..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþmekten yükselme doðar. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Yaver ARANCIOÐLU




19 Temmuz 2023
Kapitalist Deðerlerin Anadolu Coðrafyasýnda Yarattýðý Erozyon  
Hoca Ahmet Yesevi ve Ýbn-i Haldun Perspektifinden Bir Analiz

Yaver ARANCIOÐLU


Bu yazýda, kapitalist deðerlerin Anadolu coðrafyasýnda yarattýðý erozyon, Hoca Ahmet Yesevi’nin Ýslam sentezi ve Ýbn-i Haldun’un devletlerin çöküþü tezi perspektifinden analiz edilmektedir.


:HED:
Hoca Ahmet Yesevi, Türklerin Ýslam’ý benimsemesinde büyük rol oynamýþ bir mutasavvýf ve þairdir. O, Ýslam inancýný Türk gelenek, inanç ve yaþam tarzýna uygun bir þekilde yorumlamýþ ve ana dili Türkçe olan Hikmetler adlý dini-tasavvufi özlü sözlerle insanlara aktarmýþtýr. Hikmetler, Ýslam’ýn yüksek ahlakýný, Allah ve Peygamber sevgisini, zühd ve takvayý, Yesevi tarikatýnýn adab ve erkânýný anlatan manzumelerdir.

Hoca Ahmet Yesevi’nin Ýslam sentezinin þekillendirdiði Anadolu coðrafyasýnda kapitalist deðerlerin ön plana çýkmasý toplumda nasýl bir erozyona yol açabilir? Bu soruya cevap vermek için önce kapitalist deðerleri tanýmlamak gerekir. Kapitalist deðerler þunlardýr:

Bireysellik: Bireyin toplumdan baðýmsýz olarak kendi çýkarlarýný ve haklarýný öncelikli gören anlayýþ.

Rekabet: Bireylerin veya gruplarýn daha fazla mal, mülk veya kâr elde etmek için birbirleriyle sürekli yarýþan tutum.

Tüketim: Bireylerin veya gruplarýn ihtiyaçlarýndan fazla mal veya hizmet satýn almasý veya kullanmasý.

Sömürü: Bireylerin veya gruplarýn baþkalarýnýn emeðini, kaynaklarýný veya haklarýný kendi çýkarlarý için istismar etmesi.

Bu deðerler, Hoca Ahmet Yesevi’nin Ýslam sentezinin temel ilkeleri olan tevhid, ahlak, paylaþým ve merhamet ile uyumsuzdur. Tevhid, Allah’ýn birliðine ve yegâneliðine inanmak ve O’na hiçbir þeyi ortak koþmamaktýr. Ahlak, Allah’ýn emir ve yasaklarýna uygun davranmak ve insanlara iyilik yapmaktýr. Paylaþým, Allah’ýn verdiði nimetleri baþkalarýyla adaletli bir þekilde bölüþmek ve ihtiyaç sahiplerine yardým etmektir. Merhamet, Allah’ýn rahmetine nail olmak için yaratýlanlara þefkatli ve hoþgörülü davranmaktýr.

Bu ilkeler ýþýðýnda kapitalist deðerlerin Anadolu coðrafyasýnda yaygýnlaþmasý durumunda toplumda þu olumsuz sonuçlar ortaya çýkabilir:

Toplumsal dayanýþma ve birlik ruhu zayýflayabilir. Bireyler arasýnda güven, saygý ve sevgi azalabilir. Toplum parçalanabilir. Örneðin, Türkiye’de toplumsal dayanýþma, iþbölümü ve dilencilik olgusu arasýndaki iliþkileri inceleyen bir doktora tezinde, Türkiye’de mekanik dayanýþmanýn göreli olarak daha yoðun olduðu ancak küresel deðiþimler, kentleþme ve sosyal devlet yapýsýndaki dönüþümler nedeniyle bu dayanýþma modelinin farklýlaþmakta olduðu belirtilmiþtir. Bu durum, toplumsal dayanýþma ve birlik ruhunun zayýflamasýna yol açabilir.

Toplumsal adalet ve eþitlik bozulabilir. Bireyler arasýnda gelir ve servet daðýlýmý adaletsizleþebilir. Toplumda fakirlik ve yoksulluk artabilir. Örneðin, Türkiye’de toplumsal eþitsizlik 2009 yýlýnda yapýlan bir raporda, Türkiye’nin gelir daðýlýmý açýsýndan OECD ülkeleri arasýnda en kötü durumda olan ülke olduðu, yoksulluk oranýnýn yüzde 18 civarýnda olduðu, gelir daðýlýmýndaki adaletsizliðin sosyal güvenlik sistemindeki yetersizliklerden kaynaklandýðý ifade edilmiþtir. Bu durum, toplumsal adalet ve eþitliðin bozulduðunu göstermektedir.

