..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiğinden, dünyada bulunduğundan, dünyadan gideceğinden hoşnut olan bir kimse görmedim. -Namık Kemal
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Anadolu Kültürü > kemal düz




28 Mayıs 2019
Titus Timsahı  
DÖRTYOL'UN YAŞAR KEMAL'İ MUSTAFA SÖYLEMEZ'İN TİTÜS TİMSAHI

kemal düz


tİtüs timsahı'nda; mitoloji, tarih, felsefe ve günlük yaşam içiçe, mükemmel bir bütünlük içinde betimlenmiş. yazar, okuru, kitabın sayfaları arasında, rüyadan büyülü gerçekliğe şiirsel bir yolculuğa çıkarıyor. klasik ve postmodern edebiyatın tüm unsurları yer aldığı gibi halk edebiyatının tarihsel geçmişinden de yararlanılmış. samandağ'dan dörtyol'a hatay'ın kültürel mirası dile getirilmiş. yerel değerler evrensel değerlerle bağdaştırılmış.


:AEGF:

DÖRTYOL'UN YAŞAR KEMAL'İ MUSTAFA SÖYLEMEZ'İN TİTÜS TİMSAHI

11 Mayıs 2019 günü, öğle sonrası, Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği'nde düzenlenen, 4. Uluslararası Akdeniz Kentleri Kültür Sanat Buluşması'na gecikmiş olarak katıldım. Yazar Selma Sayar'ın “Hala Kitap Okuyoruz” konulu söyleşisi başlamıştı. Selma Hanım'ın sunumu oldukça ilgi gördü, beğenildi. Sorular soruldu, Selma Hanım, soruları yanıtladı. Ben de, Alberto Manguel'in "Okumalar Okuması" kitabından 'İdeal Okur' bölümünü okudum. Şair Mustafa Erdoğ, 'Reyhanlıya Ağıt” isimli duygu dolu, güzel bir şiirini okudu. Düzenlenen etkinlikle ilgili; Mehmet Berkyürek, Figen Ülkümen Arlı, Dr Fatih Köse, Dr. Ali Kurt kısa birer konuşma yaptılar. Söyleşi sonunda Selma Hanım, “Düşüyorum Tut Elimden” isimli kitabını tanıttı ve imzaladı. Ben de Aybastı ile ilgili kitabımı imzaladım.. 15 Mayıs 2019 Çarşamba günü, Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği'nde Mustafa Söylemez'in yeni kitabı 'Titüs Timsahı'nin tanıtımını katıldım. Yazar Mustafa Söylemez, 12. kitabı 'Titüs Timsahı'nı anlattı, soruları yanıtladı. Söyleşi sonunda kitabını imzaladı. İmzalı olarak almış olduğum Titüs Timsahı'nı beğenerek okudum. Mustafa Söylemez, iyi bir yazar , güzel ve etkili bir kitap yazmış. 2018'de yayınladığı Karabıyık dede ve 2019 Mayıs'ında yayınladığı 'Titüs Timsahı' ile masal yazımında öncü bir yazar olduğunu da ortaya koyuyor. Yazar, kitabında 13 masal-öyküye ve 6 şiire yer vermiş. Mustafa Söylemez'in kendine özgü bir dili var. Akıcı, sade ve kıvrak bir dil kullanıyor. Yerel değerlere oldukça hakim. Diyaloglari çok gerçekçi. Kitabın sayfalarından , anlatılan masalın-hikayenin içinde yaşıyor gibi oluyorsunuz.

