..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Küle deðil, ateþe üflemelidir." -Divanü Lügat-it Türk, Savlar
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Faik Murat Müftüler




13 Mart 2005
F (X) =?  
Faik Murat Müftüler
Çoktan seçmeli soruda ne de çok þýk vardý. Bilinen yöntemlerle çözülemiyordu ve þýklarý yerine yazýp sonucu aramaktan baþka çýkar yol da yoktu. Sadeleþtirme yapmayý denemeden sevgilileri yazdým x gördüðüm her yere.


:BHAF:
   Aþký aramakla geçer ömürler; yada bulduðunu zannettiði aþkýn saðlamasýný yapmakla. Her iþlem çözülürken zor, saðlamasý yapýlýrken kolay gelir zihinlere. Gerçekten de zor mu? Kolay mý yoksa? Çözmeden bilinmez.

   En baþta, uzun ve karmaþýk gibi görülen bir f(x) fonksiyonuyduk. Tabiat yasalarýnýn tek sorulu sýnavýndaydýk.

   Soru 1 ve son:
    f(x) fonksiyonunda, tam sayý sonucunu saðlayan x’in deðerini bulunuz. Mümkünse bu tam sayý ‘bir’ olsun.

   Çoktan seçmeli soruda ne de çok þýk vardý. Bilinen yöntemlerle çözülemiyordu ve þýklarý yerine yazýp sonucu aramaktan baþka çýkar yol da yoktu. Sadeleþtirme yapmayý denemeden sevgilileri yazdým x gördüðüm her yere. Kiminde sonuç bire çok yaklaþtý. Kiminde yanýndan bile geçmedi. Hiçbir seferinde tam bir etmedi ki etseydi eðer, bugün peþinden koþtuðum bir aþkým olurdu. Yaklaþýk sonucu kabullenememektendir yalnýzlýðým.

   Tabii ki ben de yerine yazýlýyorum sevgililerimin fonksiyonlarýndaki x veya y veya her ne bilinmeyense; bilindiðinde terk eden veya terk edilen. Ortada iki denklem var ve üç ihtimal. Denklemlerin ikisi birden tam sonuç verdiðinde mutlak aþk bulunmuþ demektir. Bu iyi ihtimal. Kötü olan, denklemlerin ikisinin birden yanlýþ sonuç vermesi; ama kötünün de kötüsü var ki o da denklemlerden sadece birinin doðru sonucu saðlamasý. Ah o zaman ne acýlar çekilir ve ne yaralar açýlýr çözüme giden tüm hesaplamalarýn karalandýðý yüreklere. Vazgeçmeyi bilmeyen gönüllerde, tükenmez kalemin keskin ucu, mürekkebi bitene dek kývranýr da artýk yazmaz olduðunda daha bir bastýrýlýr yeni bir kalem aramaktan kaçan üþengeç ellerin alýþkanlýðýyla. “Son bir hesap kalmýþtý. Caným yanýyor ama onu da denemeden býrakmamalý”

   Yaþ kemale erince saðlama yapmayý denedim. Aman Tanrým! O da ne? O karmakarýþýk zannettiðimiz fonksiyon aptal bir bölme iþleminden baþka bir þey deðilmiþ. Sevgililer ise bol basamaklý birer sayý. Ne çok uðraþtýk oysa delikanlý çaðlarýmýzda denklemlerle, bilinmeyenlerle, bilinip kabullenilmeyenlerle… Ne çok zaman kaybettik toplasan yirmi yýlý verimli çözüm çabalarýyla geçecek ömrümüzden. Þimdi ise, daha yapýlmasý gereken bir yýðýn bölme iþlemi varken, Tanrý’nýn kronometresinin týkýrtýlarýyla telaþlý, aceleden yanlýþlar yapma riski altýndayýz.

   Bölme iþleminin günden güne daha bir zorlaþmasý, sabit olmayan sayýlarýmýzýn, yaþanmýþlýklarla her gün bir basamak daha büyümesindendir. O halde yeni yetmelerin ‘bir’ olmasý mýdýr iþlemlerini kolaylaþtýran? Bir bölü bir eþittir bir. Kolay aþk. Hayýr bu deðil tabii ki. Acemi aþklar, mutlak deðer çizgilerinin arasýnda baskýlanan sonuçlarýnýn verdiði yaklaþýk deðere gösterilen rýzadan doðuyor. Ýlk yaklaþýk tam sayýyý elde ettiðinde, heyecanla “Buldum!” diyor zavallý gönüller; ama er geç o mutlak deðerden çýkan, çok basamaklý, tek virgüllü ve virgülden sonra bol haneli kesirli, küsurlu, kusurlu sayý batmaya baþlýyor okumaya çalýþýp okuyamayanlara. Hele ki iþ iþten geçtiyse gerçek sonuç görüldüðünde, “Evlilik aþký öldürüyor” bahanesinin ardýna saklanýlýyor. Oysa evlilik, o mutlak deðer çizgilerinin olmamasý gerektiðini ve aptalca bir cesaretle sonucun yanlarýna çizildiðini, en çabuk tarafýndan gösteriyor o kadar.

