..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Kirazlar ve dutlarýn tadýný çocuklar ve serçelerden sor." -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Özgürlük ve Eþitlik > ömer kýrat




10 Mart 2008
Dünya Kadýnlar Dünü  
Birgün gecikmeli bir eleþtri yazýsýnýn bir gün daha gecikmiþ hali...

ömer kýrat


Kadýnlar Günü konusunda yazmaya karar veriþimin ve fakat internet baðlantým olmadýðý için gerekli tarihsel bilgiye Temel Britannica'dan bakmak zorunda kalýþýmýn meyvesi...


:CBGF:
Afrika Halklarý, Aile, Alman Demokratik Cumhuriyeti, Amazonlar, Amerika Birleþik Devletleri, Araplar, Atatürk, Atletizm, Ayakkabý ve Ayakkabýcýlýk, Babil ve Asur Uygarlýklarý, Batik; Hintli Kadýnlar, Bilimkurgu, 1.Dünya Savaþý, Boþanma, Canlý, Cinsellik ve Eþey, Emeklilik, Evlilik, Giysi, Ýskelet, Kan, Korsanlýk, Kozmetik, Krallýk, Maoriler, Pakistan, Pandora, Roma Ýmp., Takma Ad, Tarým Tarihi, Tibet, Türkiye, Yaþlýlýk, Ýnsan:Kadýn Haklarý...


Yukarýdaki liste; TEMEL BRÝTANNÝCA’nýn DÝZÝN cildindeki KADIN maddesinden bkz. verilen ilgili maddelerin bir listesi... Yani “kadýn” denen þey bunlarýn bir toplamý. Bir diðer bakýþ açýsýyla; kadýnlarý anlamak için hakkýnda bilginiz olmasý gerekenler bunlar. Sanýrým Alman Demokratik Cumhuriyeti’nin kadýnlarla olan baðlantýsý, o meþhur porno endüstrisinden geliyor.

Ýþin ilginç yaný, ayný ansiklopedinin (zaten bir tane var bende) “dizin” cildindeki “ERKEK” maddesinden bkz. verilen maddelerle bir karþýlaþtýrma yapýnca ortaya çýkýyor.
Erkeklerle ilgili bkz.’lar:

“Atletizm, Ayakkabý ve Ayakkabýcýlýk, Cinsellik ve Eþey, Emeklilik, Giysi, Kozmetik, Masonluk, Üreme, Ýnsan...”

Kadýnlarýn erkeklere neden bu kadar anlaþýlmaz geldiðinin cevabý önümüzde duruyor. Çünkü daha kapsamlýlar!:)

Þimdi isterseniz listelerdeki maddelerin daha ayrýntýlý bir analizine geçelim:

Ayakkabý ve ayakkabýcýlýk maddesine iki cins için de atýfta bulunulmasý tuhaf gelebilir. Ancak kadýnlarýn, konunun tüketim, erkeklerin ise üretim yönüyle baðdaþlaþtýðý göz önünde tutulursa çok tuhaf deðil. Yani ayakkabý giyene kadýn, giydirene erkek denir. Eðer camdan bir ayakkabý söz konusuysa Prens ve Prenses dememiz daha uygun. Ve eðer Amerika Birleþik Devletleri’nde yaþýyorlarsa Peg ve Al Bundy dememiz gerekir.

Aile maddesinin sadece kadýnlarla iliþkilendirilmesi ise Britanica ailesinde kimin sözünün geçtiðini bize gösteriyor. Öyle ki Evlilik kavramý bile sadece onlarla iliþkilendirilmiþ. Her ne kadar evlilik ve aile kurumu kadýnýn çýkarýna düzenlenmiþ toplumsal kurumlar olsa da bir erkek olarak tamamen pas geçilmemize itiraz ediyorum. Ya da boþverin, sonsuza kadar susayým.

