..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyada birbirinin eþi ne iki görüþ vardýr, ne iki saç kýlý, ne de iki tohum. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bilim Kurgu > Mustafa Acungil




6 Ekim 2010
Gelecek Postasý - 4 - 2053'ün Ýsviçresi  
Mustafa Acungil
Afrikadayým. 2053’ün en müreffeh kýtasý. Büyük Sahradan baþlayýp Güney Afrika sýnýrlarýna kadar inen tek yönetim altýnda birleþmiþ bu ülkenin zenginliðinin en büyük kaynaklarýndan biri dünyanýn bilgi bankasý olmasý. Tüm bilgiler güvenle saklanýr ve kimsenin bilgisine bir baþkasý ulaþamaz. Eski Ýsviçre bankacýlýðýndan bile çok daha güçlü. Aramýzda onlarca yýl var. Bütün bunlarýn nasýl geliþtiðini anlatacaðým size. Sonra.... Þimdi manzaranýn ve gündelik hayatýn çarpýcýlýðýnýn tadýný çýkarmak gerek.


:AACG:
Bu muhteþem manzarayý her gördüðümde ilk kez gördüðümde olduðu gibi büyüleniyorum.

Baþevdeyim. Uçsuz bucaksýz orman þehrin yönetim fonksiyonlarýnýn yürütüldüðü bina. Her yönde göz alabildiðine uzanan aðaç örtüsünün en uzun aðaçlarýnýn iki katý boyunda, geniþ bir zemine oturmuþ, yüzeyi siyah ýþýltýlarla parlayan bir cam ev.

Yeþil örtünün içinde diðer cam evlerin tepeleri görünüyor. Her cam evin tepesinde acil durum ulaþýmý için kullanýlan uçar taþýtlar ve þehrin ihtiyaçlarýnýn büyük kýsmýný karþýlayan güneþten enerji devþirmeye yarayan düzenekler var. Diðer cam evler aðaç örtüsüyle kaynaþmýþ gibi, ayný yükseklikteler.

Afrikadayým. 2053’ün en müreffeh kýtasý. Büyük Sahradan baþlayýp Güney Afrika sýnýrlarýna kadar inen tek yönetim altýnda birleþmiþ bu ülkenin zenginliðinin en büyük kaynaklarýndan biri dünyanýn bilgi bankasý olmasý. Tüm bilgiler güvenle saklanýr ve kimsenin bilgisine bir baþkasý ulaþamaz. Eski Ýsviçre bankacýlýðýndan bile çok daha güçlü.

Aramýzda onlarca yýl var. Bütün bunlarýn nasýl geliþtiðini anlatacaðým size. Sonra.... Þimdi manzaranýn ve gündelik hayatýn çarpýcýlýðýnýn tadýný çýkarmak gerek.

Benim gibi yabancý ülke temsilcileri, baþkentin baþevinde konuk edilir. Yeþil ufka yukarýdan bakan tek binada. Terasa misafir edildiði ilk geceden itibaren tüm konuklar artýk ayný hayata devam etmediklerini bilirler. Afrika gecesinin ýlýk rüzgarý teninizde dans ederken uçsuz bucaksýz yeþillikler içindeki o yumuþacýk ýþýklarýyla her yönde ufka kadar daðýlmýþ cam evlerin doðayla bütünleþmiþliði inanýlmazdýr. Dünyanýn en zengin baþkentinde mi yoksa en vahþi ormanýnda mý olduðunuzu bilemezsiniz. Gecenin içinde ava çýkmýþ büyük yýrtýcýlarýn çýðlýklarýyla tüyleriniz diken diken olurken, dünyanýn tüm sýrlarýnýn bu binaya emanet edilmiþ olduðunu ve kendinizin bu binaya ayak basabilen çok az yabancýdan biri olduðunuzu düþünürsünüz.

Nice yabancý elçi çok önemli toplantýlara katýlacaklarý sabaha bu manzara karþýsýnda nutuklarý tutulmuþ olarak ve hiç uyumadan ulaþmýþlardýr.

Güneþ doðarken sesler de çoðalýr. Cam evlerin bazýlarýnýn tepelerinden uçar taþýtlar havalanýr. Yüzlerce çeþit kuþun deðiþik naðmeleri doðan güneþi karþýlar. Gözlerinizin önündeki uçsuz bucaksýz orman þehirde doðal olan, gündüz de bozulmaz.