Tİtüs Timsahı'nda; mitoloji, tarih, felsefe ve günlük yaşam içiçe, mükemmel bir bütünlük içinde betimlenmiş. Yazar, okuru, kitabın sayfaları arasında, rüyadan büyülü gerçekliğe şiirsel bir yolculuğa çıkarıyor. Klasik ve postmodern edebiyatın tüm unsurları yer aldığı gibi halk edebiyatının tarihsel geçmişinden de yararlanılmış. Samandağ'dan Dörtyol'a Hatay'ın kültürel mirası dile getirilmiş. Yerel değerler evrensel değerlerle bağdaştırılmış. Ben, kitabı okurken, Fakir Baykurt, Orhan Kemal, Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk'u okur gibi duyguya kapıldığım gibi, Binbir Gece Masalları okurmuşum gibi de geldi. .Fantastik edebiyatın dehlizlerinde yolculuğa çıkar gibi oldum. Mustafa Söylemez,şiirlerinden bir demet de eklemiş kitabına. Edebiyatın insana verdiği güzel duyguları imgelerle beslemiş. Kitap Çukurova'nın rüyası Dörtyolun gerçeğidir. Yazarımızın eline yüreğine sağlık, daha nice eserler üretmesini diliyorum. Titus Timsahı'nın 80'nci sayfasında 'Tren Yolculuğu'ndan bir bölüm sunuyorum:

(...)

“Tren gecikti” dedi Kör Tahsin gözlüğünü çıkardı.

“Tren gecikmedi. Benim kargam şu büyük çınarın şu dalına konar. Denizden tarafa bakar öter. Tren o zaman Payas'tan hareket etmiştir. Denizden tarafa öterse, tren kalkmadan yağmur yağar. Dağdan tarafa öterse güneş parlamaya başlar” Yakınlardaki yolculardan yeni yetme bir kız şımarıkça söze atıldır:

“Amca iyi salladın ama...” dedi. Adam ona bir laf yetiştirecekti ki; İşaret ettiği dala bir karga kondu. Sağ sola bakındı. Uçtu ve denizden tarafa kondu. Ötmeye başladı.

“İşte benim kargam geldi, denizden ötmeye başladı. Şimdi yağmur yağmaya başlayacak. Tren de Payas'tan yola çıktı” Kara Kamil: “Köylüm sen nerden bileceksin yağmuru Allah mı oldun?” dediyse de Tahsin aldırış etmeden oturduğu yeri değiştirdi. Yağmur almayacak bir yere yerleşti.

Çok geçmeden oldukça ıslatıcı bir yağmur yolcuları ıslatmaya başladı. Bazılarının şemsiyesi vardı. Bazıları da ıslanmaya razı oldular. Karga yeniden ötmeye başladı. Tahsin:

“Tren ışıkları görünmeye başlamıştır. Üç, dört dakika sonra tren perondadır.” Direk karşı rayların kıyısına geçti. Trenin duracağı yeri biliyordu. Trene bindiler. Tren sarsılarak yolu kavradı. Bir bilenmiş bıçak gibi rayların üzerinde koşmaya başladı.”

(...)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın anadolu kültürü kümesinde bulunan diğer yazıları...
Habsamana'da At Sırtında Seyahat
Benim Sevgili Dervişim
Değirmende Kuş Sesleri
Püsür Nalet
Tarihin Sayfaları Arasında Seyahat: Aybastı
Panayır'dan Festivale Perşembe Yaylası Er Meydanı
Aybastı'yı Kolbastı
Aybastı İlçesinin Tarihsel Adı

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Cem Erman Kemal Sunal'ı Anlatıyor
Harflerin İzinde Bir Yazar: Fatin Hazinedar
Bir Başka Dünya: Hatay
Sarıkamış'tan Esarete
Sarıkamış'tan Esarete
İskenderun Caddeleri
Paris Strasbourg Gezisi
Yarıkkaya Efsanesi
Mutlu Güney
Büyük Antakya Kasesi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Nevruz Uğur [Şiir]
Aybastılı Şair İzzet Haznedar [Şiir]
Münzevi Bir Osmanlı [Şiir]
Çukurova'nın İki Yiğit Sesi: [Şiir]
[Şiir]
Şiirin Hatayı [Şiir]
Düşüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastılı Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anılarda İskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karşı ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazıları yazıyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © kemal düz, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.