Ýlginç bir diðer ayrýntý ise erkeklerin listesinde büyük uygarlýk veya imparatorluk ya da ulus devletlerden hiçbirinin bulunmamasý. Oysa bunlarý kuran, savaþlarla ele geçirenler erkeklerdir. Amazonlar hariç... (Gerçii Amazon Kadýnlarýný ormana kaçýran da yine erkeklerden çektikleridir. Yani motivasyonu biziz...)


Bilimkurgu baþlýðýnýn kadýnlarla ne alakasý var demeyin! Kim bilir belki de gelecekte bir kadýn “zaman makinesi” yapacak ve/veya kullanacak ve geçmiþe gidip Jules Verne, H.G. Wells gibi edebiyatçýlarýn kitaplarýný onlardan önce yazcaktýr. Britannica’yý bu ileri görüþlülüðü (bkz; telekinezi, duyu ötesi algýlama, paranormal activity, pamukta filizlenen fasulye) için kutluyorum.


Kadýnlarýn listesinde olan ama erkeklerde olmayan fakat insanlýk tarihi göz önüne alýnýrsa bir yanlýþlýk/eksiklik olarak deðerlendirilebilinecek diðer bir madde ise SAVAÞ.... Kadýnlarla ilgili olarak 1. Dünya Savaþý maddesine atýfta bulunulmuþ. Fakat erkeklerin listesinde bir dünya barýþý hüküm sürmekte. Kimbilir belki de alttan alta verilmeye çalýþýlan mesaj tüm savaþlarýn (özellikle de 1. dünya savaþýnýn) kýz meselesi yüzünden çýktýðýdýr. Eflak Prensi’nin bir Sýrp milliyetçisinin kýzýna sulanma olasýlýðý çok düþük olmasa gerek. Gerçii böyle bir gönderme yapmak için Truva savaþý daha uygun olurdu... Güzellik yarýþmalarýnda eline sihirli deðnek tutuþturulan kýzlarýn o gücü “Dünya barýþý” saðlamak için kullanacaklarýný söylemeleri belki de boþ bir vicdan rahatlatma giriþimidir.


Dikkatli gözlerden ve 2 resim arasýndaki 7 farký bulma bulmacalarý ustalarýnýn bakýþlarýndan kaçmayan diðer bir fark ise “Boþanma” maddesinin de sadece kadýnlarla ilgili bkz. listesinde olmasý. Daha da tuhafý “Boþ ol, Boþ ol, Boþ ol” demeleriyle ünlü ARAP kavminin adýnýn ayný listede bulunmasý. Sanýrým bu noktada bir karýþýklýk olmuþ. Boþanma ve Araplar maddelerinin erkeklerle olan ayrýlmaz baðý gözardý edilmiþ. Heralde namaz saatine denk geldi de aceleye getirdiler.

“Canlý” kavramýnýn sadece kadýn cinsi ile anýlmasýný yadýrgamadým. Ne de olsa canlýlýðýn baþlangýcý ve ilk canlý konusundaki en temel bilimsel soru olan “Tavuk mu yumurtadan yumurta mý tavuktan çýkar?” sorusunda kimsenin horozlardan bahsettiði yok! L

Tanrýya (bkz.“ ”) þükür ki Cinsellik ve Eþey maddesi her iki cins için de atýf konusu yapýlmýþ. Aksi halde iki listede de Bölünerek Çoðalma ve Masturbasyon þeklinde ortak bir madde olmasý gerekirdi. Her ne kadar masturbasyon maddesinin, en azýndan erkek cinsi için, yapýlmasý mecburi bir gönderme olduðu âþikârsa da...

Emeklilik olgusunun herkes açýsýndan bir problem olduðunu görmek heralde kimseyi þaþýrtmamýþtýr.

Giysi, Atletizim, Kozmetik(!) gibi ortak þeyler iki listede de kendine yer bulurken Kan, Ýskelet, Türkiye ve Atatürk’ten sadece kadýn bakýnýzlarýnda sözedilmesi pek olmamýþ. Umarým bunun altýnda; bize kansýz, anti-laik, non-türk ve kemiksiz suçlamasýnda bulunmak gibi bir art niyet yoktur.

