..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Beklenmedik > Oðuz Düzgün




6 Aralýk 2010
Ömer Seyfettin Dirildi  
Oðuz Düzgün
Evet, sahnede bir mucize yaþanmýþtý. Kýsa bir süreliðine de olsa Ömer Seyfettin dirilmiþti.


:BCID:
Gönen, dünyanýn en güzel kasabalarýndan birisidir. Ömer Seyfettin gururla “Ben Gönen’de doðdum” der hikayelerinden birisinde. Gönen, benim de güzel ve sevimli anýlarla hatýrladýðým, kutsal öðretmenlik görevini ifa ettiðim þirin beldelerden birisidir. Ömer Seyfettin’e olan sevgim ve saygým, beni öðretmenlik göreviyle bu kaplýcalarýyla ünlü, þirin beldeye kadar sürüklemiþti sürüklemesine ama, bundan daha ilginci, görev yaptýðým okulun adý da hikâye yazarýmýz Ömer Seyfettin’in ismini yaþatmayý amaçlýyordu. Okulumuzun adý Gönen Ömer Seyfettin Anadolu Lisesiydi. Her biri birbirinden zeki ve sevgi dolu öðrencilerimin arasýnda, haksýz bir özentiyle kendimi Ömer Seyfettin yerine koyup dolaþtýðým anlar da olmadý deðil. Çünkü Ömer Seyfettin bir Edebiyat Öðretmeni’nin ya da bir Türkçe Öðretmeni’nin özenebileceði yegâne büyük Türkçecilerden birisiydi. Ama burada nakledeceðim hatýramda, yolumun Ömer Seyfettin’le gerçekten nasýl kesiþtiðinin izlerini bulabileceksiniz.

Büyük Türk hikayecisi Ömer Seyfettin, senenin belli dönemlerinde yurdun çeþitli yerlerinde olduðu gibi, bu büyük insanýn doðum yeri olan Gönen’de de çeþitli törenlerle anýlýr. Ömer Seyfettin’in ismini taþýyan okulumuz ise bu anma törenlerinde en büyük sorumluluðu üstlenir; büyük hikayecinin hatýrasýný gelecek nesillere aktaracak etkinliklerin baþ aktörü olurdu. Yine böyle bir etkinlik için bütün öðrencilerimizle, kýdemli bir Edebiyat Öðretmeni olan Mehmet Hocamýz ve de biliþim alanýnda eline su dökülemeyecek derecede tecrübeli olan Muharrem Hocamýzýn da büyük katkýlarýyla bir anma etkinliði düzenlemiþtik. Aralarýnda Gönenli küçük çocuklarýn çoðunlukta olduðu kalabalýk bir seyirci topluluðu, sunuculuðunu bendenizin gerçekleþtirdiði, öðrencilerimizin birbirinden güzel etkinliklere imza attýðý programý izlemeye koyulmuþtu. Benim kadar öðrenciler de heyecanlýydý elbette. Program sýrasýnda bendeniz de Muharrem Hocamýzýn hazýrladýðý projeksiyon gösterisinin eþliðinde “Ben Ömer Seyfettin’im” adlý bir þiiri okuyacaktým. Bu þiir kendi yazdýðým bir þiirdi. Ýþte Ömer Seyfettin’le yollarýmý kesiþtiren mucize diriliþ olayý tam da bu sýrada gerçekleþmiþti. “Ben Ömer Seyfettin’im” nakaratlý þiirin yeni mýsralarýný her okuyuþumda, az önce þen þakrak, baðýra çaðýra programý izleyen küçük çocuklarýn birden bire suskunlaþtýklarýný, beni dikkatli bakýþlarla yer yer de gözyaþlarýyla süzdüklerini müþahede etmiþtim. Sanki þu anda büyük bir mucizeye tanýklýk ediyorlardý. Ben de elbette eskisinden daha þaþkýn ve heyecanlýydým þimdi. Daha sonra göz ucuyla arkadaki bilgisayar sunumuna göz attýðýmda daha bir heyecanlanmýþ, adeta neredeyse sahneden düþecek derecede elim ayaðým birbirine karýþmýþtý. Sunumda bana ait kocaman bir resmin tam da üzerinde, büyük puntolarla ÖMER SEYFETTÝN yazdýðýna þahit olmuþtum. Resmin yanýnda yazdýðým birkaç kitabýn tanýtýmý da yapýlmýþtý.

