..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Çocuklarýn eðitimi, zaman kazanmak için nasýl zaman yitireceðimizi bilmemiz gereken bir meslektir. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Erdað Duru
Erdað Duru - Hümanizm ve Aydýnlanma
Site Ýçi Arama:


Ýnceleme
  Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih: Ermeni Sorunsalý (Erdað Duru) 11 Nisan 2019 Toplumbilim 

Ermenilerin Doðu Anadolu'da baðýmsýz bir devlet kurma giriþimleri XIX. yüzyýla kadar uzanýr. Bu olgu, 1870'lerden itibaren de facto bir sorun haline gelmeye baþlamýþ ve Osmanlý devletinde çeþitli yerlerde etnik isyanlar ve karýþýklar çýkmýþtýr.

  Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih: Ermeni Sorunsalý (2. Bölüm) (Erdað Duru) 12 Nisan 2019 Toplumbilim 

Osmanlý'da faaliyet göstermekte olan Ermeni kültür ve dayanýþma dernekleri Ermeni Kilise’sinin de desteðiyle önce siyasal partilere, daha sonra terör örgütlerine dönüþmeye baþlayacaktýr. Ortak amaç "Batý Ermenistan" dedikleri Adana'dan Kars'a kadar olan topraklar ile Çarlýk Rusyasýndakilerin birleþtirilerek "Büyük Ermenistan" ýn kurulmasýydý.

  Her Milletin Ayrý Bir Devleti Olmalý mý? (Erdað Duru) 11 Nisan 2019 Politika 

Amerika Birleþik Devletleri elliden fazla millet, ýrksal, dinsel-etnik gruptan oluþmaktadýr. Bu gruplarýn ABD’den ayrýlarak baðýmsýz devletler kurmasý mümkün olabilir mi ? Siyahlar, Kýzýlderililer, Hispanikler, Katolikler, Mormonlar birlikten ayrýlýp baðýmsýz devletler kurulabilir mi ?

  Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (3. Bölüm) (Erdað Duru) 13 Nisan 2019 Toplumbilim 

Meþrutiyetin ikinci kez ilaný ilaný çöküþ sürecine girmiþ bulunan Osmanlýnýn yýkýlýþýný daha da hýzlandýrýr. 8 Ekim 1912'de Balkan halklarý Osmanlý’ya karþý ayaklanýr. Siyaset ve mevki peþinde koþan, salt kendi çýkarlarýný düþünen Paþalar yönetimindeki Osmanlý ordusu pek fazla çatýþmaya girmeden, hatta Selanik gibi bazý kentleri tek bir mermi bile atmadan düþmana teslim eder.

  Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih: Ermeni Sorunsalý (4. Bölüm) (Erdað Duru) 14 Nisan 2019 Toplumbilim 

Ýçiþleri Bakaný Talat Paþa, Ermeni dernek ve komite merkezlerinin kapatýlmasý, elebaþlarýnýn tutuklanmasý ve her tür belgeye el konulmasýyla ilgili 24 Nisan 1915 kararlarýný açýklar. Ama çok geç kalmýþlardýr. Bu kararlara meydan okurcasýna 21 Mayýsta 1915te Rus General Yudeniç Van'a gelir. Burada kurulan Ermeni devletine onay verir ve Aram Manukyan Devlet Baþkaný olarak atanýr.

  Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (5. Bölüm) (Erdað Duru) 15 Nisan 2019 Toplumbilim 

11 Kasým 1918de Dünya Savaþý sona erdikten 2 gün sonra Müttefik donanmasý Boðaziçi’ne demirler, baþkent Ýstanbul iþgal edilir. 17 Kasým’da Bakü Ýngilizlerce iþgal edilir. Ermeni milisler Ýngiliz ve Fransýzlarla anlaþarak 19 Aralýk 1918’de Dörtyol’a saldýrýr. Ýngilizler Batum ve Kars’ý iþgal eder. 30 Nisan 1919 günü Kars'ýn yönetimini Ermenilere devreder.

  Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (6. Bölüm) (Erdað Duru) 16 Nisan 2019 Toplumbilim 

Bir Osmanlý paþasý olarak Samsun'a gönderilen Mustafa Kemal’in resmi görevi: Ermeni-Türk çatýþmalarýný yatýþtýrmak, direniþe geçen Türklerin örgütlenmesini engellemek, Doðudaki orduyu terhis etmek ve silahsýzlandýrmaktý. Böylece Ermenistan Doðu Anadolu’yu kolayca iþgal edebilecekti ! Ama Mustafa Kemal bunun tam tersini yapacaktýr.

  Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (7. Bölüm (Erdað Duru) 21 Nisan 2019 Toplumbilim 

Türk halký hem iþgal güçlerine, hem de saltanata karþý büyük bir direniþ ve uyanýþ hazýrlýðý içindeyken Osmanlý Devleti'nin böyle bir antlaþmaya imza atmasý büyük bir aymazlýk ve vurdumduymazlýktý.

  Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (9. Bölüm) (Erdað Duru) 23 Nisan 2019 Toplumbilim 

TBMM Hükümeti Lozan Konferansý'na katýlarak Misaký Milli’yi gerçekleþtirmeyi, Türk topraklarýnda bir Ermeni devletinin kurulmasýný engellemeyi, kapitülasyonlarý kaldýrmayý planlýyordu. Anlaþma saðlanamazsa görüþmeler kesilecekti. Nitekim, 20 Kasým 1922'de baþlayan görüþmeler çýkmaza girince savaþ rüzgârlarý yeniden esmeye baþlamýþtýr.

  Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (8. Bölüm) (Erdað Duru) 23 Nisan 2019 Toplumsal Olaylar 

Yunan Kralý Konstantin, Baþbakan Dimitrios Gunaris, ve General Anastasyos Papulas Kütahya’da buluþurlar. TBMM hükümetine son darbeyi indirmenin planlarýný yaparlar. TBMM Ýsmet Paþayý ordunun baþýndan alýp yerine Mustafa Kemal ve Fevzi Çakmak Paþalarý görevlendirir. Yunan ordusu Ankara’ya 70 km uzaklýkta olan Polatlý’ya kadar gelmiþtir !

  Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (10. Bölüm) (Erdað Duru) 28 Nisan 2019 Toplumbilim 

Lozan Barýþ Antlaþmasý kararlarýna karþý çýkan Ermeni heyeti konferansa katýlan devletlere bir protesto bildirisi vermiþtir. Bildiride Ermeni sorununun çözümlenmemiþ olduðuna dikkat çekilerek daha önceki Versailles ve Sèvres Antlaþmasý, 1921 Londra ve 1922 Paris kongrelerinde Kürt ve Ermenilere yurt saðlamak için sözler verildiði, ancak, buna uyulmadýðý, dolayýsýyla barýþýn sürekli olmayacaðý belirtilmiþtir.

  Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (11. Bölüm) (Erdað Duru) 25 Mayýs 2019 Toplumbilim 

Osmanlý devlet yapýsý dine dayalý olmasýna raðmen hiçbir zaman Nazi Almanya’sý gibi ýrkçý-faþist, apartheid bir kimliðe bürünmemiþtir. Öyle olsaydý Harem'deki kadýnlar baþta olmak üzere, devlet kademelerinde, orduda ve mecliste Rum, Ermeni, Yahudi, Arap, Kürt, Arnavut, Çerkez, vs kökenli kiþilere, bürokratlara, paþalara, komutanlara ve milletvekillerine izin verilir miydi?

  Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (12. Bölüm) (Erdað Duru) 30 Mayýs 2019 Toplumbilim 

Uluslararasý hukuk ve Birleþmiþ Milletler Soykýrým Sözleþmesi kapsamýnda bir olayýn veya eylemin “soykýrým” tanýmýna girmesi veya soykýrým sayýlabilmesi için “edimsel eylemin” (actus reus) yaný sýra, “amaçsal ögenin” (dolus specialis) de var olmasý gerekmektedir. Tehcirde böyle bir öge yoktur.

  Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (17. Bölüm - Son) (Erdað Duru) 4 Haziran 2019 Toplumbilim 

Kuþkusuz, tüm bu olan bitenler ne Türklerin ne de Ermenilerin yaþamýþ olduðu kayýp ve acýlara göz yummak anlamýna gelmez. Türk, Ermeni, Kürt, Arap, Müslüman, Hristiyan, milyonlarcasý emperyalistlerin tezgahladýðý savaþlarda öldü, yaralandý, göç etmek zorunda kaldý, evlerini, mallarýný, mülklerini kaybetti, hayatlarý yýkýma uðradý.

  Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (13. Bölüm) (Erdað Duru) 31 Mayýs 2019 Toplumbilim 

Türk Devrimi 1789 ve 1917 devrimlerinden esinlenmiþ, ama ayný zamanda Sovyet Devriminin geliþmesini de kolaylaþtýrmýþ, emperyalizme direnen mazlum uluslara yepyeni bir örnek oluþturmuþtur. Bu gerçeðe Lenin, Tito, Fidel Castro tarafýndan da dikkat çekilmiþ, vice versa, emperyalizmin oyununa gelerek Türklere karþý kýrým yaptýklarýný, Ermenistan’ýn ilk baþbakaný Ovanes Kaçaznuni 1923de yayýmladýðý parti raporunda belirtmiþtir.

  Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (14. Bölüm) (Erdað Duru) 1 Haziran 2019 Toplumbilim 

Ermenistan gerginlik politikasýný sürdürmekte ölümüne kararlý gözükmekte, Türkiye’nin Ortadoðu bölgesinde çýkacak bir savaþa girmesini veya Türkiye’de çýkacak bir iç savaþý beklemekte, tüm plan ve stratejisini buna göre yapýlandýrmaktadýr. Halkýn ekonomik sýkýntýlarýný ve öfkesini Türkler üzerine yönlendirmekte ve en büyük düþman ülke olarak Türkiye’yi göstermektedir.

  Bilderberg – "Eyes Wide Shut" (Erdað Duru) 5 Haziran 2019 Politika 

Komplo teorisyenleri, Bilderberg Grubunun finansal krizleri bilerek çýkartmak, insanlarý sürekli olarak gelecek korkusu ve baskýsý altýnda tutmak, güncel sorunlarla meþgul etmek, dünya nüfusunun, daha doðrusu sýradan insanlarýn yüzde 80'ini laboratuvarlarda üretilen hastalýklar, uzaktan ýþýnlanma, bölgesel savaþlar gibi çeþitli yöntemlerle yok etmek gibi planlarý olduðunu iddia ediyor.

  Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (15. Bölüm) (Erdað Duru) 2 Haziran 2019 Toplumbilim 

"Kimin kanýný taþýyorsun sen? Ermenice konuþarak vatandaþlýk alamazsýn. Vaftiz kâðýdýný getir, Ermeni olduðunu ispatla ki sana vatandaþlýk vereyim. Ermeni diniyle ayrýlmaz bir bütündür. Eðer Ermeni olmak istiyorsan, gelir vaftiz olursun, Ermeni Kilisesi mensubu olursun, ve o zaman dersin ben Ermeniyim diye" Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Baþepiskopos Aram Ateþyan (25 Þubat 2015, Agos)

  Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (16. Bölüm) (Erdað Duru) 3 Haziran 2019 Toplumbilim 

Avrupa Parlamentosu, Ermenistan ve Ermeni Apostolik Kilisesi “insanlarýn beyin tembelliðini gördükçe her istediðimizi yapabiliriz, sürekli tekrarlanan yalanlara sonunda herkes inanýr” diyen önderleri ve akýl hocalarý Nazilerin Propaganda Bakaný Göbbels’in yolundan gidiyorlar.

  Osmanlý Saray Edebiyatý Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 1 (Erdað Duru) 14 Haziran 2019 Ruhbilim 

Klasik psikiyatride homoseksüellik (eþcinsellik), pederasti (oðlancýlýk) ve pedofili (sübyancýlýk) üç ayrý psikoseksüel sapkýnlýktýr. Oysa, çaðdaþ psikiyatri bunlarý psikoseksüel hastalýk, ya da, cinsel tercihler olarak görür. Ne psikiyatri, ne psikoterapi, ne psikanaliz, ne Gestalt, ne de psikoloji bu tür deðiþkenlik ya da sapmalarý ahlaki veya etik açýdan yargýlamaz, konuya önyargýsýz, bilimsel ve yansýz bir þekilde yaklaþýr. Benim de bakýþ açým bu olacaktýr.

  Osmanlý Saray Edebiyatý ve Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 2 (Erdað Duru) 22 Haziran 2019 Ruhbilim 

Þark-Ýslam toplumlarýnda kadýnlarýn çalýþma hayatýndan dýþlanmýþ olmasý, göbek dansý dýþýnda sosyal ve eðlence hayatýnda yerinin olmayýþý, Müslüman milletleri adeta “kadýnsýz” bir topluma dönüþmüþtür. Flört etmek, çýkmak, buluþmak gibi sosyal aktiviteler de “bekaret ve namus elden gider” gerekçesiyle kýsýtlanýnca, bu durumda kadýn objesinin yerini, kaçýnýlmaz olarak baþka objeler almýþ, cinsel sapmalar oluþmuþ, cinsellik onlara yöneltilmiþtir.

  Holokost Yorgunluðu (Erdað Duru) 26 Ocak 2020 Toplumbilim 

Holokost’un çok sýk gündeme taþýnmasýnýn insanda býkkýnlýk ve doygunluða yol açan psikolojik bir bozukluk oluþturduðuna ilk kez Avustralyalý Prof. Colin Tatz dikkat çekmiþ ve on sekiz yaþýndaki bir gençten o dönemi anlamasýný beklemenin boþ bir þey olduðunu söylemiþtir.

 

 



Galatasaray Lisesi, Ý.Ü. Edebiyat Fakültesi



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Erdað Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 19.04.2024 16:04:53