Temel Britannica’ya göre erkekler için opsiyonel ama kadýnlarý tanýmak için mutlaka bilinmesi gereken bir diðer kavram ise Korsanlýk... ÖFF tamam anladýk! Johny Deep çok yakýþýklý!

Gelelim Pandora’ya... Bu; “kadýnlar kötülüklerin anasýdýr”þeklindeki dini zýrvalarýn bir diðer tezahürü... “Nasýl ki cennetten kovulmamýza; yemek yapmayý beceremediði için erkeðini meyva ile doyurmaya çalýþan bir kadýn sebep olduysa, yeni evimiz olan dünyanýn kötülükle dolmasýna da aþýrý meraklý bir kadýn sebeptir.” þeklinde bir savýn bu ansiklopedide kendine yer bulmasýna þaþýrdým doðrusu....

O þaþkýnlýðýmýn geçmesini Krallýk kavramýnýn kadýnlara maledilmesi saðladý elbette... bari “Kraliçelik” deyin. Di mi ama!?


Bu noktada Erkeklerle ilgili listede olan ama kadýnlarda olmayan (Hayýr penis deðil) þeylerden bahsetmek istiyorum: MASONLUK ve ÜREME! (Üreme dedim penis demedim!)

Bildiðiniz gibi masonluk þeydir.... Eeee... Erkekçe biþeydir yani... Sanýrým... Neyse... Bu kadar yeter.

Üreme konusunun “cinsellik ve eþey” dýþýnda tekrar ele alýnmasý, zaten fazla biþey içermeyen erkek listesinin konusal zenginliðini baltalamýþ. Takma Ad olgusundan sadece kadýn baðlamýnda bahsedilmesi ise durumu eþitlemiþ. Hani kadýnýn adý yoktu? Var. Hem de büssürü: Yâr, karý, zevce, avrat, at(gibi), silah vs...

Kadýnlarýn, Tarým Tarihi ile birlikte sýnýflandýrýlmasý bence adil. Zira kýrsal kesimde kadýnlar tarlada çalýþýr (ve hatta doðururken) erkekler kahvehanede çalýþmaz ve zaman öldürürüler. Yani kadýnlar çalýþýr ve doðurur, erkekler ise çalýþmaz ve öldürür... Ýþte size tarým özelinde insanlýk tarihi!

Bu arada umarým TÝBET maddesinde, erkeklere “öküz” göndermesi yapýp, kýkýrdayarak gülen Britannica kadýnlarý daha olgun davranmayý öðrenirler bir gün!

Gelelim diðer kadýn-özel þeklinde sýnýflandýrýlmýþ “yaþlýlýk” maddesine.... Aslýnda bu biyolojik bir gerçekliðe iþaret ediyor. Zira: “Kadýn yaþlanýr, erkek olgunlaþýr.”
(Eee öküz demiyecektiniz iþte!)

Ve ele alacaðým son maddeye geldik. Aslýnda iki listede de bulunan ama nedense farklý þekillerde ifade edilmiþ bu maddeler, cinsiyet ayrýmcýlýðýnýn bilime de bulaþtýðýný gösteriyor:

Erkek listesinde sadece “ÝNSAN” olarak geçen kavram, kadýn listesinde “Ýnsan: Kadýn Haklarý” olarak geçiyor. Ýnsan olarak ayný haklara sahip olduðumuzu böylesine belirtmek zorunda oluþlarý beni hep üzmüþtür. Zaten bu nedenle daha kapsamlý bir çalýþma olan ANA BRÝTANNÝCA’ya ANA kelimesinin eklenmesini saðlamýþtým.


Aslýnda bitti. Ama biþeyden bahsetmediðimi biliyorum. Bekliyorsunuz...
Peki... Sizi kýrmayacaðým...


