..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgunluða eriþmemiþ þairler ödünç alýr, olgunluða eriþenler çalar. -George Eliot
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Aydýn akdeniz




6 Aðustos 2008
Karamazov Kardeþler Üzerine  
Aydýn akdeniz
Onun bu psikolojisi, 19.yüzyýlýn pozitivist felsefesini savunan düþünürleri çaðrýþtýrýyor. Sanki rasyonalizmin güçlü ve zayýflar arasýndaki dengeleri bozan seçiciliðinin insaný yalnýzlaþtýrarak hayattan soyutlayacaðýný basiretiyle ön gören bir insanýn tereddüdüne rastlýyoruz Ývan’da. Fakat tercihini yine de rasyonalizmden yana yapýyor. Babasýnýn kardeþi tarafýndan öldürüleceðini bilmesine raðmen suçun iþleniþine göz yumduðu gibi ayný zamanda dolaylý bir destekte vermiþti. “Bir sürüngen bir diðerini yutmaya hazýrlanýyor” diyerek kayýtsýzlýðýný koyuyordu ortaya.


:GIEJ:
Dostoyevski ile Tolstoy’u mukayese etmek beni elbette çok aþacak bir konu; fakat 'Suç ve Ceza'yý bir 'Savaþ ve Barýþ' ile karþýlaþtýrdýðýmda Dostoyevski’de sýradan halka ait meselelerin daha sade bir anlatýmla ele alýnýp buna ayný sadelikle cevaplar arandýðýný görebiliyorum. Tolstoy’da ise karakterlerin þahsýnda uygarlýklarýn ve sosyal tabakalaþmanýn birbiriyle hesaplaþmasý ön planda hissediliyor.

Dostoyevski’nin karakterleri çoðunlukla kendi aldýklarý kararlarýn sonuçlarýyla yüz yüze gelirken Tolstoy’da karakterler, ait olduklarý sosyal tabakanýn siyasi rekabetteki konumlarýna uygun sonuçlarla karþýlaþýyorlar. Kahramanlarýn kiþisel özellikleri, vicdan muhasebeleri, hep bütün içinde bir detay olarak kalýyor.

Doðrusunu ararsanýz ben þahsen insana ait deðerlerin anlaþýlmasýnda her iki yazarýn yaklaþýmýnýn da doðru olduðunu düþünüyorum. Bütün mesele konuya nereden bakýldýðýyla alakalý.

Birey olarak tüm kazanýmlarýn tek tek sorgulanmasý gerektiðinde konuyu Dostoyevski’nin ele aldýðý þekilde almak gerekir. Bireye ait eylemlerde kiþinin eðitimi, hayat görüþü, sorumluluk duygusu, toplumun beklentileri, siyasi tercihlerinin yaný sýra psikolojisi ve ailesinden tevarüs ettiði genetik mirasý hep etkilidir. Bireyin eylemleri ahlaki ve hukuki açýdan deðerlendirildiðinde bu kriterler göz önünde bulundurulmalýdýr. Ama bireyi içinde yaþadýðý topluma dönük yönüyle ele aldýðýnýzda ve onu tarih önünde deðerlendirdiðiniz de çýkýþ noktanýz Tolstoy’un açýlýmý olacaktýr. Her iki yazardan hangisinin daha entelektüel olduðunu sorgulamak gerekirse sanýrým Tolstoy ön plana çýkacaktýr.
Roman ve hikâye geleneðimizin köklü bir geçmiþe sahip olmayýþý edebiyatýmýzýn bu türünün fazla geliþememiþ olmasýnýn da bir nedeni. Aslýnda Harun Reþit zamanýnda hikâyeciliðin, hikâye anlatýmlarýnýn çok yaygýn olduðunu görüyoruz. Baþta Arap yarým adasý olmak üzere tüm Asya, Avrupa ve Anadolu kýtalarýna ait hikâye anlatýmlarý tek tek deðerlendirilmiþ, içlerinden yararlý olanlar seçilerek “Kelile ve Dimne”, “ Binbir Gece Masallarý” türünde eserler verilmiþti. Endülüs Ýspanyasýnda da Ýbn-i Tufeyl , “ Hayy Bin Yakaza” isimli eseriyle Daniel Defo’ya esin kaynaðý olmuþtu. Sözlü anlatým geleneðimiz de Dedem Korkut, Keloðlan, Tepegöz masal ve hikâyeleri roman türü edebiyatýmýzýn geliþimine bir basamak olmalýydý. Her toplum gibi bizim de tarihimiz de savaþ ve afetler yaþandý. Moral ve ümide ihtiyaç duyulan dönemlerde acaba niçin romancýlýðýmýz geliþemedi? Bu konuyu daha sonra tekrar ele almak üzere esas konuma döneyim;
Dostoyevski’nin “Karamazov Kardeþler” isimli romanýný yýllar önce büyük bir keyifle okumuþtum. Alyoþa, Dimitri ve Ývan kardeþler temel karakterlerdi. Bunlarýn bir de gayri meþru bir kardeþleri vardý. Alyoþa sevgi, merhamet ve insani deðerlere sahip bir rahip karakterinde idi. Fakat babadan aldýðý genetik özellikler ve terbiye nedeniyle konumuna raðmen zaaflarýna prim verebiliyordu. Dimitri, babasýnýn tüm özelliklerini taþýyan fakat ondan farklý olarak tamamen safahata yönelen bir eðlence düþkünü olarak tasvir edilmiþti.

