..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam baþlangýcý olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > rey'an yüksel




20 Mart 2008
À La Folie... Pas Du Tout / He Loves Me... He Loves Me Not / Seviyor... Sevmiyor...  
rey'an yüksel
Þaþýrtýcý, sarsýcý, üzücü, sýkýntý verici ama bir yandan da acýtan bir film


:CBAC:
Yönetmen: Laetitia Colombani
Prodüktör: Dominique Brunner, Charles Gassot
Senaryo: Laetitia Colombani, Caroline Thivel
Oyuncular: Audrey Tautou, Samuel Le Bihan, Isabelle Carré, Clément Sibony, Sophie Guillemin
Müzik: Jérôme Coullet
Süre: 92 min.
Yapým: 2002, Fransýz.



Yýlbaþýndan önce feci hastalandým bir hafta evde bir yandan yatarken bir yandan da kendime gelebildiðim anlarda film izledim. Hani hastalýktýr, ateþtir, öksürüktür diye þöyle hafif bir film izleyeyim dedim, arþivime baktým ne zamandýr ertelediðim filmlerden biriydi “He Loves Me / He Loves Me Not”. “Hiçbir þey göründüðü gibi deðildir” ya da “önyargýdan uzak olmak en güzelidir” diye derler ya bu film bunun kanýtý.

Romantik-Komedi türünde bir film bekliyorsunuz ama karþýnýza Romantik-Gerilim çýkýyor. Þaþýrtýcý, sarsýcý, üzücü, sýkýntý verici ama bir yandan da acýtan bir film. Her ne kadar 2002 yapýmý olsa da orijinali Fransýzca olan filmi DVD'den Ýngilizce alt yazýlý olarak izledim, Fransýzca bilmediðimden ötürü belki de kaçýrdýðým yerler olabilir ama yine de düþüncelerimi sizlerle paylaþmaktan kesinlikle mutluluk duyacaðým.

Yalnýz size önerim bu filmin konusunu (özellikle bazý sitelerde tüm filmi anlatmýþlar) okuyarak izlememeniz. Ýki farklý bakýþ açýsýyla üç ayrý sonu olduðunu düþündüren bir film “He Loves Me / He Loves Me Not”. Filmi ilk kýrk dakikasýnda Angelique’in gözüyle izliyorsunuz. “Aþk iþte bu!” diyor ve hatta iç bunaltan bir romantik komediyi izlediðinizi düþünüyorsunuz.

Audrey Tautou, Amelie ile öyle akýlda kalmýþ ki filmin baþlarýnda telefonla arayan arkadaþýnýz neyi/kimi izlediðinizi sorunca “bizim Amelie büyümüþ de metres bile olmuþ” diyorsunuz.

Ýki farklý kiþinin, Angelique ile Loic’in perspektifinden izliyorsunuz filmi.
Angelique Sanat Okulunda okuyan çok yetenekli ve burs almaya hak kazanmýþ, ayný zamanda yarý zamanlý bir lokantada çalýþýp ve çocuk- ev bakýcýlýðý da yapan, resim öðrencisi bir genç kýz. Loic 35 yaþýnda, beþ aylýk hamile bir karýsý olan bir kardiyolog. Angelique ve Loic bu yüzden birlikteliklerini toplum içinde yaþayamýyorlar. Angelique’in tek isteði Loic’in karýsýndan ayrýlýp onunla birlikte olmasý. Kalp doktoru çok yoðun ve o yüzden kýza zaman ayýramýyor; fakat aslýnda hiçbir þey göründüðü gibi deðil.

Filmin buradan sonrasýný ben anlatmayacaðým yine, siz seyredip anlatmadýðým, ama önerdiðim için bana hak vereceksiniz sadece. Yalnýzca bir Fatal Attraction vakasý ya da yine sarsýcý sonlarý olan müthiþ yazar Ian Mc Ewan’ýn Enduring Love’daki erotomanyak tarzý bir filmle karþýlaþacaðýnýzý bilin isterim.

Bir araþtýrma yaptým ve Fransýzlarýn papatya fallarýnýn bizimkinden farklý olduðunu okudum Onlar papatya falýna “Seviyor /Sevmiyor” diye bakmaz sevgiyi de derecelendirirlermiþ.