Penis, söz konusu ansiklopedide “bkz. KAMIÞ” denilerek aþaðýlanmýþ. Üstelik hemen 3 madde aþaðýsýna “Kamýþ Kemiði bkz. iskelet” denilerek aslýnda neden iskelet maddesinin sadece kadýnlarýn listesinde olduðu açýklanmýþ. Bu arada “Kamýþlý Çalgý, Kamýþ Antilobu, Kamýþlý Olta ve Kamýþ Kalem” denen þeyleri gerçekten merak ettim. Hemen ardýndan da “kamikaze” kelimesi geliyor. Japonlar çok kýzacak.

Ama durun. Kadýnlar da nasibini almýþ. Öncelikle ortada vajinadan bahseden yok. Dölyataðý deniyor. Yani kadýný, kadýn yapan organ, adýný; erkek organýnýn son ürününden alýyor. “Spermlere yatacak yer” olmaktan baþka bir iþlevi olmadýðý idda ediliyor. Ayrýca erkeklere “kamýþ kemiði” þeklinde atýlan kazýða benzer þekilde Dölyolu maddesinden sonraki ilk madde de ne hikmetse “Dönel Pompa”... Ansiklopedilerde belden aþaðý espri görmek istemiyorum!

Eveeeet. Bir Dünya Kadýnlar Dünü programýnýn daha sonuna geldik. Gelecek sene yine ayný tarihte bugünü hatýrlamak ve “Ayyy dün dü di mi o? Hay Allah!” demek üzere hoþçakalýn!

Öpüldünüz kýzlar! ;)


Dipnot: Aslýnda yazýyý Pazar günü yazdým ama internetsizlik yüzünden bir gün daha geç kaldý. Bu beklenmeyen gecikme için özür dilerim.


EKLER: Konu ile ilgili resimler linktedir


http://img239.imageshack.us/my.php?image=dlyatafy2.jpg

http://img87.imageshack.us/my.php?image=erkekbr3.jpg

http://img207.imageshack.us/my.php?image=kadnry3.jpg

http://img87.imageshack.us/my.php?image=kambx6.jpg



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türban Baðlamýnda Korunmasýz Dinsel Ýliþki
Bir Mayýs Ýþçisi Gibi Yayýlmak Meydanlara

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kuran'a Ayak Basan Ýlk Türk [Öykü]
Noel Baba'nýn Gerçek Hikâyesi [Öykü]
Buzdolabý Adam Elma [Öykü]
Dinlenme Tesisi (Hac - Mahal) [Öykü]
Frank Einstein [Öykü]
A Playlist Story [Öykü]
Yalnýzlýk Üzerine Bir Yanýlma/yanýlsama [Öykü]
Ordu Olmayan Adam [Öykü]
Bill Clift'in Karýsýnýn Anlatacaklarý Var! [Öykü]
Mutlu Olmaktan Mutsuz Olan Adam [Öykü]


ömer kýrat kimdir?

Merhaba edebiyat aþýklarý! Edebiyata duyduðunuz aþkýn karþýlýksýz olmasýna neden olan kiþi, yani edebiyatýn gönlünü kaptýrdýðý, dolayýsýyla sizin aþkýnýza karþýlýk vermemesine neden olan kiþi olarak, büyük bir sorumluluðum olduðunun bilincindeyim. Bu bilinçle, amatör edebiyata büyük bir katký saðlayacaðýna, yeni bir soluk ve beniz getireceðine inandýðým bu sitenin üyesi olarak, üyesi olduðum ve edebiyata yeni bir beniz ve soluk getirip, katký saðlayacaðýna inandýðýmý az önce belirttiðim bu sitedeki yazýn serüvenime sizleri de davet etmekten kývanç duyuyorum ve kývancýn kelime anlamýný tam olarak bilemediðim için þaþkýnlýk yaþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Douglas Adams, Emil Zola, Garcia Marquez, Oscar Wilde, Woody Allen


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer kýrat, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.