Ývan ise içlerinde ilmi mantaliteye sahip, duygusallýktan uzak zeki bir karakter olarak ele alýnmýþtý. Bunalýmlý bir mizaca sahipti. Tatminsizliðin verdiði ýzdýrapla daima yüzü asýk ve iliþkileri zorlayýcý idealist bir karakter. Mantýðýnýn ön gördüðü saðduyuya ait deðerleri görünüþte kabullense bile iç dünyasýnda bunlarý ahmakça bulduðu için sahiplenmiyor. Bir insan olarak vicdanýndan yükselen sese hedef ve amaçlarý kendisince de pek açýklanamamýþ gerekçelerle karþý çýkýþý onun bunalýmlarýný besliyor. Ýkircikli bir mizaç arasýnda gidiþ geliþleri var. Adýmlarýnýn doðruluðundan emin olmayan bir þaþkýnlýk içinde.

Onun bu psikolojisi, 19.yüzyýlýn pozitivist felsefesini savunan düþünürleri çaðrýþtýrýyor. Sanki rasyonalizmin güçlü ve zayýflar arasýndaki dengeleri bozan seçiciliðinin insaný yalnýzlaþtýrarak hayattan soyutlayacaðýný basiretiyle ön gören bir insanýn tereddüdüne rastlýyoruz Ývan’da. Fakat tercihini yine de rasyonalizmden yana yapýyor. Babasýnýn kardeþi tarafýndan öldürüleceðini bilmesine raðmen suçun iþleniþine göz yumduðu gibi ayný zamanda dolaylý bir destekte vermiþti. “Bir sürüngen bir diðerini yutmaya hazýrlanýyor” diyerek kayýtsýzlýðýný koyuyordu ortaya.

Cinayeti gayri meþru kardeþ iþlemiþti. Bu kardeþ, babanýn toplumun tepkisinden çekindiði için birazda muziplik olsun diye eve hizmetçi olarak alýnmýþtý. Baba bu çocuktan þefkatini sýrf ondan kendisine yönelebilecek tehditlerden korunmak amacýyla esirgemiyordu. Çocuk, yaþadýðý zorluklar ve gayri meþru bir maziye sahip olmanýn öfkesini biraz da sara hastalýðýnýn etkisi ve kendisinin kullanýlmaya müsait kiþiliðinin telkin altýnda býrakýlmasý sonucunda cinayet iþleyerek gösteriyor.

Dimitri, eðlence âlemine olan tutkusu ve babasýnýn kendisine yönelik eleþtirileri nedeniyle kayýtsýz kalmýþ ve desteklemiþti olanlarý. Alyoþa ise konudan haberdar olmakla birlikte gidiþatý önlemeye yönelik ciddi anlamda bir giriþimde bulunmamýþtý. Bu tavrýnda bir yandan babasýna duyduðu tiksinti etkili olurken, öte yandan genetik mirasýnda bulunan özellikler daha önemsiz konularla öncelikli olarak ilgilenmesine neden olmuþtu. Dostoyevski, sanýrým Alyoþa karakteriyle kilisenin gözle görülür problemlere çözüm üretemeyerek çaresiz yetersiz kaldýðýný anlatmak istiyor.
Kendini ve çevresini sorgulayan, yeteneklerini geliþtirmek isteyen bireylerin daha verimli, daha çeþitli ve daha gayretli okuyarak hayata dair her alanda fikir üretebilmeleri gerekir.