Toplumsal ahlak ve fazilet erozyona uðrayabilir. Bireyler arasýnda haram-helal bilinci kaybolabilir. Toplumda yalan, hile, haksýzlýk ve zulüm yaygýnlaþabilir. Örneðin, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eþitsizliði ve toplumsal baský konusunda yapýlan bir makalede, kadýnýn toplumsal varlýðý, kimliði ve eylemlerinin kamusal alanda erkeðe kýyasla çok daha fazla toplumsal baský ve sýnýrlamalara maruz kaldýðý, kadýna yönelik þiddet, taciz, ayrýmcýlýk gibi sorunlarýn yaygýn olduðu belirtilmiþtir. Bu durum, toplumsal ahlak ve faziletin erozyona uðradýðýný göstermektedir.

Toplumsal çevre ve doða tahrip olabilir. Bireyler arasýnda israf ve tüketim kültürü egemen olabilir. Toplumda doðal kaynaklar tükenebilir. Örneðin, Türkiye’de çevre ve doða tahribine dair pek çok haber bulunmaktadýr. Bunlardan biri, Ýstanbul’un en büyük yeþil alanlarýndan biri olan Atatürk Orman Çiftliði’nin (AOÇ) son yýllarda yapýlaþma, yol yapýmý, havaalaný inþaatý gibi nedenlerle büyük zarar gördüðü haberidir. Bu durum, toplumsal çevre ve doða tahribinin bir örneðidir.

Bu olumsuz sonuçlar, Ýbn-i Haldun’un Mukaddime adlý eserinde devletlerin çöküþünü üç aþamada incelediði tezine uygun olarak görülebilir. Ýbn-i Haldun’a göre devletlerin çöküþü þu aþamalarý takip eder:

Birinci aþama: Devletin kuruluþu ve yükseliþi. Bu aþamada devlet, bedevi kabilelerin birliði ve dayanýþmasý ile ortaya çýkar. Devletin kurucularý, asabiyet (kabile baðlýlýðý) duygusu ile hareket eder. Devlet, adaletli, cömert, mütevazý ve halka yakýn bir yönetim sergiler. Vergiler düþük, gelirler yüksek olur. Devlet, fetihler yaparak topraklarýný geniþletir.

Ýkinci aþama: Devletin istikrarý ve refahý. Bu aþamada devlet, kuruluþ aþamasýndaki heyecanýný kaybetmeye baþlar. Devletin yöneticileri, lüks ve rahat yaþama alýþýr. Asabiyet duygusu zayýflar. Devlet, fetihleri durdurur ve mevcut topraklarýný korumaya çalýþýr. Vergiler artar, gelirler azalýr. Devlet, halktan uzaklaþýr ve bürokrasi artar.

Üçüncü aþama: Devletin çöküþü ve yýkýlýþý. Bu aþamada devlet, tamamen bozulur ve yozlaþýr. Devletin yöneticileri, zulüm, israf, angarya ve lüks içinde yaþar. Asabiyet duygusu yok olur. Devlet, adaleti terk eder ve halkýn haklarýný ihlal eder. Vergiler çok yüksek, gelirler çok düþük olur. Devlet, halkýn tepkisi ve dýþ düþmanlarýn saldýrýsý ile yýkýlýr. Toplumsal dayanýþma, adalet, ahlak ve çevre tahrip olur.

Bu tez, günümüzde de geçerli olabilir. Ýbn-i Haldun, devletlerin çöküþü tezini tarihsel ve sosyolojik bir perspektiften ortaya koymuþtur. Bu tez, devletlerin kuruluþ, geliþme ve yýkýlýþ süreçlerinde ortaya çýkan bazý genel eðilimleri ve dinamikleri açýklamaya çalýþmaktadýr. Bu eðilim ve dinamikler, tarihin her döneminde farklý þekillerde karþýmýza çýkabilir. Örneðin, günümüzde de devletlerin kuruluþunda adalet, cömertlik, mütevazýlýk ve halka yakýnlýk gibi deðerlerin önemli olduðu, devletlerin yýkýlýþýnda ise zulüm, israf, angarya ve lüks gibi olumsuzluklarýn yaygýnlaþtýðý görülebilir. Ayrýca, günümüzde de devletlerin yükseliþi ve çöküþü arasýnda vergi politikalarý, gelir daðýlýmý, asabiyet duygusu, halkýn memnuniyeti, dýþ düþmanlar gibi faktörlerin etkili olduðu söylenebilir. Bu nedenle, Ýbn-i Haldun’un aþamalarý günümüzde de geçerli olabilir. Ancak, bu aþamalarýn mutlak ve kesin olmadýðý, her devletin kendi tarihsel ve sosyolojik koþullarýna göre farklýlýklar gösterebileceði de unutulmamalýdýr.

Bu yazýlarým, Hz. Ýbrahim’in imtihanýna þahit olan karýncanýn niyetini yansýtmaktadýr. Bu karýnca, Allah’ýn dostuna yardým etmek istemiþ ve aðzýnda bir damla su ile ateþi söndürmeye çalýþmýþtýr. Bu kýssa, Hz. Ýbrahim’in iman ve sabrýnýn büyüklüðünü ve Allah’ýn onu ateþten kurtardýðýný göstermiþtir. Ben de bu kýssadaki karýnca gibi, yazýlarým ile uyarýp uyandýrmak, ulaþtýðým gönülleri deðerlerine döndürmek istiyorum.

