..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Pek çok doktorun yardýmý ile ölüyorum. -Büyük Ýskender
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Aysel AKSÜMER




21 Ocak 2023
Hatýrlama Yolculuðu  
Aysel AKSÜMER
Pandemi, ruh ve beden saðlýðýmýzý nasýl da etkiledi? Hadi hep birlikte bir hatýrlama yolculuðuna çýkalým.


:HGH:
"Normal" veya "anormal davranýþ"ýn tanýmý tamamen kiþiye özel. Esas olan TDK'daki anlamlarý ama gel de bu sözcükleri gerçek hayat cümlesinin içinde fiilen kullan. Elbette ki mümkün deðil. Bize aykýrý gelen tavýr ve davranýþlar bir diðerinin normali oluveriyor.

Þu sýralar hayat pahalýlýðýna karþý "ne ucuz ki artýk?" tepkisi, davranýþlar için de "Kim normal ki?" repliðine dönüþtü.

Dünyayý saran pandemi illeti, garip giden akýþýn seyrini biraz daha hýzlandýrdý. Çoðu kiþinin tutum ve davranýþlarý deðiþti. Varolan takýntýlarýna yenileri eklendi. Çoðu çocuk yabani, gençler içine kapanýk, eriþkinler ise aþýrý kaygýlý, kuruntulu, öfkeli oldu. Pek çok kiþi bu süreçte psikolojik destek aldý.

Pandeminin ilk çýktýðý zaman ki katý kurallar (14 kural) kademeli olarak kalktý ama coronanýn dünyayý tam olarak terketmediðini bilmek çoðumuzu endiþelendirdi. Kimi de "Aman nasýl olsa geçirmeyen kalmayacak bu hastalýðý ha þimdi ha sonra yetti canýmýza", dedi kafasýna göre yaþadý. Kimi "maske, mesafe, hijyen"üçlüsüne harfiyen riayet etti, bütün aþýlarýný aksatmadan yaptýrdý hiç yakalanmadý kimi de her þeye dikkat etmesine raðmen bir de deðil bir kaç kez coronaya yakalandý. Bu olay bile baþlý baþýna kafa karýþýklýðý yarattý. "O kadar dikkat etmeme raðmen nasýl, nerede, kimden bu virüsü kaptým", diyenlerle, "Hiç umursamadým gerek ailem gerekse iþ çevremde corona temaslýsý oldum fakat her seferinde beni teðet geçti", diyenlerin ortak þaþkýnlýðý sohbetlerin ana konusu oldu hala da öyle.

65 yaþ üstü bireyler evlerine mahkum edildi. Amaç, onlarý korumaktý ama bu gereðinden fazla abartýldý. Yakýnen tanýdýðým yaþýna raðmen çok dinç, hiç bir rahatsýzlýðý olmayan, hayatýn içinde ve aktif yaþayan saðlýklý kesim, dýþarý çýkmalarý tamamen yasaklanýnca resmen travma yaþadýlar.

Ayný evde oðlu, kýzý, gelini, damadý ve torunlarýyla yaþayan pek çok yaþlýmýz "evde kal", çaðrýsýna uydu ama dýþarýdan eve gelenler ferdi virüsünü de faiziyle eve getirdi. Yani yaman çeliþkiler yaþandý önlemler alýnýrken. Hele ayný evi paylaþanlarýn özel arabalarýnda maske takmaya zorlanmalarý akýllara zarardý.

65 yaþ üstüne belli saatlerde dýþarý çýkma izni verildiðinde bazýlarýnýn yürüme problemi yaþadýðýný da gördük maalesef.

Otobüslerde hala tek veya çift maske takan, eline plastik eldiven geçiren veya mendille demirleri ve askýlarý tutanlar mevcut. Ýlginç olan ise aksýran, öksürenlerin nedense büyük çoðunluðu maskesiz. Üstelik çoðu aðzýný, burnunu kapatmýyor, dýþarý mikrobunu kusursuzca yayýyor. Maskeliyse rahat hapþýrmak için komple açýyor.

