..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ne elbiseler gördüm, içinde adam yok, ne adamlar gördüm sýrtýnda elbise yok." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Saðlýk > kemal düz




14 Aralýk 2012
Davud-ý Antaki (Antakyalý Davut)  
kemal düz
antakya yöresinde bulunan bitkilerden yararlanarak yazdýðý þifalý bitkilerin kitaplarý günümüzde pek çok araþtýrýcýya kaynak olmaktadýr.


:BGAI:
ANTAKYALI DAVUT
Týp yetersiz kalýyor olmalý: Bitkiler, otlar, aðaçlar, taþlar, týlsýmlar, dilekler tekrar dillerde. Bilim, teknoloji çok hýzlý ilerliyor... Ýnsanlýðýn mutluluðu ve saðlýðý için çözüm üretemiyor mu? Veya týp kendisine bir dayanak mý arýyor. Alternatif mi yaratýyor, eksiðini böyle mi tamamlamaya çalýþýyor. Kitaplar yazýlýyor, söyleþiler oluyor. Biz þifalý otlara ömrünü veren, insanýnýn mutluluðu için canýný yollara atan büyük bir bilim adamýndan söz etmek istiyoruz. Döneminin ünlü týp bilgini, ve hekimi doðum tarihi hakkýnda rivayetler muhtelif (1534 !) yaklaþýk olarak tahmin edilmektedir. Kesin doðduðu yer belli. Bu nedenle kendisine “ Antakyalý Davut” denmiþtir. Týp ve eczalýk yanýnda; bilimin her alanýnda yetiþtirmiþ kendisini. Tabiat Bilgisi, Matematik, Mantýk, Felsefe, Kimya, Astronomi Ýslam ve Fýkýh'ýn yanýnda Yunanca da öðrenir. Þeyh Yusuf el Hekim'den dersler almýþ. Kendisinden önce týp, eczacýlýk ve þifalý bitkiler konusunda araþtýrmalar yapan alimlerin çalýþmalarýný da incelemiþ, onlarý bir bir sentezleyerek çok önemli tedavi yöntemleri geliþtirmiþtir. Ýbni Sina'dan oldukça çok etkilenmiþtir. On adetten fazla kitap yazmýþtýr. Antakya yöresinde bulunan bitkilerden yararlanarak yazdýðý þifalý bitkilerin kitaplarý günümüzde pek çok araþtýrýcýya kaynak olmaktadýr. Hataylýlar sahiplerinin isimlerini söylemeden asla kendilerinin olmayan fikirleri ileri sürmezler. Kim baþka birinin kitabýndan derslerinden faydalanmak isterse önce sahibinden izin alýrdý. Antakyalý Davud' da kitabýna aldýðý küçücük bir bilgi bile olsa onun adýný mutlaka belirtmeden geçmemiþtir. Oysa günümüzde, televizyonlara çýkan prof. lakaplý kiþilerden, siz hiç Antakyalý Davud'un adýný duydunuz mu? Oysa onun eserlerinden ne çok bilgi almýþlardýr kim bilir.
Hayatýný insanlarýn hastalýklarýný tedavi ederek geçirmiþtir. Antakya'nýn daðýný yaylasýný ovasýný adým adým dolaþmýþ, bitkileri otlarý incelemiþ kitabýný yazmýþtýr. Yazdýklarýný gerçeðe tam uygun olduðunu defalarca kontrol ettikten sonra yazýya dökmüþtür. Ýbn – i Sina'nýn 800 civarýnda bitkisel ve hayvansal þifa veren ilaçý kitabýna almýþtýr. “Týp Kanunu” adlý eserinden sonra yazýlan ikinci önemli kitap alanýnda mahir ve hakim olan biricik alim olan Antakyalý Davud'un yazdýðý 1600 ilaçýn terkibini referans eseri olan bitkileri