..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Konuþ ki seni göreyim. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Özgürlük ve Eþitlik > Gürcan Erbaþ




27 Þubat 2011
Ýstiyorum  
Çocukluðumda yumurta yüz paraydý

Gürcan Erbaþ


Halk için, halk adýna Ucuzluk istiyorum. Bu mümkün mü? Bal gibi mümkün. Mümkünlüde herþey mümkün.


:BAFE:

Çocukluðumda yumurta yüz paraydý (2 1/2 kuruþ). Dün sayýn Kýlýçdaroðlu mazotu 150 kuruþ yapacaðýz deyince uyandým. Yapmalý. Yumurta da 5 kuruþ olsun. Yýllardýr enflasyon sarmalýnda fakirleþen halkým için ne yapýlsa azdýr. Her yýl memura, emekliye yapýlan %4 zamla - buna aileleri de katýlýrsa- kaç milyon kiþi, zenginleþiyor (!) Ee yetti gayrý. Kaç yýl oldu ..dünyanýn en güzel tütününü 90 kuruþa içiyorduk, þimdi ortalama 5 liraya bi paket sigara.
Sigara da ucuzlasýn. O da 150 kuruþ olmalý. Okuyoruz, aptal deðiliz. TEKEL'i 263 milyona satmýþlar. Üç el deðiþtirip 2 milyara Ýngilizin olmuþ. Ýyi mi (?) Haydi sigarayý, rakýyý geçelim. Çok içiyor diye kýzanlar var. ( ! )
Çocukluðumda babam elimden tutup caddeye çýkarýr. Fýrýndan halka alýp parka gider otururduk. 5 halka beþ kuruþtu. Tanesi 1 kuruþ. Nostalji yaptýðýmý sanmayýn. 1950lerdi. Dün sabah fýrýndan çocukluðumu anýmsayýp kahvaltý için Halka aldým. Pakette 10 tane vardý. 2,5 lira ödedim. Yani geldi mi tanesi 25 kuruþa. Sonuç: Atmýþ yýlda enflasyon 25 misli. Yani % 2500. E.. hadi gelin memura, emekliye % 4 zamlarla yaþayýn deyin. Bir tek ekmek fiyatlarý ýlýmlý. O yýllarda 10, 15 kuruþtu. Onun da yýllardan aldýðý nasip : % 600 zam.
Günümüzde hangi iktidar bu fiyatlarý bana sunarsa ona vereceðim oyumu. Alsýn Bakanlýklarýn, Belediyelerin bütçesinden halka versin. Kötü mü olur ? Büyükler 350S Mercedeslerle gitmesinler iþlerine. Daha dün gibi bir zamanda Ýsveç baþbakaný bisikletle gidiyordu Meclisine, makamýna. Örnek alýnacaksa kendi yüreðinden, vicdanýndan örnek almalýsýn.
Yakýnýmda bir kütüphane var. Ayaðým alýþtý, gidip gidip alýyorum bi kitap. Okuyup iade ediyorum. Dün yine gittim. Ne istersiniz dedi memur? Düþündüm düþündüm bana Plato'nun (Eflatun) Devlet'ini verin dedim. Þimdi zevkle gençliðimde okuyamadýðým bu kitabý okuyorum. Socrates baþlamýþ yazmaya, ömrü vefa etmemiþ. Plato, almýþ onun fikirlerini, sonra bir 10 yýl kaybolmuþ ortadan, Devleti tanýmlayacak ya. Yedi ülkeyi gezmiþ, görmüþ, düþünmüþ, pay biçmiþ sonra oturmuþ Devleti yazmýþ. Devlet adamý diyor önce doðruyu bulacak, vicdanlý olacak, yine önce iþinin, mesleðinin ustasý olacak. Daha nice erdemleri katacak yüreðine.
Ýþte böyle. Büyüklerim biraz eðri oturup doðru konuþsunlar. Otuzdört yýl çalýþtým hâlâ dedemden kalan evde oturuyorum. Eþim de çalýþýyordu da taksitle bir otomobil alabildik. Ee Ýstanbul pahalý. bizden bu kadar. Arabayý oðluma verdim de kurtuldum. ÞÝmdi bu yaþýmda birkaç tutkumu yerine getirmeye çalýþýyorum. Nafile ! Olanaksýz. Çalýþtýðým yýllarda bir kanun aldým. Ýyi de gidiyordu. Altý ayýný doldurmadan borçlarým yüzünden satmak zorunda kaldým.
Avrupa Birliðine de giremedik. Oysa Alman arkadaþým email atmýþ, Safariye gidiyorum gelsene diyor. Þaka yapma Gert dedim. -Gert, Alman arkadaþýmýn adý.- Ben, daha balýk almaya Kadýköye inemiyorum !
Ýþte böyle: Oyumu gerçek ucuzluðu getirecek olana vereceðim. Kemal Kýlýçdaroðlunun CHP'si buna lâyýktýr.
ÞÝmdi Halk için, halkým için ucuzluk istiyorum









Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn özgürlük ve eþitlik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Uyarý Yorum
Þaka Gibi
Yuf ki Yuf
Demokrasiyi Nasýl Tarif Edeceðiz?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
12 Haziran Gecesi 12'ye Doðru
Hükümetler Ne Yapmaz?
12 Haziran Gecesi 12'ye Doðru
Ýyi Düþünün!
12 Haziran Gecesi 12'ye Doðru
Musa Peygamber ile Firavun
Benim Ýçin Önemli
Ýmdaaat (!)
Cumhurbaþkaný Olabilirsiniz.
Ormaný Yakana Müebbed

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Benim Atlarým [Þiir]
Lebon'da Buluþalým [Þiir]
Anýlar Kutusu [Þiir]
Kaside [Þiir]
Sotaya Düþmeyen Þiir [Þiir]
Atatürk Aramýzda [Þiir]
Hayalet [Þiir]
Eski Çeþme [Þiir]
Bir Sebep Göster [Þiir]
Bekleyiþ [Þiir]


Gürcan Erbaþ kimdir?

1942 Ýstanbul doðumlu, edebiyatýn her türünden hoþlanýr, ayrýca resim yapar. Kendi adýna yayýnladýðý þiir kitaplarý: Kaç Ýstanbul Var Ýçinizde, Mavi Düþler, On üzerinden on veriyorum sana, Dedemin Kitabý, Solmasýn Yurdumun Gülleri, 19 Yaþ Þiirleri, Sesler Düþünceler Duygular, Aynadan Yansýyan, Onikiden Sonra, Gece Korkularý.

Etkilendiði Yazarlar:
Halide Edib, Adalet Aðaoðlu, Yakup Kadri,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gürcan Erbaþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.