..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir klasik herkesin okumuþ olmayý istediði ancak kimsenin okumayý istemediði eserdir. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > Ahmet Odabaþ




24 Kasým 2010
Mac Carty'nin Anýlarý  
Ahmet Odabaþ
Bu anýlar da ayný dizideki 3. yazýmýz. Ben neyim(Masum bir genin itiraflarý) kitabýnýn üçüncü yazýsý...


:BJCF:
     MAC CARTHY’NÝN ANILARI


Bu sayýn Mac Carthy (doðru yazmasam da olur), hayali düþmanlar üretip, bu düþmanlara karþý uluslar arasý düzeyde çözüm üreten bir kahraman (?) Don Kiþot’u okumayanlara, lütfen okuyun, düþünerek okuyun, hatta iki kere okumaktan kaçýnmayýn diyeceðim. Caným ne ilgisi var diyenlere, acele etme kardeþim, her þeyin birbiri ile ilgisi var, denebilir.

Mac Carthy konusunda özet ve pratik bilgi isteyenlerin Orhan Hançerlioðlu’nun Felsefe Ansiklopedisi’ne bakmalarýný öneriyorum. Yýldýrmacýlýk (terörizm), Mac-Carthysm, lekelemek, tekelci anamalcýlýk, kapitalizmin genel bunalýmý ve gerekli görülen bölümlerin incelenmesi yaralý olacaktýr.

Bildiðimizi sandýðýmýz pek çok þeyin aslýnda söylenen yalanlardan ibaret olduðunu göreceðiz ve belki biraz da gülümseyeceðiz.

Adamýn biri (ismi lazým deðil, þu anda anýmsayamadým), gitmiþ Yunanistan’a, Atatürk’ün doðduðu evi bombalamýþ. Sonra da, þu Yunanlý’nýn yaptýðýna bak diye, yer yerinden oynamýþ. Ýsmi lazým olmayan beyefendi de, sonradan vali olmuþ.(Tabi Türkiye’de) Ýçinizden OLMAZ BÖYLE ÞEY, YOKSA RÜYA MI diye sorgulama, sorduðunuz her soruya yanýt verme þansýnýz var. (Siz öncelikle Hançerlioðlu’nu okuyun)

Sayýn Amerikalý’nýn Don Kiþot’u aratmayan düþünceleri, uzun yýllar bizim ülkemizde hakim olmuþ, hayali düþmanlarla aðýr savaþlar yapýlmýþtýr. Köy Enstitülerini kapatan zihniyet, gidip Amerika’dan, Avrupa’dan eðitim uzmanlarý getirerek, çað atlamaya çalýþmýþ. Belki pek çok defa IMF denilen kuruluþtan yarar umma gafletinde bulunmaktan farklý bir davranýþ deðil ...Kime faydasý olmuþ ki sana olsun...hem neden olsun. Avrupalý ve Amerikalýnýn çok mu umrunda senin eðitimin. Biz bu eðitim sistemi ile, çað da atlarýz ip de...

Ezberletmekten, düþünmemeye sevk etmekten baþka fazla birþeyler yok gibi gibi. Nerden baþlayýp, nereye geliyor bu DNA kardeþiniz. Çalýþmadan sýnýf geçmek isteyen ezberci kuþaklar geliyor diye dert yanýyor bazý hocalar. Ezberci eðitimin canýna okumak için ne buyurdunuz.. diye sorsanýz, bir þey söylenmediðini þýp diye anlarsýnýz. Ortalýkta bazý tersliklerin olduðu açýkça görünüyor. Ama sorun nerden kaynaklanýyor, düþünen az. En kolayý topu öðrenciye atmak. 4 yýllýk bir fakülteyi 12 yýlda tamamlýyor öðrenci...Bu ne büyük baþarý, bu muhteþem bir çalýþma, bu ne inanýlmaz rezalet...Sayýn Üniversite, öðrencinin zekasý bu iþe elveriþli deðil ise, bunca zaman niye beklettin , yok eðer elveriþli ise, bu ne biçim komedi, aþktan söz ediyorsun. Bir þiir ile karýþtý galiba. Maddenin komik hali. Bunca zaman bekleyiþ harç hesabý makamýndan mý...Bir kitapta, bu kitap yeteri kadar özetlenmiþtir diye bir not var. Hazýr özetlemiþiz, tamamýný ezberlemeniz gerekiyor gibi bir anlam taþýyor. Buyrun cenaze namazýna. Þu anda kendisi ile çalýþtýðým bilgisayar, bu tip metinleri çok güzel saklýyor. Hiç unutmuyor. Demek ki bu makine istenen tip bir öðrenci. Söylenen her þeyi yorumsuz olarak kaydetmek ve saklamak durumunda.

Burayý iyi okuyun, sýnav sorumluluðuna dahil(ezberleyin kardeþim )

Küçük bir not... Neden ezbercilik diye sorsanýz, hocalar topu öðrenciye atar. Oysa öðrenci pasif konumda. Yapabileceði bir þey yok.

Eðitim sorununu çözebilmek için, Hançerlioðlu’nun yukarýda gönderme yaptýðýmýz ansiklopedi’nin ilgili bölümlerini okunmasý, hatta yazýlmasý, sonra Türk Eðitim Tarihi’nin incelenmesi, Köy Enstitülerinin incelenmesi, neden kapatýldýklarýnýn sindire sindire incelenmesi, bu dönemin Mac Carthy ile birlikte deðerlendirilmesi bizim önerimiz. Buna ek olarak “Sorgulayan Denemeler”i de okuyun lütfen.

Sorgulayan Denemeler adlý yapýtýnda, B.Russel’ýn eðitim ve eðitim sistemi konusundaki deðerlendirmesi hakkýnda yorum yapamýyorum. Hani çocuk bir þey duymuþtur da, ayýp diye, utanýlacak bir þey diye söyleyemez ya. Ýþte öyle bir þey.

Hazýr malzeme vermeyelim. Ýlgili arkadaþlarýn, Sorgulayan Denemeler’i baþtan sona okumalarýný öneriyorum. Bunu okurken, bu DNA veya gen kardeþinizin ne demek istediðini de biraz düþünün lütfen.















Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn doða ve dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kendinle Ýlgilenme Sanatý
Annem ve Babam Nerden Geldi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Masum Bir Gen'in Ýtiraflarý
Rastlantý ve Uygarlýk
Köy Enstitüleri Neden Kapandý
Eðitim, Hukuk Eðitimi, Ölçme ve Deðerlendirme
Trabzon - Ýzmir
Ulusal Arpalýklar ve Üretim
Edirne'den Hakkari'ye
Kitaplar Üstüne
Beklentiler ve Sonuç (Pardon)
Kan Grubu Sorunu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kukla [Þiir]
1001 Gece Masallarý [Þiir]
Odabaþ Tüm Þiirler [Þiir]
Buluþalým [Þiir]
Kuklacý Amca [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Geliyorum Ortak [Þiir]
Zamanýn Yaptýklarý [Þiir]
Akrabalar [Þiir]


Ahmet Odabaþ kimdir?

1963 Çarþamba/Samsun doðumluyum. Serbest avukat olarak çalýþýyorum. (Ýzmir'de)

Etkilendiði Yazarlar:
Karacaoðlan, Pir Sultan Abdal, Hayyam, O Veli, Aziz Nesin,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Odabaþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.