Aydýn AKDENÝZ
aakdeniz1965@hotmail.com

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: klasikler
Gönderen: Aysel AKSÜMER / , Türkiye
17 Þubat 2011
Çok güzel tespitlerdi. Okumaktan büyük haz aldým. Emeðinizi kutlarým. Saygý ve selamlarýmla..

:: tolsdoyevski
Gönderen: Ayaz Þirin / , Azerbaycan
5 Aralýk 2010
iyi bir bakýþ açýsý yakalamþsýnýz. sorunlarýn nereden kaynaklandýðýný algýladý þekilde iþe koyulur. ben o iki eseri okudukca tolstoyda seyirci, dostoyevskide bir karakter oluyordum. yarým alýntý olrak diye bilirim ki savaþ barýþ toplumu, dostoyevski bireyi rontgene çekmiþ. zaten roman denildiyinde aklýma ilk bu iki "arkadaþým" gelir

:: karamazov kardeþler üzerine
Gönderen: Neslihan Nesrin AKDENÝZ / , Türkiye
13 Eylül 2010
Maþþallah nazar deymesin

:: karamazov kardeþler üzerine
Gönderen: Neslihan Nesrin AKDENÝZ / , Türkiye
1 Mayýs 2010
Babacým çok güzel yazmýþsýn .seni tebrik ediyorum .sen çok güzel yani ilginç yazmýþsýn. nasýl bukadar güzel yazýyorsun.sen bana izedebiyat açtýn. yoksa Neslihan Nesrin Akdeniz diye birisini tanýmayacaklardý.Herkez okulumuzda seni tanýyorlar. ve herkez senin babaný tanýyoruz diyorlar .sana bu yorumu yazýyorken sanki hikaye yazýyorum gibi geliyor. yeniden tebrikler.Baba senniiiii çok seviyorummmmmmmmmmmmmmmmmmm

:: ..
Gönderen: sembolist / , Türkiye
15 Aralýk 2009
dostoyevskideki 'ben'ler,kendmize dair içsel süreçlerin emareleri okunur kýlmaya yeten doneler..eyvallah




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edilgenlik Aforizmasýnda Öykü Kurmacasý
Thomas Mann Öykülerinde Tipleme
Alaturka Hezeyanlarda Þu "Dini Seven Bir Dinsizin Tanrý Teorisi" Ne Yaklaþýmlar!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tutkulu Yazýlar
Havaalaný Ýzlenimleri
Cama Düþen Yaðmur Damlalarý
Goya'nýn Hayaletleri ve Lorenzo Tiplemesi
Asýrlýk Çýnar Aðacýnda Uçuþan Hazan Yapraklarý
Akýlcýlýk ve Sezgicilik Metotlarýnýn Deðerlendirilmesi
O'nun Bahsettiði Ýnziva, Senin Anladýðýn Þey Deðil!
Küçükyalý"da Erguvani Kýzýllýk...
Serinus Pusillus Mu, Yoksa Rasmussen"mi Alýrdýnýz?
Ilýk Bir Nefeste, Ýstanbul"dur Solunan...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hisseden Payýma Metafizik Aþklar Düþtü [Þiir]
Mana Ýkliminde Seyrü Sülukun, Adam da Gaflet mi Býrakýr A Gönül! [Þiir]
Mihenk Taþý [Þiir]
Aynanýn Ötesinde Görünen... [Þiir]
Dilemma [Þiir]
Köþe Kapmaca Oynarken Ayrýlýk... [Þiir]
Faust ve Pan Arasýnda, Bir Garip Diyalog..! [Þiir]
Sezonluk Fýndýk Ýþçilerinin Hayat Öyküsünden Bir Kesit [Öykü]
Ýsterik Kadýn, Haydi Oradan Sen De! [Öykü]
Kapela [Öykü]


Aydýn akdeniz kimdir?

Yazý vazgeçemediðim bir tutkudur benim için. Vaz geçemediðim, kendimi sorguladýðým anlardýr, o anlar. Kendimi bulduðum, yaþama anlamýný kazandýran o ya da bu þekilde duygu yüklü anlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Puþkin, Tolstoy, Goethe, Stendhal, Shakespeare, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.