..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En bilge insanlar bile arasýra bir iki zýrvadan hoþlanýrlar. -Roald Dahl
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Faik Murat Müftüler




2 Temmuz 2004
Mantýðý Seviyorum  
Faik Murat Müftüler
Aþkýn içinde mantýk arayanlar , mantýk foseptiðinde boðularak can verecekler . Ne yazýk ki o laðýmý yine kendileri dolduruyorlar .


:BHAD:
   Mantýðý seviyorum. Çünkü hayatýmý onun yüzünden mahvetmiþ olmama raðmen bu gerçekten ancak onu kullanýyormuþ gibi yaparak kaçabiliyorum.

   Aveya B, C’ye eþitse C ancak ve ancak A’nýn deðili ve B’nin deðilidir. Kuþkusuz ve tartýþýlmaz. Somut mantýk ne kadar güzel. Ancak ve ancak diyebiliyor ve yanýlmadan sýyrýlabiliyorum iþin içinden. De Morgan’a hayranlýk duyuyorum. Bolean’a da... Ne kadar yaralý olduðumu göremeyen dijital kafalý tüm ruhsuz mantýkçýlara beynimin kapýsý ardýna kadar açýk. Kalbimin deðil. Allah hepsinin belasýný versin .

   Sen ve ben çýkmazlara eþitsek çýkmazlar ancak ve ancak aðlamaklý bir boþluk oluyor. Ne bir ne de sýfýr. Sadece bir boþluk. Sana “Seni seviyorum” dememdeki mantýksýzlýðý da seni sevdiðim kadar seviyorum. Çünkü daha söyleyemedim. Çünkü söyleyememiþ olmamý aptalca bir mantýða büründürmekte hiç zorlanmýyorum. De Morgan! Bu iþlemi çözebilir misin? Hiç sanmýyorum. Dijital kafalý ruhsuz herif . Allah belaný versin.

   Soyut mantýk en çok zamanla savaþtý. Hiçbir kahraman ona karþý gelmeye cesaret edemedi. Bir ve sýfýrdan baþka birþey bulmak dijital kafalý ruhsuzlarý ürkütür. Onlar aþkýn içinde benim kadar cesur deðillerdir. Zamanýn içinde de. Alabilecekleri birleri ve sýfýrlarý alýp karþýma dikilirler. Karþý konulmaz gerçekleriyle sinir bozucu haklýlýklarý nasýl da zavallý konumuna düþürür beni. Oysa tüm güçleri yandaþlarýndan armaðandýr ve çünkü soyut mantýk yandaþ arar. Tüm yasalarý ve teoremleri yandaþlardan armaðandýr. Parayla tutulmamýþ, ikna edilmeye uðraþýlmamýþ, doðuþtan gelen öðretilerle biçimlenmiþ gönüllü yandaþ ordusu gözleri kapalý, kulaklarý týkalý ama aðýzlarý açýk, karþýmda “YANLIÞ!” diye baðýrýyorlar. “Seviyorum çünkü....” diye baþladýðým sözlerimin ilk kelimesini duyup baðýrmaya baþlýyorlar. Nedenlerimi ve haklýlýðýmý duymaktan ürküyorlar sanýrým?

   Soyut mantýk en çok zamanla savaþtý; çünkü en savunmasýz onu buldu. Hep  10 yýl toleransýyla yaþattý bizleri. Olduðumuzdan en fazla 10 yýl küçük olabildik. 10 yýl büyük olmamýza itiraz etmedi nedense. Kendimizden en fazla 10 yaþ küçük olan kadýný sevmemiz gerektiðini öðütledi. Daha fazlasýný zor kabul etti. Herþeyin durulmaya baþladýðý 35 yaþa 10 kala evlenmemizden yanaydý. Tüm bu yazdýklarýma nasýl da kolayca yandaþ bulabildi. Çünkü yandaþ arýyordu soyut mantýk ve 35 yaþýnda bir adama yandaþlarýndan farklý yaþamayý haram kýlmýþtý.

   Yandaþlarýn hepsi kendilerine öðretildiði gibi evli ve çocuk sahibi. Tanrýnýn insanoðlu için hazýrladýðý paket program kalplerinin ve beyinlerinin içinde çalýþarak çocuklarýna duyduklarý sevgiyi besliyor. Bunun ne büyük bir nimet olduðunu anlamak zor deðil. Beyaz çiçekleriyle hoþ kokulu sarmaþýk o bahçeyi sardýkça gülleri, manolyalarý, karanfil ve papatyalarý öldürmese de, görülmez hale getiriyor. Hayatý anlamlý kýlan tüm renkleriyle muhteþem bahar çiçeklerini örten sarmaþýðýn monoton yeþilliðine bakarken birbirlerine “Bak hayatým! Bahçemiz ne güzel oldu” diye seslenebiliyorlar bahçenin farklý köþelerinden. O yeþilliðin içinde birbirlerini göremiyorlar oysa. Bahçedeki sarmaþýðý seviyorlar sadece; dikenleriyle dalanmýþ, hareketsiz ve yaralý… “Eþini seviyor musun?” sorusuna “Evet” diye cevap verirken aslýnda, çocuklarýný ve aile hayatýnýn akýl çelici monotonluðuyla hissettirdiði güven duygusunu sevdiklerinin farkýnda bile deðiller. Sevilecek diðer tüm güzellikleri göremiyor olmalarý ne büyük bir þanstýr ve ne acý bir kayýptýr.

