..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, duygularýn dilidir. -W. Winter
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Erdað Duru




31 Mayýs 2019
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (13. Bölüm)  
Erdað Duru
Türk Devrimi 1789 ve 1917 devrimlerinden esinlenmiþ, ama ayný zamanda Sovyet Devriminin geliþmesini de kolaylaþtýrmýþ, emperyalizme direnen mazlum uluslara yepyeni bir örnek oluþturmuþtur. Bu gerçeðe Lenin, Tito, Fidel Castro tarafýndan da dikkat çekilmiþ, vice versa, emperyalizmin oyununa gelerek Türklere karþý kýrým yaptýklarýný, Ermenistan’ýn ilk baþbakaný Ovanes Kaçaznuni 1923de yayýmladýðý parti raporunda belirtmiþtir.


:AAFE:
ÝNKAR YASASI VE FRANSA’NIN KONUMU
Bir çok Avrupa ülkesinde kabul edilen inkar yasasý , Fransýz parlamentosunda da 28 Þubat 2012’de 647 sayýlý kararla oy çokluðuyla kabul edilmiþtir. Ancak, Fransýz Anayasa Kurulu söz konusu yasanýn 1789 tarihli "Ýnsan ve Yurttaþ Haklarý Bildirgesi" ile 1958 tarihli Fransýz Anayasasýna aykýrý olduðunu, ifade, bilimsel araþtýrma ve iletiþim özgürlüðü ilkelerini ihlal ettiðini saptamýþ ve bu gerekçeyle Ýnkar Yasasýný iptal etmiþtir. Ýptal kararý 2 Mart 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayýnlanarak yürürlüðe girmiþtir.
Kuþkusuz bu her þeyin bittiði anlamýna gelmiyor: Ýnkar yasasýný savunan çevreler söz konusu yasayý Ýnsan ve Yurttaþ Haklarý Bildirgesi ile Fransa Anayasasýna uyumlaþtýrmak üzere çalýþma ve araþtýrmalara baþlamýþlardýr !

Böyle bir mantýksýzlýðýn ve postmodern autodafé zihniyetinin hortlamýþ olmasý özgür düþünceyi engellediði gibi bu iddianýn "soykýrým endüstrisi" tarafýndan üretilmiþ düzmece bir ortak yapým oluðunu gösteriyor. Tüzel ve etik temeli olmayan bu sav böylelikle yasalarla güvence ve koruma kalkanlarý altýna alýnmak isteniyor! Öyle ki kimse cüret edip itiraz ve eleþtiride bulunamasýn! Eðer soykýrým savý düzmece olmasa bu þekilde koruma altýna alýnmasýna hiç gerek kalýr mýydý?

O zaman dünyanýn yuvarlak olduðunu kanýtlamýþ olan Galile'nin teorileri için neden koruyucu yasa çýkarýlmýyor? Neden sürekli eleþtirilen Darwin veya Freud’un kuramlarý için inkar yasalarý çýkartýlmýyor?

1917 Ekim devriminden sonra Lenin, Çarlýk Rusyasýnýn Ermenileri nasýl dolduruþa getirildiðinin belgelerini ortaya koymuþtur. Osmanlý devleti, Doðu'da Ermeni, batýda Yunanlý, güneyde Kürt kartý ile çembere alýnmýþ, Ermeniler "Büyük Ermenistan", Yunanlýlar "Helen Krallýðý", Kürtler de “Büyük Kürdistan” hülyalarýyla dolduruþa gelmiþlerdir.

"Ermeni soykýrýmý" yaftasýyla varýlmak istenen hedef, Kürtçülük sorununda olduðu gibi, Ermeni milletinin gerçek isteklerinden çok, küresel güçlerin siyasal ve ekonomik çýkarlarýdýr. Güdülen amaç bir yolunu bulup Sèvres antlaþmasýný yeniden yürürlüðe sokarak ertelemiþ olduklarý amaçlarýný gerçekleþtirmektir.
Bu baðlamda, Orhan Pamuk baþta olmak üzere, birçok yazar, sanatçý, ve yapýmcýlardan oluþan bir 1915 yýlýnda olan biteni araþtýrmaya tenezzül bile etmeden, soykýrým sözcüðünün ne anlama geldiðini bile bilmeden, bu konuda ahkam kesmeye, demeç vermeye ve hatta filmler çevirmeye kalkýþmakta, bazýlarý ise dut yemiþ bülbül gibi suskun kalmayý tercih etmektedirler. Ýþin baþka bir traji-komik boyutu da bir çok aydýnýn bu postmodern “à la mode” soykýrýmý savunduklarýndan kendilerini "En Kahraman Rýdvan" pozisyonuna sokmalarýdýr.

