..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yazar yazý yazmayý baþka insanlara göre daha zor yapan insandýr. -Thomas Mann
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Alp Þahin




6 Ekim 2018
Liyakat  
Alp Þahin
Kafa yapimiz degismedigi surece ister yonetim bicimimizi, ister iktidarimizi, isterse dinimizi degistirelim hicbir sey olmayacaktir. Kendi kendine hesap veremeyen bir sistemin parcasi olmus, sorgulamaya da korkar olmusuz. Oto sansuru bir kenara biraktigimizda istedigimizin ne oldugunu goremiyoruz. Simdiden yazayim ben. LIYAKAT!


:AJCD:
Kafa yapimiz degismedigi surece ister yonetim bicimimizi, ister iktidarimizi, isterse dinimizi degistirelim hicbir sey olmayacaktir. Kendi kendine hesap veremeyen bir sistemin parcasi olmus, sorgulamaya da korkar olmusuz. Oto sansuru bir kenara biraktigimizda istedigimizin ne oldugunu goremiyoruz. Simdiden yazayim ben. LIYAKAT!

En basiti bir Osmanlicilik askidir gidiyor… Televizyonlar, iktidardakilerin konusmalari, diziler hep Osmanli ruhunu canlandirmaya calisiyor… Muhtesem Yuzyil, Ertugrul Gazi iste simdi Abdulhamit’in dizisi varmis bunlar hep yavas yavas alkol gibi halkin beynini uyusturuyor. Adam bir iki sahne goruyor “padisaha bak nasil yigit adam be” diyor. Zamaninda ne guzel devlet yonetiyormus diye dusunuyor. Ardindan sabah uyaniyor, bir aciyor ekrani, siyasilerden biri “Ey bilmem ne! Akilli ol, alirim aklini.” gibilerinden konusuyor ve adam mest oluyor. Yetmez ama evet deyip tekrar tekrar izliyor. Hatta icten ice keske cumhuriyet gelmeseydi de padisahlikla yonetilseydik diye dusunmeye basliyor. Verileni goruyor, dusunmeden aynisini istiyor.

Nitekim en basta dedim. Olay yonetim sisteminde degil. Ister teokrasiyle yonetil, ister federallik, ister cumhuriyet isterse Google’likla yonetil… LIYAKAT olacak arkadas! Hak eden seni yonetecek. Osmanli Imparatorlugu’nu imparatorluk yapan liyakatti. Ac bak Osmanli’nin yukselme donemindeki padisahlarina… Bilgi birikimlerine, yaptiklarina, sistemlerine, hukuklarina. Bu adamlar nasil ulke yonetmis, neler yapmis bunlara bir bak. Sadece cektikleri fircalara, ince ayarlara bakma!

Fatih Sultan Mehmed’e bak mesela. Birak karadan “yuruttugu” gemileri… Gemi “yurutenler” illa olur ama adam kadi karsisina cikiyor. Her yigit cikamaz. Mimarina yaptigi haksizlik icin koskoca cihan padisahi adalete hesap vermek zorunda kaliyor. Turkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal’e bak. Elinde gecici sureligine de olsa yasama, yurutme ve yargi yetkileri varken tekrar yetkileri halkina birakma buyuklugu gosterebiliyor. Bunlari bir dusun. Biri dogustan her seyi yapabilme yetkisi varken, siradan bir vatandas gibi yargilanmayi kabul ediyor. Digeri zamaninda elinden askeri kariyerinden tut her seyi alinmasina ragmen guc sahibi oluyor ve bu gucu tekrar geri birakabiliyor.

Daha da ornek verilebilir ama demek istedigim sey sadece yoneticiler degil, en alt calisanindan tut en ust seviyesindeki amirine kadar dusun. Herkes hak ettigi sekilde yonetmeli, yonetilmeli ve buna gore de karsiligini almalidir. Yine cok sevenler var Osmanliciligi, az once kendisinden ornek verdigim Fatih’in sozunu yazayim. “Akli oldurursen ahlak da olur. Akil ve ahlak oldugunde millet bolunur. Kadiyi satin aldigin gun adalet olur. Adaleti oldurdugun gun devlet de olur. ”

Dolayisiyla LIYAKAT olmaz ise; hak etmeyerek bir yerlere gelenler, isinin ehli olanlari degil, sadece guc icin onu destekleyenleri bir yerlere getirir. Sirf guc icin destekleyenler de ahlak, onur ve gurur gibi degerleri kan damarlarinda tasimadiklari icin, atandiklari konumlarda iyi bir lider ve yonetici olamaz. Bu yuzden de kacinilmaz son olan kotu gidisati durduramaz. Durdurmaya calisirsa da kendi gibi olmayanlar yani isinin ehli kisiler tarafindan durdurulur.

O yuzden konuyu baglamak gerekirse durum ne kadar kotu olursa olsun size verilen alternatifler arasinda secim yapmayin. A yerine B ye baktiginda onda da is yoksa C secenegini yaratin. Oyle ya, her zaman yeni bir yol bulunur. Yeter ki sececek isteginiz ve birazcik cesaretiniz olsun. Tipki gemileri karadan “yurutmek” gibi… (Vay ne gemiymis.)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Vargas ve Fazlasý
Alp Þahin
Bir Gece Ansýzýn
Gökkuþaðý Altýndaki Kara Þemsiye
Þýkýdým
Aþaðý Yukarý Deðil Ýleri Bak!
Yok Mu Sizde Çocuk Ya?
Yeniçeri
Saat 1
Öyle mi Alay Komutaný?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail ve Hamas
Ýnsanýmsý Yaþam Formlarý
Ýþine Gelirse
Ehl-i Beyt Tadýnda
Kötüler ve Ýyiler
Liderlik
Buruk 30 Aðustos
Sensizlik
31 Mart 2024 Yerel Seçim Sonuçlarý
Bir Baþka Reis

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vatan [Þiir]
Seçim [Þiir]
Öngörü [Þiir]
Üç Ýlahi Din [Þiir]
Müslüman [Þiir]
Sümükdaroðlu [Þiir]
Dedekuþ [Þiir]
Yansýma [Þiir]
Oysa Yozlasir Herkes [Öykü]
Karmaya Daha Var [Öykü]


Alp Þahin kimdir?

Deneme ve elestiri agirlikli yazmayi seviyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Machiavelli, Nietzsche


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alp Þahin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.