   Elindeki sayýsal loto kuponunu yatýrmayý unutan bir insanýn o haftaki sonuçlara bakmamasý gibi birþey bu. Ne kaybettiðini bilmezsen mutlu olmaya devam edersin.

   Soyut mantýðýn istendiðinde pekala delinebilecek gizli bir mutabakattan baþka bir þey olmadýðýný kaç kiþiye öðretebilirim ki? Umutsuz çýrpýnýþlarla gerekçelerimi insanlara anlatmaya çalýþarak ve mantýksýz davrandýðýmý kabul ederek onu sevmeye devam edeceðim galiba. Dijital kafalý ruhsuzlarýn dünyasýnda sevgimle kulaklarýmý ve gözlerimi kapatmalý, yalnýz ölmeliyim. “Merhumu nasýl bilirdiniz?” sorusunu cevaplarken kafalarýnýn içinden ne geçerse geçsin, hayata söyledikleri yalanlar gibi imama da “Ýyi bilirdik” yalanýný uyduracaklar nasýlsa.

   Göremediðiniz kayýplarýnýzý, yaralarýnýzý, geceleri rüyalarýnýza giren yalanlarýnýzý, çatýþmalarýnýzý, kaçýþlarýnýzý, yorganýnýzý ýsýrarak bastýrmaya çalýþtýðýnýz arzularýnýzý, utanç verici þehvetinizi sevin. Hem sevin hem korkun. Görülmemeleri için yeþil ve arsýz sarmaþýðýnýzýn altýnda kalan bahçenizde saklayýn hepsini. Arzularýný gizlemeyenlere duyduðunuz sahte nefreti ise bahçenizin en görülür yerine kusun ki insanlar sizi güzel ahlakýnýzdan dolayý takdir edip sizin gibi olmaya çalýþsýnlar. Hem yandaþ hem de hasým olun soyut mantýk üretmedeki yarýþýnýzda. Rekabetiniz ahlaki yapýmýzýn temeli olacaktýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: takipçinizim...
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
9 Aralýk 2004
Merhaba; Sürekli ve zevkle izleyeceðim bir yazar bulduðum( geç de olsa ) için mutluyum.Çünkü ben, okuduklarýmla kendimi büyütüyorum....Teþekkürler........Sevgiyle kalýn....Kâmuran ESEN

:: ..
Gönderen: Meryem Uçar / Ýzmir/Türkiye
25 Kasým 2004
Merhaba Murat; Bunca aradan sonra tanýdýk ve sevilen bir yüzü görmek çok güzel. Yazýna gelince; sanýrým en güzeli, en eftal olaný mantýk ve duygu dengesi. Biri olmadan diðeri yýkýcý oluyor bana kalýrsa. Ne salt mantýk, ne de salt duygu.. Yolun yarýsýna kadar illa ki mantýk diye tutturan ben, yolun yarýsýna geldiðimde birden "duygu" dedim. Ehh, aldým da aðzýmýn payýný laf aramýzda:) Ve gördüm ki denge olmalý. Tabii ki aþkýn içinde mantýk arýyor deðilim. Az da olsa var olmasýna raðmen.. Sevdim yazýný. Eline, yüreðine ve beynine saðlýk.. sevgilerimle Meryem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Buðulu Camýn Ardýndaki
Söz - Anlam
Beþ Kere
Bungee Ayrýlýk
Boyama Kitabý
Aramak Üzerine
Popüler Optimist
Ya - Sa
Rüya
F (X) =?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Matematik [Þiir]
Mahkeme [Þiir]
Sevda Sýçradý [Þiir]
Boþluk [Þiir]
Concerto Grossi No: 1 B Minor Opus: 37 [Öykü]
Altýný Çizmeden Okumak [Öykü]
Mutlak Sözcük [Öykü]
Þans [Öykü]
Aþkýn Perspektifi [Öykü]
Siyah - Beyaz [Öykü]


Faik Murat Müftüler kimdir?

Profesyonel hayalperest , amatör yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Pamuk'u çok beðenirim . Etkilenmeye çalýþtým , beceremedim . Taklit bile edemem .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Faik Murat Müftüler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.