   Okurun “Yaklaþýk deðer elde edebilmek bu kadar kötü müdür?” dediðini duyar gibiyim. Tabii ki kötü deðil. Yeter ki ‘bir’e yaklaþýk olsun. Yoksa bol haneli sonuçlara gösterilen rýza boynumuza asýlýr olanca aðýrlýðýyla. Boynumuzu , belimizi büken aðýrlýðýyla masanýn üzerindeki sýnav kâðýdýna yaklaþtýrdýðý gözlerimize, denklemde yerine yazmayý denemediðimiz diðer þýklarý daha yakýndan göstermeye baþlar. Hesaplamamak en iyisi. Baþka þeyler düþünmeli. Ya þeytana uyup hesaplarsak?

   “Aman Tanrým! f(x)=1 . “q” þýkký olmalýymýþ”


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: yine mi matematik:)
Gönderen: Burcu Yýldýzer / Ankara/Türkiye
17 Mart 2005
Saat 10:58… Yazýdan haberdar edildiðimin on beþinci dakikasý. Tam bir cümleyi okumuþ ve yutkunmaya çalýþmýþken aklýma sað köþede unuttuðumu düþündüðüm kahve fincanýna elimi uzatýyorum ve…. Ve BOÞ!!! Oysa ben dolu olduðunu, en azýndan yaþamýþ olduðum yutkunma zorluðunu giderecek kadar, içinde kaldýðýný sanmýþtým. Bitmiþ…Bundan sonra yazacaklarým eðer mümkünse matematik sýnýrlarý içerisinde deðerlendirilmesin; çünkü oldum olasý sayýlarýn dört iþleminden anlamamýþýmdýr. Zaten belki de bu yüzden bir yerlerde, zamanýn birinde sýnýfta kaldým hayattan ve aþktan. Acaba gerçekten aþkýn bir denklemi olabilir mi? Hani yani denklemi varsa, mutlaka çözümü de olacaktýr. Böylece yanaðýma asýlý kalmýþ yüzyýllýk sancýlar, damlalar artýk daha fazla benimle olamayacak demektir. Ama bir dakika, alýþtým mý; alýþtýk mý ne onlara? Buna da þöyle okkalý bir ‘belki de’ daha benden! Meðer ne kadar olasýlýklý bir yaþamým varmýþ benim. Yazdýklarýmdan anlamak hiç de zor deðil. Evet, nerede kalmýþtým. Evet aþkýn denklemi… Aþkýn acaba katý, sývý, gaz olarak da bir kimyasal formülü olabilir mi? Birleþiminden güzel kokular yayacak bir parfümü? Bir þarký Murathan Mungan’ýn dizelerinden: Kimdi giden, kimdi kalan? Giden mi suçludur her zaman? Ne zaman baþlar ayrýlýklar? Dostluklar biter ne zaman? Kimdi giden, kimdi kalan? Aslýnda giden deðil; kalandýr terk eden. Sonra baþka bir dize daha yerleþir bu yoruma: Zaman nasýl akýp gidiyor. Ýnsanlar maskelerini ne çok seviyor. Yýllarca bir yalanla bir ömür geçiyor da; hiç kimse yok bir tek günü sonuna kadar yaþamaya. Mecbursun..Sevgi ve ýþýkla. BURCU YILDIZER




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Buðulu Camýn Ardýndaki
Söz - Anlam
Beþ Kere
Bungee Ayrýlýk
Boyama Kitabý
Aramak Üzerine
Popüler Optimist
Ya - Sa
Rüya
Mantýðý Seviyorum

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Matematik [Þiir]
Mahkeme [Þiir]
Sevda Sýçradý [Þiir]
Boþluk [Þiir]
Concerto Grossi No: 1 B Minor Opus: 37 [Öykü]
Altýný Çizmeden Okumak [Öykü]
Mutlak Sözcük [Öykü]
Þans [Öykü]
Aþkýn Perspektifi [Öykü]
Siyah - Beyaz [Öykü]


Faik Murat Müftüler kimdir?

Profesyonel hayalperest , amatör yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Pamuk'u çok beðenirim . Etkilenmeye çalýþtým , beceremedim . Taklit bile edemem .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Faik Murat Müftüler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.