..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden önce yaþam var mý? -Duvaryazýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Adem KALINSAZ




22 Aðustos 2008
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - III  
Adem KALINSAZ
Tophane’den Üftade Cami’ne doðru ilerlemekteyiz. Önümüze çýkan tabela Uludað Milli Parký’nýn gittiðimiz güzergâhta olduðu müjdesini veriyor. Ancak Bursa’ya ayýrdýðýmýz bir güne bu kadar çok tarihi, milli, dini ve kültürel alaný sýðdýrmak imkân dâhilinde deðil. Bursa için en az bir haftalýk bir proðram yapmak lazým ki, gidilmesi, görülmesi arzulanan her yer doyasýya gezilebilsin.


:CJBI:
Tophane’den Üftade Cami’ne doðru ilerlemekteyiz.
Önümüze çýkan tabela Uludað Milli Parký’nýn gittiðimiz güzergâhta olduðu müjdesini veriyor. Ancak Bursa’ya ayýrdýðýmýz bir güne bu kadar çok tarihi, milli, dini ve kültürel alaný sýðdýrmak imkân dâhilinde deðil. Bursa için en az bir haftalýk bir proðram yapmak lazým ki, gidilmesi, görülmesi arzulanan her yer doyasýya gezilebilsin.
Tarihi ahþap evlerle kaplý dar sokaktan aþaðýya doðru bir göz atýnca Ulu Cami’nin çifte minaresi karþýladý bizi.
Pýnarbaþý semti yamaçlarýnda bulunan Üftade Camii 1572 tarihinde yapýlmýþ, küçük, mütevazý bir camidir.
“Üftade Mehmed Muhiddin Hazretleri, Kanuni Sultan Süleyman devrinde Bursa’da müezzinlik ve imamlýk yapmýþ büyük velilerdendir. Üstadýn türbesi de camii yanýnda bulunmaktadýr.
Cami günümüze orijinal þekli ile gelememiþtir. Kazým Baykal “Bursa ve Anýtlarý” kitabýnda buradan minare ve kubbesi yýkýlmýþ bir cami olarak söz etmektedir. Bugün ahþap çatýlý bir camidir. Buradan da ilk yapýlýþýnda kubbeli olduðu anlaþýlmaktadýr.”
Bursa’nýn birçok mevkiinden görülen ve adeta gel bana diyen Emir Sultan Hazretlerine doðru ilerliyoruz.
Camii dýþýnda bizi eliþleri ve Emir Sultan Hatýralarý satan seyyar satýcýlar karþýlýyor. Arkadaþlarla hediyelik bir þeyler alýp seyyar satýcýlarý memnun ve mesrur ediyoruz.
Camiinin dýþ kýsmýndaki mezarlýðýn yanýndaki sebilden su içtikten sonra hatýrayý resimleþtirmek için fotoðraf çektiriyoruz. Ýlginçtir, fotoðraf çekilirken (her zaman mý böyle bilmiyoruz ama) çeþmenin suyu birden kesiliyor.

