..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karþýsýnda zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA




11 Aralýk 2007
Benim Kocam Ab"ye Karþý  
ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA
“ Ah kýzým hiç rahat olur mu, her sabah izliyorum, erkekler karýlarýný aldatýyor, kesiyor biçiyor, o çoluk çocuk aç açýkta, her yaný açýk kadýnlar televizyonlarda ünlü oluyor. Bizim baþýmýz baðlý, namusumuzla oturuyoruz diye kimse bizi televizyona çýkarmýyor. Asýl ünlü olmasý, örnek olmasý gerekenler bizi. Bak mesela sana, altýnda pantolon, baþýn açýk, erkek gibisin. Bir de zayýfsýn… Kocan seni boþar iki günde.”


:CCBB:
Aylardýr þurada halka, iktidara demediðimizi býrakmadýk. Bir elden tüm içimizdekileri dökeceðiz diye, tüm eski dosyalarý, acýlarý, anýlarý arþivden çýkardýk söyleniyoruz. Neden kimse konuþmuyor, neden ayaklanmýyoruz, neden tavrýmýzý koymuyoruz diye bas bas baðýrýyoruz.

Ýþim gereði ben farklý sosyo –ekonomik ve kültürel gruplarla odak toplantýlarý yapmak zorundayým. Geçen hafta 21-35 yaþ arasý, daha varoþ diyebileceðimiz bölgelerde oturan, eðitim seviyesi en fazla ortaokul mezunu olan hanýmlarla bir çay sohbeti yaptým. Az sonra okuyacaklarýnýz, sanýrým sessizliðin nedenlerini açýklýða kavuþturacaktýr.

Bizi bekleyen 8 hanýmla tanýþtýðýmda yaþayacaklarýmdan habersizdim, bir reklamcý olarak herkesi tanýmam gerektiðini biliyordum ama Türkiye’nin bu derece farklý bir yüzü olduðundan haberdar olmamak, iþte o tam anlamýyla benim hatamdý.

Gittiðimiz ev ve tüm komþularýn evleri sobalýydý. Kadýnlarýn en büyük sosyal aktivitesi televizyon izlemek ve birbirlerine gitmekti. Ev anahtarlarý kapýlarýn üstünde duruyor, herkes birbirinin evine rahatlýkla girip çýkýyor. Evlilik yaþý en geç lise sonrasý. 28 yaþýna gelindiðinde minimum 2 çocuklu bir aile olunuyor. Lise sonrasý dediðime bakmayýn bu arada, bu yeni kuþak için geçerli, yoksa 40 yaþýnda bir hanýmýn 4 çocuðu olduðunu da gördük biz bu ev gezmelerimizde. Kýz dediðin en fazla ortaokulu okur, baþýný örter, ilk isteyene verilir durumu hala geçerli bu kapalý grupta yaþayan kesimde.

Televizyon izlemenin en büyük aktiviteleri olduðumu söylediðimde sakýn öyle haberleri filan izlediklerini zannetmeyin, Türkiye’nin gündemi onlar için Seda Sayan ve Petek Dinçöz programlarý ile sýnýrlý.

Biz de en þuursuz halimizle ülke gündemini soralým dedik bu hanýmlara laf arasýnda:

- “ Teyze’cim neler düþünüyorsunuz son yaþanan olaylarla ilgili? Þehitler verdik bir sürü, AKP hükümetinin bazý aldýðý kararlar var geleceðimizle ilgili, sizin içiniz rahat mý?”
- “ Ah kýzým hiç rahat olur mu, her sabah izliyorum, erkekler karýlarýný aldatýyor, kesiyor biçiyor, o çoluk çocuk aç açýkta, her yaný açýk kadýnlar televizyonlarda ünlü oluyor. Bizim baþýmýz baðlý, namusumuzla oturuyoruz diye kimse bizi televizyona çýkarmýyor. Asýl ünlü olmasý, örnek olmasý gerekenler bizi. Bak mesela sana, altýnda pantolon, baþýn açýk, erkek gibisin. Bir de zayýfsýn… Kocan seni boþar iki günde.”
- “ Teyzecim, sen sabah kadýn programlarýndan bahsediyorsun sanýrým. Ben þeyi soruyorum mesela AB filan, Telekom özelleþtirilmesi o konuda ne düþünüyorsun?”

Hanýmlar tek tek cevap vermeye baþlýyorlar:

- “ AB deðil mi, ben biliyorum onu, o zaman ortak pazar olacakmýþ, bu þu mu demek gelinim, bizim buradaki pazarlar kalkacak mý? Aman kalkmasýn, biz yoksa nerden alýþveriþ yaparýz, bizim paramýz markete yetmiyor, pazarda çürük çarýk alýyoruz uyguna. Aman söyle de girmeyelim AB’ye filan, bizim ev geçinmez yoksa.”
- “ Þimdi ben de karþýyým AB’ye, girersek oraya bizim baþýmýzý açarlar, Avrupa Birliði deðil mi o dediðin, biz Avrupai filan giyinemeyiz, benim beyim karþý öyle þeylere. Ben istemiyorum, ayak uyduramam kýzým. “
- “ Evet evet, benim beyim de karþý, ben senin gibi baþýmý açamam valla. 2 çocuk annesiyim, Allah’tan AKP geldi de baþa, rahat rahat baþýmý örtüp geziyorum.”
- “ Ýyi de, daha önce baþ örtünüzü çekip alan mý vardý ki sokakta, þimdi dua ediyorsunuz AKP’ye?”
- “ Yooo…” diyorlar hep bir aðýzdan, biraz þaþkýn…
Elemaným soruyor hafif kýzgýn:

- “ Ýyi de hanýmlar, Telekom’da çalýþýyor eþlerimiz diyorsunuz, Telekom özelleþtirildi, sizinkiler 1 aydýr grevde, eve para da gelmiyor, yarýn öbür gün savaþ çýksa iletiþimimiz ecnebinin elinde, nasýl olacak bu iþ?”

