..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsanlarýn bazen neye güldüklerini anlamak güçtür." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > Alp Þahin




30 Ekim 2022
Iv. Murad  
Alp Þahin
IV. Murad; Allah, peygamber korkusu bilmez alçaklar! Unutmayýn ki, intikam gecikir ama asla yaþlanmaz! diye bir söz söylemiþ. Hani geçmiþte de demek ki… Neyse.


:DGH:
Sahibinden’e ”Togg almak için” diye araçlarýný satanlar baþlamýþ. Allah; sizleri bildiði gibi yapsýn… Aklý baþýnda olan herkes biliyor ki, çoðunuz zaten arabalarýnýzý satýyordunuz, þimdi ”milli show’’ yapýyorsunuz ki ‘’ nasýl üç kuruþ daha fazlaya satarým’’ zihniyetine bürünüyorsunuz. Motosiklet satan var ya… Motosiklet karþýlýðý araba alýndýðý nerede görünmüþ? Biraz edep.

Biraz düþündüðüm zaman; sanýrým gerçekten hak ettiðimiz gibi yönetiliyoruz. Belki de bu yüzdendir kimi kimi bazý yerlerden bazý cesaret madalyasý kazananlara olan sevdamýz… Öyle ya… Kah biz de týpký onun gibi baþkalaþtýk, kah içten içe hep öyleydik. Belki de týpký o ve onlar gibi; paraya, güce ve maddiyata deðer verdiðimizden Yaratan’ýn lütfundan uzaklaþtýk, uzaklaþtýrýldýk, bu yüzden de bir türlü gün yüzü göremiyoruz… Bugün itibarýyla da mesela ilkbahara kadar da göremeyeceðiz. Malum… Kýþ saati mevzularý… Karanlýkta kalkýp, karanlýkta geri döneceðiz. Olsun… Sigortamýz ve maaþýmýz yatsýn da… Metroydu, metrobüstü her gün çekilir çile deðil mi?

Hani… Baktýðýn zaman; bir þeyleri baþarmýþ padiþahlardan ziyade saðý solu satan padiþahlarý öven ve övmesi gerektiði sanan Osmanlý torunlarý ya bazýlarýmýz… Hiç konuþmadýklarý bir padiþah var. Hem aðzýyla içen, hem haddinden fazla siyasete karýþan þeyhülislamý, hem de yeniçerileri lime lime doðrayan IV. Murad var. Sanýyorum ki günümüzdeki bazýlarýnýn büyük büyük dedelerini ta o zamandan tanýmýþ da IV. Murad; Allah, peygamber korkusu bilmez alçaklar! Unutmayýn ki, intikam gecikir ama asla yaþlanmaz! diye bir söz söylemiþ. Hani geçmiþte de demek ki… Neyse.

Günümüzde öyle bir seviyeye gelinmiþ ki… Býrakýn çakma muhalif siyasiler gibi ‘umudunuzu yitirmeyin yalanlarýný’… Aksine kabullenin. Çare üretin, belki de çare olun. Mümkün deðil ya… Þu saatten sonra mümkün deðil bu kafayla toparlanamaz… 10’lu masa bir araya gelse toparlayamaz. Niye? Elalemin kendi fesat da ondan… Partiler deðiþse ne olacak? Zaten iktidardakiler muhalefete; muhalefettekiler iktidara geçmiyor mu? O yüzden baþtan kurmak lazým her þeyi.

Ebu Cehil’e anlatýr gibi, tüm ilahi dinleri; en baþtan, neden ve sonuçlarýyla öðretmek lazým. Sonra? Neden Ýslamiyet’in son din olmasý ve nasýl inanýlmasý gerektiði ile baþlayýp ahlakýn, vicdanýn ve mantýðýn önemini anlatmak lazým.

Daha sonra? Tarihe adý kazýnmýþ kiþileri anlatmalý… Filozoflarý, düþünürleri, mucitleri, krallarý, padiþahlarý, devrimcileri ya da askerleri… Farklý farklý düþünceleri, farklý pozisyonlardaki kiþileri ve beraberinde izledikleri yöntemleri anlatmalý ki, insanlarýn bu fani dünyadaki amaçlarý; ahlak, vicdan ve mantýkla beraber daha iyi bir sistem ve gelecek yaratmak olsun.

Ama iþte bakýyorsun… Eleman ve yansýmalarý ‘’Togg alacam deyim de elimdekini 3 kuruþ daha fazlaya kitleyim’’ demekte… Ýþte bu ve benzeri kafa çoðunlukta olduðu sürece… Hiçbir þey deðiþmez. Kök saðlýklý olacak ki; hem gövde dimdik uzayacak, hem de yeþillenecek, sonunda da bu tesadüf olmayacak, bunlarý rahatça haykýranlara da ‘’Allah razý olsun’’ denilecek.

Baþlýk niye IV. Murad? Öyle ya sadece iki üç cümlede geçti. Þu yüzden… IV. Murad; hasta yataðýnda, soyunun ne hale geldiðini görmüþ, þehzade Ýbrahim’in idam edilmesini emretmiþtir fakat ‘’aman nasýl yaparýz, soy kurur’’ denilip, yapýlmamýþtýr. O yüzden kimi kimi bazý simgelere sahip olan kiþilerden ya da dedelerden medet ummayýn. Tarih; yansýmalardan ibarettir. Bir kapý kapanýr, baþka bir kapý açýlýr. Hiçbir þey sonsuza kadar sürmez. Deðiþimi ve yeni seçenekleri kabullenin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihsel olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kötüler ve Ýyiler
Bezgin Kahraman
Özkan Uður
Kimsesiz Parti
Ya da
Yarasa – Kasým 2022
Yeniden Memlekete Zafer
Yugoslavya
Tokyo
Hem Laik Hem Müslüman Olunur

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Komplo Teorileri No: 828
Ehl-i Beyt Tadýnda
Vargas ve Fazlasý
Liderlik
Buruk 30 Aðustos
Sensizlik
31 Mart 2024 Yerel Seçim Sonuçlarý
Bir Baþka Reis
Yedi Düvel
Ýsrail ve Hamas

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Öngörü [Þiir]
Müslüman [Þiir]
Seçim [Þiir]
Üç Ýlahi Din [Þiir]
Vatan [Þiir]
Sümükdaroðlu [Þiir]
Dedekuþ [Þiir]
Yansýma [Þiir]
Oysa Yozlasir Herkes [Öykü]
Karmaya Daha Var [Öykü]


Alp Þahin kimdir?

Deneme ve elestiri agirlikli yazmayi seviyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Machiavelli, Nietzsche


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alp Þahin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.