..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarihten öðreniyoruz ki tarihten hiçbir þey öðrenmiyoruz. -Hegel
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Özlem Salman




20 Þubat 2014
Görsel Bellek Oyunlarýndan Ýbarettir Belki de Hayat  
Özlem Salman
Görsel belleðin diri dünyasýnda yaþanmýþ ve yaþanmasý ümit edilenler arasýndaki çekiþme hiç bitmez. Öyle ki insaný alýr sürükler zamanýn sonsuz algýsýnda. Kendini alamaz, zaman zaman kaptýrýrsýn büyünün hoþ ritmine. Dans eder gibidir tüm figürlerin hareketleri, yumuþak bir koþulsuzluk hüküm sürer.


:AEDB:
Kurgunun zamana ve mekana hükmediþinin izleri, derinlerden dýþa vuran deniz dalgalarý gibi sarsar benliði. Hani derin maviden ak köpükler haline dönüþüp Aphrodite gibi bir güzelliði yaratan dalga misali, iç dünyada bekleyenlerin karaya vurup sonlanmasý beklenir durur bu oyunda. Görsel belleðin tüm sýnýrsýzlýðýna raðmen esnemeye çalýþan sýnýrlarýn acýttýðý canýn huzursuzluðunda gidip gelir us. Bir son ya da bir baþlangýca evrilsin, deðiþsin, dönüþsün istenir çaresizce…

Bilgisayar belleði kurgulanýrken, insanýn ki model alýnmýþ mýdýr bilinmez ama her ikisinde de hiçbir þey koybolmaz. Yok olduðu, hatta hiç varolmamýþlýðý arzulansa da bazýlarýnýn, gün gelir, týpký Aprodite’nin sudan çýkýþý gibi yeniden ve yeniden doðuþu izlenir. Mutlak bir çaresizliðin yansýmasýdýr bellekten dýþarý fýrlayan görsel sahneler. Kiminde sadece görüntü kiminde ise replikler canlanýr. Bazen her ikisi birden. Ancak anlaþýlýr ki, unutulduðu sanýlan hiçbir þey unutulmamýþtýr.

Bazen hiç umulmadýk bir yer, bir zaman ve bir anda, bir renk, bir müzik, bir ses, çekip alýr görünürleþtirir gizler ardýnda kalaný, alýr taþýr, belleðin ön yüzüne. Bu biraz Aprodite’i taþýyan midye kabuðu, biraz da bilgisayar belleðinin herhangi bir yere kaydettiði verinin basit bir müdahale ile görünürleþmesine benzer. Gerçek deðiþmemiþtir, sonuç, “Hiç bir þey yoktan var, vardan yok olamaz” öngörüsünün destekleniþidir. Kaçýnýlmazdan kaçamamaktýr aslolan.

Ne zaman bir turuncu çarpsa gözüme, sadece bir bisiklet gelir gözümün önüne, turuncu renkte bir bisiklet. Ne zaman bir mavi görsem, yeryüzünün tavanýna ulaþmaya çalýþan bir balon hayal ederim. Ne zaman bir sarý yansýsa, güneþin sýcaðý yalar geçer yüzümü. Yeþil, nedense hep gözleri anýmsatýr bana. Oysa ki göz boncuklarý hep mavidir. Çaðrýþýmlar, hayat kurgusunun þekillenmesinde roller üstlenmiþ ve sahip olduklarýný hiçbir baþka oyuncuya kaptýrmak istemeyen bir çabayla direnmektedir. Yeni oyunlar kurulsa ve oyuncular farklý roller almýþ olsa da bir kývýlcým etkisi yapar çaðrýþým ve her þeyi beklenmedik bir anda deðiþtiriverir.

Yaþanan an’ýn somut sertliðine inat hayallerin ve görsel bellekte soluklanan hayatýn soyutluðu göz kamaþtýrýcýdýr. Renkler, sesler ve kimi zaman silik formlarla ve tüm olumsuzluða raðmen taptaze hatta capcanlýdýr orada ve bu dünya, bir sýðýnma noktasý bir mutluluk diyarýdýr. Kimsenin, hiçbir þeyin müdahale edemediði, hafif sisli ancak büyülü bir yerdir. Görsel belleðin diri dünyasýnda yaþanmýþ ve yaþanmasý ümit edilenler arasýndaki çekiþme hiç bitmez. Öyle ki insaný alýr sürükler zamanýn sonsuz algýsýnda. Kendini alamaz, zaman zaman kaptýrýrsýn büyünün hoþ ritmine. Dans eder gibidir tüm figürlerin hareketleri, yumuþak bir koþulsuzluk hüküm sürer.

Görsel bellek her defasýnda farklý kombinasyonlarý sýralar durur farklý sahneler ve dekorlarda, fakat o sisler ardýnda kalmasý beklenen figürler hiç deðiþmezler. Varolanýn yok olmayýþýnýn müjdecisidirler ve ilahi bir dokunuþ gibidir bu iþaret. Sanki tamamlanmayý bekleyen bir puzzle gibi öyle bir yerde, bir noktada asýlý kalmýþtýr. Kim dokunur ya da dokunmaz bilinmez ama yarýmlýklara tahammülü yoktur görsel sahnelerin.

Bir oyun sahnesi, bazen de bir oyuncu gibidir görsel bellek. Yaþamýn sonsuzmuþ gibi algýlanan uzamýnda bir önde bir geride kalýr izlersin o soyutluðun albenisini. Kapýlýr gidersin büyünün, gizemin ilüzyonuna.

Görsel bellek oyunlarýndan ibarettir belki de hayat, sen sadece durur izlersin.

Özlem Salman
Kýbrýs, 20/02/2014



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sizi Çok Seviyorum Sevgili Dostlarým : -) )
Kelebek Etkisi’yle Ýnsaný Dönüþtüren Bir Momentumdur Yaz
Pisi Pisine Kaybetmeyi Umarsýzca Geçiþtirme Telaþý
Bir Yaným Hep Chaplin ve O Beni Hep Çok Sevdim

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeni Milenyumun Amazonlarý; Kýbrýslý Kadýnlar
"Yirmi Yedi Yaþýnda Ölen Ölümsüzler"den Biri; Amy Winehouse"un Ardýndan…
Orjinal Gýbrýslý'lýk Adalý Olmak mý?
Medya Öldü, Yaþasýn Sosyal Medya!
Kulaða Ne de Hoþ Gelir; Sil Baþtan!
"Hayat Bir Kutu Çikolatadýr. Ýçinden Ne Çýkacaðýný Bilemezsin". Forrest Gump
Arþiv Belgelerini Kýbrýs'ta Aramayýn!
Bir Zeki Müren Geçti Bu Hayattan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bu Dünya’da Yaþamak Bazen Çok Aðýr Geliyor [Eleþtiri]


Özlem Salman kimdir?

‘Kurguda týpký hayat gibi; içinde binbir deðiþkenin rol oynadýðý bir döngü. . . ’ Yine týpký hayat gibi, o da doðrusal atýmlý bir hareketle deðil, zaman ya da ýþýk benzeri dalgasal bir karaktere sahipti. Hayatýn merkezinde doðanýn kendisi varken, roman kurgusunun merkezindeki yazardý.

Etkilendiði Yazarlar:
Shakespeare,Tolstoy,Nazým Hikmet, L. Aragon, Yannis Ritsos, Özdemir Asaf, Can Yücel,Nietzsche, C. Dikens, Pablo Neruda, Yevgeni Yevtuþenko..daha doðrusu dünyada iz býrakan edebiyatçýlar, filozoflar..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özlem Salman, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.