..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kurguyla gerçek arasýndaki ayrým, kurgunun mantýklý olmak zorunda olmasý. -Tom Clancy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > YILDIZ AKA




6 Mayýs 2022
Lgs - Liselere Geçiþ Saçmalýðý  
YILDIZ AKA
Tam bir ay sonra LGS yani liselere geçiþ sýnavý yapýlacak. Çocuðu bu sýnava girecek her aile gibi biz de eðitim sisteminin ne kadar yanlýþ olduðunu gözlemliyoruz. Düþündükçe buradaki yanlýþý nasýl kabullendiðimizi, çocuklarýmýza böyle zarar verecek bir sistemi nasýl içimize sindirebildiðimizi anlayamýyorum. Eðitimci deðilim ama kendimi duyarlý bir vatandaþ bir anne sanýyorum yine de bu yanlýþa boyun eðiyor ve hiç bir þey yapamýyorum. Bu ülkede sürekli saðda solda seminer veren eðitimciler, psikologlar, pedagoglar, doktorlar var. Okullarda annelik, babalýk seminerleri düzenleyen yöneticiler, çocuklarýn saðlýklarýný gözeten rehber öðretmenler var. Bir de bütün bu insanlarýn emeklerini hiçe sayan, yaptýklarý iþin tüm pozitif taraflarýný, törpüleyen, yok eden, bir eðitim politikasý ve sistemi var.


:IGE:
Tam bir ay sonra LGS yani liselere geçiþ sýnavý yapýlacak. Çocuðu bu sýnava girecek her aile gibi biz de eðitim sisteminin ne kadar yanlýþ olduðunu gözlemliyoruz. Düþündükçe buradaki yanlýþý nasýl kabullendiðimizi, çocuklarýmýza böyle zarar verecek bir sistemi nasýl içimize sindirebildiðimizi anlayamýyorum. Eðitimci deðilim ama kendimi duyarlý bir vatandaþ bir anne sanýyorum yine de bu yanlýþa boyun eðiyor ve hiç bir þey yapamýyorum.

Bu ülkede sürekli saðda solda seminer veren eðitimciler, psikologlar, pedagoglar, doktorlar var. Okullarda annelik, babalýk seminerleri düzenleyen yöneticiler, çocuklarýn saðlýklarýný gözeten rehber öðretmenler var.
Bir de bütün bu insanlarýn emeklerini hiçe sayan, yaptýklarý iþin tüm pozitif taraflarýný, törpüleyen, yok eden, bir eðitim politikasý ve sistemi var.

Tam ergenlik sorunlarýyla yüzleþtiði sýrada doðasý gereði beyin geliþim aþamalarý farklý hýzda ilerleyen, ebeveynleri ile iliþkisi bozulan, arkadaþlýk iliþkileri her þeyin önünde olan bir dönemde çocuk, sýnava hazýrlýk baskýsýyla bocalýyor. Çoðu depresyonda, hepsi yeni nesil sorular denilen sorulardan korkuyor. Çoðu kaçýyor sorulardan, çalýþmýþ da yapamamýþ olmaktansa,“Benim zaten umurumda deðildi” demek için zorluyor kendini, göz ucuyla da yapabilenlere gýptayla bakýyor.

(Bu arada sýnavlarda çocuklara, cevabýný bizim bildiðimiz, ama çocuklarýn bilmediði ve “Bakalým ne kadar iyisiniz, he he” deme hakkýný görmek için sorduðumuz sorular sorulacak. Alternatifi sorunlar tanýmlayýp, onlarýn çözüm üretmelerine fýrsat vermek. Bunun nasýl yapýlabildiðini incelediðim PISA testlerinde görmüþtüm.)

