..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > ömer akþahan




4 Eylül 2003
Öðrenci Baþarýsýzlýðýnda Yönetimin Yeri  
Çarpýcý bir anketin düþündürdükleri...

ömer akþahan


“Klasik anlamda yönetimin temel görevi insanlarý ortak amaç deðerler etrafýnda birleþtirerek performansýný yükseltmek ve yeterli hale getirmektir.


:AIBJ:
Ömer AKÞAHAN

Þanlýurfa Milli Eðitim Müdürlüðünce “Üniversite Öðrenci Seçme Sýnavýnda Þanlýurfa Ýlinde Öðrenci Baþarýsýný Etkileyen Problemler” baþlýðý altýnda, il merkezindeki beþ lisede her okuldan seçilen 100’er denek öðrenciye uygulanan bilimsel anketin sonuçlarýndan “Yönetici ve Öðretmenlere” yönelik, öðrencilerin ankete verdikleri yanýtlardan derlenen sorunlarý hiçbir ek yoruma gerek kalmaksýzýn mesleki özeleþtiriye verdiðim önem nedeniyle yayýmlamayý uygun gördüm.
Haber kutsal, yorum özgürdür. Yorumu sizlere býrakýyorum.

Öðretmenlere Ýliþkin Sorunlar                                         %
1.     Öðretmenlerin verdikleri notlarý tehdit unsuru olarak kullanmalarý           73,8
2.     Öðretmenlerin etkili ders iþleme yöntemlerini bilmemeleri           69,8
3.     Ders müfredatýnýn zamanýnda ve yeterli düzeyde iþlenmemesi           69,2
4.     Var olan ders araç gereçlerinin derste yeterince kullanýlmamasý           67,4
5.     Öðretmenlerin öðrenciler arasýnda ayrým yapmasý                 65,2
6.     Öðretmenlerin öðrencilerle seviyeye uygun iletiþim kuramamasý           64,2
7.     Öðretmenlerin baþarýyý deðerlendirmeyi bilmemeleri           63,4
8.     Öðretmenlerin baþlarýndaki bilgi yetersizliði                              60,6
9.     Öðretmenlerin öðrencilerini tanýmamalarý (psikolojik, sosyal, ekonomik)          58,6
10.     Öðretmenlerin kaba kuvvete baþvurmalarý                              52,8
11.     Öðretmenlerin sýnýf içerisinde ders dýþý konularla zaman geçirmeleri                47,4

Yöneticilere Ýliþkin Sorunlar                                    
1.     Okullarda disiplin saðlanamamasý                                   71,6
2.     Okul yöneticilerinin eðitim ve öðretimle yeterince ilgilenmemesi               70
3.     Üst düzey yöneticilerin okul ziyaretlerinde öðrenci sorunlarýný dinlememeleri     64,6
4.     Okul yöneticilerinin gerek öðretmenleri gerek öðrencileri baþarý konusunda
isteklendirmemeleri                                         63,4
5. Okul yöneticilerinin yanlýþ tutumlarý                                   63,2
6. Okul müdürlerinin öðrencilerle gerekli iletiþimi kuramamalarý                    54,6
7. Okul yöneticilerinin okul aile iþbirliðini saðlayamamalarý                    54,2
8. Okullarýn belli aralýklarla teftiþ edilmemeleri                              53
9. Okul yöneticilerinin sosyal faaliyetlere gerekli önemi vermemeleri               47,2