Un peu -biraz
Passionement- tutkuyla
A la folie -delice
Pas du tout- hiç

Filme adýný veren “À la folie... pas du tout” buradan geliyor yani aslýnda tam çevirisiyle belki de “Delice ya da Hiç” konabilirdi filmin ismi “Seviyor/Sevmiyor” yerine.

1976 doðumlu genç ama tecrübeli oyunucu Tautou filmde tam anlamýyla bir anti-Amelie’yi oynuyor. Da Vinci’yi ve Kayýp Niþanlý’yý izlerken çok sýkýldýðm, Dirty Pretty Things’de Türk kýzý Þenay Gelik ile nispeten daha iyi bulduðum Tautou, bu filmde yüzünde o bilindik ve hiç deðiþmeyen gülüþüyle fazlasýyla sinir bozucu; ancak bu durum film için bir artý puan bile olabilir.

Filmin 5 Ocak 1965 doðumlu Fransýz erkek oyuncusu Samuel Le Bihan daha önce de Audrey Tautou ile Venus Beauty’de de beraber oynamýþ. Baþlýca rol aldýðý filmler:

• Dirty Like an Angel (Sale comme un ange) (1991)
• Three Colors: Red (Trois couleurs: Rouge) (1994)
• A French Woman (Une femme française) (1995)
• Venus Beauty Institute (Vénus beauté (institut)) (1999)
• Brotherhood of the Wolf (Pacte des loups, Le) (2001)

Bazý filmler verilen emekle harcanan parayla, parçalanan arabalarýyla öne çýkarlar. Bazý filmler vardýr oyunculuk gücü ve oyuncularýyla konuþulur. Bazýlarýysa filmdeki konularýyla, þaþýrtýcýlýðýyla öne çýkarlar; bu film iþte onlardan biri. Ne Tautou; ne de Le Bihan harikalar yaratmýyor ama film konusuyla gerçekten öne çýkýyor. Þaþýrtýcý olan 2002’de bu kadar az ilgi görmüþ olmasý ve bizde neredeyse bir yýldan uzun zaman sonra gösterime girmesi. Kaçýranlar için DVD bir fýrsat.

Filmin sonunda "aþkým hastalýklý olsa da aklým yüreðimdeki acýyý dindiriyor. Bana sabýrlý olmamý ve umut etmeye devam etmemi söylüyor" deniyor.

Siz de böyle düþünenlerden olabilir misiniz?

Ýyi seyirler…

rey’an yüksel



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Jeux D'enfants - Cesaretin Var mý Aþka?
Delicatessen - Þarküteri
C. R. A. Z. Y.
Kader
Hard Candy - Lolipop
Suçlu Çocuk Girdabý "Tanrý Kent / Cidade de Deus"
Transamerica
Identity / Kimlik
Adaptation

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Felsefik Þiir [Þiir]
Metronom [Þiir]
Kör Nokta [Þiir]
Bulanýk Þiir [Þiir]
Oyun Gibi [Þiir]
-miþ [Þiir]
Kaptan I [Þiir]
Soðuk Þiir [Þiir]
Maratoncu [Þiir]
Kurdeleli [Þiir]


rey'an yüksel kimdir?

Aslýnda her ne kadar Türkçe yazmayý çok sevsem ve onun gerektirdiði tüm yazým kurallarýna son derece dikkat etsem de ismimi küçük harfle baþlatýyorum uzun yýllardýr ve sonralarý öðrendim ki e. e. cummings de öyle yapmýþ, sevinmeli mi ya da yine birileri benden önce düþündüklerimi uygulamýþ diye üzülmeli miyim bilmiyorum. Militan ruhluyum ve bir gün ismimin içindeki bir harfi attým bir kýzgýn anýmda, harfin yerine konacak bir apostrof çýktý sonra "ben buradayým" diye, onu da berime aldým ve reyan oldum, öðrendim ki meðer rey'an Osmanlýca'da herþeyin öncesi demekmiþ, reyhanýn fesleðen olduðunu bilirsiniz. Yazýn dilinde bu ismi kullanýyorum ve bir çok dostum beni böyle bilir.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal ve Cemal Süreya


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © rey'an yüksel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.