Kalabalýk nüfus nedeniyle orta ve arka kapýdan da yolcu bindiði için pandeminin en yoðun zamaný da buna dahil otobüs kartlarý þöför mahalline kadar bilmem kaç kez el deðiþtiriyor ve basýldýktan sonra sahibine ulaþana dek "Yoðun kývamda temaslý kart" haline dönüþüveriyor.

Asansör, ATM gibi dokunmadan iþlem yapýlamayan alanlarda herkes kendince bir çözüm üretti. Kimi mendille, kimi sert bir cisimle bastý numaralara. Ben ise iþaret parmaðýmý gözlerime, burnuma, aðzýma yanlýþlýkla deðdiririm kaygýsýyla kapý týklarmýþ gibi orta parmaðýmý kullandým. Komik ama bu da benim pandemiyle gelen býrakamadýðým bir alýþkanlýk oldu.

Selamlaþmalarda tokalaþma ve öpme alýþkanlýðýný býrakanlar da var devam ettirenler de. En güzeli de pandemide yaygýnlaþan göz ve yürek selamý ile yumruk tokuþturma oldu.

Çoðu kiþi özellikle akþamlarý hala yasak varmýþ gibi hýzlýca evine koþuyor oysa özgür olduðunu biliyor. Kanýmýza iþlemiþ yasaklar sanki.

Bence en güzel kazaným; çoðu insan elini daha doðru ve sýk yýkama alýþkanlýðý edindi. Bu olayý abartýp cildini aþýrý tahriþ edip soluðu hastanelerin cildiye bölümlerinde alanlar da oldu.

Daha neler neler var buraya sýðdýramadýðým. Sonuç olarak, oldukça zor günler geçirdik her birimiz. Dünya çok büyük, virüs küçücüktü ama meydan okudu acýmasýzca. Baðýþýklýk sistemi zayýf olanlar, aðýr hastalýklarýyla mücadele ederken bu virüse yakalananlar ile ne yazýk ki baþta doktor, hemþireler olmak üzere tüm saðlýk camiasý, eczacýlar, pandemi süresince kesintisiz çalýþmak zorunda kalanlar daha fazla etkilendi Covid-19'dan.

Bu yazým vesilesiyle salgýnda kaybettiklerimizi tekrar saygýyla, sevgiyle ve minnetle anýyor Allah'tan rahmet diliyorum. Bir daha böylesine korkunç bir salgýnla karþýlaþmamamýz umuduyla herkese esenlikler temenni ediyorum.










Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ruhumun Ýçi
Kendini Sev

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Profili
Fýrça Günlüðüm
Buyur Buradan Yaz
Taksiler Kan Kýrmýzýsý
Bakýþ Acýsý
Ýnsan Sýnýfý
Uygulamalý Atasözleri
Öteleme
Boþluklarda Ben
Gece Hayatý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayat Bu Ölüm Bu [Þiir]
Global Yalnýzlýk [Þiir]
Deliksiz Suskunluk [Þiir]
Geliþi Güzel [Þiir]
Kýrýk Bir Aþk [Þiir]
Yürekten Dökülen Dostluk Tanesi [Þiir]
Doðaya Karýþmak Ýstiyorum [Þiir]
Ýstanbul Düþü [Þiir]
Bohçadaki Sözler [Þiir]
Erik Aðaçlarý [Þiir]


Aysel AKSÜMER kimdir?

Halkla Ýliþkiler mezunuyum. Devlet memuru emeklisiyim. 2 evlat sahibiyim. Ankara'da yasiyorum. Bir Oyku Kadar Kisa Bir Roman Kadar Derin Hayatlar isimli oyku kitabinin yazariyim.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Veli KANIK, Reþat Nuri GÜLTEKÝN, Anton Çehov


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aysel AKSÜMER , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.