..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ama gene de dünya dönüyor! -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Kent > Sevgili Özbek




19 Haziran 2008
Kars"ý Yaþamak  
Memleket özleminden

Sevgili Özbek



:BDAH:
Yaylasý taþlýdýr ova çiçekli
Meseller diyarý pýnar içekli
Tandýr baþý sohbet ballar göçekli
Yâdýmý kor alýr Kars’ý yaþarken

25 yýl sonra çocukluðumun meselli kentini yeniden yaþamak. Ah neydi o günler… !
Neydi o tandýrbaþý sohbetleri, neydi o türkülü deyiþlerin masalsý hayelleri.. !
Kýþlarý karlar içerisinde kartopu oynayarak geçirdiðim ve üþüdüðümde sobanýn yaný baþýnda kömür ya da tezek sýcaðýyla ýsýndýðým kent. Akþamlarý gün batýmýyla ekmek piþtikten sonra, tandýr baþý sýcaklýðýnda masallar anlatýp seviþtiðimiz kent. Baharla beraber, çöllerde yemlik, evelik toplayýp doðallýðýný doya doya sindirdiðimiz kent, seni yeniden yaþamak ne kadar güzel !

Çok uzaklarda, Anadolu’mun Kuzeydoðusunda, Kafkaslar ezgisinden, yemyeþil ve binbir çiçekli ovalarýn eteklerine kurulu Kars þehrim. Bir çok kültürü ve farklý bir yapýyý baðrýna mavzer, gözlerine siper etmektedir. Beni hasretlere boðan bu güzel kent, en çok özlediðimdir. Kar beyazý gözlerinden , Anadolu’yu seyrediyorken ; serhat kýþlasýnda komþu diyarlarada mukayyet oluyor.

Orta Asyanýn açýlan kapýsý konumundaki biberli kentim, þimdilerde talebeler diyarý pehlivan olmuþ. Anadolu’nun dört bir yanýndan Kafkas Üniversitesine okumak için, gelen gençleri yürek dergâhýna konuk ediyor. Gelecekte, Serhat bakýþlarýndan nice bilim adamlarý yetiþtirecek kim bilir ? Havalimaný ulaþýmýyla bahar hasretlerini sunuyor kavuþmalara. Mavi semâda yýldýzlarý sayarken, özlemler gideriyor ana balalar. Kara ve demiryolu aðlarýnýn efendisi olarakta, kralýðýný sürdürdürmeye devam ediyor.

Güneþ erken doðar saçar kýzýlý
Daðlara hükmeder kuzu ezeli
Kafkaslar anasý kýzlar güzeli
Cemale ay düþer Kars’ý yaþarken

Kuzeyinde; Susuz, Arpaçay ve Akyaka'yla, doðusunda; Ermenistan'la, güneyinde; Digor ve Kaðýzman'la, batýsýnda ise, Selim ve Erzurum sýnýrlarýyla çevrili bu þirin kentimin, herkese sunacak kadar þekerli demli çayý var. Kalbinin misafir kapakçýklarýnda serin iklimlere sahip olsada, hemen hemen her gün ufuklarýnda güneþi pýrýl pýrýl gönderir. Dört mevsimi cömertce sunar ve misafirperver insanlarýyla, bu mevsimleri daha bir sýcak, daha bir renkli kýlar.

Kars kalesi, þehrin genel görünüþü içerisindedir. 220 burçtan meydana gelen Kars kalesi,doðu batý istikâmetinde yaklaþýk 90 metredir. 40 yýllýk Rus iþgalinde tahribatlara uðramýþ, orijinal özelliðini ve kullanýmýný yitirmiþ olmasýna raðmen hâlâ görkemlidir. Rus iþgalinde iken, binalar ve giriþ cephelerindeki sütunlar, kabartma taþlarýyla süslenmiþtir. Bu tarihi Rus yapýsý binalarýn bir kýsmý tescil edilerek koruma altýna alýnmýþ, bir kýsmý ise, kiþisel mülkiyete býrakýlmýþtýr. Çoðrafi yapý ve iklimin þekillendirmesi ile oluþan doðal deðerler ve insan eliyle yapýlan tarihi yapýlarýn sayesinde, burada zengin bir turizm potansiyeli mevcuttur.
Kuþ gözlemlemek, çiçek seyiri, Sarýkamýþ’ta kayak, Ani harabeleri bir baþka güzellik katar. Kümbet camii ve Modern Kars müzesi günümüzde arkeolojik, etnografik ve taþ eserlerin sergilendiði önemli müzeler arasýnda yer alýrken ; Kars’ý bunlarla yaþamak bir baþka duygudur.

