..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin ölçüsü ölçüsüz sevmektir. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > kemal düz




31 Mart 2017
Bir Baþka Dünya: Hatay  
kemal düz
tadýmlýk ama bir o kadar da doyumluk hatay hatýralarýný da içine alan eser, hatay’a dair pek çok sýr perdesini aralayarak onu birinci elden tanýmamýzý ve sevmemizi saðlýyor. kemal düz, bununla da yetinmiyor, kitabýn sonuna eklediði tam 28 adet seçme ve deðme kaynak eserle çalýþmasýný pekiþtirerek okuru zengin ve ufuk açýcý bir okuma uðraþýna davet ve teþvik ediyor.


:BFDJ:
BÝR BAÞKA DÜNYA: HATAY


Hatay kökenli, tecrübeli bir kitapçýlýk ve yayýncýlýk geleneðinden gelen Kemal Düz, bu ilk kitabýnda, memleketimizin en güneyiyle en doðusu arasýnda bulunan ve bu yönüyle sayýsýz tarihî, kültürel ve turistik (gezilmeye layýk) deðer barýndýrmak suretiyle yerelini evrensele taþýmýþ bulunan Hatay’ý temel alan ve kendi yapmacýk deðil tamamen doðal hissiyatýndan damýttýðý yazýlarla yediden yetmiþe her yaþýn okuruna farklý ve özgün bir okuma serüveni vaad ediyor.

Tadýmlýk ama bir o kadar da doyumluk Hatay hatýralarýný da içine alan eser, Hatay’a dair pek çok sýr perdesini aralayarak onu birinci elden tanýmamýzý ve sevmemizi saðlýyor.

Kemal Düz, bununla da yetinmiyor, kitabýn sonuna eklediði tam 28 adet seçme ve deðme kaynak eserle çalýþmasýný pekiþtirerek okuru zengin ve ufuk açýcý bir okuma uðraþýna davet ve teþvik ediyor.

Yaklaþýk 160 sayfalýk tematik (konulu) eseri; Hatay yeme-içme kültürü, Hatay tarih ve coðrafyasý ve yazarýn þahsî Hatay ilk gençlik ve yayýncýlýk geçmiþini içeren hatýratý olmak üzere üç ayrý ama ayný zamanda biri birine baðlý bölüme ayýrabiliriz.

Hatay mutfaðýndan ülkemizin geneline ve hatta bütün dünyaya yayýlan yeme-içme kültürü, yýllarýný Hatay’a hasretmiþ bir fahrî Hataylýnýn kaleminde de hayat buluyor ve bizi yakýn komþu Suriye’nin tesiriyle vücut bulmuþ ‘falafel’lerden alýp bir ekmek türü olan rukak ya da türkçesiyle pita (pide)’ya götürüyor, sýcak güneyin sýcak baharatýyla gönüllerimizi ýsýtýyor.

Hatay tarih ve coðrafyasýna gelince; bu kýsýmda Selahattin Ülkümen gibi stratejik diplomatlarýmýzdan Refik Halid Karay gibi sayýlý edebiyat adamlarýmýza kadar geniþ bir eser yelpazesinden faydalanýlýyor. Yazarýn þahsî seyahatlarinden derlenmiþ yol izleklerini içine alan ve kelimenin tam mânâsýyla ‘gezi’ yazýlarý ise Hatay coðrafyasýný cömert ve etraflý bir sûrette gözlerimizin önüne seriyor. Buna ek olarak, maktûl Cumhuriyet öðretmenlerinden Ziya Ünsel’in inci gibi satýrlarý da bu gezi yazýlarýna ayrý bir lezzet ve çeþni katýyor.

Ýçeriðindeki hemen hemen her yazýnýn bir kiþiye ithaf edilmiþ olmasýyla özgün bir hüviyete sahip olan kitabýn üçüncü ve en kapsamlý bölümünü oluþturan hatýrat’ kýsmý ise yazarýn merhum kardeþi Mehmet Düz ile Hatay’da senelerce omuz omuza ve bir kader ortaklýðýyla yürütmüþ olduðu kitap perakendeciliði ve yayýncýlýðý anýlarýný ihtiva ediyor. Hatay’ýn, bir kartopu iken yuvarlana yuvarlana bir çýða dönüþen kapitalizme yenik düþüp iflas eden, kitapçýlarý, Kemal Düz ve Mehmet Düz’ün önce iyi bir yere getirdikleri ama daha sonra deðiþen þartlarýn aman vermezliðine dayanamayarak kapatmýþ olduklarý Ferda Kitabevi’, daðýtým aðýna kapýlýp heder olan dergiler, bültenler esere hüzünlü bir dördüncü boyut ilâve ediyor. Bunlardan baþka, Hatay’lý meþhur sinema oyuncusu Cem Erman da unutulmuyor ve kendisine sinema âleminde bugüne deðin ifþa edilmemiþ taptaze hatýralarýyla, 9 sayfa tahsis ediliyor.