anlattýðý “ Tezkere” isimli eserinde yer alýr.. Tabip ve eczacýlarýn üstadý, çok zeki olmasýndan dolayý “Basir” lakabý verilmiþtir. Antakya'dan Þam'a, oradan Mýsýr'a gitmiþtir. Davet üzerine de Mekke'ye gitmiþtir. Sonradan gözleri görmez olur, 1599 yýlýnda Mekke'de vefat eder. Ýlaç yapmada yeni yöntemler bulan Antakyalý ilaç çeþitlerinin hazýrlanmasýnda etkili olduðu gibi, eczacýlýk ve hekimlik birbirine sýký sýkýya baðlý bir meslek idi, her hekim ayný zamanda bir eczacýydý. Antakyalý Davud'un adýný neden az duyduðumuzu bir baþka yazýda deðineceðim. Yine Ýskenderunlu Dr. Tuncer Sümer Antakyalý Davut'tan 420 yýl sonra doðup büyüdüðü bu topraklara ve milletine bir týp kitabý armaðan etti. Bir hekim olarak beslenme ve saðlýk konusunda gördüðü yanlýþlýklarý, elverdiðince çevresindekilere sohbetlerinde anlatan Tuncer Sümer, bununla yetinmeyerek bir saðlýk kitabýna da imza attý. Kitabýn adý “ Türkler ve Müslümanlar Nasýl Beslenmeli ? “ Kitabýn ilk baskýsý, 2012 Kasým ayýnýn son günlerinde, Ýleri Yayýnlarý (Ýstanbul)ndan çýktý. Yaklaþýk 15 yýldýr, büyük bir özveriyle üzerinde çalýþtýðý; bize ait, kültürümüze uygun beslenme metodunu; yaptýðý araþtýrma, gözlem ve deneyimleri, bilimsel yöntemlerle test etti.. doðruladý. Ýthal beslenme yöntemlerini reddeden bizim coðrafyamýzda yaþayan insanlara özgü beslenme biçimini öneren, kitabýný akýcý ve anlaþýlýr bir dille anlatan Dr. Tuncer Sümer'i kutluyor, kendisinden daha baþka alanlarda kitaplar bekliyoruz. Hatay'ýn yetiþtirdiði bitkiler sebzeler otlar yanýnda hayvansal gýdalarý öneren Doktorumuz, ezberleri bozuyor. Ben bir çýrpýda okudum ve çok yararlanýyorum. Sizlere de önerim; okumanýz ve faydalanmanýz... Koyun gibi deðil aslan gibi beslenin! diyor, Doktorumuz.
KÜLTÜR SANAT DÜNYASI:
Erzurum Devlet Tiyatro'sunda, Ayla Kutlu'nun ayný isimli kitabýndan oyunlaþtýrýlan “ Mekruh Kadýnlar Mezarlýðý” oynuyor. Erzurum Devlet Tiyatrosunda görevli oyunun kadrosunda yer alan Ýskenderunlu tiyatro sanatçýsý F. Nazlý Polattaþ'da yer alýyor. Nazlý Polattaþ'a, oyuna ve Erzurum'a selam, saygý ve sevgilerimizi gönderiyor ve daha nice oyunlar diyoruz. Yazarýmýzýn televizyonda ve tiyatro da gördüðü baþarýlarla gurur duyuyoruz. Oyunu Hataylýlar , Ýskenderunlular tiyatroseverler görmek isteyeceklerdir. Yetkililer isterlerse bu oyunu Ýskenderunlu, Hataylý tiyatroseverlere izletme imkaný yaratabilirler. Kemal Düz, e – posta: kemaldz@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Erman Kemal Sunal'ý Anlatýyor
Harflerin Ýzinde Bir Yazar: Fatin Hazinedar
Bir Baþka Dünya: Hatay
Sarýkamýþ'tan Esarete
Sarýkamýþ'tan Esarete
Ýskenderun Caddeleri
Paris Strasbourg Gezisi
Yarýkkaya Efsanesi
Titus Timsahý
Mutlu Güney

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.