..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Konuþ ki seni göreyim. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > seyfullah ÇALIÞKAN




31 Aralýk 2011
Mevsim Türlüsü 2  
yok

seyfullah ÇALIÞKAN


Sümüðü buz tutmuþ bir çocuk kapýmýzý çaldý. Saatin kaç olduðunu bilmiyordum. Neredeyse yirmi gündür elektrikler kesikti. Kar hatlarý koparmýþ diyorlardý. Yemeði yedikten sonra yataðýma girip uzanmýþtým. En son radyoda haberlerin baþladýðýný anýmsýyorum. Ýþte tam orada kopup gitmiþim. Radyoda haberler baþlamýþtý Alýþkanlýk iþte önce pencereye koþtum. Dýþarýsý sadece sisli ve cýlýz bir aydýnlýktan ibaretti.


:CJDI:
MEVSÝM TÜRLÜSÜ -2



Sümüðü buz tutmuþ bir çocuk kapýmýzý çaldý. Saatin kaç olduðunu bilmiyordum. Neredeyse yirmi gündür elektrikler kesikti. Kar hatlarý koparmýþ diyorlardý. Yemeði yedikten sonra yataðýma girip uzanmýþtým. En son radyoda haberlerin baþladýðýný anýmsýyorum. Ýþte tam orada kopup gitmiþim. Radyoda haberler baþlamýþtý Alýþkanlýk iþte önce pencereye koþtum. Dýþarýsý sadece sisli ve cýlýz bir aydýnlýktan ibaretti. Soðuðun önünü kesebilmek için camlarý aylar önce gübre çuvalý naylonlarýyla kapatmýþtýk. Yatmadan önce açýk unuttuðumuz radyo kafasýna göre takýlýyordu. Telaþla sokak kapýsýna koþtum. Tahta sürgüyü geriye çekip kar üzerinde zor ilerleyen kapýyý biraz aralayabildim. Sümüðü buz tutmuþ, ellerini ovuþturan küçük bir çocuk beni bekliyordu. Karlar altýndaki kerpiç evler, daracýk sokaklar kalaylý bir kazan gibi ay ýþýðý altýnda parlýyordu. Bazý evlerin bacalarýndan hala dumanlar yükseliyordu.

"Babamýn diþi aðrýyor. Sizde optolidon varmýþ? Varsa birkaç tane verecekmiþsin."dedi. Odaya dönüp gaz lambasýný yaktým. Bir parça gazete kâðýdý yýrttým. Birkaç tane hapý kâðýda sarýp kapýnýn önünde bekleyen çocuða verdim. "Babana selam söyle, geçmiþ olsun de benim için." Saate bakmak o zaman aklýma geldi. Ben kocaman bir uyku çekmiþtim ama sabaha daha kocaman bir yýl vardý. Saat henüz dokuz buçuktu. Yataða geri dönüp uyumak mümkün deðildi. Sobanýn külünün birazýný maþa ile çekip eski bir alüminyum tepsinin içine aldým. O tepsi artýk bu iþ için kullanýlýyordu. Sabanýn arka kýsýmlarýna iki tane tezek yerleþtirdim. Ön tarafa da birkaç parça kuru odun. Kapaðýný kapatýp hava deliðindeki boþluða bir gazete sokup tutuþturdum.

Adem ve ben bin dokuz yüz seksen beþ kýþý kadar inatçý ve tutkulu iki aþýktýk. Madem ki uykum kaçmýþtý, madem ki soba da yanýyordu ve hala lambamda gaz vardý. O zaman bir yandan radyo dinleyip öte yandan þiirler, mektuplar yazmak kaçýnýlmazdý. "Ela gözlüm, aklýmda kardan ve soðuktan baþka bir þey yok. Beyaz temizliðin, aydýnlýðýn, duruluðun rengidir derler. Sakýn inanma… Burada tam iki aydýr yaþamýn bütün renkleri bembeyaz... Beyaz kar demek, soðuk demekmiþ. Açlýk, hastalýk, yokluk demekmiþ. Haberimiz bile yokmuþ. Köy yollarý neredeyse bir aydýr kardan kapalý ve yirmi gündür elektrikler kesik. Neyse ki gazýmýz var, unumuz, þekerimiz ve tuzumuz da. Anlatmakla olmaz, yaþamak lazým diyenleri þimdi çok daha iyi anlýyorum. Sana içimde her gün biraz daha büyüyen can sýkýntýsýný, yalnýzlýðýmý ve buradaki yaþamýn ölümcül tekdüzeliðini anlatmayý beceremem. Gelip görmen, yaþaman ve öteki insanlarla paylaþman lazým...