Gün batýmý erken gidene bakar
Doðacak güneþi sineye takar
Geçmiþi saklayýp atiye bakar
Hasretim od alýr Kars’ý yaþarken

Hayvancýlýk ise baþlýca geçim kaynaðýdýr. Yaylalarýn yüksek oluþu, küçük ve büyük baþ hayvanlarýn yetiþtirilmesine olanak saðlar. Sütü kaymaklý dondurma gibidir.. Sarýyaðý tane tane bezelye gibi, peyniri apak, hele çeçil peyniri , kahvaltýlarýn padiþahýdýr. Besinlerin damaklarda kalan doðal tadý, hiç bir yerde bulunmaz. Kars kaþarý Anadolu’nun her yerinde aranýr, hatta yarýþmalarda Kars kaþarý ödül almýþtýr. Kars balý, organik bir ürün olup yaylalarýnda doðal olarak üretilir, yedikçe yiyesi gelir insanýn. Çok sayýda polen ve nektar kaynaðý çiçeklerden, Kafkas türü arýlar, gün boyu çalýþarak üretiyorlar.

El sanatlarýnda halýcýlýk, kilim ve keçe dokumacýlðý ise bir baþka zengiliðidir Serhat’ýn. Kirman ipinden geometrik ve bitkili desenler kullanýlýr, halýlarýn kenar iþlemeleri yöredeki çok kültürlülükten etkilenerek deðiþik motiflere sahiplenerek iþlenir. Gelinlik kýzlar mendiller iþler, çoraplar örerler rengarenk. Bir yolunu bulup yollanýr gizliden aþk pehlivanlarýna. Bu gizlilik daha bir sevdalý kýlar, daha bir sýcak gürül gürüldür akan kanlarý ; yürekleri nehirler gibi coþar, fýrtýnalar eser gözbekelerinde.

Çeçil peyniridir zülüfler teli
Sarýyað aylasý analar gülü
Petektir yaylasý ballarýn seli
Halýsý tozlanýr Kars’ý yaþarken

Çeþitli etnik grup ve mezhepleride barýndýran karlar diyarý, zengin folkloru ve aðýz özellikleriylede bir baþka gizemlidir. Türkler, Kürtler, Azeriler, Terekemeler, Yerliler, Türkmenler, Tatlar ve Çerkezler, sarayýnýn en güzide cariyeleridir. Malakan Ruslar ve Almanlarýda barýndýrýr. Þiiler ve sunnilerde cariyeler kervanýnda ikâmet etmektedirler. Kültürel yönden köklü temellere dayanýr Kars. Hatta, M.Ö. 9000 yýllarýndan günümüze kadar bir çok uygarlýklar hüküm sürmüþtür. Mozaik kültürlü olan þirin kentim, gelenek, görenek, halk hikayeceliði ile maniler, türküler ve dengbejler gibi çoðunluða sahiptir. Ayrýca orijinal kiyafetleride gelenek ve göreneklere göre giyilir. Halk oyunlarý, davul zurna, saz, balaban, tar, tulum, mey, tütek, garmon, akordeon gibi çalgýlar eþliðinde oynanýr. Akordeonla Kafkasý oynanýrken, davul zurna eþliðinde halaylar çekilir.Yüzün üzerinden çeþitli oyunlarý var. Folklorik oyunlara uygun kiyafetleriylede bir baþka kem vuruyor gönüllere.

Aþýklar geleneði ise çok eskilere dayanýr. Saz ve kopuz eþliðinde deyiþler, atýþmalar çok sayýda aþýklar doðurmuþtur. M.Çobanoðlu, Þeref Taþlýova, Dengbejler geleneði ise ayrý bir tat katar sevdalý söyleþilerin kâhküllerine. Yanýk sesleriyle dengbej kadýnlarý, herhangi bir çalgýya ihtiyaç duymadan hüzünlü ve efkârlý, geçmiþte yaþanmýþ olaylarý, özellikle de birbirine kavuþamayan aþýklarý, sevdalýlarý anlatýrlar. Kýna gecelerinde, halay çekerken iki kiþi bu manilerden söyler, diyer sýrada gelenler tekrarlarlar ve böylece halay tüm güzelliði ve sýcaklýðýyla devam eder. Bunlar, kars’ý yaþarken hâlâ devam etmektedir.

Azerisi Kürdü þanýnda Türkü
Kültürlü topraðý suyunun arký
Humuslu makamý dillerde þarký
Verimi al vurur Kars’ý yaþarken

Bütün bu güzellikleri sinesinde barýndýran Kars’ýmda, daðlarýn baþýndan yaylalar çýrýlçýplak yýkanýr akarsu vadileriyle. Rüzgâr, nazlý nazlý salýnýr kurularken dalgalý düzlükleri. Allahüekber daðlarýna inat, þahlanan atlar gibi Kýsýrdaðý, Aladaðý ardýna koþar sanki. Aþaðýdað’ýn gölgelerini çevirir yeþil vadilere. Gecelerin koynunda seviþmek için sevgililere el eder. Kamerin göz kýrpmasýyla Kars çayý, þehrin güney batýsýndan geçer. Akþamlarý yakamoz izlemek insaný daha bir mutlu kýlar Kars kentimde. Çocukken yakamoz bilmezdik ama, ayýn ýþýðýný izlerdik türkülü akýþýnda. Kulaklarda çok zaman sonra bile hatýrlanacak ezgiler býrakan Kars çayý, bazan deli deli akardý, özellikle yaðmurdan sonra. Bir damarýna basýlsa gene deli deli coþar.