ULUSLARARASI ADALET DÝVANI’NIN YAKLAÞIMI
3 Þubat 2015 te toplanan Uluslararasý Adalet Divaný bir olayýn veya eylemin soykýrým kapsamýna girmesi veya soykýrým sayýlabilmesi için “Soykýrým Suçunu Önleme ve Cezalandýrma Sözleþmesi” nde belirtildiði üzere edimsel eylemin (actus reus) yaný sýra, amaçsal ögenin (dolus specialis) de var olmasý gerektiðine dikkat çekmiþtir.
Yani, ulusal, etnik, ýrksal ya da dinsel bir grubun tümünü ya da bir bölümünü tamamen yok etmek amaçlanýyorsa, o zaman, eylem soykýrým sayýlýyor. Bu durumda 1990 yýlýnda Hýrvat – Sýrp savaþý sýrasýnda meydana gelen karþýlýklý boðazlaþma ve kýrýmlar þiddetle kýnanmýþ ancak, Uluslararasý Adalet Divaný bu olaylarýn soykýrým kapsamýna girmediðine karar vermiþtir.

AVRUPA ÝNSAN HAKLARI MAHKEMESÝNÝN YAKLAÞIMI - 2005
Dr. Doðu Perinçek 2005 yýlýnda Ýsviçre'de verdiði konferanslarda Osmanlý Ýmparatorluðu döneminde "Ermeni soykýrýmý" diye bir olay olmadýðýný savunmuþ ve bu iddialarý "uluslararasý emperyalist yalan" olarak nitelemiþti. "Ýsviçre-Ermenistan" derneði tarafýndan hakkýnda dava açýlan Perinçek, Ýsviçre mahkemelerince "ýrkçý ayrýmcýlýk" yaptýðý gerekçesiyle tazminat ödemeye mahkum edilmiþti.
Temyiz baþvurularý geri çevrilen Perinçek, 2008 yýlýnda Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi'ne baþvurmuþ, ifade özgürlüðünün Ýsviçre tarafýndan ihlal edildiðini savunmuþ, Ýsviçre mahkemelerinin bazý belgeleri incelemeyi reddettiðini ve kendisine ayrýmcýlýk yapýldýðýný iddia etmiþti..
Sonunda dava 28 Ocak 2015te tekrar ele alýndý. Duruþmaya Perinçek, Ýsviçre hükümeti, müdahil olarak Türk ve Ermeni hükümetleri de katýldý. Duruþmada Türk tarafý hukuksal çerçevede savunma yaparken, Ermenistan tarafý 1915 olaylarýnýn "soykýrým" olduðunu iddia etti
Türk tarafýný savunan Alman avukat Stefan Talmon Perinçek'in hiçbir zaman Ermenileri hedef almadýðýný, "soykýrýmýn uluslararasý bir yalan" olduðuna dair söylemin de Ermenileri aþaðýlamadýðýný belirtmiþtir.

Ermenistan avukatlarý Kevork Kostanyan ile Geoffrey Robertson, Osmanlý Ýmparatorluðu’nun planlý ve sistematik biçimde Ermenileri "katlettiðini", hedefin "Ermeni sorununu ortadan kaldýrmak" olduðunu belirtmiþ, Talat Paþa’yý "Osmanlý Hitleri" Doðu Perinçek’i de "profesyonel soykýrým inkârcýsý" olarak nitelemiþtir.
Duruþmada soykýrýmý savunanlar Ermeni göçünü Yahudi soykýrýmýyla karþýlaþtýrmaya çalýþmýþlardýr. Ancak, Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi, Yahudi soykýrýmý ile Göç’ün ayný olmadýðýna, bunlarý eþleþtirmenin yanlýþlýðýna dikkat çekmiþtir. Bu durum “Ermeni Soykýrýmý” iddiasýný hukuken ve tarihsel olarak zayýflatmýþtýr. Fakat þunu hiçbir zaman unutmayalým: Avrupa ülkeleri, eski sömürgeciler ve emperyalistler yalan olduðu kanýtlansa bile bu iddialarýndan asla vazgeçmeyecek ve konuyu sürekli gündeme taþýyacaklardýr.

