..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yazar yazı yazmayı başka insanlara göre daha zor yapan insandır. -Thomas Mann
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > 21. YÜZYIL > Oğuz Düzgün




3 Aralık 2011
Avrupa Birliği Çöküyor Mu?  
Oğuz Düzgün
Der Spiegel’in kapağında parçalanmış bir Avro resmi ve bu resmin hemen üzerinde “Ya Şimdi?” anlamındaki “Und Jetzt?” ibaresi. Yoksa Avrupa Birliği çöküyor muydu?


:BFFC:
Bildiğimiz gibi Avrupa Birliği, siyasi bir birliktelik olmanın yanında ekonomik hedefleri olanbirliğin adıydı.

Bu birliğin üyelerinden olan İngiltere, Avro krizinden müthiş derecede ürkmüş durumda.

Para birimi olan Sterlini zaten değiştirmeyen İngiltere, bundan sonra da Avro’ya pek sıcak bakacağa benzemiyor.

Avrupa Birliğinin geleceği, İrlanda, Yunanistan, Portekiz ve İspanya'nın borç stokları nedeniyle çok da parlak gözükmüyor.

Artık şunu anlamamız gerekiyor. Zoraki ve yapay birliktelikler, doğal ve gerçek sorunlar karşısında çaresiz kalabiliyor.

Avrupalılar 1. ve 2. Dünya savaşları sırasında yaşadıkları acıların ateşini tam söndüremeden, bu birlikle bütün sorunlarını yapay olarak rafa kaldırdılar.

Avrupa Birliği, binlerce yıllık doğal bir sürecin sonucu değildi. Aksine “maddi menfaatin” hatırına siyasiler tarafından gerçekleştirilen bir birliktelikti.

Bugün bile Avrupa ülkelerinin Avro gibi konulardaki referandumların sonuçlarından korkmaları, engelledikleri doğal gerçeklikten kaçmaları anlamına geliyor.

Elbette bu birlik oluşturulduktan sonra tarih de, bu neticeye göre yorumlanacaktı ama bu gerçek tarih değil, yapay bir tarihti.

Halbuki teorikte Avrupa Birliğinin kökleri ta antik Yunan’a kadar dayanıyordu ama bugünkü Yunan kültürü, o günkünden oldukça farklıydı.

Osmanlı’dan döneri, tespihi, lokumu, sazı, baklavayı en önemlisi “şark kültürünü” almış bir Yunan, artık o meşhur Helen kültürünün temsilcisi olamazdı ki!

Hele filozoflarının yapıtlarına Bağdat’taki, Endülüs’teki Arapça’ya çevrilmiş eserlerden ulaşmış bir Avrupa, aslında artık eski Avrupa değil olsa olsa Av/arapa idi.

Çünkü çeviri eser demek, o eserin yeniden yazımı ve inşası demekti. İbn-i Sina ya da Farabi bu çeviri işini yaparken, o dönemdeki İslami kültürü esas alacaklar, eserlerini o kültürün boyasıyla boyayacaklardı.

Hıristiyanlık kültürü yanında bu yeni felsefi temele dayanan Avrupa, aslında sonuçta yeniden İslami kültürü ve medeniyeti doğuracaktı. Çünkü tohumların fıtratı asla yanılmazdı.

Avrupa’nın antik Helen’e dayandığı tezi, Osmanlı’yı yok sayan bizdeki tarihi tezler gibi yapay bir tarih diyalektiği oluşturmak adına ortaya atılmıştı.

Avrupa Birliği her ne kadar kadim Avrupa ve Hıristiyan kültürünün ortak unsurlarına dayandırılsa da, bütün bu ortaklıkların kendilerine ait farklı kültürel genleri var.

Yani bu ortak görünümler ya da benzerlikler, birliği oluşturan parçalar arasında mükemmel doku uyumları yaşanacağı anlamına gelmiyor.

Sorunları göz ardı edilip, bu birliğe dahil edilen ülkelerin bütün hastalıkları Avrupa Birliği vücudunun hücrelerine kadar sirayet edecekti.

Yunanistan’ı bırakın, Güney Kıbrıs Rum kesimini bile bütün ağır sorunlarıyla sınırları içine alan Avrupa, aslında ayağına bir taş bağlayıp kendini Akdeniz’in derinliklerine atmış oldu.

Avrupa’nın bugün yaşadığı Avro krizi, aslında büyük bir hayal kırıklığının da acıklı bir yansıması değil midir örneğin?




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İsmail Yk'dan Bombabomba. Com
Metal Fırtına'da Anlatım Bozuklukları
Ana - Erkil Bir Medeniyetten Ata - Erkil Bir Zorbalığa
Bir Deizm Eleştirisi
İhanet Çamuruna Düşmüş Altın Kavramlarımız
Dücane Cündioğlu'nun Cenab-ı Aşkı
Müstehcen Sanatla İmtihanımız
Nötrinonun Hızı ve Evrim Taassubu
Islam Gehört Zu Deutschland (İslam Almanya'ya Aittir)
Harry Potter İngiliz Ajanı mı?

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Sen Var Ya Sen! [Şiir]
Çakkıdı Çakkıdı [Şiir]
Bâlibilen Dilinde Şiir [Şiir]
Üç Boyutlu Şiir [Şiir]
Miraciye [Şiir]
Sağanak Sen Yağıyor [Şiir]
Bülbüller Şehri İstanbul [Şiir]
Türkçe Hamile Beyanlara [Şiir]
Burası Sessiz Biraz [Şiir]
New Orleans'lı Siyahi Kirpiklerin [Şiir]


Oğuz Düzgün kimdir?

Yazar edebiyatın her alanında çalışmalar yapıyor.

Etkilendiği Yazarlar:
Bütün yazarlardan az çok etkilendi. Zaten insanoğlunun özelliği değil midir iletişimde bulunduğu varlıklardan etkilenmek?


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Oğuz Düzgün, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.