Bilmeyenler için söyleyeyim. Yeni nesil sorular ve klasik sorular diye ayrýlýyor soru tipleri. Yeni nesil sorular analitik zeka, okuduðunu anlama yetisi gerektiriyor, her bir soru yarým sayfa uzunluðunda. Klasik sorularýn bilgiyi ölçtüðünü düþünenler var. Biraz konuya hakimseniz, klasik sorularýn ezberle halledilebilen sorular olduðunu, yeni nesil sorularýn ise düþünebilme yetisi gerektirdiðini görürsünüz. Yeni nesil sorularýn geçmiþi 3-4 yýla dayanýyor. Bu yýl sýnava girecek çocuklarýn çoðu bu yýla kadar sadece klasik dedikleri sorularla karþýlaþtýlar. Bu yýl ise dershane ve özel okul kurslarý ile yeni nesil sorulara hazýrlanýyorlar. Okul müfredatý yeni nesil sorulardan uzak. Yani eðer çocuðunuz dershaneye veya özel okula gitmiyorsa yeni nesil sorularla karþýlaþmýyor. Eðitimde fýrsat eþitliði varmýþ. (Miþli geçmiþ zaman daha çok masal anlatýmýnda kullanýlýr.)

Çocuk okulda sosyal dersinden çýktýktan sonra, onunla hiç bir baðlantýsý olmayan fen dersine girmemeli. Diðer her þeyden farklý bir matematik dersine girip, öncekilerden kopmamalý. Müfredat konularý birbirinden kesin çizgilerle ayrýlmamalý. Hayat gibi akmalý. Bir sürekliliði olmalý gibi geliyor bana.

Türkçe dersinde, seyahat, konaklama ile ilgili kelime, terim, deyim ve ata sözlerini öðrenen çocuk hemen arkasýndan, sosyal dersinde seyahat ve konaklamaya sosyal açýdan bakmalý, geçmiþten bugüne, bugünden geleceðe seyahat ve konaklamaya ait hikayeler ve bilgiler anlatýlýrken tarih bilgisi de doðal bir þekilde verilmeli. Devamýnda fen bilimleri dersinde yol ve hýz konularý iþlenmeli, ayný konuya pozitif bilimler açýsýndan farklý bir gözle bakan çocuðun yaratýcýlýðý gözlenmeli. Takiben matematik dersinde yol, hýz, konaklama ile iliþkili kendi yaþadýklarýný matematiðin diliyle anlatmayý öðrenmeli. Dahasý resim dersinde de ayný konu iþlenmeli, rehberlik servisleri resimleri analiz etmeli. Kendi yaþadýklarýný anlayan çocuk, baþkalarýnýn geçmiþte yaþadýklarý ile, henüz gelmemiþlerin yaþayacaklarýný anlamaya hazýr olacaktýr. Sonrasýnda sonunu çocuðun yazacaðý hikayeyi zevkle okumanýn keyfini de hep beraber tadarýz.

Sonuçta çocuðun analitik zekasý geliþirken; öðrenme verimli bir hal alýr, öðretmenler iþbirliði içinde olmak zorunda kalýr, biri diðerinin eksiðini hýzla gözler, okul yönetimi, toplantýlarda bu eksiklikleri kolayca fark eder ve hýzla tedbir alabilir diye düþünüyorum.

(Bir çocuða henüz görmediði, hatta duymadýðý, (vinç, diþli, aspiratör, kota,..) kelimeleri içeren soru sormak ve okuduðunu anlamasýný beklemek büyük haksýzlýk deðil midir? Soruyu soran kiþi, içinde kuantum, nötron, atom altý parçacýk, kuark, foton, bozon, mezon, fermiyon, kelimelerini içeren, ama eðer okuduðunu anlarsa dört iþlemle çözülecek basit bir soruyla karþýlaþsa, cümlede kaybolmaz mý, merak ediyorum.)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýbrahim [Þiir]
Aydan [Þiir]
Fýrtýna [Öykü]
Büyümek [Öykü]
Azurit Yolu [Öykü]
Naturel [Öykü]
Bir Robotun Güncesi [Öykü]
Yeni Gün [Öykü]


YILDIZ AKA kimdir?

Ýnsaný ve hayatý aþaðýdaki yöntemleri kullanarak öðrenme çabasý, bir çeþit ders çalýþma. . . Kalemle vurgulama tekniði Anahtar kelime tekniði Özet çýkarma tekniði Zihinsel þema tekniði Pratiðe dökme tekniði Aralýklý çalýþma tekniði

Etkilendiði Yazarlar:
Franz Kafka, Fyodor Dostoyevski, Harper Lee, Lev Tolstoy, Ývan Gonçarov, Sabahattin Ali, Oðuz Atay


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © YILDIZ AKA , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.