..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan bir küçük dünyadýr. (Mibres Kosmos) -Demokritos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Týp > Duygu Biricik




5 Mart 2008
Lekesiz Zihnin Sonsuz Iþýðý ve Propranolol  
Duygu Biricik
Bu galiba benim en sevdiðim yazým


:CAEB:
Charlie Kaufman ve Michel Gondry'nin bütün sinema hünerlerini sergilediði adýný Alexander Pope'un þiirinden alan "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", türkçe çevirisiyle "Lekesiz Zihnin Sonsuz Iþýðý" 2004 yýlýnda bir çok ülkede yayýnlanmasýna raðmen anca 2006 yýlýnýn baþlarýnda birebir çeviri yapmaktan hoþlanmayan çevirmenlerimizin verdiði isimle "Sil Baþtan" olarak türk izleyicilerle buluþabilmiþti. Bilim-kurgu olarak deðerlendirileceðimiz bu film ben de dahil olmak üzere kalabalýk bir kesimin "kült film" arþivinde muazzam bir yer edinmiþti. Filmi izlemeyenler için kýsaca özetlemek istiyorum: Clementine ve Joel sancýlý bir aþk yaþar. Bu aþkýn bitmesiyle Clementine soluðu týbbi bir klinikte alýr ve Joel'a dair bütün anýlarý hafýzasýndan sildirir. Bunu öðrenen Joel da ayný yere gider ve doktor Mierzwiak'ýn yardýmýna sýðýnýr. Joel'un hafýzasýndan anýlarý silinmeye baþlandýktan sonra Joel aslýnda Clementine'i silmek istemediðini farkeder. Clementine ve Joel dýþýnda bir baþka anýlardan arýnma olayý da Mierzwiak ve sekreteri arasýnda geçer. Her iki durumda da sonuç matematiksel bir önermeyle açýklanabilir: Kiþilerin ve anýlarýn hafýzadan silinmesi sayýsýnýn olaylarýn yeniden yaþanmasýna oraný 1dir.

     Filmi izleyen bir çok arakadaþým anýlarý çöpe atma yöntemine çok özenmiþ ve böyle bir þeyin gerçek olmasý için dua etmiþlerdi. Dualar kabul oldu. Harvard ve McGill Üniversitelerinin ortaklaþa çalýþmasý sonucunda "Sil Baþtan" artýk bir bilim-kurgu filmi olmaktan çýkýyor.Etkin maddesi propradnolol olan ve adý henüz konmamýþ ilaç hakkýndaki duyumlar "Journal of Psychiatric Research" isimli elektronik týp dergisinde doðrulandý. Her ne kadar ilacýn etkisi fimdeki Jim Carry'nin beynine baðlanmýþ kablolarýnkiyle bir olmasa da , olaylar ve kiþiler tamamýyla unutulmasa da, travmalar sonucunda duyulan üzüntü ve stres ilacý alan kiþi tarafýndan bloke ediliyor. Prof. Karim Naan'ýn on dokuz güzide kobayý on yýl önce yaþadýklarý tecavüz vakasýna üzülmeyi çoktan kesmiþ bile.

Bu bir robotlaþma...

     Filmin vermek istediði mesajý anlamayan arkadaþlarým týptaki bu geliþmeye sevinedursunlar beni stresten arýnacak olmanýn stresi çoktan sardý bile. Her ne kadar bir tasavvufi olmasam da tasavvufun temel felsefesi olan insanýn acý çektikçe olgunlaþmasý düþüncesine yürekten katýlýyorum. Bir ampul propranololun benim tüm hayatým boyunca kalýnlaþtýrmaya çalýþtýðým tecrübe kitabýmý tek bir kývýlcýmla yakmasý bana ters geliyor.

     Bilim öyle bir noktaya geldi ki bu ilerlemeyi kontrol altýna almamýz imkansýz. Ýlk göz aðrýmýz biricik koyunumuz Dolly'nin klon klon kopyalarý korsana düþtü bile. Yeni racon insanlaþan robotlar yani cyborglar sanarken bir de robotlaþtýrýlmaya çalýþýlan insanlar çýktý baþýmýza. Prepradonolol saðolsun eczanelerden "bir kutu mutluluk " aldýðýmýz prozac devrine þimdi de "bir kutu sabýr " ekleniyor. Aklýn en kolay yolu seçmesini kendisine ilke edinen insanoðlu hatalar yapýp, sonuçlarýný görüp ,bu sonuçlarý benimseyip üstüne gitmek yerine yine en kolayýný yapýyor: unutuyor.

     Yaþadýðýmýz her kötü olay bizi diðerlerinden üstün yapar. Her acý bir tecrübedir ve her tecrübe bilgelik noktasýna bir adým daha yakýn olmaktýr. Ýnsan biyolojik olarak en geliþmiþ akla sahip canlýdýr ve aklýn kontrolü yine kendi elindedir. Uykularýmýzý uyku haplarý, kilolarýmýzý midemize atýlan kelepçeler, duygu-durumlarýmýzý seratoninlerle düzenlemeyi tercih ederken biz kendimizi ne kadar yönetiyoruz? Yoksa kendimizi 10 mg bir kapsüle mi teslim ediyoruz? Söylesenize bu ilaçlarla biz ne kadar insanlýk özelliði taþýyoruz?

     Düzensiz hücre bölünmesi diye tanýmlanan kanser gibi düzensiz teknoloji geliþimi de bir hastalýk iþte.Tüp bebek teknolojisinin ilk ürünlerinden biri ,Kutay, benim arkadaþýmdý. Bizden bir nesil önce annemin hiç tüp bebek arkadaþý olmamýþtý. Korkarým ki bundan bir kuþak sonra bizim çocuklarýmýzýn cyborg arkadaþlarý olacak ve onlar da "Benim annem küçükken hiç cyborg görmemiþ " diyecek. Annem ilkokuldaki en keyifli anýn kantinden alýnan bir simit bir gazozun tüketimi sýrasýnda yaþandýðýný anlatýrdý. Biz hamburger çocuklarýyýz. Belki de bizim çocuklarýmýzýn cyborg arkadaþlarý için okul kantinlerinde aromalý motor yaðlarý bulundurulacak. Belki de benim çocuðum bana neden Ceyda'nýn annesi gibi akþam yemeði için üç molekül folik asit hazýrlamadýðýmý soracak. Kim bilir?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn týp kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tanrý Gördü Beni

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþkýn Kimyasý
Gülücüðün Bilimi: Neden Güleriz?
Zeka Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Küresel Ikýnma [Öykü]
Kýskançlýk [Öykü]
Boþ Bir Kaðýtla Neler Yapýlýr? [Deneme]
Güzellik Önerileri [Deneme]


Duygu Biricik kimdir?

Herkes yazar. "O" da yazar.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Duygu Biricik, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.