..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mermere sýkýþmýþ bir melek gördüm ve onu özgürlüðüne kavuþtuncaya dek mermeri oydum -Mikelanjelo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Mustafa Þakarcan




8 Aralýk 2010
Diplomasi Oyunlarý Wikileaks  
Mustafa Þakarcan
Bu ortamda, belgeler zemin yoklama görevini yapmaktadýr. ABD, masadaki oyunculara kartlarý daðýtmýþtýr. Þimdi kimin, nasýl oynadýðýný gözlemek tedir. Buna göre de, tavrýný belirleyecektir


:BJBA:
Belgeler açýða çýktý ve ortalýk toz duman oldu. Belgeleri sýzdýran (!) kiþi de dün nihayet ! yakalandý. Neden açýklandý ? Hedefi kimlerdi ? Bu iþten beklenen neydi ? Kimin nasýl bir faydasý olabilir ? Herkes bir yorum getirdi. Olanlar, bence diplomasi oyunlarýnýn bir parçasýdýr.

Bu belgelerin , ABD’nin bilgisi olmadan açýklanabileceðine inanmýyorum. Belgelerde çeþitli kademelerdeki siyasetçilerimiz, yöneticilerimiz hakkýnda yazýlanlara vatandaþ olarak üzüldüm. Ama bunlara þaþýrmýyorum. Çünkü, bu konumdaki kiþiler, diðer ülkelerin hakkýmýzdaki izlenimlerini en azýndan genel hatlarýyla bilmek zorundadýr. Zaten bilindiði kanýsýndayým. Ayrýca yabancý diplomatla görüþürken hangi konunun, nereye kadar görüþüleceðinin de bilinmesi gerekir.

Belgelerin gerçekliði konusu ise ; Baþlýkta söyledik, diplomasi oyunlarý… Gerçeðin yanýna birazcýk da! yönlendirme amaçlý belge konulmuþ olma olasýlýðý, zayýf deðildir. Amaç kafalarý karýþtýrmak, algýlama ile oynamaktýr zaten. Belgelerdeki gerçek bilgiler ABD’nin pek te umurunda deðildir. Aralarýnda ABD’nin güvenliðini ciddi anlamda etkileyecek bilgiler zaten yoktur.

O halde, bu belgeler neden açýða çýktý ? Soru budur… Hani, bayram deðil, seyran deðil misali...

Dünyada, güç dengeleri deðiþim mücadelesi sürmektedir. Bizim gibi geliþmekte olan ülkeler de, bu dengeler içinde kendilerine yer bulma çabasýndadýrlar. Bu ortamda, belgeler zemin yoklama görevini yapmaktadýr. ABD, masadaki oyunculara kartlarý daðýtmýþtýr. Þimdi kimin, nasýl oynadý ðýný gözlemektedir. Buna göre de, tavrýný belirleyecektir.

Ülkemizi ilgilendiren yönü ise : Ýktidar ile ABD’nin her konuda uyuþan fikirleri, Ortadoðu ‘da ciddi bir çýkmaz içindedir. ABD , bu bakýmdan yol ayrýmýna gelmiþtir. Türkiye’de, belgelerden kimin nasýl bir sonuç elde edeceðine bakarak tavrýný belirleyecektir. Ýktidar, bu durumdan esaslý bir maðduriyet çýkarabilirse, ABD’nin iktidara desteði aynen devam eder. Yok, belgelerde yazýlanlarýn gerçek olduðu kanýtlanýrsa ; ABD’nin destekleyeceði kanat, bunu baþaranlar olur.

Gelelim iþin ilahi adalet kýsmýna : Þimdiye kadar, gerçekliði kanýtlanmamýþ bilgilerle yandaþ basýnda çarþaf çarþaf haberler yer aldý. Çeþitli isimlerdeki darbe iddialarý günlerce yazýldý, çizildi. Televizyon programlarýnda ciddiyetle tartýþýldý.

Ordumuzun camileri bombalayacaðý, devlet büyüklerine suikast hazýrlýklarý… Kimliði meçhul ihbarlar, krokiler, yeraltýnda ‘’eliyle koymuþ gibi’’ bulunan patlayýcýlar…
Bu, gerçekliði kanýtlanmamýþ bilgilerle evler, iþyerleri arandý. Askeri mühimmat nakleden kamyon azýlý suçlu gibi, Emniyet Müdürlüðü’ne götürüldü. Askeri birliðin kozmik odasý arandý. Asker, sivil birçok insan gözaltýna alýndý, tutuklandý. Çaðdaþ, özgür, hukuk devleti bir ülke isteyen, Atatürk sevgisi taþýyan insanlar, darbeci olarak gösterildi . Bu nedenle bazý yazarlarýmýz, aydýnlarýmýz 2-3 yýldan beri tutuklu olarak yargýlanýyor.

Etme, bulma dünyasý bu… Rüzgar, hep ayný yönden esmiyor ki...

Demek ki, karalama maksatlý haberler üretmek, kiþileri daha baþtan suçlu imiþ gibi göstermek, toplumun algýlarý ile oynayýp, buna göre kamuoyu oluþturmak ve bunlar ýþýðýnda siyaset yapmak kötü bir þeymiþ.
08 Aralýk 2010- Çanakkale




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
21 Aralýk 2010
Biraz daha bekleyelim, bakalým neler çýkacak? Açýldý sandýk, döküldü pislikler... Teþekkürler. Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Gazinin Ricasý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dolambaçlý Yollarda
Bugün Babalar Günü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Arabalý Vapurda [Öykü]
Babam Cehennemde Çalýþýyor [Öykü]
Size Nasýl Bir Ordu Lazýmdý? [Öykü]
Bir Karþýlaþma [Öykü]
Yök' Ün Katsayý Kararý [Eleþtiri]
Neden Hayýr? [Eleþtiri]
Bir Eðitim Projesi [Eleþtiri]
2009'un En Bi Þeyleri [Eleþtiri]
Kamyonun Ardýndan [Eleþtiri]
Açýlýmýn Ýkramiyeleri [Eleþtiri]


Mustafa Þakarcan kimdir?

1955 yýlýnda Ýstanbul, Üsküdar'da doðdum. Evli, bir çocuk babasýyým. Emekli Deniz Astsubayýyým.

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduklarýmýn çoðundan, az ya da çok etkilenirim. Fakat edebi etkilenme için, edebi bir seviye olmasý gerektiðine inanýyorum. Kendimi, þu anda o seviyede görmüyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Þakarcan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.