Bursa’nýn gülen yüzü Emir Sultan Hazretleri (1368 - 1430) Osmanlýnýn kuruluþ devrinde Bursa'da yaþamýþ olan büyük âlim ve evliyadýr.
“1368 yýlýnda Buhara'da doðdu. Soyu Peygamber'in torunu Hüseyin'e dayanýr. Ýsmi, Muhammed bin Ali, lakabý Þemsüddîn'dir. Ona, Buhara'da doðduðu için "Muhammed Buhârî", Seyyid olduðu için "Emîr Buhârî", Yýldýrým Bayezid Hanýn damadý olduktan sonra da "Emîr Sultan" denilmiþtir.
Bursa'ya 1391'de göç etmiþ ve Yýldýrým Bayezid'in kýzý Hundi Hatun'la evlenmiþtir. 1430'da Bursa'da vebadan vefat etmiþtir. Türbesi Emir Sultan Camii yanýndadýr.”
Hazretin türbesine girip dua ediyoruz. Akabinde muhteþem mimarili camiye geçip ikindi namazýný ifa ediyoruz.
Türk siyaset, sanat ve edebiyat hayatýndan birçok simanýn Bursalý olduðunu biliyoruz. Bunlardan bir tanesi de “Sanat Güneþi” olarak anýlan Zeki Müren.
Zeki Müren’in, Emir Sultan mezarlýðýndaki kabrinin dizayný diðer kabirlerden oldukça farklý bir yapýdadýr. Þöyle ki; yaklaþýk bir buçuk metre yüksekliðindeki altý mermer sütunun üzerinde iki adet kurþun renkli sekizgenlerden oluþan küçük kubbeler mevcut. Mezarýnýn üzerine gül fidanlarý dikilmiþ. Hemen yaný baþýnda da ayný sitilde fakat tek kubbeli babasýnýn mezarý bulunmaktadýr.
Emir Sultan’daki çay hanelerde çayýn yaný sýra alternatif içecekler de söz konusu. Bunlardan birisi de nar suyu. Nar suyu yudumlayarak çay hanede bulunan istediðiniz gazeteyi okuyabilirsiniz. Çünkü burada aþaðý yukarý bütün gazeteler mevcut.
Bursa’ya veda etmeden önce görülecek yer çok, zaman az, biz de bu zamanýmýzý tarihi Ýnkaya Çýnarý’ný ziyaret ederek deðerlendirmek istedik.
Ýnkaya Çýnarý: Uludað’a giden yolun sað tarafýnda Ýnkaya Köyü mevkiindedir. Çýnar 600 yýllýk tarihi ve 9.5 m. gövdesi, 35 metre boyu ile Türkiye’nin en eski ve en büyük Çýnar’ý olarak kabul edilmektedir. Yerli ve yabancý turistlerin ziyaretgâhlarýndan olan çýnarýn çevresinde çay bahçeleri ve piknik alanlarý mevcuttur.
Herhalde, haklý gerekçelerle Türkiye’de en çok fotoðrafý çekilen aðaçtýr, Ýnkaya Çýnarý. Rekora bir katkýda bizden olsun istedik ve o âný makinelerimizin belleklerine nüfuz eyledik.
***
Ýsterdim bu eski yerde seninle
Baþbaþa uyumak son uykumuzu,
Bu hayal içinde... Ve ufkumuzu
Çepçevre kaplasýn bu ziya, bu renk,
Havayý dolduran uhrevî âhenk.
Bir ilâh uykusu olur elbette
Ölüm bu týlsýmlý ebediyette,
Belki de rüyâsý bu cetlerin,
Beyaz bahçesinde su seslerinin.
(Ahmet Hamdi TANPINAR)
***
Bursa izlenimlerimizi þair Tanpýnar’ýn o muhteþem “Bursa’da Zaman” þiiriyle süsleyerek yazmaya çalýþtýk ki bu þiirde Bursa’nýn ihtiþamýnýn özeti mevcuttur. Biz þiiri üç yazýmýzda parça parça aldýk, sizler isterseniz bir yerlerden bulup þiirin tamamýný bir bütün olarak okuyun ki, Bursa’ya dair lirizmi daha etkin yaþayýn.
Tanpýnar þiirinin son bölümünde:
“Ýsterdim bu eski yerde seninle
Baþbaþa uyumak son uykumuzu,” diyerek Bursa’ya verdiði deðeri en güzel þekilde izah etmiþ ama isteðine kavuþamamýþ, çünkü mezarý Ýstanbul Âþiyan’da bulunmaktadýr.
Elveda Devlet-i Âliye’yi Osmaniye’nin ruhu…
Elveda…
Selam ve muhabbetle.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gezi Notlarý: Akçay, Altýnoluk, Assos, Ayvalýk, Edremit Ýzlenimleri
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kazanýmlarýmýz
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - II
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - I
Gezi Notlarý: Balýkesir Ýzlenimleri - I
Gezi Notlarý: Balýkesir Ýzlenimleri - II

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazýnýn Önemi / Ýlmi Yazý Ýle Baðlamak
Yoksulluða Akif'ce Bir Yaklaþým
Çevresel Sorunlar ve Çözüm Yollarý
Baki Kalan Hoþ Bir Seda; Hz. Mevlâna
Atatürk'ün Çocuklara ve Gençlere Mesajý
"Çin Ýþi" Olimpiyat
Toprak Gönüllü Cengiz Aytmatov
Üstad
Belgesel Filmler; "Mustafa" ve "120"
Aðlamak ve Gülmek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Atatürk'ün Kardeþleri [Eleþtiri]
Kör Þeytanýn Kör Gözüne... [Eleþtiri]
Gez Dünyayý, Gör Konya'yý [Eleþtiri]
Ýçki Sahte, Ölüm Gerçek [Eleþtiri]
Ne Kadar Ýtibar Etmeliyiz? [Eleþtiri]
"Fikrim Yok" [Eleþtiri]


Adem KALINSAZ kimdir?

Hayatý algýlamaya çalýþmak için düþünmek, çalýþmak, üretmek ve yaþamak gerektiðine inanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyatýn "Edep" kýsmýyla dost olan bütün yazarlar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KALINSAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.