Deðerli meslektaþým Muharrem Bey, tamamen iyi niyetlerle, “Ben Ömer Seyfettin’im” adlý þiiri okuduðum sýrada, tam da ÖMER SEYFETTÝN yazýsýnýn altýnda benim çalýþmalarýmýn da tanýtýmýný yayýmlamýþtý. Þiiri okumayý bitirdiðimde bilhassa küçük çocuklarýn, kýsa bir durgunluðun ardýndan beni ayakta alkýþlamalarý, bendenizi daha da duygulandýrmýþtý. Bazý çocuklarýn minik parmaklarýyla beni iþaret ederek:

“Bakýn Ömer Seyfettin yaþýyormuþ!” “Olamaz, þiiri okuyan Ömer Seyfettin’miþ!”

þeklinde devam edip giden yorumlarýný da iþitmiþtim ki, ister istemez çocuklarýn kendi hayal dünyalarý çerçevesinden þahit olduklarý bu mucize, öðretmen arkadaþlarýmýn yanýnda beni de tebessüme getirmiþti. Hatta o gün Bandýrma’ya doðru yola koyulduðumuz minibüsle Gönen sokaklarý içinden geçerken, kimi çocuklarýn gülen yüzlerle ve þaþkýn bakýþlarla beni iþaret etmeleri de unutamadýðým bir aný olarak hafýzama kaydedilmiþti.

Evet, sahnede bir mucize yaþanmýþtý. Kýsa bir süreliðine de olsa Ömer Seyfettin dirilmiþti. Kendisini çok seven sýradan bir Edebiyat Öðretmeninin gözlerinden çocuklarýn umutlarýný, yüreklerindeki güzellikleri seyretmiþti büyük hikâyecimiz. Çocuklar kýsa bir süreliðine de olsa, aslýnda onun týrnaðý bile olamayacak bir öðretmenin bakýþlarýnda, büyük hikayecimiz Ömer Seyfettin’in gülümseyen gözlerini görmüþlerdi.

Gerçekten de Ömer Seyfettin dirilmiþti. Yüzlerce Gönenli çocuðun gözleri önünde gerçekleþmiþti bu mucize. Sahnede heyecandan tir tir titreyen bu acemi öðretmense, o gün baþka bir mucizeye daha þahit olmuþtu. Genç yaþta öldüðü söylenen Gönenli Ömer Seyfettin, aslýnda ölmemiþti. Sahnede þiir okuyan onlarca genç ve bu performansý izleyen yüzlerce seyircinin yüzlerinde Ömer Seyfettin’in Sonsuzluk alemlerinden sýzan bakýþlarý ayan beyan görünüyordu. O zaman insanlarýn asýl aramasý gerekenin, para, mal, makam ya da geçici þöhretten ziyade Ölümsüzlük olduðunu anlamýþtým. Ölümsüzlük ise, ne batýnýn karanlýk medeniyetinde, ne de bizim þahsi ihtiraslarýmýzýn ardýndaydý.

Ölümsüzlüðün bestesi, kendi medeniyetimizin notalarýnda; Gönen’in ve Anadolu’nun bütün beldelerinde çarpýp duran sevgi dolu yüreklerin umut renkli dualarýndaydý.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bomba Ýbrahim
Çok Boyutlu Hikaye
Babamý Amcamda Buldum
Robotlar da Sever
Vefalý Kedim

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sen Var Ya Sen! [Þiir]
Çakkýdý Çakkýdý [Þiir]
Bâlibilen Dilinde Þiir [Þiir]
Üç Boyutlu Þiir [Þiir]
Miraciye [Þiir]
Saðanak Sen Yaðýyor [Þiir]
Bülbüller Þehri Ýstanbul [Þiir]
Türkçe Hamile Beyanlara [Þiir]
Burasý Sessiz Biraz [Þiir]
New Orleans'lý Siyahi Kirpiklerin [Þiir]


Oðuz Düzgün kimdir?

Yazar edebiyatýn her alanýnda çalýþmalar yapýyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Bütün yazarlardan az çok etkilendi. Zaten insanoðlunun özelliði deðil midir iletiþimde bulunduðu varlýklardan etkilenmek?


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Oðuz Düzgün, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.