..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mermere sýkýþmýþ bir melek gördüm ve onu özgürlüðüne kavuþtuncaya dek mermeri oydum -Mikelanjelo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > rey'an yüksel




7 Þubat 2020
Beni Mutlu Etmek Ýster misin  
rey'an yüksel
Her gün uyandýðýmda hep ayný anlar hatýrýmdaki... Bebekliðim... Annemin kucaðý, babamýn kollarý var. Kalabalýðýz, halamlar var, teyzelerim, büyükanneler var, büyükbabalar... Babamýn omzu var, tepesine çýkýþým var, sevgi var; yoðun, katýþýksýz sevgi. Gülen yüzler var, babamýn; annemin gözlerinin ta içine derin bakýþý var. Tutunurken hayata eksiðim, biliyorum. Oysa bu kadar eksik deðildim baþlarda, öyle sanmazdým en azýndan. Daha yenilmemiþtim hiç, sarhoþ olmamýþtým, düþüp yaralanmamýþtým, arkamdan koþturmaya baþlamamýþlar, alay etmemiþler benimle, mutluymuþum. Öyle sanýrmýþým...


:AEIB:
?
Sýcak... Güneþ tam tepede yine. Benim her sabahým, Zehra teyzenin öðleni. Her yeni güne, belki deðiþmiþtir diye açýyorum gözümü, belki her þey rüyadýr, hatta karabasan... Her þey normal aslýnda diyeceðim uyandýðýmda. Nasýl bir kendini kandýrmaca... Bu koca yataðýn içinde hep küçücüðüm...
Her gün uyandýðýmda hep ayný anlar hatýrýmdaki... Bebekliðim... Annemin kucaðý, babamýn kollarý var. Kalabalýðýz, halamlar var, teyzelerim, büyükanneler var, büyükbabalar... Babamýn omzu var, tepesine çýkýþým var, sevgi var; yoðun, katýþýksýz sevgi. Gülen yüzler var, babamýn; annemin gözlerinin ta içine derin bakýþý var.
Tutunurken hayata eksiðim, biliyorum. Oysa bu kadar eksik deðildim baþlarda, öyle sanmazdým en azýndan. Daha yenilmemiþtim hiç, sarhoþ olmamýþtým, düþüp yaralanmamýþtým, arkamdan koþturmaya baþlamamýþlar, alay etmemiþler benimle, mutluymuþum. Öyle sanýrmýþým...
Sýcak bir yuva var, babamýn elinde karpuzla eve dönüþü, annemin bekleyiþi, akþam yemekleri; bana kýsa gelen bir sandalyeden, masadaki yemeklere ulaþmaya çalýþmak var. O zamanlar televizyon yeni gelmiþ evimize; bu yüzden televizyon karþýsýnda susmalar var, akþamlarý annem beni ayaklarýnda sallamadan önce babamýn, annemi ve beni öpüþü var.
Kalkýp duþ almalýyým, sabahýn ilk ýþýklarýna kadar telefonun baþýnda elin heriflerini eðleyip durdum. Gerçi o herifler olmasaydý aç geziyordum ya o da ayrý. Kim iþ verirdi bana iyi ki duymuþum Zehra’nýn o kýkýrdamalarýný da sormuþum kapýsýný çalýp:
- Ne bu kadar kýkýrdýyorsun kýz?
- Bilsen sen de kýkýrdarsýn. Gelsene içeri Fatma.
- Ne oldu anlat meraklandýrma beni.
-Mutlu ediyorum adamlarý telefonda, arýyorlar ben de þuh ve istekli konuþuyorum. Þirket bana telefon verdi, telefon geliyor açýyorum ve konuþuyorum.
Aynada kendime baktým, memnun olmadým her zamanki gibi görüntümden. Çay koydum ocaða, kapýcýnýn getirdiði gazetelere baktým. Öðlenin bu saatinde pek fazla müþteri olmadýðý için þanslýyým, birazdan baþlarlar saat üç gibi telefonlarý kilitlemeye, o zamana kadar geçirdiðim zamaný yalnýzlýðýmýn geçmiþle buluþmasý diye görüyorum.
Babamýn sabahýn köründe iþe gitmediði zamanlarda -daha sonralarý hafta sonlarý olduðunu öðrendiðim zamanlardý bunlar- hep beraber pikniðe gidiþimiz var.
- Akþama ne yapayým istersin Yýlmaz?
- Sen ne yaparsan yerim ben sevgilim ama dolma yap, etli dolma. Kýyma almýþtým dün kasaptan.
Annem biberleri tek tek yýkar, oyar ve hazýrladýðý harcý içerisine -sanki bir ibadeti yerine getirircesine doldururdu. Yanýndan ayýrmadýðý beni, kâh pusetimle mutfaða getirir kâh sedirde yatýrýrdý. Genç kýzlýðýmda bana:
- Bunca küçük olduðun halde benim bile hatýrlamakta zorlandýðým anýlarý nasýl hatýrlayabiliyorsun? diye sormuþtu.

