

Ýskender Pala’nýn Divan edebiyatýný gün yüzüne çýkaran kýymetli eserleri, aydýnlarýn ilgisini bu sahaya yöneltmiþtir. Bu sahada yeni ve özgün çalýþmalarýn yapýlmasýna vesile olmuþtur. Ceddimizin edebî ve kültürel zenginlikleri onun gönül aynasýndan yansýmýþtýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn entelektüel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ellisine Varmayan Þâir ve Yazarlarýmýz
Þiirin Doruklarýnda!..

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.