..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan gülümsemeyle gözyaþý arasýnda gidip gelen bir sarkaçtýr. -Byron
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Kâmuran Esen




3 Ekim 2014
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Zavallý Torunum  
Kâmuran Esen
Zavallý torunum! Ona, ailesi olarak verdiðimiz deðerin keþke binde birini Milli Eðitim Bakanlýðý verebilseydi. Çoluk çocuðumuz bu çarpýk düzenin, milli eðitimin yazboz politikalarýnýn kurbaný olmasaydý.


:AAGC:
Nasýlsýn, iyi min sevgili günlüðüm? Benim nasýl olduðumu soracak olursan; nasýl olduðumu biliyom, niye böyle olduðumu da biliyom emme(ama), nasýl olduðumu sana nasýl anlatacaðýmý bilemiyom. Aðzýmýn ne dadý var, ne duzu, ne de canýmýn keyfi. Yatsam, hasda deðilim; galksam, iyi deðilim. Tahmin edeceðin gibi vaziyetle kötü. Hem ben ne vakýt iyi oldum ki, þinci iyi olayým. Ýyi olacak zamanda deðiliz sevgili günlüðüm. Keþke diyom; on beþ, yirmi yýl önce dünyaya gelseydim de, bugün memleketimizde yaþanan yozlaþmayý, deðerlerimizin bicik bicik nasýl alttan alttan oyulduðunu, hele hele milli eðitimde yaþanan rezillikleri görmeseydim. Çokdan ölmüþ olurdum çünkü. Ýþde onun uçun günlerdir sana iki satýr yazamadým. Elim kâhada, galeme varmadý. Ýçimde aðaçlarýn dallarý çatýr çutur gýrýlýp dururken, günlük yazma sýrasý mý? Yazamadým….Emme bugün yazayým da, içimi aycýk sana boþaltayým dedim.
Torunum uçun çok üzülüyom sevgili günlüðüm. Zavallý torunum ! Sanki çocuk deðil de Milli Eðitimin gözünde, gýrýk bi göynek düðmesi. Kendisine çok garným yanýyo. Nuçun deyecek olursan sevgili günlüðüm, anlatýverim: ....Üç havta önce torun okula baþladý. Birinci sýnýflarý, öteki sýnýflardan bi havta önce eðitime aldýla, akýllarý sýra. Anasý, bubasý, ben bi heyecanla gitdik okula. Okulun ilk günü, yanýnda olmak, onun sevincini paylaþmak istedik. Çocukdan çok biz heyecanlýyýz. Biz heyecanlýyýz da, asýl heyecanlý olmasý gerekenlerde týk yok. Çünkü, hemen hepsini küstürmüþle. Çocuk dersen, günlerdir bi heyecan içinde ki, sorma gitsin. Aklýna geldikçe, “ Gaç akþam daha yatýp da okula gidecem?” diye sordu durdu zavallý. Sanki okulda, kendisini bekleyen atanmýþ bir öðretmen varmýþ gibi, eðitim öðretime hazýr bir sýnýfý varmýþ gibi. Ne bilsin çocuk milli eðitimdeki karmaþayý. Ne bilsin, okullarda öðretmen eksikliði olduðunu, sýnýfýnýn badana bile yapýlmadýðýný. Sanýyo ki, öðretmen sýnýfda hazýr, öðrencileri bekliyo, elinde bi demet çiçekle. Hayalden kim ölmüþ? Onun uçun okula gitmeye can atýyo. Sýnýfýn duvarlarýnýn fare kemirmiþ gibi oyuk oyuk olduðundan, badana bile yapýlmadýðýndan haberi yok ki. Okulun ilk günü, kendisini okulda karþýlayan öðretmen olmayacaðýndan; zaten olan öðretmenin de tayini çýktýðýndan haberi yok. Biz büyüklerin de yoktu tabi. Ancak, haberlerde dinlemiþtik, gazetelerde okumuþtuk; öðretmen tayinlerinin okullar açýldýktan sonra yapýlacaðýný.