“Klasik anlamda yönetimin temel görevi insanlarý ortak amaç deðerler etrafýnda birleþtirerek performansýný yükseltmek ve yeterli hale getirmektir.
Anketi oluþturan 81 soru incelendiðinde; belirlenen sorunlar doðrudan ve dolaylý olarak yöneticilerin bilgi yetenek ve eðitim yönetim anlayýþlarýndaki yetersizliklerin öðretim sürecine yansýmasýdýr. Yönetici ne ise okul odur, anlayýþý yönetim alanýnda halen geçerli bir sayýltýdýr. Okul yöneticileri okulun baþarýsý ve baþarýsýzlýðýnda birinci derecede sorumludur.
Eðitim sistemindeki sorun bir liderlik sorunudur. Bu liderliðin eðitimin her kademesinde gösterilmesi gerekmektedir. Okul müdürünün de yeni arayýþlar içerisine girmesi, okulunda yetiþtirmek istediði insan profiline iliþkin bir vizyon geliþtirmesi gerekmektedir. Mevzuatý uygulamak amaç deðiþ amacý gerçekleþtirmek için araç olmalýdýr. Yönetici milli eðitimin ve okulun özel amacýný personelin anlayabileceði açýk ve net bir þekilde ortaya koymalýdýr.
Öðretmen, okul müdürü, üst yöneticiler eðitim öðretim süreci sonucundaki baþarý ve baþarýsýzlýktan ayný derecede sorumludur. S.19”     
“Amaç öðrencilerin bilgi beceri ve yeteneklerini geliþtirmekse öðrenci merkezli bir yönetim ve eðitim anlayýþýnýn kabul edilmesi gerekmektedir. Yöneticilerin okullarý ile ilgili vizyona sahip olmalarý yeterli deðil, bu vizyonu öðrenci, öðretmen ve diðer ilgililerle paylaþmasý gerekmektedir. % 54,6 oranýnda öðrenci, okul yöneticilerinin öðrencilerle gerekli iletiþimi kuramadýðýný söylemekle okul yöneticilerinin paylaþacaklarý bir vizyonunun olmadýðý düþüncesini güçlendirmektedir.
Öðretmenlerin etkili ve verimli olmalarý, derse iyi hazýrlanýp sýnýf seviyesine uygun planlamalar yaparak dersleri iþlemeleriyle mümkündür.
Anket sorularýna verilen cevaplardan anlaþýldýðý üzere, öðretmenlerin öðrenciler arasýnda ayrým yapmasý, öðrencilerle seviyeye uygun iletiþim kuramamasý, sýnýflarda farklý seviyelerdeki öðrencilere ayný seviyede ders verilmesi, öðretmenlerin öðrencilerini tanýmamalarý ile ilgili bir durumdur. S.20-21”
          

Kaynak: Üniversite Öðrenci Seçme Sýnavýnda Þanlýurfa Ýlinde Öðrenci Baþarýsýný Etkileyen Problemler, Hazýrlayanlar: Coþkun, Halil Ömer / Koordinatör, Milli Eðt. Md. Yrd., Karaköse, Bekir / Ýlköð.Müf.Yrd., Kýzýlkaya, Mesut / Ýlköð.Müf.Yrd., Bulut, Erhan / Ýlköð. Müf.Yrd, Gökdaþ, Ömer / Ýlköð. Müf. Yrd., Aslan, Yetkin / Ýlköð. Müf. Yrd., Suçeken, Fatih, / Ýlköð. Müf. Yrd. Araþtýrma Raporu, Þanlýurfa Ýl Milli Eðitim Müdürlüðü, Þanlýurfa, Mayýs 2001, 35 sayfa                              



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn eðitim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öðrenci Notu Üzerine...
Öðrenci Odaklý Eðitim
Eðitimde Yeni Yapýlanmaya Gidilirken...

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ödemiþli Güzide Bestekar Kasým Ýnaltekin (*)
Nietzsche Aðladýðýnda
Mustafa Erdal
Engellilerden Kutsal Çaðrý
Goethe Der ki...
Engellilerden Kutsal Çaðrý
Atatürk Çocuklarý Kütüphanesi
Ben Ýstediðim Sürece Yaþarým!
Ödemiþ Üç Eylül Parký Ýle Londra Hyde Park
Safranbolu"ya Aþýk Olmak...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.