..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > 21. YÜZYIL > a.fettah imamoðlu




11 Kasým 2005
Sadeleþiyoruz  
"sanat kimin içindir?"

a.fettah imamoðlu


bugün edebiyat ne yazýk ki edebiyattan anlamayan, sansasyonel kiþilerin tekeline doðru kayýyor... bu durumu kurtaracak vasýflý ve katýksýz edebiyatçýlarýn ortaya çýkacaðý aný heyecanla bekliyorum ve ben de onlarýn arasýnda olmayý umuyorum.


:BICB:
Edebiyat birçok sözlükte ;yazma ve söz sanatý ile ilgili kaidelere uygun eserler vermek; diye tanýmlanýr.Bu kaideler duraðan olmadýklarýndan her dönemde deðiþik bir kýlýfa bürünmüþtür.Bu durumun olumsuz tarafý ise herkesin söz konusu kaideleri kendine göre yorumlama hatasýna düþüp,onu kiþiselleþtirmesidir.Ama kýlýf deðiþse de öz her zaman ayný olmalýdýr aslýnda.
Bir dile ve yazýya sahip her millet bununla doðru orantýlý olarak edebiyat yapmaya baþlamýþtýr.Bu ilk eserlerde estetik bir yön aramak elbette yanlýþ olacaktýr.Ama vücut bulduðu çaðýn koþullarý göz önüne alýndýðý taktirde, edebiyat söz konusudur denebilir.Farz-ý misâl,bir çok milletin ilk yazýlý yapýtý olarak tarihe geçen destanlar fantastik öðelerle doludur.Milattan önceki devirlerde,insanlarýn yaþam tarzlarýnda önemli bir yer tutan mitoloji,bu eserlerde gayet sanatsal bir biçimde ifade edilmiþtir. Bu da onlara çaðýna göre estetik olma niteliði kazandýrmýþtýr. Deðiþen hayat biçimiyle birlikte bu eserlerin günümüzdeki popülerliði oldukça azalsa da,günümüz popüler eserlerinin kaynaðý olarak kabul edildiðinden bu eserlere oldukça büyük bir önem verilmektedir.Yani edebiyat duraðan nitelikte olmadýðý için her çaðda kabuðunu yenilemiþ,olgunlaþmýþ ve belli kalýplar içine sýðdýrýlmaktan sýyrýlmýþtýr.Bu mantýkla;bugünün ilgiyle okunan eserlerinin de birkaç yüzyýl sonra bu özelliklerini muhafaza edebileceklerini kimse garanti edemez.Ýlerleyen zamanla deðiþen hayat tarzý,ihtiyaçlar ve meydana gelen çeþitli olaylarla birlikte edebiyat anlayýþý da bu süreçte kendini yenilemek zorunda kalmýþtýr.Dünya Savaþý sýrasýnda eserlerde aðýr basan vahþet tasviri ya da geliþen teknoloji üzerine yazýlan bilim-kurgu eserleri gibi.
Tüm dünya edebiyatlarýnda olduðu gibi çeþitli badireler atlatan edebiyatýmýz bugünkü konumuna gelmiþtir.
Orhun Abideleri ile baþlayan yazýlý edebiyat serüvenimiz,kimi zaman üst düzeye çýkmýþ,kimi zaman da geçmiþini aratmýþtýr.Bir Fuzulî,bir Nedim sanat eserlerini meydana getirebilmek için yýllarýný vermiþ,mesnevîler kaleme almýþtýr.Zaten gerçek sanat eserleri bir-iki ayda hazýrlanabilecek basit þeyler deðildir.Bunun en büyük ispatý da o dönem eserlerinin günümüz eserlerine kýyasla daha üst seviyede bulunmasýdýr þüphesiz.
Bugün yazýlan kitaplarýn çoðu, eser olmaktan nasibini almamýþ,mahalle aðzý ile yazýlmýþ absürd þeylerden ibarettir.Sözgelimi ilhamýn geliþi, bir eserin yaslanabileceði tek destek olmamalýdýr.Þu ilham ne nankör þeydir ki, eski edebiyatçýlarýmýz bir esere yýllarýný vermiþtir.Tabi ki bunlar sanatçý niteliðinden yoksun þahýslarýn arkalarýna saklandýklarý birer kalkandan baþka bir þey deðildir.Ama o kalkan ki,bugün Türk Edebiyatýný dünya standardýndan soyutlayan,adeta onu ilkelleþtiren bir duvardan baþka bir þey deðildir.
Bugün artýk þiirimizin,romanýmýzýn neden bu denli kalitesizleþtiðini sorgulamamýz gerekirken,biz sanat,sanat için mi,yoksa toplum için mi yapýlýr mevzusunu tartýþýyoruz.Eski dönem sanatçýlarýmýzý sövüyoruz.Sanat toplum içindir, dilde sadelik nâralarý ata ata þiirimizi, romanýmýzý o denli sadeleþtirdik ki,artýk bir köþe yazýsýndan farklarý kalmadý(elbette çok iyi sanatçýlarýmýz da mevcut ve bu kötü gidiþe direnmekteler).Þiir,bence her insanýn anlamasý gereken bir þey deðildir.Onu anlamak edebiyatla haþir neþir olmuþ edebiyat aþýklarýnýn hakkýdýr.Eserimizi herkes anlasýn,saray edebiyatýna hayýr yaygaralarý ile þimdi þarkýcýlarýn, mankenlerin ve bilumum edebiyattan nasibini almamýþ insanýn peþi sýra kitaplar çýkarmasýna vesile olduk.Kimbilir belki klasik sözcüðü edebiyata gelmesi gereken en mühim sýfatlardan biri.Çünkü edebiyat bir klas iþidir.Onun muhatabý herkes olmamlýdýr.Artýk televizyonlarda her gün, magazin programlarýnýn baþ tacý olmuþ cemiyetin mensuplarýndan birinin kitabýnýn tanýtýmýný izliyoruz.Kimi imkansýz bir aþký,kimi de magazin programlarýna iyi malzeme çýkaracak hayatýný anlatýyormuþ.Þu meþhur anlatsam roman olur sözü o kadar ciddiye alýndý ki, otobiyografiden nasibini almamýþ,mide bulandýrýcý hayatlarý konu alan kitaplar basýlýyor.Edebiyatýmýz sýradanlaþýyor ve aðýrbaþlýlýðýný kaybediyor.Bir zamanlar dünya edebiyatçýlarý ile yarýþan edebiyatýmýz artýk mankenlerin, þarkýcýlarýn,sunucularýn yani vasýfsýz edebiyat uðraþçýlarýnýn tekelinde eriyip gidiyor ve biz hâlâ sanat toplum içindir görüþünde ýsrar ediyoruz ve böylece toplumun birer fertleri olan magazin yýldýzlarýna buyurun diyoruz: Sanat,sizin içindir de...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Pembe ve Siyah

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Pembe Rüyadan Uyanmak [Deneme]


a.fettah imamoðlu kimdir?

kalemin mürekkebine altýn kýymeti veren, yazýlarýyla olgunlaþan bir edebiyat neferi

Etkilendiði Yazarlar:
franz kafka,sait faik abasýyanýk,george orwell,emile zola


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © a.fettah imamoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.