Mudurnu’da hiçbir okulun asil müdürü yok sevgili günlüðüm. Hepsi baþga yerlere tayin edilmiþ, þincilik vekil olarak müdürlük yapýyorla. Her an gidebilirle senin anlayacaðýn. Bakanlýk, Mudurnu’da ne gadar okul müdürü varýsa, tamamýný görevden almýþ. Neymiþ efendim, puanlarý düþükmüþ. Kimle veriyo bu puanlarý bilmiyom tabi. Düþük puanla nasýl müdür vekilliði yapýyorla, onu da anlayamadým. Sonra, aycýk düþününce buldum sevgili günlüðüm. Bakanlýk, bizim bu baþarýsýz(!), puaný düþük( güya) müdürlere; “Biz, senin yerine kendi adamlarýmýzdan birini getirecez de; o gelinceye gadar sen þimdilik yerinde durakoy.” demek isdiyorla. Bunu tahmin etmek veya anlamak için süper zekâ olmaya gerek yok. Sorarým sana sevgili günlüðüm; görevden alýnan ve görevini vekaleten(emanetçi gibi) yürüten o okul müdüründe gýrgýnlýk olmaz mý, hevesi gaçmaz mý, görev aþký, çalýþma isteði diye bir þeyi galýr mý? Galmaz.
Bi de sevgili günlüðüm, aklýmýn ermediði bi þey var: Tüm baþarýsýz okul müdürleri Mudurnu’ya mý toplanmýþ? Gerede’deki, Dörtdivan’daki bütün okul müdürleri çok baþarýlý olduklarý uçun mu yerlerinde duruyorla? Madem bizim müdürlerimiz o kadar baþarýsýzdý da, neden onlara yýllarca müdürlük yapdýrdýnýz? Gaç senedir nerdeydiniz? Þinciye gadar nuçun görevden almadýnýz? Ne oldu da, bu müdürler aniden baþarýsýz oldula? Ya da iktidara ne diye ters düþtüle birden bire, gül gibi geçinip dururken? Okullar açýldý, okullarda müdür yok, bazý sýnýflarýn öðretmeni yok. Neyse ki, geçici görevli bir öðretmen verdiler de iki þubenin çocuklarýna, bizim torun ortada galmadý. Çocuðun da gafasý garýþdý.” Bu öðretmen benim öðretmenim deðilmiþ, nerde benim öðretmenim ?” diyo. Tabi biz de çocuða; “Oðlum, siz çocuklar olmasanýz Milli Eðitimin iþi ne gadar golay olacak,” diyemiyoz.
Bu durumun müsebbibi ne öðretmen, ne okul müdürü, ne de Milli Eðitim Müdürü. Okullardaki öðretmen açýðýnýn, okulun ve sýnýflarýn eðitim öðretime hazýr olmayýþýnýn tek sorumlusu ve suçlusu Milli Eðitim Bakanlýðý. Okullar açýlmýþ; öðretmen tayin bekliyo, vekil müdür gitmek için gün sayýyo, öðretmen dersen tayini çýktýðý için, iliþiði kesilmediði halde derse girmiyo. Henüz on yaþýna gelmiþ gýz öðrencilerin baþýný gapatacaðýnýza; aklýnýz sýra kýyafet özgürlüðü(güya) getireceðinize, önce asýl iþinizi yapýn siz. Önceliðiniz türban olacaðýna, saðlam bi eðitim olsun. Sanki her þey tamam da, sýra barmak gadar gýzlarýn baþýný gapatmaya geldi.
Senin anlayacaðýn sevgili günlüðüm, bu yaþa geldim; Milli Eðitimde böyle bi kýyým görmedim. Böyle bi tutarsýzlýk, böyle adam kayýrmaca, böyle bi belirsizlik görmedim. Zavallý torunum! Ona, ailesi olarak verdiðimiz deðerin keþke binde birini Milli Eðitim Bakanlýðý verebilseydi. Çoluk çocuðumuz bu çarpýk düzenin, milli eðitimin yazboz politikalarýnýn kurbaný olmasaydý.
Hoþca gal sevgili günlüðüm. Görüþürüz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Türkülerimiz
Baþlýk Yok!
Imf'ye Borç Veriyoruz Yalaný
Kadýn Ýkinci Sýnýf Vatandaþ mý?
Ne Yazsam Ne Yazsam!
Umutla Baþlayan Bir Günün Hikâyesi
Anneanneler Üzerine Bir Araþtýrma(!)
Bir Pazar Yerinde Yaþananlar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm – 6

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.