Þunu tüm dünya iyi bilsin ki Türk devrimi 1789 ve 1917 devrimlerinden esinlenmiþ, ama ayný zamanda Sovyet Devriminin geliþmesini de kolaylaþtýrmýþ, emperyalizme direnen mazlum uluslara yepyeni bir örnek oluþturmuþtur. Bu gerçeðe Lenin, Tito, Fidel Castro tarafýndan da dikkat çekilmiþ, vice versa, emperyalizmin oyununa gelerek Türklere karþý kýrým yaptýklarýný, Ermenistan’ýn ilk baþbakaný Ovanes Kaçaznuni 1923de yayýmladýðý parti raporunda belirtmiþtir. (Taþnak Partisinin Yapacaðý Bir Þey Yok-”, Ovanes Kaçaznuni, Kaynak Yayýnlarý 2008).

EMPERYALÝSTLERE VE GERÇEK SOYKIRIMCILARA ÖNERÝM
1974 Kýbrýs çýkarmasýndan sonra soykýrýmý tanýyan kuruluþ ve ülkelerin sayýsýnda önemli bir artýþ olmuþtur. Temelinde tamamen siyasal gerekçeler ve kendi tarihsel soykýrým, katliam, savaþ suçlarý ve yalnýzlýklarýna hiç utanmadan paydaþ ve suç ortaðý arayan ülkelerin dolduruþuyla diðer ülkelerin de domino kuramýyla etkilenmiþ olmalarý yüksek bir olasýlýktýr.

Diðer taraftan bu durum aslýnda Türkiye'nin ne kadar sahipsiz olduðunu, ne kadar beceriksiz ve teslimiyetçi dýþ politikalar izlediðinin en açýk göstergesidir. Tabi bu arada bir çok kilise, kuruluþ ve derneðin de siyasetle kirli iliþkiler içinde olduklarý ortaya çýkmaktadýr. 1996 yýlýnda yayýn hayatýna baþlayan Agos gazetesi Hrant Dink'in 2007de öldürülmesinden sonra tamamen Ermenistan’ýn borazaný haline dönüþmüþ ve 1915 olaylarýndan "soykýrým" diye söz etmeye baþlamýþtýr.

1975 yýlýndan itibaren ABD’nin 50 eyaletinden 43 eyalet soykýrýmý kabul etmiþ, ayrýca Amerikan Senatosu Dýþ Ýþler Komitesi 2010 yýlýnda 1915 olaylarýný soykýrým olarak tanýmýþtýr. Kýzýlderili soykýrýmý, Hiroþima, Nagazaki, Vietnam savaþý gibi daha nice korkunç soykýrým, kýrým ve savaþ suçlarýný görmezden gelen Amerikalý siyasetçilere “Küçük Çocuk” adýný verdikleri atom bombasýyla Hiroþima’da katledilen insanlarý gösteren fotoðraflarý, kimlerin çocuklarý olduklarýný ve nasýl insanlar olduklarýný unutmamalarý için evlerinde baþ köþeye asmalarýný öneriyorum. (Sonraki bölüm: Türkiye – Ermenistan Ýliþkileri)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Holokost Yorgunluðu
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (16. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (15. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (17. Bölüm - Son)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (6. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (11. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (12. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih: Ermeni Sorunsalý
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (10. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (14. Bölüm)

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Osmanlý Saray Edebiyatý Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 1
Osmanlý Saray Edebiyatý ve Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 2
Bilderberg – "Eyes Wide Shut"
Her Milletin Ayrý Bir Devleti Olmalý mý?
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (8. Bölüm)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Avrupa'nýn Baðrýnda Yýrtýk Dondan Fýrlayan Neo - Siyonist Bir Ülke: Fransa [Eleþtiri]
Sanal Ýnternet Hapishanesi: Facebook [Eleþtiri]
Facebook Neden Bana 30 Gün Tart Cezasý Verdi? [Eleþtiri]
Eskiþehir Büyükþehir Belediyesi Senfoni Orkestrasýna Neden Bilet Bulunamýyor? [Eleþtiri]
Eyfel Kulesi Havada Takla Atarak Kýçýyla Gülerdi! [Eleþtiri]
Ýsrail Nereye? (1. Bölüm) [Eleþtiri]
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (4. Bölüm) [Eleþtiri]
Apartheid - Siyonist Irkçýlýðýn Avdeti [Eleþtiri]
Endlösung: 65 Yaþ Üstünden Kurtulmak! [Eleþtiri]


Erdað Duru kimdir?

Galatasaray Lisesi, Ý. Ü. Edebiyat Fakültesi

Etkilendiði Yazarlar:
Kant, Russell, Montaigne, Voltaire


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Erdað Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.