Yirmibirinci yüzyýlýn baþýna dünya gücü olarak girmiþ olan bazý ülke elçilerinin doðayla bu kadar içiçe bir gecenin ardýndan böyle sakin, böyle doðal bir sabah karþýsýnda artýk tüm dengelerini yitirip baþevden aþaðý atlayýp intihar etmeye çalýþtýðý söylenir.

Dünyanýn yeni coðrafyasýný çok merak ettiðinizi hissediyorum. Çok þey deðiþti, inanamayacaðýnýz kadar çok þey. Ama bu hep böyle olmuþtur. Kendi dünyanýzý düþünsenize! 1900’ün dünyasýnda 1950’deki ülkeleri, sýnýrlarý ve aradaki 50 yýlda neler olduðunu duymuþ olsanýz inanabilir miydiniz? 1950’nin dünyasýnda 2000’deki ülkeleri, sýnýrlarý ve aradaki 50 yýlda neler olduðunu duymuþ olsanýz inanabilir miydiniz? Peki o zaman neden 2007’nin dünyasýnda 2053’teki ülkeleri, sýnýrlarý ve aradaki 46 yýlda neler olduðunu duyduðunuzda inanabilir bulmak gibi bir beklentiniz var?

Þimdilik yeni güç merkezlerinden birinin Afrika olduðunu biliyorsunuz. Bunun detaylarýna þimdi girebilmem mümkün deðil. Yine de merak etmeyin, siz Afrika’nýn nasýl yeni yýldýz olabildiðini detaylarýyla dinlemeyi ne kadar istiyorsanýz, ben de anlatmak için o kadar sabýrsýzlanýyorum.

Biraz daha ipucu vermek gerekirse, medeniyet köklerine geri döndü diyebiliriz. Dünyanýn medeniyet beþikleri tekrar dirildi.

Daðýnýklar birleþti, birleþikler parçalandý. Yeni bir þey yok aslýnda, birleþmeyi baþaranlar yükseldi ve Koçi Bey’in dediði oldu. Hani demiþ ya zalimce padiþahlardan biri olarak bilinen 4. Murad’a sunduðu bir risalede üstelik: “Küfr ile durur dünya, zulm ile durmaz.”
Þükür ki, inancýmýzda birleþmesek de adil olmakta ülkemle birlik içinde olan bu yeni Afrika gücünün ülkemle olan kültürel iliþkilerinde etkin bir rol oynuyorum.
Ýnanýn biliyorum hem meraktan kývrandýðýnýzý hem de belki aklýnýzýn çok karýþýp rahatsýz olduðunuzu... Ama bana da hak verin, yarým yüzyýlýn ve hayli hareketli bir yarým yüzyýlýn tarihi ve coðrafi geliþmelerini tek bir yazýda size aktarabilmem mümkün deðil. Neler olduðunun elimden geldiði kadar iyi bir özetini anlatacaðým, söz!

(2053'te yaþayan Kamil Asma'nýn dilinden, Yazar: Mustafa Acungil)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bilim kurgu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Birleþik Soylar
Gelecek Postasý 15 - Zenginleþtirilmiþ Doðal Zeka ve Çaðdaþ Robotlar 1 - Otobot
Gp 23 - Sanal Mevcudiyet 6 - Yine Yeni Yeniden Beden
Gp 21 - Sanal Mevcudiyet 4 - Saðlam Kafa Saðlam Vücutta Bulunur
Kurgu'nun Sonu
Gp 22 - Sanal Mevcudiyet 5 - Yeni Bir Lojistik
Gelecek Postasý - 7 - Bir Zamanlar Amerika - 2
Gp 19 - Sanal Mevcudiyet 2 - Olmayan Mülkün Temeli Nedir?
Gp 18 - Sanal Mevcudiyet 1 - Ýliþkiler, Ýliþkiler, Ýliþkiler
Gp 20 - Sanal Mevcudiyet 3 - Sertifikalý Paralel Mevcudiyetler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Su Döngüsü [Þiir]
Ýkizler [Þiir]
Gözden Irak / Gönülden Irak [Þiir]
Kelimelerle Bile [Þiir]
Namütenahi [Þiir]
Yürüyüþ [Þiir]
Mesai [Þiir]
Nostalji [Þiir]
Þehir [Þiir]
Dumankan [Þiir]


Mustafa Acungil kimdir?

Öðrenmek, öðretmek, okumak, yazmak. . . Hayatýmýn temel belirleyici unsurlarý. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Acungil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.