Bozkýrlarla, plato ve dað çayýrlarý ise, bedenleri þet gibi sarar. Topraðý bereketli ve katýþýksýzdýr. Doðal yetiþtirdiði 1250 çeþitli bitkinin 100 den fazlasýný, dünyanýn hiç bir yerinde yetiþmeyen nadir bitkileri yürek heybesinde saklýyor. Bu bitkilerin bir çoðu Kars adýný alýr. "Karsianus, karsiana, karsianum, karsensis" gibi. Kars þehrimde Bahar, kardelenlerle ve düðün çiçekleriyle gelir. Topuz dikeni, evelik , aþ otu, kuþ yemi, yemlik gibi ve adlarýný burada sayamadýðým çok çeþitli faydalý bitkiler, göz sofrasýndan damak sofrasýna bir baþka zevk katar. Bu bitkiler doðal, hiç bir sulama, gübreleme iþlemine gerek kalmadan yetiþir.

Baharýn ilk çiyi kalkar kalkmaz gelin kýz þehirden uzakta, bu bitkileri toplamak için çöllere giderdik Bu doðal bitkileri, türküler eþliðinde, deye güle toplar, yediklerimizi yerdik kalanlarý kýþlýk erzak olarak güneþ altýnda kurutup saklardýk. Bunlarýn yanýnda saman efkârý, buðday, þeker pancarý, yulaf, rüzgârýn serin býyýklarý altýnda bir baþka güzellikler katar karlar diyarýma. Kýþ aylarý uzun sürdüðünden, yýlda bir kere ürün alýnýr ancak..Suyu tertemiz ve soðuktur, kana kana içilir.

Baðrýndan atýlan bendeniz hüzün
Yirmi beþ yýlýnýn seferi tüzün
Ne etsem varamam vuslata güzün
Rengim küle döner Kars’ý yaþarken

Hamur iþi yemekleri ise baþka ünlüdür. Hangel, baþlýca yöresel yemeðidir. Anacan, kurutla piþirirdi hangeli. Ne çok özleniyor þimdi uzak diyarlarda. Tandýrda kaz çekmesi, plavlý kaz, hörre (un çorbasý) ayran aþý. Lavaþ, arasýna patates ve soðan sarýp yemek ise bir baþka güzeldir, bir baþka ömür lezzet verir insana.

Nice özlemiþim kurut aþýný
Anamýn elinden kavut taþýný
Lavaþýn dürmeði kartol kaþýný
Damaðým közlenir Kars’ý yaþarken

Belkide biberli kentimin Serhat tv. Bu gelenekleri zaman zaman en iyi sergileyen televizyondur. Serhat fm, pop protest aðýrlýklý müzik türlerini sunuyorken yöresel türküleri ve ezgileride dinletir.

Kars’ý yaþamak yazýlarda bile olsa, hasret meltemlerinin bu taraflara doðru esmesinden, kelebek hafifliðinde mutlu oluyorum

Sevgili’yim lakin seni sevmiþim
Seninle büyümüþ tahta varmýþým
Uzaktada olsam huyun sarmýþým
Bedenim paylandý seni yaþarken



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kars, ancak bu kadar güzel anlatýlýr...
Gönderen: Cahit KILIÇ / , Türkiye
23 Aralýk 2009
Yüreðinize, kaleminize, Kars'a olan baðlýlýðýnýza, sevginize aþk olsun...Ne mutlu bana ki; sizin gibi yüreði sevgi dolu "Sevgili" hemþehirilerim var... En içten sevgi ve saygýlarýmla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kent kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul
Brüksel ve Bizimkiler

Yazarýn þiir ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgi Nedir
Nevruz Bayramý (Aný)
Bahar-ý Düþ Lütfen
Baþ Öðretmen Atatürk
Feodal Kýrýntýlar
Ýnsan Olmak
Dar Aðacýnda Üç Fidan
Dünden Kalma Aþk Bu
Dýþarýda Kar Var
Yeni Yýl Teraneleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþkýn Halleri I (Aðrý Daðý) Anneme Ýthafen... [Öykü]
Seyr-i Sefer [Öykü]
Güneþin Üvey Çocuklarý [Öykü]
Sevgili [Öykü]
Âþkýn Þehidi [Roman]
Ayrýlýk [Deneme]
Göydað"da Yaðmur Yaðdý Gözlerime [Deneme]
Kadýn Kim Edebiyat Kim * [Deneme]
Ýnternet ve Biz [Deneme]
Bayram Gelmiþ [Eleþtiri]


Sevgili Özbek kimdir?

Siir yaziyorum, ve hikaye denemelerim var. Amacim gerçekten yazabilmek.

Etkilendiði Yazarlar:
Nazim Hikmet Ran ve gerçekten yazan her yazar


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sevgili Özbek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.