..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir zaman karakterlerimin hüzünlü olduklarını düşünmedim. Tersine yaşam dolular. Trajediyi seçmediler, trajedi onları seçti. -Juliette Binoche
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > 7nci Sanat (Sinema) > rey'an yüksel




24 Ağustos 2009
Dikkat! Şehvet  
Lust Caution (2007, Ang Lee)

rey'an yüksel


Film, genel itibarıyla beni çok etkiledi. Her ne kadar, bazı sahnelerinde “bir dakika! kızın bacakları nereye kayboldu?” gibi düşüncelere kapıldıysam da genel itibarıyla dozu yüksek olan erotizm, rahatsız edici gelmedi bana; yine de yaş sınırına kesinlikle uyulması gereken bir film.


:CCFJ:
Yönetmeni Ang Lee'nin kendi ülkesi Çin'de sansüre uğrayıp, pek çok ülkede en üst yaş sınırlamasıyla gösterilmesine rağmen, Tükiye'de sansürsüz olarak 2007 Antalya Film Festivali açılış filmi olarak gösterilen etkileyici filmi.

Incredible Hulk, Brokeback Mountain ile Crouching Tiger, Hidden Dragon (Kaplan ve Ejderha), Sense and Sensibility gibi unutulmazların Oscar ödüllü yönetmeni Ang Lee filmi olan Lust, Caution’ın başrollerinde Asyalı sinema ikonu, karizmatik Tony Leung, genç oyuncu Tang Wei ve Son İmparator filmiyle tanıdığımız Joan Chen oynuyor.

Film, Eileen Chang’in kısa hikayesinden filme uyarlanmış. İkinci Dünya Savaşı sırasında Çin'de geçen film, bir genç kızın aşkıyla görevi, kendi hayatıyla aşık olduğu adamın hayatı arasındaki seçimi anlatıyor. Çin'de Bakan olan Yee, Japonlarla işbirliği yapmaktadır, bunu bilen üniversite öğrencisi bir grup Yee'ye karşı suikast planı hazırlar. Bu suikast planına göre Wong Chia Chi ismindeki genç kız kimlik değiştirip, Mrs. Mak olarak Yee'nin güvenini kazanacaktır, bunun için de gereken her türlü fedakarlığı yapmak onun için bir adanmadır. Öyle ki, kendini evli olarak tanıtan Chi, bu uğurda dava arkadaşlarından birisiyle ilk cinsel deneyimini yaşamayı bile göze alır ki, yalanı ortaya çıkmasın diye, ya da Yee'nin tecavüzüne sesini dahi çıkarmaz. Mutlak bir tevekkül içinde kabul eder görevini, ancak bir noktaya kadar...


Film, genel itibarıyla beni çok etkiledi. Her ne kadar, bazı sahnelerinde “bir dakika! kızın bacakları nereye kayboldu?” gibi düşüncelere kapıldıysam da genel itibarıyla dozu yüksek olan erotizm, rahatsız edici gelmedi bana; yine de yaş sınırına kesinlikle uyulması gereken bir film.




Brokeback Mountain’la gönlümde inanılmaz bir yere sahip olan Ang Lee (her ne kadar Sense and Sensibility'de feci sıkılmış da olsam) aynı cinsten olsun, karşı cinsten olsun, hatta Hulk serisinde olduğu gibi farklı türlerden olsun yaratılmış veya kurgulanmış canlıların aşklarını tutkulu, fedakar ve cesurca anlatıyor. Bu denli farklı filmlere imza atması da yönetmenin dehasından kaynaklanıyor. Üstelik her filminde bir masal sahnesi görselliği var. Lust, Caution da fotografik açıdan gerçekten izlenmeyi hak ediyor.

Kendisinin hiçbir zaman romantik olmadığını, belki de bu yüzden romantizmi yüksek filmler çekmek zorunda olduğunu söyleyen Lee, kendini bir avare, başıboş, hiçbir yere ait olmayan bir yabancı gibi tanımlıyor. Pasifiğin her iki yanını da iyi bilen Lee, Sense and Sensibility gibi katı İngiliz adetlerini içeren bir filmi de, Brokeback Mountain gibi bir Amerikan filmini de veya Kaplan ve Ejderha gibi Lust, Caution gibi Uzak Doğu içyapısını ve geleneklerini anlatan filmleri de ustalıkla beyaz perdeye aktarabiliyor.


Kutluyor ve şapka çıkarıyorum…

Eser: Eileen Chang Senaryo: Wang Hui Ling, James Schamus
Yönetmen: Ang Lee
Oyuncular: Tony Leung (Mr. Yee), Tang Wei (Wong Chia Chi/Mrs. Mak),
Joan Chen (Mrs. Yee), Wang Leehom (Kuang Yu Min)

Görüntü Yönetmeni: Rodrigo Prieto
Müzik: Alexandre Desplat
Tür: Dram / Gerilim Süre: 157 dk.

.Eleştiriler & Yorumlar

:: yazmak
Gönderen: osman tatlı / , Türkiye
17 Ocak 2010
mrb, sinema üzerine şuan bir site çalışmamız mevcuttur. sinema sitemizde film eleştirisi yapacak köşe yazarı arkadaşlar arıyoruz. düzenli ve istikrarlı bir film eleştirisi yapacağınızı düşünüyorsanız katılımlarınızı bekliyoruz. sitemizde sadece sinema eleştirine özgün yazılar yer alacaktır. güncel bilgi ve haberler yer almayacaktır. sadece sinema üzerine makaleler, araştırmalar ve eleştiri olacaktır. iletişim: msn : suskunsinemayazilari@hotmail.com




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın 7nci sanat (sinema) kümesinde bulunan diğer yazıları...
Trainspotting
İnsan Ruhunun Belgeselini Yapmayı Amaçlayan Bir Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Felsefik Şiir [Şiir]
Metronom [Şiir]
Kör Nokta [Şiir]
Bulanık Şiir [Şiir]
Oyun Gibi [Şiir]
-miş [Şiir]
Kaptan I [Şiir]
Soğuk Şiir [Şiir]
Maratoncu [Şiir]
Kurdeleli [Şiir]


rey'an yüksel kimdir?

Aslında her ne kadar Türkçe yazmayı çok sevsem ve onun gerektirdiği tüm yazım kurallarına son derece dikkat etsem de ismimi küçük harfle başlatıyorum uzun yıllardır ve sonraları öğrendim ki e. e. cummings de öyle yapmış, sevinmeli mi ya da yine birileri benden önce düşündüklerimi uygulamış diye üzülmeli miyim bilmiyorum. Militan ruhluyum ve bir gün ismimin içindeki bir harfi attım bir kızgın anımda, harfin yerine konacak bir apostrof çıktı sonra "ben buradayım" diye, onu da berime aldım ve reyan oldum, öğrendim ki meğer rey'an Osmanlıca'da herşeyin öncesi demekmiş, reyhanın fesleğen olduğunu bilirsiniz. Yazın dilinde bu ismi kullanıyorum ve bir çok dostum beni böyle bilir.

Etkilendiği Yazarlar:
Yaşar Kemal ve Cemal Süreya


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © rey'an yüksel, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.