Ela gözlüm, sigarayý yine arttýrmýþým. Kaç pakete çýktým bilmiyorum. Köylülerden biraz tütün aldým. Arada bir kendim sarýp içiyorum. Bu uçsuz bucaksýz beyazlýk her bakýþta efkârýmý çoðaltýyor. En çok neyi özlüyorum biliyor musun? Elbette önce seni… Ve ela gözlerinden sonra koyu maviden, yeþile çalan bir denize bakmayý özledim. Konak meydanýna inip kalkan güvercinleri, vapurlarýn peþinden koþup duran martýlarý özledim."

Bin dokuz yüz seksen beþ yýlýnda Elbistan Ovasýnda son otuz yýlýn en acýmasýz kýþý yaþanýyordu. Can sýkýntýsý gölge gibi bedenimize eklenmiþti. Hayrinin Kahvesi'nde sabahtan geceye kadar sürekli taþ ve kâðýt oynuyorduk. Oynayanlar ile yancýlar sürekli deðiþse bile masa hiç dinlenmiyordu. Âdem ve ben umutsuz ve bunalýmda iki âþýktýk. Raký ile dargýn kalmaya özen gösteriyorduk. Ýçmek için birlerce nedenimiz vardý. Ama insan bu koþullarda aðzýyla içemez raký þiþesinde balýk olmayý isteyebilirdi.

Zühre Bacý halimize acýmýþ olacak ki dün akþam bizi yemeðe çaðýrdý. Patatesli, kýymalý kömbe yapmýþ. Ayranýmýz koyu, turþularýmýz kehribar gibi sarýydý. Lüküs ýþýðýnda çaylar içilip, sohbetler yapýldýktan sonra eve döndük. Dýþarýdaki ayaz anlatýlýr gibi deðildi. Birkaç yüz metre içinde ayakkabýlarýmýz bile donmuþtu. Sobayý yakmaya üþendiðim için eve girer girmez yattým. Âdem kendi odasýnda yataðýnýn içinde ve gaz lambasý ýþýðýnda bir þeyler yazmaya çalýþýyordu, " Sen isterse yazma zararý yok. Sana kýrýlabilecek, darýlýp küsebilecek durumda deðilim. Burada yaþamla aramdaki en güçlü baðým sensin. Eðer bir gün "mektuplarýný istemiyorum, yeter artýk, yazma bana," dersen susarým. Yazdýklarýmýn nasýl göründüðünün farkýndayým. Sana öyle uzaðým ki elimden bir þey gelmiyor. Ben sana aþaðým. Hastalýklý bir tutkunun esiri deðilim."

Bin dokuz yüz seksen beþ kýþýnda Âdem ve ben âþýktýk. Evleri, sokaklarý, aðaçlarý ve kýþý bambaþka bir gezegendeydik. Sadece insanlarý tanýdýktý. Uzaktan bakýldýðýnda da, içine girildiðinde de bütün köylüler birbirlerine benziyorlardý. Gün boyu ineklerden, koyunlardan, traktörlerden, particilerden konuþuyorlardý. Ve gelecek yýl pancar fiyatlarýnýn daha iyi olacaðýný umut ediyorlardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mevsim Türlüsü
Yitirilmiþ Akýl Hükümsüzdür
Kel Baþa Arap Saçý
Ben Daha Çok Napolyon'um
Aç Tokun Halinden Anlamaz
Grip, Televizyon ve Terlik
Ne Güzel Hiç Bir Þeyimiz Yoktu
Midyat
Poyraz,yaðmur ve Sonbahar
Sabaha Methiye

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baþka Türlü Bir Þey
Canan
Aþký Anlatmak Haksýzlýktýr
Zaman Sen Yalansýn
Nisan"ýn Þuçu
Bahar, Badem, Çocuk
Sonbaharý Hüznün Rekleri Boyar
Bir Fýrtýna Tuttu Bizi
Delikanlýyý Bozan Yazýlar
Romantizm Delikanlýyý Bozar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tabanca [Öykü]
Saman Altýndan Aþk Yürürse [Öykü]
Raký Þiþesine Ejderha Olduk [Öykü]
Gökçeada 3 [Öykü]
Ben Ýþin Kitabýný Yazmýþtým [Öykü]
Sokarým Seni Þalvarýma Çýkarýrým Tozpembe [Öykü]
Nataþa, Mavra ve Raký [Öykü]
Öyle Pat Diye de Ölünmez ki [Öykü]
Güvercinli Yazý - 1 [Öykü]
Çaki, Çakmak, Býcak, Tarak [Öykü]


seyfullah ÇALIÞKAN kimdir?

Ben yazar falan deðilim. Yazma eðilimli biriyim. Durumum henüz tedavi gerektirecek kadar kronik hale gelmedi. .

Etkilendiði Yazarlar:
Bilmiyorum,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © seyfullah ÇALIÞKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.