Muhtarlarımızın İstekleri

Bir masaya oturup sohbete başlıyoruz. Ali Beyin mis gibi kokan kahveleriyle sohbetin tadına doyum olmadı doğrusu. Gerçekten Ali Beyin kahvelerine diyecek yoktu. Her yudumda tüm yorgunluğunuzu atıyorsunuz

yazı resimYZ

Sıcak bir öğle sonrası Mağusa, cayır cayır yanıyor Sokaklarda kimse yok, in cin top oynuyor. Temmuz ayı, cehennem sıcağı gibi alevlerini etrafa savuruyor
Bu sıcakta, ne evde oturabiliyorsunuz; ne de gezmeye gidebiliyorsunuz. Nerede gölge, serin bir yer bulursanız kendinizi oraya atıyorsunuz
Ben de kendimi Gaziler Cemiyeti Lokaline atıyorum. Lokalin arka bahçesi bir nebze serin. Kahveci Ali Bey, buraya 2 tane de büyük serinlik (Vantilatör) atıyor. Dönen pervane kanatlarından esen rüzgâr bizi rahatlatıyor.
Bu arada, Gazimağusa Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Yeşilleme ile Mormenekşe Köyü Muhtarı Saim Aytürk geliyor. Belli ki onlar da sıcaktan bunalmışlar ve serinlemek için kendilerini Gaziler Cemiyetine atmışlar.
Bir masaya oturup sohbete başlıyoruz. Ali Ağabeyin mis gibi kokan kahveleriyle sohbetin tadına doyum olmuyor doğrusu. Gerçekten Ali Ağabeyin kahvelerine diyecek yok. Her yudumda tüm yorgunluğumuzu atıyoruz. Nefis bir içim doğrusu. Yerindeyse tam kahve
Mağusa Muhtarlar Derneği Başkanı ve Mormenekşe Muhtarı ile sohbetimiz tabii ki kendi alanları ile ilgili oldu. Konumuz, önce Belediyelerin Birleştirilmesi konusu oluyor. Bu konuda Muhtarlarımız çok önemli konulara parmak basıyor
Sayın Mustafa Yeşilleme, her şeyden önce Hiçbir Belediye Başkanıyla sorunları olmadığını, hiçbirini hedef almadıklarını, bu nedenle kimseye karşı kırıcı olmak istemediklerini belirtiyor.
Sayın Yeşilleme Birçok muhtarın şu an mevcut olan 28 Belediyeden tam olarak hizmet almalarının mümkün olmadığını belirterek Belediye Başkanlarına ulaşmak çok zor. Bazen telefonla dahi onlara ulaşamıyoruz. İş yaptırmamız neredeyse imkansız diye konuşuyor.
Önümüzdeki aylarda bazı belediyelerin küçültülerek birleştirileceğini belirten Mustafa Yeşilleme Bu durum yararlı olabileceği gibi zararlı da olacaktır. Belediyeler azaldığında sorumlulukları ve bakım alanları artacaktır. İş daha fazla olacaktır. Bu defa da onlara ulaşmak hiç mümkün olmayacaktır. Bu da sıkıntı doğuracaktır diyor.
Mustafa Yeşilleme Birleşmeye karşı değiliz. Yeni çıkacak yasa ile birleşmeler adil ve sorunsuz olarak yapılırsa bizler de bundan memnun oluruz. Ancak Belediyeler birleştirilirken bölge muhtarlarının da görüşlerinin alınması gerekir. Yıllardır muhtarlık yapan kişiler, bu konuda oldukça tecrübe sahibi olmuşlardır. Bunların bu tecrübelerinden de yararlanılması lazım. Muhtarların görüşleri birçok soruna çözüm sağlayacaktır. Buna inanıyoruz.
Muhtarlar Derneğinden seçilecek yetkili muhtarlarla bir komite oluşturulsun. Hazırlanacak olan yasada bu muhtarların da görüşleri alınsın. Bunun sonucunda daha objektif ve daha gerçekçi maddeler ortaya çıkacaktır. Çünkü muhtarlar bölgelerinin sorunlarına tamamen hâkimdirler.
Belediye Meclis üyelerinde muhtarların da % 20lik bir temsiliyeti olsun. Böyle olursa daha adaletli olunacaktır. Muhtarların kendi aralarında belirleyecekleri üyelerle Belediye meclisinde söz hakkına sahip olsunlar. Böylece tüm mahalle veya köyler belediye meclislerinde doğrudan temsiliyet hakkına sahip olacaklar ve kendi bölgelerinin sesi, kulağı olacaklardır. diye belirtiyor.
Mormenekşe Muhtarı Sayın Saim Aytürk de Şu an yasada Muhtarların Belediye meclisleri toplantılarına katılma hakları var. Ama maalesef hiçbir muhtar bu yasadan yararlanamadı. Hiçbir muhtar Belediyeler tarafından bu toplantılara davet edilmedi. Dolayısıyla sorunlarımızı iletemedik. Sesimizi duyuramadık. diyor.
Saim Aytürk Muhtarların yetkisiz olması nedeniyle bölgelerde birçok sorun yaşanıyor. Belediye Meclisi bir üye gelip Ben sizden üstünüm diyerek işimize karışabiliyor. Çalışan işçilere müdahale edebiliyor. Bu da bizi rahatsız ediyor diyor.
Mormenekşe Muhtarı Sayın Aytürk, yapılan işleri anlatarak, köylerinin şu an en acil işlerini 3 maddede topluyor:
1.Saklıkent ve Batıkent Sitelerinin içme su sorunları en acil sorunumuzdur. Bu sitelere su boruları çekilip Anavatandan gelen tatlı suyun bir an önce burada yaşayan vatandaşlarımıza verilmesi gerekir.
2.Mezarlık Yolunun asfaltlanması gerekir.
3.Köy Parkının halka her zaman açık olması ve buraya yapılan cafenin daima hizmet vermesi gerekir. Ayrıca Arsalara çöp dökülmemesi gerekir. Bu konuda herkesin duyarlı olması gerekir.
Biz de bu değerli Muhtarlarımızdan duyduğumuz bu sorunları ilgili mercilere, bu köşeden iletebilmek amacıyla sizlerle paylaşıyoruz.
Unutmayalım ki Muhtarlarımız en küçük yerleşim birimlerimizin Mülki amiridirler. Onların yaptıkları işler ve tespit ettikleri sorunlar toplumumuz için çok önemlidir. Deyim yerindeyse Muhtarlar, köy ve mahallelerde Hükümetin en küçük parmağıdırlar.
Onlara önem vermezsek toplumuzun bir yanı aksak kalır

Başa Dön