..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Fýrtýnalar insanýn denizi sevmesine engel olamaz. -Maurois
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > kemal düz




27 Temmuz 2019
Atatürk ve Hatay  
kemal düz
aþaðýya aldýðým yazý milli yasýn 10'ncu günü, 19 sonteþrin 1938 cumartesi günü, ulus gazetesinden alýnmýþtýr. bu çok önemli ve tarihi yazýnýn gazete sayfalarýnda kaybolmasýna gönlüm razý gelmedi. ýstedim ki, bilinsin okunsun.


:AAHC:

ATATÜRK VE HATAY



Aþaðýya aldýðým yazý Milli Yasýn 10'ncu günü, 19 Sonteþrin 1938 Cumartesi günü, Ulus Gazetesinden alýnmýþtýr. Bu çok önemli ve tarihi yazýnýn gazete sayfalarýnda kaybolmasýna gönlüm razý gelmedi. Ýstedim ki, bilinsin okunsun. Yazýyý, Ahmet Þükrü Esmer kaleme almýþ. Yine ayný gazetede , "Hatay, Lübnan ve Suriye'den milli cenaze törenine iþtirak edecek heyetler de bu sabahki Toros ekspresiyle þehrimize gelecekler" açýklamasý yapýlmýþ.

“Kadirþinas Hatay halkýnýn mümesilleri, evvelki gün Hatay millet meclisinin toplantýsýnda, Atatürk'ün ölümünden doðan teselli bulmaz yaþta ana vatan Türkleriyle beraber olduklarýný heyecanlý sözlerle anlattýlar. Bu hislerin samimiyetinden þüphe edilemez, Atatürk Cumhuriyet Türkiye'sinin kurtarýcýsý olduðu gibi, Hatay da istiklalini Atatürk'e borçludur. 1936 senesinden beri, Atatürk'ün meþgul olduðu baþlýca mesele Hatay'ýn istiklali olmuþtur. Ve her meþgul olduðu iþi baþardýðý gibi, Hatay'a da istiklal temin ettikten sonra maddi hayattan ayrýlmýþtýr.

Fakat Hatay meselesi, Atatürk'ü milli mücadeleden beri, ehemmiyetli iþ halinde meþgul etmekteydi. 1921 senesi martýnda Adana'ya yaptýðý tarihi seyahat esnasýnda kendisini istikbale gelen Antakya'lýlara:

-Kýrk asýrlýk Türk yurdu düþman elinde esir kalamaz., diyerek, Hatay'ýn istikbali hakkýnda en büyük teminatý vermiþti.

Türk Hatay, kurtarýcýdan bu teminatý aldýktan sonra istikbalinden emindi. Fakat iþaret edilen hedefe varmak için uzun seneler beklemek lazým geldi. Hatay'ýn istatüsü, 1921 mukavelesiyle tesbit edilmiþti. Ýmzasýna ve sözüne sadýk olan Türkiye'nin, bu mukavele hükümlerini deðiþtirmekte ön ayak olmasýný Atatürk tasvip etmedi.

Nihayet 1936 senesinde Suriye ile Fransa arasýndaki münasebetlerin yeni baþtan tanzimi için mukavele imzalandý. 1921 mukavelesi, onu imzalýyan iki devletten biri olan Fransa tarafýndan deðiþtirilmiþ demekti. 1921 Mukavelesinin çerçevesi içinde Hatay Türklerinin haklarýný temin etmek Cumhuriyet Türkiye'si için bir dava halini aldý. Atatürk, bundan sonra bu davanýn þümul ve ehemmiyetini tebarüz ettirmek için hiç bir fýrsatý kaçýrmamýþtýr. Kendisini nihayet mezara sürükleyen hastalýðý içinde de gündüz düþündüðü ve meþgul olduðu en ehemmiyetli mesele de Hatay iþi olmuþtur. Hatay davasý bu memlekette yaþýyan halka mesut, bir hayat, çalýþma hakký ve refah temin eden bugünkü neticeye varýncaya kadar çok çetin safhalar girip çýkmýþtý. Atatürk, kendisine mahsus azimle ve metanetle sonuna kadar çalýþtý. Ve nihayet iki ay evvel bütün varlýðýný kendi, ne borçlu olan devletin mekanizmasý kurulduðu zaman, baþýna geçen Ekselans Sökmen'e çektiði telgrafta Hatay hakkýndaki alakasýnýn daima devam edeceðini bildirdi. Atatürk bu telgrafýnda diyordu ki:

-Bu kýymetli diyarýn en yüksek makam ve vazifesini ihraz ve deruhte etmiþ olmanýzdan dolayý sizi tebrik ederken inkiþafýný daima alaka ve muhabbetle takip edeceðim. Hatay'daki faaliyetinizde muvaffakiyetler temenni ederim.

Eylülün ilk haftasýnda çekilen bu telgraftan sonra Atatürk ancak iki ay yaþamýþtýr. Fakat Cumhuriyet Türkiye'si kadar kendi eseri olan bu Türk yurdunun sükun içinde çalýþýr bir halde býraktýðý için gözleri arkada kalmamýþtýr. “ Kaynak: A. Þ. Esmer, Ulus Gazetesi, sf: 3, 19.11.1938



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sarýkamýþ'tan Esarete
Sarýkamýþ'tan Esarete
Ýssos Savaþý: Yeni Bir Kent Yaratmak

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Erman Kemal Sunal'ý Anlatýyor
Harflerin Ýzinde Bir Yazar: Fatin Hazinedar
Bir Baþka Dünya: Hatay
Ýskenderun Caddeleri
Paris Strasbourg Gezisi
Yarýkkaya Efsanesi
Titus Timsahý
Mutlu Güney
Büyük Antakya Kasesi
Hatay'ýn Kurtuluþ Mücadelesinde Türk Ordusu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.