..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilge kiþi her þeye þaþan kiþidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Aysel AKSÜMER




23 Kasým 2021
Ruh Tembelliði  
Farklý huylar, Ortak Hayat, iliþkiler, Toplu Yaþama

Aysel AKSÜMER


Ayný Dünya farklý karakterde insanlar ve ortak yaþam.


:HAD:
"Ruh tembelliði" var bazýlarýnda hem de yoðun bir biçimde. "Miskin, üstüne ölü topraðý serpilmiþ, uyuþuk, kaný donmuþ, üþengeçlikten nerdeyse altýna kaçýracak, rehavet yýðýný" gibi pek çok tanýmlama da yan dal uzmanlýk alanlarý. Haksýzsam haksýzsýn, deyin lütfen.

"Tez canlý, aktif, dinamik, çalýþkan, atom karýnca, civa gibi, üretken, eli hýzlý" insanlarla ilk baþta bahsettiklerim ayný Dünyanýn insanlarý. Uçak ile kaðný, kaplumbaða ile tazý tezatlýðýndaki bu iki ayrý kutup her doðan günle beraber hayata karýþýyor. Ýþte o vakit iþler karýþýyor.

Herkesten benzer davranýþlar beklemek yanlýþ ancak tahammül de bir o kadar güç. Hoþgörü, anlayýþ, sabýr, öfke kontrolünüzü devreye sokarak eve kendinizi saðlam olarak atýnca derin bir nefes alýyorsunuz.

Günlük hayatta en sýk rastladýðýmýz olay ve kahramanlarýndan birkaçýný anlatmak istiyorum. Size de aþina gelecek eminim.

Tam ineceði durakta haþmetli poposunu kaldýrýp, yavaþ yavaþ kapýya yaklaþýp düðmeye basmadan "þoför bey inecek var" deyip koca otobüsü bekletenler. Vergi ödediði için þahsi aracý gibi mi görüyorlar ulaþým araçlarýný bilemiyorum.

Metroda son binenlerin kapýnýn önünde çakýlýp kalmasý. Adým atsalar belki birkaç kiþi daha binecektir ama geçit vermezler. Kapý kapanýr sýkýþma riskine karþý siz dýþarda kalýrsýnýz. Arkalarý hayatý boyunca hep toplandýðý için ardýna bakmazlar hiç.

Kasa önünde; alýþveriþi bittikten sonra çantasýný aðýr aðýr açýp para veya kart arayanlar ve arkadakileri dakikalarca bekletenler. Dünya sanki sadece kendileri için dönüyor.

Mesainin yoðun olduðu saatlerde, ulaþým araçlarý da oldukça kalabalýk üstüne malum bir de koruyucu maskelerimiz. Buraya kadar tamam ama pencereye kolunu uzatýp azýcýk hava giriþini saðlamayý hiç mi akýl etmezler. Camlar buharlaþýr, kiþi baþýna düþen oksijen miktarý neredeyse sýfýr olur siz "Rica etsem biraz camý açar mýsýnýz?" demeseniz umurlarýnda olmaz. Acaba bunun adý üþengeçlik mi yoksa vazgeçmiþlik mi hayattan?, kafamda deli sorular!

Bu yaþadýklarýma eminim sizin de ekleyeceðiniz pek çok örnek vardýr. Çözüm ne olabilir, noktasýnda inanýn ben de çaresiz kalýyorum. Can çýkar huy çýkmazmýþ, kemikleþmiþ davranýþ bozukluðu olanlarý törpülemek zor. Uyarmak da ürkütüyor haberlerde yaþananlarý görünce. Zarar görmekten korkuyorsunuz nitekim kimin ne taþýdýðýný bilemiyorsunuz. Ne þehit ne gazi ... gerisini siz biliyorsunuz. Böyle olmamalý gidiþat ama maalesef durum bundan ibaret.

Kalýn saðlýcakla, kalabilirseniz ne mutlu.





















Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bakýþ Acýsý
Ýnsan Sýnýfý
Özgürlüðün Ýçten Ölçüsü
Kadýnlar ve Erkekler
Toprak Bir Suyu Çeker Bir de Caný

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Profili
Ruhumun Ýçi
Fýrça Günlüðüm
Buyur Buradan Yaz
Taksiler Kan Kýrmýzýsý
Uygulamalý Atasözleri
Kendini Sev
Öteleme
Boþluklarda Ben
Gece Hayatý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayat Bu Ölüm Bu [Þiir]
Global Yalnýzlýk [Þiir]
Deliksiz Suskunluk [Þiir]
Geliþi Güzel [Þiir]
Kýrýk Bir Aþk [Þiir]
Yürekten Dökülen Dostluk Tanesi [Þiir]
Doðaya Karýþmak Ýstiyorum [Þiir]
Ýstanbul Düþü [Þiir]
Bohçadaki Sözler [Þiir]
Erik Aðaçlarý [Þiir]


Aysel AKSÜMER kimdir?

Halkla Ýliþkiler mezunuyum. Devlet memuru emeklisiyim. 2 evlat sahibiyim. Ankara'da yasiyorum. Bir Oyku Kadar Kisa Bir Roman Kadar Derin Hayatlar isimli oyku kitabinin yazariyim.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Veli KANIK, Reþat Nuri GÜLTEKÝN, Anton Çehov


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aysel AKSÜMER , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.