..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu hafifçe kenara itilecek bir roman deðil. Daha büyük bir þiddetle uzaða fýrlatýlmalýdýr. -Dorothy Parker
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > aybike_umay




26 Þubat 2009
Orospu Serpil Mi,adam Olan Hakan mý?  
aybike_umay
" Namuslunun orospusu,orospunun namuslusu...! " Aliþan SATILMIÞ


:BFHI:
Orospu Serpil mi,Adam olan Hakan mý?


Ýlkokul çaðlarýmda, yazlarý belediyenin ücretsiz olarak açmýþ olduðu kuran kursuna giderdim.Yine bir kurs sonrasý baþörtümü çýkarmýþ elimde sallayarak,altýmdaki iki beden büyük eteðimi çeke çeke ,salkým saçak bir þekilde eve doðru yürüyordum.Evimizin üç mahalle aþaðýsýnda bir kalabalýk dikkatimi çekmiþti.Eteðimi elimle iyice toplayýp büyük merakla koþmaya baþladým kalabalýða doðru.Polis arabalarý,ambulans ve bol miktarda insan sureti.Boyum o zamanlar henüz kýsa olduðundan pek bir þey göremiyordum,her ne kadar zýplamaya çalýþsam da sonunda eteðime basýp asfalt zeminle haþýr neþir olmuþtum.Her kafadan bir ses çýkýyor deyimi tam isabet olmuþtu o anýma.Kulaktan kulaða bir sürü farklý þeyler duymuþtum.
Yaþadýðýmýz semtin küçük olmasýnýn faydasý herkesin her olan bitenden en ince ayrýntýsýna kadar haberdar olmasýydý.1_2 gün sonra olayýn aslýný öðrenmiþtim. ’Genç bir kýz, sevgilisinden hamile kalmýþ, bunu öðrenen babasý da kýzý býçaklayýp lime lime etmiþ.’
Kýz ölüp gitmiþti.Hemde yeni bir ünvaný ile; Orospu Serpil.!!!



Bu olayýn üstünden iki hafta kadar geçtikten sonra,yine bir kurs sonrasý evime dönüyorum.Altýn günü sýrasý annemde olduðundan birbirinden leziz þeyler yeme hayaliyle daha da bir çekiþtiriyorum eteðimi ve daha hýzlý bir koþuyorum eve doðru.Ev týklým týklým.Birbirinden farklý bir sürü teyzecik.Salona girdiðimde hepsi bir aðýzdan tembihlenmiþ gibi koro misali bir çýðlýk atýyorlar.
--aaaaaa…

-- Euzübillahimineþþeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim. Diyorum içimden.

Bir o kucaða bir kucaða.Hobaa kucaktan kucaða zýplatýlýyorum salonda.Mýncýklama merasiminden sonra teyzecikler beni azat ediyorlar ve hoþ sohbetlerine devam ediyorlar kaldýklar yerden.Bir köþeye çekilip bir taraftan týkýnýp,bir taraftan da teyzecikleri dinliyorum.Tombul,kocaman iki tane memesi olan,kýsa boylu bir teyze büyük bir iþtahla bir þey anlatmaya baþlýyor.

--ayy komþular geçenlerde bizim beyle hafta sonu için kayýnvalidemlerime gitmiþtik.Beyin iþi çýktý erken dönmek zorunda kaldýk.Gece geç olduðundan bizim keratayý uyandýrmayalým dedik.Eve bir girdik birde ne görelim.

--Neee? Hep bir aðýzdan.

--Bizim haylaz eve kýz atmýþ. Diyor büyük bir gururla iri memeli teyzecik
--aaaa! gülüþmeler…
--Yaaa!
--ee erkek adam.


Aaa,yaa…Hakan aðabeyi yerlere göklere sýðdýramýyorlar.Daha düne kadar Hakan aðabeyi çocuk sayanlar bir anda adam etmiþlerdi.Övgü üstüne övgü.Hatta abartýp bel atýna vuran terbiyesiz,kendilerini komik sanan teyzecikler bile vardý.Hakan aðabeyin olayý da çok kýsa sürede yayýlmýþtý.
Hemde yeni ünvaný ile ; Adam Hakan.!!!



Baþrol oyuncularý farklý iki benzer olay.Lakin sonucunda birbirlerinden daðlarca kadar farklý iki sonuç.Yapýlan iþ,harcanan enerji,duyulan ihtiyaç,hissedilen haz ayný.ilkinin sonucunda infaz,ikincisin de iftihar.