Hanýmlardan bir aðýzdan itiraz geliyor:

- “ Yapmaz AKP öyle þey, bizi düþünüyor o, kapýmýza çuval çuval erzak getirdiler. Zaten öyle kötü þey yapsalar tüm Müslümanlar ayaklanýr.”

Kiminiz eminim þaka yaptýðýmý filan düþünüyorsunuzdur cevaplarla ilgili, yooo kasetler elimde, birebir aktarýlmýþ halidir AB ve AKP yorumlarýnýn. Kapýlarýna erzak býrakandan kötülük gelmeyeceðini, Avrupa Birliði’nden batýlý yaþamý anlayan ve yaklaþýk olarak Türkiye’nin %35’ine denk gelen bir kesimle yaptýðým görüþmeler bunlar. Cumhuriyet yürüyüþleri sýrasýnda hep þunu savunmuþtum, bu ülke kadýný, anasý ile ancak baþýndaki beladan kurtulur. Kadýnlar ayaklanmalý önce, kadýnlar özgürlüklerini kýsýtlayacak rejimlere baþ kaldýrýr her zaman. Kimse bizi þeriata itemez, bakýn göreceksiniz demiþtim.

Hadi þimdi hep birlikte dürüst olalým kendimize, bu eðitimle, bu bilinçle, hatta bu kabul edilmiþ yaþamlarla, biz kimden, neye karþý sesini çýkarmasýný bekliyoruz?

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: yine bir teþekkür
Gönderen: CEREN TDD / , Türkiye
20 Temmuz 2010
Teþekkürler Esra Haným, bunlarý bizimle paylaþtýðýnýz için.

:: Acýnasý haldeyiz...
Gönderen: Göksunur Kolsuz / , Türkiye
2 Ekim 2009
Teyzelerle sýnýrlý kalsa iyi..Hadi 'okumamýþlar'' dersin,kendince kabul görür.Ama þu kadýn programlarý HER KESÝM tarafndan izleniyor. Birþey itiraf edeyim mi?Bende izliyorum rast geldikçe.O evlilik programlarý var ya hani bilmem kimle izdivaç,su gibi,ateþ gibi,þu gibi bu gibi... insanlar ''ISMARLAMA KOCA'' buluyor resmen. ''Þunu isterim,bunu isterim.uzun boylu,kýr saçlý,evi olsun, ssk'sý olsun, çocuðu olmasýn..'' bu istekler uzar da uzar. Hadi teyzemizin istediði gibi biri geliyor önüne, ''al'' diyorlar ''hiç arama orda burda,biz azýrladýk,önüne koyduk adamý''.. EE sonra? Görüþmeler buluþmalar sonra o vtl'mi vtr'mi ne iþte ondan hazýrlanýr. 2 hafta sonra o kýsa filmimtrak þey izletiliyor (kendi deyimleriyle) 70milyon insana. El ele dolaþan orta yaþlý olduðunu kabul edememiþ genç kýzlar ve delikanlýlar.. Baþka zaman dýþarda görsem ''ah nasýlda tatlýlar'' diyeceðim çiftler bana orda antipatik geliyor. Þimdi soruyorum þu karþý çýktýðýmýz GÖRÜCÜ USULÜ evliliklerden ne farký var bu programlarýn?Ne katýyor insanlara? Bir yandan izleyip diðer yandan kýzýyorum ''Ne izliyorsun kýzým þu embesilleri?!'' diye.. Aaa birde AQ PARTY miz var tabi :D Allah'ým þu beyni hamurlaþmýþ insanlar o tapýndýklarý yaratýk topluluðunun vataný sattýðýný 2 poþet kömür yüzünden mi göremiyor?! Nasýl bu kadar kör olabilirler?!Sadec okumayan kesim deðil.Bir de bunlara okuyup,görüp tapýnanlar var. Anlayamýyorum..Yarýn öbür gün kendi ülkemizde BÝZ AZINLIK olarak yaþayacaðýz.O zamanda kendi ülkemizde TÜRK AÇILIMI yapýlacak mý? Kendi ülkemizde sýðýntýyýz.Açýn gözünüzü ya:/.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türban Gerçekten Bir Sorun Mu?
Daha Ne Kadar Þehit Vermemiz Gerekiyor?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurtlar Vadisi
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor
Sevmedende Olur Diyorlar!
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri
Ýdealleri Olmayan Bir Ülkede, Hayatta Kalma Savaþý Nasýl Ver
Sarmýsak
Yalvarýrým Gelinim Ol
Adam , Ayna ve Yalnýzlýk
Bayýndýrlýk Bakanýmýz Zeki Ergezen"e
Sanatçýlar ve Ölümlüler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Size Aþýk Olabilir Miyim? [Deneme]
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim [Deneme]
Nefesimi keseceksin biliyorum! [Deneme]
Korkak Erkeklerden Sýkýldým [Deneme]
Aþk, askerlik, erkekler... [Deneme]


ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.