- Bilmem, yeni zamanlarýn hatýrlanacak güzellikte hiçbir anýyý barýndýrmamasýndan olabilir mi anne?
Zihnimi nerdeyse otuz yýl öncesinde dondurmuþ olmam, her anýyý sanki dün yaþamýþ gibi hatýrlýyor olmam herkese garip geliyor. Oysa düþsel gerçekliðime tutunmam, bugüne tutunmamdan daha kolay, bunu kimse bilmiyor.
- Anlamýyor musun? Hep böyle kalacakmýþ.
- Benim kýzým o doktorun dediði “þey” olamaz.
- “Þey” deme, bunu kabul etmemiz gerek.
- Nasýl olur bilmiyorum.
- Kime çekti bu kýz?
...
Bütünden koparýlmýþ buzullar gibi sonrasýnda hatýrladýðým kesik ve eksik anlar. Buz gibi soðuk, buz gibi yakýcý...
- Baba pikniðe gidelim mi?
- Hayýr, iþim var.
- Baba beni parka götürür müsün? - Görmüyor musun yatýyorum.
Yatýyordu, iþe gidiyordu ve ne artýk anneme öyle güzel bakýyor ne beni omzuna alýyordu; ne bizi pikniðe götürüyor ne de eskisi gibi öpücüklere boðuyordu. “Ne piþireyim” diyen annemin sesine karþýlýk babamýn “etli dolma olsun” diyen o sevgi dolu sesi, kayboluyordu yavaþ yavaþ. Çok erken konuþtum, erkendi aslýnda yaþadýðým her þey ama yaþýtlarým büyürken ben büyümedim, hep ayný kaldým. Abla dediler bana ama ben onlardan kýsa kaldým, küçük kaldým. Cüceler büyümezmiþ o zaman anladým.
- Anne, babam nerde?
- Yok, artýk baban gitti. - Benim yüzümden mi? -...
Büyümedim. Hep çocuk kaldý içerim.
- Anne, þeyimden kan geldi.
- Büyüyorsun kýzým, anne olabilirsin, bir erkeði mutlu edebilirsin artýk. - Senin gibi mi?
-...
Çok baðýrdýlar. Hep baðýrdýlar arkamdan. Basketçiler uzar diye, kimselerin görmediði zamanlarda, annem iþe gittiðinde, evde basket oynardým. Uzamadým. Köküm baþýmdý benim. Bir metre yirmi santime büyümemek üzere baþ saldým. Sesleri hiç kesilmedi mahalledekilerin; ben Cüce Fatma’ydým, o kadar. Ama küçük çocuklara Fatma ablaydým. O yüzden en çok çocuklarý sevdim ben. Onlarlayken ayrýksýlýðýmý unuttum. Bir de Bakkal Ali amca sevdi beni. Bakkal Ali amca, çikolata verecekti bana, öyle dedi. Kucaðýna oturttu, beni sevdiðini söyledi. Kýpýrdandý, yüzüme garip baktý. “Seviyor musun beni?” dedi, “Seviyorum tabii.” dedim. “Beni mutlu etmek ister misin?” dedi. “Tabii.” dedim. Kapýyý kapadý.
Parmaðýyla canýmý yaktý. Kanadým. Aðladým. “Aðlama” dedi. “Beni mutlu ettin Fatma. Kimseye söyleme.” Sustum. Korktum... Sevindim, bir erkek mutlu oldu diye.
Annem öldü. Yalnýz kaldým.

Sustum, çýkmadý sesim. Belki de tek güzel yerim, sesim.
Çalýþmak istedim, çalýþamadým. Kimse istemedi beni.
- Ayþe, beni de alýrlar mý bu iþe? Bedenim bilmedi o hissi ama adamlarýn altýna sesimi yatýrsam mý?
Yatýrdým. Kaç yýl geçti aradan unuttum.
Saat iki oldu daha kahvaltýmý etmedim telefonlar baþladý iþte.
- Efendim Gülendam ben.
- Beni hatýrladýn mý Gülendam?
- Hatýrlamaz mýyým benim sadýk müþterim Beyaz Zenci, ama artýk sen de bana gerçek ismini söylemelisin.
- Gülendam senin gerçek ismin mi ki bana gerçek ismimi söyletmeye çalýþýyorsun.
- Tabii ki gerçek ismim.
...
Arkamdan baðýrýþlar kesildi, dýþarý çýkmadým, unuttular beni.
Mutlu ettim ama en çok mutluymuþ gibi yaptým. Telefonun ucunda kaldým.
Telefonun ucunda kadýným.
Telefonun ucunda upuzunum.
Telefonun ucunda Gülendam’ým...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: -
Gönderen: Ekrem Naif Tek / , Türkiye
19 Mayýs 2020
Tabutta röveþata filminden aldýðým zevki aldým. Aðýr bir duygu boþalýmý kokuyor bu öykü.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Son Mektup
Kelebek
Yüzün Bizi Anlatýrdý
"Al Beni Ne Yaparsan Yap"
Bulup Yitirdiðim Küçük Sevgilim
Barýþ Benimle
Topal Karga
Sekiz Ay
Yoksun

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Felsefik Þiir [Þiir]
Metronom [Þiir]
Kör Nokta [Þiir]
Bulanýk Þiir [Þiir]
Oyun Gibi [Þiir]
-miþ [Þiir]
Kaptan I [Þiir]
Soðuk Þiir [Þiir]
Maratoncu [Þiir]
Kurdeleli [Þiir]


rey'an yüksel kimdir?

Aslýnda her ne kadar Türkçe yazmayý çok sevsem ve onun gerektirdiði tüm yazým kurallarýna son derece dikkat etsem de ismimi küçük harfle baþlatýyorum uzun yýllardýr ve sonralarý öðrendim ki e. e. cummings de öyle yapmýþ, sevinmeli mi ya da yine birileri benden önce düþündüklerimi uygulamýþ diye üzülmeli miyim bilmiyorum. Militan ruhluyum ve bir gün ismimin içindeki bir harfi attým bir kýzgýn anýmda, harfin yerine konacak bir apostrof çýktý sonra "ben buradayým" diye, onu da berime aldým ve reyan oldum, öðrendim ki meðer rey'an Osmanlýca'da herþeyin öncesi demekmiþ, reyhanýn fesleðen olduðunu bilirsiniz. Yazýn dilinde bu ismi kullanýyorum ve bir çok dostum beni böyle bilir.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal ve Cemal Süreya


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © rey'an yüksel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.