Kitabý elinize alýp da okumaya baþlamadan önce bilmeniz gereken en önemli þey; eserin Hatay’ý þöyle-böyle araþtýrmýþ, onun hakkýnda bir-iki kitap karýþtýrmýþ, Hatay’a geçerken þöyle bir uðramýþ rasgele bir Hatay hayraný ve hatta Hatay’lý deðil de, Hatay’ý bizzat içine sindirmiþ, yalnýz bedenen deðil, ayný zamanda ruhen Hatay’lý bir kimsenin kaleminden çýkmýþ olmasýdýr. Bunu somut olarak idrak edebilmek için eseri baþýndan sonuna deðin okuyup bitirmekten baþka bir seçenek görünmüyor. Yazan: Ömer Öztürk


"Dört yýl öðrenciliðin ardýndan 23 yýl boyunca büyük bir onurla, üniformasýný þerefle taþýdýðýmýz þanlý ordumuzun bir ferdi olarak, 2001 yýlýnda emekli oldum. Yaþantýmýz boyunca; bulunduðumuz her yerde, görev yaptýðýmýz her noktada 'kalýcý güzel izler" býrakmak gibi amaç edindik hep. Ulu önder Atatürk'ün 'Hayatta en hakiki mürþit ilimdir.' sözünü kendimize ilke edindik. Atatürkçü çizgiden hiç sapmadýk. Her canlý; doðar, büyür ve ölür. Nitelikli insan; çevresine bilinç katar, bilimin ýþýðýnda, geleceðin dünyasýna katký sunar. Memleketimize, Hatay'a, Ýskenderun'a borcumuzu tam olarak ödediðimizi düþünmüyoruz. Bu topraklarýn sokaklarýnda adým attýk, çocuklarýmýzý okuttuk, ekmeðini yedik, havasýný soluduk. Hiçbir yerde bu kadar çok süre de yaþamadýk. Bir þekilde 'Hataylý' olarak kabul ettik kendimizi. Ýskenderun'un kültürüne, iklimine, topraðýna alýþtýk. Bu topraklarda yaþayan bir insanýn yeni bir yere taþýnmasý, orada yaþamasý, uyum saðlamasý, anlatýlanlardan ve gerçeklerden anlaþýlýyor ki; oldukça zor. Ne yazýk ki, hayatýn gerçeðini deðiþtirmek gibi bir güce de sahip deðiliz." [age, ss. 59-60].


YALNIZ BÝR ÞAMAN: ÞAM

"Kadim þehir Þam. Resmen doðal ve açýk bir müze. Her yer tarih; taþý topraðý, güneþi, suyu. Aldýðýmýz nefes tarih kokuyor; topraðýndan tarih çýkýyor. Gizli ilimler yurdu. Nüfusu 6 milyon. Öncelikle, Hz. Muhammed'in torunu, Hz. Ali'nin kýzý Hz. Zeynep türbesi ve Camiini ziyaret ettik. Kavurucu havaya raðmen insanlar, özellikle bayanlar akýn akýn türbeye,camiye girip çýkýyorlar. Sýcak hava, uzun süre kalmamýzý engelledi. Her taraf insan doluydu ve serin ve gölge bir yer yoktu. 

"Türbe ziyareti sonrasý, Osmanlý Valisi Hamdi Paþa tarafýndan 1870'te baþlanan ve 1873'te tamamlanan Hamidiye Çarþýsý'na gittik. Burasý kapalý bir çarþý ve çok kalabalýk. Yürümekte ve alýþveriþ etmekte çok zorlandýk. Aynen Ýstanbul'daki Kapalýçarþý'yý andýrýyor. Çarþýnýn bitiminde Emevi Camii var. Camiyi gezip gördükten sonra, tekrar çarþý içinden geriye döndük." [age, ss. 95--6].

kemal düz, bir baþka dünya hatay, 1. baský, hatay keþif yayýnlarý, ocak 2017, istanbul.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ordu Hatay Dereyolu Projesi

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Erman Kemal Sunal'ý Anlatýyor
Harflerin Ýzinde Bir Yazar: Fatin Hazinedar
Sarýkamýþ'tan Esarete
Sarýkamýþ'tan Esarete
Ýskenderun Caddeleri
Paris Strasbourg Gezisi
Yarýkkaya Efsanesi
Titus Timsahý
Mutlu Güney
Büyük Antakya Kasesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.