Aslýnda en büyük fark;birinin bayan,diðerinin erkek olmasý.Evet sadece bu,bu kadar farklý tepkilerin sebebi.Ne hikmet ise toplumumuzda bayan bu þekilde bir duruma tabii olduðunda orospu,kötü,kaka,pis oluyor,yüzüne tükürülüyor,yüzler kýzarýyor.Fakat eðer bayan yerine erkek olursa þayet adam olunuyor,alkýþlar tutuluyor,övgü sözcükleri yaðdýrýlýyor,koltuklar kabarýyor.Ne kadar acý bir tezatlýktýr.Eðer bir davranýþa ‘yanlýþ’ sýfatý yükleniyorsa,bu davranýþ her durumda ve her þartlarda yanlýþtýr.Doðruluðu öne sürülemez.

Klasik feministler misali bayan-erkek eþittirin savunucusu deðilim kesinlikle.Elbette ki deðildir çünkü.Gerek Allah’ýn bizi yarattýðý özelliklerimizden ötürü,gerek coðrafyanýn iklimin bize bahþedilen sunumlarýndan,gerek hayat standartlarýnda statü ve rollerden.Lakin ahlakýn temel kavramlarýndan olan doðru-yanlýþý ayýrt etme de bireyler hür iradelerini kullanarak,bu ayrýma kesinlikle hiçbir bahane sokmadan karar vermelidirler.

Sergilenen bir tutum yanlýþsa yanlýþtýr,doðruysa doðru.Bu tutum renk,yaþ,CiNSÝYET… ayrýmý yapýlmaya tabi tutulmadan öne sürülmelidir.

Ýki genç insan.Serpil ve Hakan.Vukuatlarý benzer,hükümleri farklý.Sizce Orospu Serpil mi,Adam olan Hakan mý?Yoksa içinde bulunduðumuz toplum zihniyeti mi?


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: üþengeç piç
Gönderen: evren gelen / , Türkiye
15 Mayýs 2009
söze yüreðine saðlýk gibi kliþe bir deyimle baþlamak istemedim,bu yazýyý çok önceleri okumuþtum þimdi ise okumaya üþeniyor gibiyim ama çok beðenmiþtim nedense kafa yapýmýz hakkýnda bir eþitleme safhasý yaþamýþtým o sýralar imgelemimde þimdi ise silik bir kaç kelime kadýnlarýn kendi aralarýndaki konuþmalarýný hatýrlýyorum o zaman yorum için üþenmiþtim þimdi ise okumaya üþeniyorum hayat ne garip deðil mi?

:: Bu ne yaman çeliþki böyle...
Gönderen: GÖNÜL SEVÝNÇ GÖÇEN / , Türkiye
18 Mart 2009
Toplumun kanayan yarasý olan bir konuya öyle güzel deðinmiþsiniz ki insana ne söyleyecek söz ne yazacak yorum býrakmýþsýnýz... hani halen kullanýlan bir söz vardýr ya 'kýz kýsmý' oldum olasý nefret etmiþimdir bu söylemden... ayrýmcýlýk kelimelerde baþlýyor insan hayatýnda devam ediyor... yani demem o ki halen erkek-kýz ayrýmý yapýlýyor... erkeðe pohpoh kýza tu-kaka erkeðin eli kiri.. kýzýn alnýnýn karasý oluyor... ama saðlamada ikisinin yaptýðý bir kapýya çýkýyor... bu ne yaman çeliþki böyle... Yüreðine saðlýk aybike... kaleminin mürekkebi bol olsun... Gönül Sevinç GÖÇEN.

:: Teþekkür ederim
Gönderen: aybike_umay / , Türkiye
28 Þubat 2009
Uyardýðýnýz için teþekkür ediyorum.Eleþtirinizi dikkate alacaðým...

:: Sosyoloji ve Dilbilgisi
Gönderen: mehmet asým erdoðmuþ / , Türkiye
27 Þubat 2009
Herþey olabilir. Toplýmsal bir olay olarak, sosyolojik sonuçlarý ve nedenleri incelenmelidir. Ancak beni ilgilendiren konu, sizin yazýnýzdaki inanýlmaz dilbilgisi ve imla yanlýþlarý. Bir metin böyle yayýmlanmamalý... Düzeltmenizi rica ederim.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Metro'da ve Bir Otobüs'te

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ekosistem'i Anlamak Ýçin Bayanlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kayboluþ [Þiir]
Uzaklardan Gelen Bir Mektup [Þiir]
Üþümek Ýstiyorum! [Þiir]
Hüznün Tanýmý [Þiir]
Son [Þiir]
Noel Baba Misali [Þiir]
Mûamma Bir Arayýþ [Öykü]
Kimse (Siz) Lik [Öykü]
Orospu Serpil Mi,adam Olan Hakan mý? [Eleþtiri]
Bir Metro'da ve Bir Otobüs'te [Eleþtiri]


aybike_umay kimdir?

Ben, bir beni bilirim.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © aybike_umay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.