Metinde Bahsi Geçen Araþtýrmalar / Studies Mentioned in the Text:

1. Toplumsal Cinsiyet Eþitsizliði ve Toplumsal Baský: Türkiye Ýstatistik Kurumu Yaþam Memnuniyeti Araþtýrmasý Üzerine Analizler
https://ipc.sabanciuniv.edu/Content/Images/CKeditorImages/20200328-23033949.pdf

2. TOPLUMSAL DAYANIÞMA, ÝÞBÖLÜMÜ VE DÝLENCÝLÝK OLGUSU ARASINDAKÝ ÝLÝÞKÝLER: ALMANYA VE TÜRKÝYE KARÞILAÞTIRMASI
https://www.openaccess.hacettepe.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11655/5422/10181412.pdf?sequence=3

3. Türkiye’de Toplumsal Eþitsizlik 2009
https://iupress.istanbul.edu.tr/tr/journal/ekoist/article/toplumsal-cinsiyet-esitsizligi-ve-toplumsal-baski-turkiye-istatistik-kurumu-yasam-memnuniyeti-arastirmasi-uzerine-analizler



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beslenme: Saðlýk Ýçin Bir Zorunluluk Mu Yoksa Bir Lüks Mü?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kontrolü Býrakmak [Öykü]
Ali’nin Hikayesi: Nükleer Füzyon Reaktörü Projesi [Öykü]
Sihirli Kutu: Bir Hayal Kurbanýnýn Hikayesi [Öykü]
Atlantis'in Sýrrý - 4 [Öykü]
Atlantis'in Sýrrý - 3 [Öykü]
Yaratýcýlar - 1 [Öykü]
Atlantis'in Sýrrý - 1 [Öykü]
Atlantis'in Sýrrý - 2 [Öykü]
Arkhe: Evrenin Sýrrý [Öykü]
Zeynep’in Felsefe Macerasý [Öykü]


Yaver ARANCIOÐLU kimdir?

Gýda, Saðlýklý Beslenme, Felsefe ve Sosyoloji Tutkunu Bir Yazar: Yaver Arancýoðlu Merhaba, benim adým Yaver Arancýoðlu. Sizlere kendimi tanýtmadan önce, bu blogda neler bulacaðýnýzdan bahsetmek istiyorum. Saðlýklý beslenme, felsefe ve sosyoloji benim tutkularým. Bu blogda bu konularda yazdýðým öykü, inceleme ve eleþtirileri sizlerle paylaþacaðým. Bu konulara ilgi duyan veya duymak isteyen herkesi yazýlarýmý okumaya davet ediyorum. Yazmak ve okumak benim hayatýmýn vazgeçilmezleri. Yazarken kendimi ifade ediyor, okurken yeni dünyalar keþfediyorum. Yazmaya çocukluðumdan beri ilgi duyuyorum. Ýlk öykümü 10 yaþýnda yazdým. Öykü, þiir, eleþtiri, deneme… Bu türlerde yazmayý seviyorum. Çünkü her biri bana farklý bir yaratýcýlýk alaný sunuyor. Siz de bu türleri seviyor veya merak ediyorsanýz, yazdýklarým size hitap edebilir. Bir dönem bir gazetede yazarlýk yaptým. Orada edindiðim deneyimler sayesinde hem yazma becerimi geliþtirdim hem de farklý konularda bilgi sahibi oldum. Ayrýca Suriye’den Türkiye’ye baþlayan göçler ile yerinden edilmiþ insanlar üzerine Birleþmiþ Milletler Uluslararasý Göç Kuruluþu adýna çalýþma yaptým. Bu çalýþma benim için çok önemliydi. Çünkü göç eden insanlarýn yaþadýklarý zorluklarý, umutlarýný, hayal kýrýklýklarýný yakýndan gördüm ve onlara yardýmcý olmaya çalýþtým. Türkiye’nin Kars þehrinde dünyaya geldim. Ýlkokuldan liseye kadar tüm eðitimimi Ýstanbul’da aldým. Üniversite eðitimimi Tekirdað, Edirne ve Ýstanbul’da tamamladým. Ýstanbul – Sosyoloji bölümünü Yüksek Onur derecesi ile bitirdim. Evliyim ve genellikle Türkiye’de yaþýyorum. Yaklaþýk bir yýl Azerbaycan’da yaþadým. Ýnsanlar ile iletiþim kurmayý ve farklý insanlar ve kültürler ile tanýþmayý seviyorum. Ahþap yakma, taký tasarým, baðlama çalmayý seviyorum. Toplumu ve insaný ilgilendiren neredeyse tüm konulara merak duyuyorum. Bu blogda sizinle düþüncelerimi, duygularýmý, deneyimlerimi ve hayallerimi paylaþmak istiyorum. Umarým yazdýklarým sizin de ilginizi çeker ve merak uyandýrýr. Beni takip etmeye devam edin.

Etkilendiði Yazarlar:
George Orwell, Aldous Huxley, Suzanne Collins, H.G. Wells, Jules Verne


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yaver ARANCIOÐLU, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.